Καίνε το Μαξίμου οι μάρτυρες στην εξεταστική

Καίνε το Μαξίμου οι μάρτυρες στην εξεταστική

Σαφή εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου αρχίζει να διαφαίνεται από τις καταθέσεις μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή. Επιβεβαιώνεται έτσι η άποψη ότι στο σκάνδαλο υπήρξε ένα ενιαίο ισχυρό πολιτικό κέντρο, το οποίο καθοδηγούσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τους μοναχούς στις real estate δραστηριότητές τους. Η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου κατέθεσε ότι σε επαφές που είχε με τους υπουργούς Πέτρο Δούκα

Σαφή εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου αρχίζει να διαφαίνεται από τις καταθέσεις μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή. Επιβεβαιώνεται έτσι η άποψη ότι στο σκάνδαλο υπήρξε ένα ενιαίο ισχυρό πολιτικό κέντρο, το οποίο καθοδηγούσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τους μοναχούς στις real estate δραστηριότητές τους. Η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου κατέθεσε ότι σε επαφές που είχε με τους υπουργούς Πέτρο Δούκα και Σάββα Τσιτουρίδη, της είπαν, ότι οι επίμαχες επισκέψεις των εκπροσώπων της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ και Αρσενίου, στα υπουργικά τους γραφεία, έγιναν μετά από παραπομπή του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου!

Ωστόσο και η ΝΔ επιχειρεί να ξεδιπλώσει τη δική της πολιτική αντεπίθεση, αναδεικνύοντας ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κατέθεσε στα πρακτικά υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ο υδροβιότοπος της λίμνης Βιστωνίδας κηρύχθηκε το 1996 «εθνικό πάρκο» από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά προσωρινά, μόνο για τρία έτη. Οπως υποστήριξε ο κ. Μαρκόπουλος έκτοτε δεν υπήρξε νεότερη απόφαση, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για εκμετάλλευση της περιοχής. Με αφορμή αυτό το έγγραφο, η Ν.Δ. προτίθεται να ζητήσει την κλήση του κ. Λαλιώτη ως μάρτυρα στην Εξεταστική.

Κατά τα λοιπά ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμονας επιβεβαίωσε τις συναντήσεις του -από κοινού με φορείς και κατοίκους της περιοχής- με τους αρμόδιους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., διευκρινίζοντας πως έγιναν για να τους ενημερώσουν. Προσεκτικός στις διατυπώσεις του, απέφυγε να χρεώσει ευθύνες σε κάποια πλευρά. Ο δικαστής κ. Μίλτος Γιοβανόπουλος επιβεβαίωσε τη μαρτυρία της κυρίας Γεωργίας Σακάλογλου για τη δίκη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης με αντικείμενο τη Βιστωνίδα και τους χειρισμούς της προέδρου, κυρίας Μαρίας Ψάλτη, για την απόφαση που δεν εκδόθηκε ποτέ.
Σε επικοινωνία βρίσκονταν ο ηγούμενος Εφραίμ και η πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, υποστήριξε ο κ. Κωνσταντίνος Πετούσης, τοπογράφος του Δημοσίου. Κατέθεσε επίσης ότι τα 25.000 στρέμματα των παραλίμνιων εκτάσεων της Βιστωνίδας ανήκαν σε ακτήμονες, με τίτλους κυριότητας που είχαν αποκτήσει από αναδασμό, χωρίς να προβάλει αντιρρήσεις αρχικά το Βατοπαίδι.
«Το Δημόσιο όφειλε, σε κάθε περίπτωση, να επιμείνει στην περαίωση της δικαστικής διαδικασίας, ακόμα και αν θεωρούσε την υπόθεση χαμένη. Και η υπόθεση της λίμνης Βιστωνίδας δεν ήταν χαμένη», εκτίμησε ο πρωτοδίκης, Μιλτιάδης Γιοβανόπουλος, καταθέτοντας με τη σειρά του τις υποψίες του πως «η επίθεση ενάντια στα συμφέροντα του Δημοσίου ήταν μεθοδευμένη».

Ως ο ένας από τους δύο δικαστικούς που απέρριψαν τις αιτιάσεις της Μονής Βατοπαιδίου κατά του Δημοσίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, ο κ. Γιοβανόπουλος συμφώνησε με τη δεύτερη πρωτοδίκη, που στήριξε τα συμφέροντα του Δημοσίου (την, επίσης μάρτυρα Γεωργία Σακάλογλου), λέγοντας πως «η Μονή δεν διέθετε έγκυρους τίτλους ιδιοκτησίας από το παρελθόν, ούτε και απέκτησε τέτοιους, ύστερα από τις διοικητικές πράξεις του υπουργείου Οικονομικών το 2003».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Σαλάτα ψητών λαχανικών

Αν ετοιμάζετε BBQ πρέπει σίγουρα να φτιάξετε και αυτή την πολύ νόστιμη σαλάτα με καλοκαιρινά λαχανικά, που συνοδεύει εξαιρετικά ψητό κρέας και ψάρι.