Το λυκόφως του Γιουσένκο

Το λυκόφως του Γιουσένκο

Το σκάνδαλο με τις παράνομες μεταφορές όπλων από την Ουκρανία προς τη Γεωργία συγκλονίζει το Κίεβο και στο επίκεντρο του κυκλώνα βρίσκεται ο ίδιος ο ο Πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιουσένκο.

Η επιτροπή του κοινοβουλίου (Rada) με επικεφαλής τον Βαλέρι Κονοβάλιουκ που προέρχεται από το

Το λυκόφως του Γιουσένκο

Το σκάνδαλο με τις παράνομες μεταφορές όπλων από την Ουκρανία προς τη Γεωργία συγκλονίζει το Κίεβο και στο επίκεντρο του κυκλώνα βρίσκεται ο ίδιος ο ο Πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιουσένκο.

Η επιτροπή του κοινοβουλίου (Rada) με επικεφαλής τον Βαλέρι Κονοβάλιουκ που προέρχεται από το Κόμμα των Περιοχών ερευνά από τις αρχές Σεπτεμβρίου τις πτυχές του σκανδάλου, με τα όπλα που έφυγαν από την Ουκρανία για να εξοπλιστούν οι δυνάμεις του Μιχαήλ Σαακασβίλι στη Γεωργία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεβ έχει ανακοινώσει ότι το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να ξεχάσει τους υπεύθυνους που όπλισαν το καθεστώς Σαακασβίλι για να επιτεθεί εναντίον της Ν. Οσετίας και ότι οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρηθούν.

 

Η επιτροπή  Κονοβάλιουκ κατηγορεί ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους για κατάχρηση εξουσίας και συνεχίζει τις έρευνες παρά τα προβλήματα που δημιουργεί το περιβάλλον Γιουσένκο.

Τα στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί είναι συντριπτικά και αγγίζουν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας καθώς τα οπλικά συστήματα έφυγαν παράνομα από τη χώρα για τη Γεωργία με συγκεκριμένες εντολές.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο εξοπλισμός του στρατού της Γεωργίας έγινε με διαδικασίες πώλησης εκτός ελέγχου από τα υπουργεία Άμυνας και Οικονομίας και εισπράχθηκαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα οποία στα ταμεία μπήκαν μόνον 160.000 δολάρια.

 

Η διοίκηση Γιουσένκο αρνείται τις παρανομίες και υποστηρίζει ότι δεν παραβίασε το διεθνή νόμο και ότι ενήργησε στα πλαίσια τεχνικής συνεργασίας με την Τυφλίδα που δεν βρίσκεται κάτω από κυρώσεις εκ μέρους των διεθνών οργανισμών.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταγγείλει την Ουκρανία για τον εγκληματικό εξοπλισμό της Γεωργίας με συστήματα που σκότωσαν Ρώσους στρατιώτες στη διάρκεια της πρόσφατης σύρραξης, αλλά και για την παρουσία Ουκρανών τεχνικών συμβούλων στον πόλεμο.

Η υποστήριξη του Γιουσένκο προς τον Σαακασβίλι ήταν το σημείο τριβής του Ουκρανού Προέδρου στη διαμάχη του με την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, που κράτησε μια πιο ουδέτερη θέση και κατηγορήθηκε για συνεργασία με τη Μόσχα.

Η συμμετοχή της Ουκρανίας στο διεθνές κύκλωμα της διακίνησης όπλων ερευνάται εδώ και χρόνια και πρόσφατα αποκαλύφθηκε η μεταφορά φορτίου όπλων και αρμάτων μάχης προς το Ν.Σουδάν μέσω σύμβασης με την Κένυα.

Τα όπλα μεταφέρονταν με το πλοίο Faina που κατελήφθη από πειρατές στις ακτές της Σομαλίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης