Ξέσπασε πόλεμος στους τραπεζίτες

Ξέσπασε πόλεμος στους τραπεζίτες

Έμμεση απάντηση προς τον κ. Α. Βγενόπουλο έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος, καθώς σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ο βασικός μέτοχος της Eurobank κ. Σπύρος Λάτσης όχι μόνο διατήρησε τη θέση του, αλλά την αύξησε εν μέσω της κρίσης.

Προηγουμένως στην Eνωση Ελληνικών Τραπεζών, ο κ. Βγενόπουλος έθιξε το ζήτημα αν το Ελληνικό Δημόσιο έχει απευθυνθεί στον κ. Σ. Λάτση προκειμένου να αυξή

Έμμεση απάντηση προς τον κ. Α. Βγενόπουλο έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος, καθώς σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ο βασικός μέτοχος της Eurobank κ. Σπύρος Λάτσης όχι μόνο διατήρησε τη θέση του, αλλά την αύξησε εν μέσω της κρίσης.

Προηγουμένως στην Eνωση Ελληνικών Τραπεζών, ο κ. Βγενόπουλος έθιξε το ζήτημα αν το Ελληνικό Δημόσιο έχει απευθυνθεί στον κ. Σ. Λάτση προκειμένου να αυξήσει την κεφαλαιακή  επάρκεια της Eurobank, πριν αυτή ενταχθεί στο σχέδιο.

Ουσιαστικά, ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι άλλο πράγμα είναι να βοηθάς ένα πιστωτικό ίδρυμα κι άλλο να βοηθάς έναν βασικό μέτοχο τράπεζας.

Η απάντηση του κ. Νανόπουλου

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Νανόπουλου έχει ως εξής: 

«Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Εurobank EFG με αίσθημα ευθύνης συντάχθηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών, κρίνοντας θετικά τα μέτρα του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι έτσι θα διευκολυνθεί η ομαλή ροή της χρηματοδότησης των τραπεζών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και θα ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.

Πέραν αυτών, η Eurobank αναλαμβάνει και πρόσθετες πρωτοβουλίες με δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οπως προκύπτει και από τα προσφάτως δημοσιευθέντα αποτελέσματα εννεαμήνου, η Eurobank διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, τον υψηλότερο δείκτη φερεγγυότητας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των πελατών της και της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζοντας  και κατά το μήνα Οκτώβριο τη ροή χορηγήσεων.

Επιπλέον, η Eurobank διαθέτει την ισχυρή υποστήριξη του βασικού της μετόχου, ο οποίος στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας συμμετείχε επενδύοντας 500 εκατ. ευρώ από ίδια διαθέσιμα. Καθ’ όλο δε το διάστημα αυτό, ο βασικός μέτοχος διατήρησε σταθερή τη μετοχική του θέση και κατά την τελευταία δύσκολη συγκυρία προχώρησε σε περαιτέρω αύξησή της, αποδεικνύοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη του στην τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Νωρίτερα, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο παραδέχεται την ύπαρξη επιμέρους διαφωνιών στα μέλη της.

Μόνο που πλέον αυτές δημοσιοποιούνται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στις οποίες προέβη αμέσως μετά το πέρας της πρωινής συνάντησης των τραπεζιτών ο αντιπρόεδρος της Marfin κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, με τις οποίες άφησε σαφείς αιχμές κατά του μεγαλομετόχου της Eurobank κ. Σπύρου Λάτση.

Συγκεκριμένα ο κ. Βγενόπουλος ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα θέτοντας παράλληλα και τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της MIG  αναρωτήθηκε αν το ελληνικό Δημόσιο έχει διερευνήσει τις προθέσεις βασικών μετόχων ελληνικών τραπεζών όπως για παράδειγμα του κ. Σπύρου Λάτση της Eurobank ως προς το εάν προτίθενται να βάλουν κεφάλαια σε περίπτωση μελλοντικού προβλήματος κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών τους.

Ο ίδιος ζήτησε να πληροφορηθεί ένα η κυβέρνηση ζητά και από άλλες επιχειρήσεις, πέραν του χρηματοπιστωτικού τομέα, να μειώσουν το περιθώριο μικτής κερδοφορίας τους προκειμένου  να υπάρξουν θετικές επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον όμιλο των Ελληνικών πετρελαίων όπου, πέραν του ελληνικού Δημοσίου, βασικός μέτοχος είναι και ο όμιλος Λάτση.

Η στοχοποίηση της Eurobank καθώς και των Ελληνικών Πετρελαίων, ουσιαστικά «αποκαλύπτει» πως ο κ. Βγενόπουλος έχει συγκεκριμένους λόγους επιτεθέμενος κατά του ομίλου Λάτση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Eurobank είναι η μόνη τράπεζα σήμερα στην Ελλάδα, στην οποία ο βασικός μέτοχος κατέχει τόσο μεγάλο πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, άνω του 41%, γεγονός που καθιστά απαγορευτική μια επιθετική κίνηση κατά της τράπεζας.  

Τέλος, ο κ. Βγενόπουλος αναρωτήθηκε εάν γνωρίζει η κυβέρνηση για το ότι δημόσιες επιχειρήσεις όπως ο ΟΣΕ αναζητούν επιτόκια καταθέσεων για τη ρευστότητά τους από τις εμπορικές τράπεζες της τάξης του 8%, οδηγώντας σε αύξηση το κόστος χρηματοδότησης.

Στηρίζει και ο Αράπογλου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου δήλωσε ότι η Ενωση εκτιμά πως τα προτεινόμενα μέτρα του πακέτου στήριξης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την οικονομία και ως εκ τούτου οι τράπεζες θα τα στηρίξουν.

Η Ένωση σε επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΤ, παρά τη διαφωνία περιορισμένου αριθμού μελών, επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:

1. Η ΕΕΤ εκτιμά ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την  ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, οι τράπεζες τα στηρίζουν.

2. Οι τράπεζες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που έχουν ενσκήψει στην ελληνική οικονομία λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της πελατείας τους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι επιμέρους ενέργειες επαφίενται, βέβαια, σε κάθε τράπεζα χωριστά και δεν μπορούν, λόγω της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, να αποτελέσουν αντικείμενο διατραπεζικής συμφωνίας στο πλαίσιο της ΕΕΤ, δεδομένου επιπλέον ότι κάθε τράπεζα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

3. Η υλοποίηση των διατάξεων του νόμου, μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Σαλάτα ψητών λαχανικών

Αν ετοιμάζετε BBQ πρέπει σίγουρα να φτιάξετε και αυτή την πολύ νόστιμη σαλάτα με καλοκαιρινά λαχανικά, που συνοδεύει εξαιρετικά ψητό κρέας και ψάρι.