Πανικός στο Μαξίμου από τις παραιτήσεις των εισαγγελέων

Πανικός στο Μαξίμου από τις παραιτήσεις των εισαγγελέων

Με πρωθυπουργική σφραγίδα εξελίσσεται πλέον η επιχείρηση συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών στο σκάνδαλο Βατοπεδίου μετά τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων κ.κ. Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου που διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση.

Μόλις έγιναν γνωστές οι παραιτήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε πανικός. Στην ουσία οι εισαγγελείς εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για τις παρεμβάσεις στο έργο τους προ

Πανικός στο Μαξίμου από τις παραιτήσεις των εισαγγελέων

Με πρωθυπουργική σφραγίδα εξελίσσεται πλέον η επιχείρηση συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών στο σκάνδαλο Βατοπεδίου μετά τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων κ.κ. Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου που διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση.

Μόλις έγιναν γνωστές οι παραιτήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε πανικός. Στην ουσία οι εισαγγελείς εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για τις παρεμβάσεις στο έργο τους προκειμένου να συγκαλύψουν τις ευθύνες των υπουργών. Στις επιστολές τους κάνουν λόγο για ευθύνες πολιτικών προσώπων και ότι θα πρέπει να διαβιβαστεί η υπόθεση στην Βουλή.

Αμέσως άρχισαν οι κυβερνητικές συσκέψεις για το πώς θα ασκηθεί πίεση στους δύο εισαγγελείς και πως θα χειρισθούν επικοινωνιακά το ζήτημα. Μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι που έγινε η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη η εντύπωση που υπήρχε στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία είναι ότι το σύστημα Μαξίμου είχε καταρρεύσει. Το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είναι αν θα διαβιβασθεί ο φάκελος της υπόθεσης στην Βουλή.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε με καθυστέρηση ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης δεν απαντά στο ερώτημα αυτό. Αναφέρει ο υπουργός: «Δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, τους καλούμε να μην εμμείνουν σ’ αυτή, αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης. Στις ασύστατες και ασύστολες κατηγορίες της αντιπολίτευσης απαντούμε με απόλυτη καθαρότητα.  Σεβόμαστε διαχρονικά τον ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσουμε απαρεγκλίτως τις αποφάσεις της». Είχε προηγηθεί επικοινωνία του υπουργού με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός συνέστησε στον υπουργό να μην κάνει δεκτές τις παραιτήσεις. Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς με δικές του διαρροές επέμενε στην άποψή του ότι δεν θα διαβιβασθεί η δικογραφία στην Βουλή. Από κύκλους του κ. Χατζηγάκη όμως αντίθετα διέρρεε ότι ο υπουργός είναι της άποψης ότι θα πρέπει να πάει στην Βουλή η υπόθεση. Αν ισχύει αυτό τότε υπάρχει υφέρπουσα διαμάχη μεταξύ του συστήματος Μαξίμου και του κ. Σανιδά από τη μία πλευρά και του υπουργού Δικαιοσύνης από την άλλη. Αν πάλι υπερισχύσει η άποψη των δύο εισαγγελέων τότε είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Σανιδάς. Όποια και αν είναι η εξέλιξη επιδεινώνεται η θέση της κυβέρνησης.

Οι παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων συνιστούν κόλαφο για την κυβέρνηση και δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα καθώς σηματοδοτούν την αντίδραση των δικαστικών λειτουργών στην προσπάθεια ποδηγέτησής τους από την κυβέρνηση. Ενδεικτικό του πανικού στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι αν και οι παραιτήσεις ήταν γνωστές από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί για ένα τέτοιο μείζον πολιτικό ζήτημα και παράπεμψε στον υπουργό Δικαιοσύνης. Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δικής του παραίτησης. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε: «Υπάρχει η εντύπωση ορισμένων ότι ο υποφαινόμενος είναι κολλημένος σε κάποια καρέκλα. Και αυτό  επίσης, αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν ισχύει». Οι συνάδελφοι του υπουργοί πάντως στο παρασκήνιο μιλούν για την ανάγκη να παραιτηθεί ο κ. Ρουσόπουλος και να μην περιμένει τον ανασχηματισμό προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Καθώς η σχετική φημολογία διογκώθηκε ο επικοινωνιακός μηχανισμός έκανε προσπάθειες στην συνέχεια να το μαζέψει διαρρέοντας ότι «δόθηκε λάθος ερμηνεία στην αποστροφή του κ. Ρουσόπουλου». Μόνο που ο κ. Ρουσόπουλος είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία και φυσικά ξέρει πολύ καλά πως ερμηνεύονται οι δηλώσεις τους και τις εντυπώσεις που μπορούν να προκαλέσουν.

Η κυβέρνηση δεν θέλει με κανένα τρόπο να ακολουθήσει η υπόθεση Βατοπεδίου την κοινοβουλευτική διαδικασία και προσπαθεί να την συγκαλύψει μέσω του συστήματός της στην Δικαιοσύνη. Αν ο φάκελλος διαβιβαστεί στην Βουλή θα αναδειχθούν και θα έλθουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας όχι μόνο οι ευθύνες των αρμόδιων υπουργών κ.κ. Πέτρου Δούκα και Ευάγγελου Μπασιάκου αλλά κυρίως του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου και ενδεχομένως του κ. Γιάννη Αγγέλου λόγω των σχέσεών του με τον ηγούμενο Εφραίμ. Ο κ. Ρουσόπουλος «κατηγορείται» ότι πρόσφερε την υψηλή πολιτική κάλυψη για τις κινήσεις της Μονής.  Το να κληθούν οι δύο πιο κοντινοί άνθρωποι του κ. Καραμανλή να απαντούν για το πότε επισκέπτονταν τη Μονή Βατοπεδίου, πότε ερχόταν ο κ. Εφραίμ στο Μέγαρο Μαξίμου και τι συζητούσαν αποτελεί εφιάλτη για το κυβερνητικό επιτελείο.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης