Μέτρα για δίκαιη οικονομική πολιτική από το ΠΑΣΟΚ

Μέτρα για δίκαιη οικονομική πολιτική από το ΠΑΣΟΚ

Απόσυρση των άδικων φορολογικών μέτρων Αλογοσκούφη και σειρά πολιτικών κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος από τη ΔΕΘ 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και την φορολογική επιδρομή εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αποτυχία της στην οικονομία, την αν

Μέτρα για δίκαιη οικονομική πολιτική από το ΠΑΣΟΚ

Απόσυρση των άδικων φορολογικών μέτρων Αλογοσκούφη και σειρά πολιτικών κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος από τη ΔΕΘ 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και την φορολογική επιδρομή εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αποτυχία της στην οικονομία, την ανικανότητα και τη διαχειριστική ανεπάρκεια, όπως είπε, που επέδειξε, αλλά και για τη στρατηγική επιλογή της, που οδήγησε στην αντίστροφή διανομή εισοδήματος, σε βάρος των ασθενέστερων τάξεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι για όλα φταίει η διεθνής κρίση και παρουσίασε σειρά προτάσεων του κόμματός του για να βγει η χώρα από την κρίση, επιχειρώντας να ενισχύσει τον προγραμματικό του λόγο. Μίλησε δε για μία «νέα φορολογική συμφωνία με τον πολίτη» και για «Μέτρα Οικοδόμησης με τον Πολίτη» προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών με το κράτος.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τις προτάσεις του για έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στους οικονομικά αδύναμους, για επαναφορά του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες, για κατάργηση της Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και επαναφορά της προοδευτικής φορολογίας, ενώ ζήτησε να υπάρξει εδώ και τώρα μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Επανέλαβε επίσης τις προτάσεις του για την ανακούφιση των δανειοληπτών και κατάθεσε μέτρα για την εμπέδωση της ασφάλειας στην εργασία, όπως η πλήρης ασφάλιση για όσους εργάζονται με προγράμματα stage στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και κατάργηση του μπλοκ στο δημόσιο τομέα.

Αναλύοντας την αναπτυξιακή του πρόταση για τη χώρα ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, πρότεινε να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες στο 5%, να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία, να μείνει ο έλεγχος των ισχυρών δημόσιων επιχειρήσεων στο κράτος, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. 

Όσον αφορά την αύξηση των εσόδων, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου, τη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και το κοινωνικό μέρισμα, που θα προέλθει από την ανάπτυξη.

Αναλυτικά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

 

Κατάργηση των φοροεισπρακτικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και νέα βάρη για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει η οικονομική πρόταση του ΠΑΣΟΚ την οποία παρουσίασε από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του κόμματος, κύριος Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε περισσότερο σε ένα προγραμματικό πλαίσιο και λιγότερο σε αντιπολιτευτικό, ενώ αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην αποδόμηση της επιχειρηματολογίας του πρωθυπουργού ότι «για όλα φταίει η διεθνής κρίση».

 

 

Σχέδιο διαφυγής από την κρίση

 

Ο κύριος Παπανδρέου περιέγραψε ένα σχέδιο εξόδου, που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης του εισοδήματος και του οικογενειακού προϋπολογισμού με έμφαση στα άμεσης απόδοσης μέτρα, δηλαδή τη φορολογία. Συγκεκριμένα πρότεινε:

 

  • Ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα, είτε προέρχονται από κεφάλαιο (π.χ. μερίσματα) είτε από μισθωτές υπηρεσίες.
  • Επαναφορά του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του ΦΜΑΠ, με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας που επιβαρύνει τις μεγάλες ιδιοκτησίες. Από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας δεν θα εξαιρεθεί ούτε η Εκκλησία.
  •  Μείωση τιμών «εδώ και τώρα». Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι θα μειώσει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς για ελέγχους στην αγορά.
  • «Τέρμα στο μπλοκάκι στο δημόσιο». Ο κύριος Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα συνάπτονται κανονικές συμβάσεις εργασίας και όχι έργου στο δημόσιο.
  •  Να παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη σε όσους κάνουν stage στον ιδιωτικό τομέα.
  • Μέτρα για τη στήριξη των δανειοληπτών. Προτείνει να μην κατάσχονται κύριες κατοικίες όταν τα χρέη είναι κάτω από 20.000 ευρώ, αλλά και κατάργηση της ποινής της προσωποκράτησης για χρέη κάτω των 10.000 ευρώ. Επιπλέον το κράτος να δίνει «δεύτερη ευκαιρία» - στα πρότυπα τις εταιρικής πτώχευσης- σε όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν ένα μέρος του χρέους τους.
  •  Χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Τα μέτρα «κοινωνικής συνοχής», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,  αποτελούν τη βάση για να εφαρμοστεί ένα μοντέλο Ανάπτυξης της χώρας, που θα στηρίζεται στην αύξηση των επενδύσεων σε Παιδεία και Έρευνα (5% επί του ΑΕΠ για την Παιδεία και 2% του ΑΕΠ για Έρευνα), στις «καθαρές» τεχνολογίες και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και στην διάθεση του 5% του ΑΕΠ για το ΠΔΕ .  Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει επίσης ότι δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει το management ΔΕΚΟ με στρατηγικό χαρακτήρα, δηλαδή ΔΕΗ και ΟΤΕ.  

Περιστολή δαπανών και νέες πηγές εσόδων

Στο αμείλικτο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα χρήματα» το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δώσει απάντηση με τις εξής δράσεις:

 

  • Πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά καθιέρωση του «λογιστικού προσδιορισμού των κερδών των επιχειρήσεων», χωρίς περαιώσεις για να πάψουν να θεωρούνται «ύποπτοι» οι επιχειρηματίες. Παρόλα αυτά ο κύριος Παπανδρέου τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια, ώστε όλοι εκ των προτέρων, χωρίς αιφνιδιασμούς, να ξέρουν τι θα πληρώνουν».
  • Αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να επαναφέρει τον ΣΔΟΕ, αλλά να βελτιώσει τους υπάρχοντες μηχανισμούς ελέγχου.
  • Περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Παπανδρέου έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 23% επί διακυβέρνησης ΝΔ.
  • Μείωση των αμυντικών δαπανών. «Υπάρχουν πολλά περιθώρια» ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επανεξετάσει «από την αρχή εξοπλιστικά προγράμματα».
  • Αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης