Σε πλήρη σύγχυση η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο

Σε πλήρη σύγχυση η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο

Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επιχειρεί να εμφανίσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου σαν δική του πρωτοβουλία.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε σήμερα το πρωί έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Η εξέλιξη αυτή έγινε αναπότρεπτη μετά την χθεσινή παραίτηση των δύο εισαγγελέων κ.κ. Ελένης Σωτηροπούλ

Σε πλήρη σύγχυση η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο

Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επιχειρεί να εμφανίσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου σαν δική του πρωτοβουλία.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε σήμερα το πρωί έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Η εξέλιξη αυτή έγινε αναπότρεπτη μετά την χθεσινή παραίτηση των δύο εισαγγελέων κ.κ. Ελένης Σωτηροπούλου και Ηλία Κολιούση που ερευνούσαν την υπόθεση.

Αν και η κυβέρνηση προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη το μέγεθος της κοινωνικής κατακραυγής ήταν τόσο μεγάλο που τελικώς υπέκυψε. Χθες όμως δημιουργήθηκε και ρήγμα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης υπέβαλλε την παραίτησή του αρνούμενος να υποστεί το πολιτικό κόστος από τις μεθοδεύσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης. Η σχετική πληροφορία διαψεύδεται, πάντως ο κ. Χατζηγάκης αργά χθες το βράδυ συναντήθηκε με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις. Ο κ. Χατζηγάκης θεωρεί ότι υπάρχει δίαυλος μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που αποφάσιζε για την υπόθεση και ο ίδιος τα μάθαινε από τα ΜΜΕ.

Στην κυβέρνηση τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα. Είναι σαφές ότι σύρρονται πίσω από τις εξελίξεις χωρίς να μπορούν να προβλέψουν την επόμενη ημέρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου απέκλειε το ενδεχόμενο να ζητήσει εκείνο την σύσταση εξεταστικής επιτροπής λέγοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο αν η δικαιοσύνη διαβιβάσει τον φάκελλο στην Βουλή. Μόλις όμως το πρωί μέτρησαν τον αντίκτυπο της υπόθεσης μέσα από την στάση των εφημερίδων και των ραδιοφωνικών σταθμών έσπευσαν να αλλάξουν γραμμή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με την εξεταστική επιτροπή γίνεται πολύ πιο δύσκολη η θέση της κυβέρνησης αφού δεν θα μπορούν πλέον να διαχειρίζονται κατά το δοκούν τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την εμπλοκή των δικών της στελεχών στις διευκολύνσεις προς τον κ. Εφραίμ.  

Το στοιχείο που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και έφερε την κυβέρνηση σε δεινή θέση ήταν η παραίτηση των δύο εισαγγελέων. Οι δύο λειτουργοί στην επιστολή παραίτησής τους  αναφέρουν καθαρά ότι κατά την διάρκεια της έρευνάς τους προσέκρουσαν σε πολιτικά πρόσωπα και κατ επέκταση η δικογραφία έπρεπε να διαβιβαστεί στην Βουλή. Το Μέγαρο Μαξίμου και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς προσπαθούσαν να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη. Εκείνο που δεν είχαν υπολογίσει ήταν η αξιοπρεπής στάση των δύο εισαγγελέων οι οποίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια χειραγώγησής τους υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους.

Όλη την ημέρα χθες επικρατούσε πανικός στο Μέγαρο Μαξίμου και γίνονταν συνεχείς διαβουλεύσεις για το πώς θα χειρισθούν την υπόθεση προκειμένου να μειώσουν το πολιτικό κόστος. Παρά τις προσπάθειες δεν απέφυγαν τις επικοινωνιακές αστοχίες. Κατ αρχήν ανακοίνωσαν ότι ο πρωθυπουργός μίλησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατηγάκη και του συνέστησε να μην κάνει δεκτές τις παραιτήσεις και να συνεχισθεί η έρευνα. Αυτό όμως συνιστά και παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Δικαιοσύνη. Και πράγματι στην κατεύθυνση αυτή έβγαλε ανακοίνωση αργότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης. Χθες το μεσημέρι όμως ο κ. Σανιδάς έλεγε στους δημοσιογράφους ότι η έρευνα θα συνεχισθεί και στο τέλος εάν προκύψει θα διαβιβασθεί στην Βουλή. Παράλληλα ασκούσαν πιέσεις στους εισαγγελείς αφενός να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους και αφετέρου να συνεχίσουν κανονικά την έρευνα σαν να μην έγινε τίποτε και να διαβιβάσουν στο τέλος την δικογραφία στην Βουλή. Αυτή ήταν η κατεύθυνση του κ. Σανιδά και του Μεγάρου Μαξίμου όχι όμως και του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος με διαρροές του δεν έκρυβε την διαφωνία του και την δυσαρέσκειά του.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσαν να εφεύρουν επιχειρήματα για να αποφύγουν την εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Έτσι έλεγαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ενώ οι εισαγγελική έρευνα φθάνει σε πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται και υποστήριζαν ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει στο παρελθόν με εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Δημήτρη Λινό.

Το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούσε να μετρήσει τις συνέπειες και να σταθμίσει το πολιτικό κόστος. Έτσι περίμενε πρώτα τα δελτία ειδήσεων χθες το βράδυ. Κατ αρχήν θεώρησε ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Η απόφαση ελήφθη σήμερα το πρωί όταν σχημάτισαν πλήρη εικόνα με τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα. Εκρίθη ότι πλέον επικοινωνιακά το μόνο που μπορούν να κάνουν για να σώσουν ότι μπορούν είναι να εμφανίσουν σαν πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή την εξεταστική που μέχρι πριν από μερικές ώρες αρνούνταν.  

Σύγχυση και για Τατούλη

Σε πλήρη σύγχυση βρισκόταν το κυβερνητικό επιτελείο και για τον κ. Πέτρο Τατούλη μετά την εμφάνισή του στην εκπομπή του κ. Λάκη Λαζόπουλου όπου ζήτησε την παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου και επανέλαβε τις αιτιάσεις του για την κυβέρνηση. Ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης όταν τον ρωτούσαν τι θα γίνει απαντούσε με χιούμορ ότι «δεν θα διαγράψουμε τον κ. Λαζόπουλο». Απεναντίας χωρίς καθόλου χιούμορ το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι ο κ. Ταούλης έχει περάσει την κόκκινη γραμμή που είχε βάλλει ο πρωθυπουργός στη Κεντρική Επιτροπή και το θέμα θα εξετασθεί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης