Πάει πίσω η παράδοση πετρελαίου θέρμανσης
Σε αρκετές περιοχές της χώρας η νόμιμη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης δεν θα μπορεί να ξεκινήσει την Τετάρτη, αλλά δύο με τρεις ημέρες αργότερα. Το δε ξεκίνημα της σεζόν προκαλεί συναγερμό στο υπ. Ανάπτυξης, όπου αύριο έχει προγραμματιστεί σειρά επαφών της πολιτικής ηγεσίας με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η επισήμανση ανήκει στον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), ο οποίος τονίζει πως οι καθυστερήσεις είναι συνέπεια της εφαρμογής του προγράμματος «Ήφαιστος», το οποίο α
Σε αρκετές περιοχές της χώρας η νόμιμη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης δεν θα μπορεί να ξεκινήσει την Τετάρτη, αλλά δύο με τρεις ημέρες αργότερα. Το δε ξεκίνημα της σεζόν προκαλεί συναγερμό στο υπ. Ανάπτυξης, όπου αύριο έχει προγραμματιστεί σειρά επαφών της πολιτικής ηγεσίας με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η επισήμανση ανήκει στον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), ο οποίος τονίζει πως οι καθυστερήσεις είναι συνέπεια της εφαρμογής του προγράμματος «Ήφαιστος», το οποίο αφορά την διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης.
«Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών δεν μπορούν να εκτελωνίσουν πετρέλαιο θέρμανσης πριν το πρωί της 15/10/2008. Έτσι, σε ορισμένες περιοχές της χώρας (νησιά και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας) για τον εφοδιασμό των οποίων, απαιτείται μεταφορά με δεξαμενόπλοια, δεν θα είναι εφικτός ο εφοδιασμός της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15/10/2008 αφού θα πρέπει πρώτα να εκτελωνισθεί το προϊόν και εν συνεχεία να μεταφερθεί εκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΕΠΕ
ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Κάποιες από αυτές τις περιοχές είναι λ.χ. η Αλεξανδρούπολη, η Ηγουμενίτσα, η Χίος και οι εταιρείες τονίζουν ότι για να αποφευχθούν τα προβλήματα είχε ζητήσει να γίνει ο εκτελωνισμός μία εβδομάδα νωρίτερα. Το αίτημα, ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να γίνει δεκτό από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το σύστημα «Ήφαιστος» έχει επιλεγεί για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής που προέκυπτε από την διακίνηση του ατελούς πετρελαίου θέρμανσης ως πετρελαίου κίνησης στην αγορά.
Το θέμα είναι ότι, πέραν από τις … δεήσεις των κατοίκων αυτών των περιοχών προκειμένου να μην προκύψει κάποια επιδείνωση του καιρού, οι καταναλωτές θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή σε φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους που θα σπεύσουν αν εκμεταλλευθούν τις όποιες ελλείψεις και να πουλήσουν ακριβότερα από όσο πρέπει το πετρέλαιο θέρμανσης.
Η διεθνής τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρέθηκε την Παρασκευή στα χαμηλά 14 μηνών, συγκεκριμένα στα 533 ευρώ το λίτρο. Στο τέλος Απριλίου, το πετρέλαιο θέρμανσης τιμολογείτο στα 82 με 83 λεπτά το λίτρο, ενώ η διεθνής τιμή ήταν σαφώς πάνω από τα 600 ευρώ ο τόνος.
ΓΥΡΩ ΣΤΑ 75 ΛΕΠΤΑ
Ακόμη κι αν υπολογίσουμε ότι από 1ης Μαϊου έχει επιβαρυνθεί η τιμή κατά 2 με 3 λεπτά το λίτρο, λόγω της εισόδου του πετρελαίου με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, η μέση τιμή στην αγορά είναι λογικό να βγει προς τα 75 λεπτά, ίσως και χαμηλότερα.
Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος συναντήθηκε σήμερα με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και της Ένωσης Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Νομού Αττικής, στα οποία επέστησε την προσοχή σε «για σεβασμό στους καταναλωτές και στους νόμους της πολιτείας».
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης,
-η διακίνηση πρέπει να γίνεται πάντα με παραστατικά, με τα πιστοποιημένα βυτιοφόρα.
- πρέπει να παραδίδονται οι σωστές ποσότητες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν.
- το πετρέλαιο θέρμανσης έχει μια μόνο και πολύ συγκεκριμένη ποιότητα.
- η τιμή πρέπει να αναγράφεται στο χώρο πώλησης, με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος και αφορά πάντα την παράδοση στο σπίτι. Εάν η τιμή δεν αφορά όλες τις ποσότητες,
αυτό πρέπει να αναγράφεται σε εμφανές σημείο από τους επαγγελματίες, χωρίς να χρειάζεται «ανάκριση» από τους καταναλωτές για να μάθουν την πραγματική τιμή.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ενεργοποιήσει και την γραμμή 1520 για την ενημέρωση των καταναλωτών, ενώ για την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας έχει καλέσει σε συνάντηση τα διυλιστήρια και τις εταιρείες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr