LIVE

Κορωνοϊός

Όργιο φημών περί πρόωρων εκλογών

Την Τρίτη του Πάσχα το ραντεβού Καραμανλή - Πούτιν

Όργιο φημών περί πρόωρων εκλογών επικράτησε χθες, ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να διαγράψει κι άλλον βουλευτή και να πάει σε εκλογές πυροδοτούσαν τα σενάρια. Συναγερμός στα κομματικά γραφεία χτύπησε όταν κυκλοφόρησε ότι ο κ. Καραμανλής σ

Όργιο φημών περί πρόωρων εκλογών επικράτησε χθες, ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να διαγράψει κι άλλον βουλευτή και να πάει σε εκλογές πυροδοτούσαν τα σενάρια. Συναγερμός στα κομματικά γραφεία χτύπησε όταν κυκλοφόρησε ότι ο κ. Καραμανλής συγκαλεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Ορισμένοι διέδιδαν με βεβαιότητα ότι ο κ. Καραμανλής θα ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών του. Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει μέτρα για την υπόθεση της Μονής Βαοπεδίου.

Είναι μία ακόμη επικοινωνιακή κίνηση του κ. Καραμανλή για να προπαγανδίσει ότι μεριμνά για το δημόσιο συμφέρον αφού πρώτα χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από εκχώρηση δημόσιας γης με πράξεις που είναι μη αναστρέψιμες στις οποίες έχουν βάλλει υπογραφές οι υπουργοί του. Αναμένεται ακόμη ότι ο κ. Καραμανλής θα κάνει μία αυστηρή ομιλία, θα αναφερθεί στην σοβαρότητα των περιστάσεων λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης (στην οποία θα αποδώσει όλα τα δεινά που προκαλεί η δική του αποτυχημένη πολιτική) και ενδεχομένως να αφήσει να εννοηθεί ότι θα προκηρύξει εκλογές αν συνεχίσουν οι βουλευτές του να βάλλουν κατά του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Βουλευτές και υπουργοί βρίσκονται σε απόγνωση: «Πώς θα εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό ότι τον σέρνουμε σε εκλογές επειδή ο Δαιλάκης, ο Τατούλης και ο Γιαννόπουλος κάνουν κριτική στον κ. Ρουσόπουλο;» λένε στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο εκλογών όχι όμως σαν επιλογή αλλά υπό το πρίσμα ότι θα αναγκαστούν. Άλλωστε είναι βέβαιο και το γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι ακόμη κι αν επικρατήσει ηρεμία θα είναι προσωρινή. Είναι θέμα χρόνου πότε θα μιλήσει ο κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, πότε θα επαναλάβει την κριτική του ο κ. Πέτρος Τατούλης και πότε θα απασφαλίσει ξανά ο κ. Βύρων Πολύδωρας για τον οποίο ο πόλεμος με το σύστημα Ρουσόπουλου είναι θέμα τιμής αν κρίνει κανείς από τα όσα είπε στην Κεντρική Επιτροπή. Φυσικά η εσωστρέφεια δεν τελειώνει με δια βοής αποφάσεις όπως προσπαθεί να πείσει ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης. Με αυτά τα δεδομένα το σύστημα Μαξίμου υπολογίζει αν μπορεί να δημιουργήσει ατζέντα εκλογών με βάση την διεθνή οικονομική κρίση καθώς επίσης και τι πιθανότητες έχει. Τα στοιχεία όμως δεν την ευνοούν αφού όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι μέσα σε αυτό το κλίμα η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα και σε καμία περίπτωση δεν θα έχει αυτοδυναμία. Ο κ. Καραμανλής και ο κ. Ρουσόπουλος δεν είναι πλέον οι μόνοι παίκτες και ο κίνδυνος να χρεωθούν ότι βάζουν τον τόπο σε περιπέτειες για να καλύψουν προσωπικές τους πολιτικές ευθύνες σε υποθέσεις σκανδάλων είναι υπαρκτός.

Εάν κάτι είναι βέβαιο από όλη την φημολογία περί εκλογών είναι ότι το σύστημα εξουσίας Μαξίμου έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και παραπαίει. Όσο μάλιστα καθυστερεί να κάνει κινήσεις εγκλωβίζεται περισσότερο σε μία αδιέξοδη κατάσταση. Κορυφαίοι υπουργοί σημειώνουν ότι πριν την Κεντρική Επιτροπή ένας σαρωτικός ανασχηματισμός με μετακίνηση των κ.κ. Ρουσόπουλου και Αλογοσκούφη θα αποτελούσε όντως λύση. Τώρα ακόμη κι αυτό είναι αμφίβολο. Οι μόνοι που δεν ανησυχούν καθόλου από αυτή την κατάσταση είναι οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Καραμανλή που ήδη κάνουν κινήσεις θωρώντας ότι βρισκόμαστε στην μετά Καραμανλή εποχή.  

Συνάντηση Σουφλιά Τατούλη 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο χθες ο κ. Πέτρος Τατούλης συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Σουφλιά. Ήταν μία συνάντηση που είχε ζητήσει ο βουλευτής και διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Ο κ. Τατούλης είναι ο πλέον επίφοβος από τους δυσαρεστημένους βουλευτές ενώ ο κ. Σουφλιάς είναι από τους πρωταγωνιστές των ημερών λόγω του ειδικού πολιτικού βάρους και της υψηλής δημοφιλίας που διαθέτει. Αν και στηρίζει τον κ. Καραμανλή δεν κρύβει ότι δεν συμφωνεί με την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα. Το σύντομο πέρασμα του από την Κεντρική Επιτροπή αλλά και η προχθεσινή του δήλωση δείχνουν ότι κρατά αποστάσεις και δεν θέλει να ταυτιστεί με τις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντως λέγεται ότι ο κ. Τατούλης τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα είναι αυτός που θα ρίξει την κυβέρνηση. 

Δυσαρέσκεια Μειμαράκη

Δυσαρεστημένος όμως είναι από την όλη κατάσταση ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης. Ο υπουργός Αμύνης έδωσε συνέντευξη στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου στον Alter την Τρίτη το βράδυ και ήλθε σε δύσκολη θέση καθώς δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τις δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον του κ. Ρουσόπουλου μόλις μερικές ημέρες πριν. Λέγεται ότι μετά είπε σε δικό του άνθρωπο ότι «το σύστημα Ρουσόπουλου επιμένει». Προφανώς ο κ. Μειμαράκης ήθελε μία εύκολη συνέντευξη στην οποία θα μπορούσε να λέει ότι θέλει χωρίς να φαίνεται ανακόλουθος, ο κ. Χατζηνικολάου όμως ο οποίος είναι σε ανοικτή γραμμή με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν του χαρίστηκε και τον εξέθεσε. Φάνηκε έτσι ότι ο τσαμπουκάς του κ. Μειμαράκη είναι εκ του ασφαλούς και περιορίζεται στον κ. Τατούλη που τον έχει προγράψει το σύστημα Μαξίμου-Ρηγίλλης. Οι μετοχές του κ. Μειμαράκη στο κόμμα πέφτουν. Την περασμένη εβδομάδα έκανε δηλώσεις φωτογραφίζοντας τον κ. Ρουσόπουλο σαν πρόβλημα που αναλώνει το πολιτικό κεφάλαιο του κ. Καραμανλή. Μετά την μυστική συνάντηση που είχε όμως με τον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη ο κ. Μειμαράκης αναδιπλώθηκε. Στην Κεντρική Επιτροπή επιτέθηκε στον κ. Τατούλη στηρίζοντας όχι μόνο τον κ. Καραμανλή αλλά ουσιαστικά και τον κ. Ρουσόπουλο. Έτσι ήλθε σε δύσκολη θέση όταν ο κ. Χατζηνικολάου του έκανε επίμονες ερωτήσεις για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης