Τα ρέστα του παίζει ο Κ. Καραμανλής, σε μία ύστατη προσπάθεια να αναστρέψει το κακό κλίμα
Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει αρχίσει.
Αν και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια, οι πιθανότητες είναι ότι θα γίνει από την επομένη των Φώτων μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. Ορισμένοι λένε ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής θα προσπαθήσει με τον ανασχηματισμό να επισκιάσει και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Περισσ
Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει αρχίσει.
Αν και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια, οι πιθανότητες είναι ότι θα γίνει από την επομένη των Φώτων μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. Ορισμένοι λένε ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής θα προσπαθήσει με τον ανασχηματισμό να επισκιάσει και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Περισσότερο από την προανακριτική ο κ. Καραμανλής θέλει να αξιοποιήσει τον ανασχηματισμό για να αλλάξει την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία και να εμφυσήσει νέα πνοή σε ένα κουρασμένο κυβερνητικό σχήμα. Είναι μάλιστα η τελευταία μεγάλη κίνηση που έχει στη διάθεσή του για να δημιουργήσει προσδοκίες στο κομματικό του κοινό, που έχει κουραστεί από τα σκάνδαλα, την οικονομική κρίση και την πολύμηνη αδράνεια.
Ο κ. Καραμανλής έχει μπροστά του μία σειρά προβλήματα:
-Το μεγαλύτερο είναι η οικονομική κρίση, που απειλεί την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών και στην οποία δεν δείχνει να έχει ικανοποιητική απάντηση.
-Βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κοινωνική κρίση που ξέσπασε μετά τον θάνατο του 15χρονου αλλά ανατροφοδοτείται από τα προβλήματα της οικονομίας και τα αδιέξοδα της νέας γενιάς.
-Τα σκάνδαλα, με πρώτο εκείνο του Βατοπεδίου που ακόμη δεν έχει κλείσει, ενώ κανείς δεν είναι βέβαιος τι μπορεί να προκύψει το προσεχές διάστημα.
-Τη δυσαρέσκεια στην κοινοβουλευτική ομάδα των 151 μελών και την αμφισβήτηση από το εσωτερικό του κόμματός του, που συνδυάζεται με σενάρια διαδοχής που ήδη κυκλοφορούν στα κομματικά παρασκήνια.
Πρόβλημα για τον κ. Καραμανλή είναι και η έλλειψη σύμπνοιας και συνοχής της ηγετικής ομάδας. Οχι μόνο απουσιάζει η στοιχειώδης αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών, αλλά επιπλέον περισσεύουν τα συντροφικά μαχαιρώματα. Εν ολίγοις, με μία κυβέρνηση που έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, χωρίς απαντήσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και χωρίς συμπαγή ηγετική ομάδα, ο κ. Καραμανλής εισέρχεται σε μία χρονιά που θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις χρονιά εκλογών. Το χειρότερο για τον κ. Καραμανλή είναι ότι μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης δεν μπορεί να κάνει θετικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Κάποιο μεγάλο στόχο όπως ήταν η ΟΝΕ δεν έχει να επιδείξει, η δημόσια υγεία δυσλειτουργεί λόγω οικονομικής ασφυξίας, η δημόσια παιδία έχει αποσαθρωθεί, η δημόσια ασφάλεια έχει επιδεινωθεί, ενώ η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί τους πολίτες. Η εντύπωση που τείνει να επικρατήσει στην κοινωνία είναι ότι μετά από μία χαμένη πενταετία η κυβέρνησή του βύθισε τη χώρα σε οικονομική κρίση. Η Ν.Δ. απειλείται μία συντριπτική ήττα που θα τη βυθίσει σε υπαρξιακή κρίση και από την οποία θα της πάρει χρόνια να συνέλθει και να αρθρώσει ξανά αξιόπιστο προγραμματικό λόγο, που να προσελκύσει τους πολίτες. Οι δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι η Ν.Δ. είναι σημαντικά πίσω από το ΠΑΣΟΚ, ότι η προσωπική δημοφιλία του πρωθυπουργού μειώνεται, ενώ η κοινωνία δεν δείχνει εμπιστοσύνη στους υπουργούς του.
Καθώς ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του ο κ. Καραμανλής έχει τελειώσει, περιθώρια για να αρχίσει ό,τι δεν έκανε σε πέντε χρόνια δεν υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει δείξει τις προθέσεις του να εκμεταλλευθεί τα πολιτικά χαρτιά που έχει ακόμη στη διάθεσή του. Με την έναρξη της καινούριας χρονιάς άνοιξε θέμα αλλαγής του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, επιδιώκοντας να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στον τομέα της Παιδείας, που τον θεωρεί προνομιακό για τη Ν.Δ. Συσκοτίζει το περιεχόμενο των νεανικών κινητοποιήσεων με τα επεισόδια και εκμεταλλεύεται την απέχθεια της κοινής γνώμης για τα επεισόδια, ενώ εμφανίζεται ως δύναμη της τάξης. Οσο για το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής του πολιτικής, η απελευθέρωση της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι λαϊκιστικό αίτημα που αγγίζει πάντα τους πολλούς.
Ο κ. Καραμανλής επενδύει στην πολιτική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ ποντάροντας στην υπεροχή του από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και στο πιθανό λάθος του αντιπάλου. Με άξονα την οικονομική πολιτική ήδη εκπέμπει ένα διχαστικό λόγο θέτοντας το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα», προσπαθώντας να απαξιώσει την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό παρότι η αντιπολίτευση του κ. Γιώργου Παπανδρέου είναι πολύ πιο μετριοπαθής και υπεύθυνη από εκείνη που έκανε η Ν.Δ. όταν διεκδικούσε την εξουσία.
Ανασχηματισμός
Το βασικό επικοινωνιακό και πολιτικό χαρτί του πρωθυπουργού με το οποίο θα δώσει περιεχόμενο στην προθέσεις του είναι ο ανασχηματισμός.
Στο πλαίσιο αυτό οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κάνει αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να συμβολίσει την πρόθεσή του για αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης πιθανόν να μετακινηθεί. Δεύτερο σενάριο είναι να διατηρήσει τον επιτελικό ρόλο και να δημιουργηθεί ξανά αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, που θα έχει την ευθύνη της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση οι υφυπουργοί κύριοι Αντώνης Μπέζας και Νίκος Λέγκας θα χρεωθούν την κατάρρευση του δημοσιονομικού μηχανισμού και την υστέρηση των εσόδων.
Δεύτερος τομέας στον οποίο θα υπάρχουν αλλαγές είναι το επικοινωνιακό επιτελείο. Θα τοποθετηθεί νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος που να συμβολίσει το τέλος της εποχής Ρουσόπουλου. Πιθανόν να διατηρήσει το υπουργείο Επικρατείας ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος μαζί με τη δημόσια διοίκηση, που θα έχει και την επικοινωνία με τους μιντιάρχες, ενώ αναβαθμισμένο ρόλο στην καθημερινή προώθηση της πολιτικής θα αποκτήσει ο κ. Γιάννης Ανδριανός. Αν διαχωριστεί το υπερυπουργείο Εσωτερικών, δεν αποκλείεται να μεταπηδήσει στο νέο πια υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη στην Αυτοδιοίκηση και Δημοσίας Τάξεως ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης. Ενα πρόσωπο με κύρος θα χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την απαξίωση των σωμάτων ασφαλείας. Εκτός αν ο κ. Μεϊμαράκης μετακομίσει στο κόμμα, κάτι που δεν είναι πολύ πιθανό. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης μένει στο κόμμα, αφού δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο που να μπορέσει να λειτουργήσει τον κομματικό μηχανισμό σε προεκλογικές συνθήκες. Κατά πάσα πιθανότητα οι Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Σουφλιάς μένουν στα υπουργεία τους, αφού το εσωκομματικό κόστος από τη μετακίνησή τους θα είναι μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο όφελος. Από τους υπόλοιπους κανείς δεν θεωρείται ασφαλής στη θέση του. Το βέβαιο είναι επίσης ότι ο κ. Καραμανλής θα αλλάξει μία σειρά από υφυπουργούς και θα αφήσει εκτός κυβέρνησης ορισμένους υπουργούς. Εδώ θα λάβει υπόψη του τις εσωκομματικές ισορροπίες και τη ζημιά που μπορούν να κάνουν ορισμένα προβεβλημένα στελέχη αν μείνουν εκτός κυβερνητικού σχήματος. Επίσης τις τοπικές ισορροπίες και την ανάγκη ικανοποίησης των εκλογικών περιφερειών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr