Με υποβάθμιση απειλούν την Ελλάδα Fitch και S&P
Για τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προειδοποιούν οι αναλυτές των οίκων Fitch και Standard & Poors, εάν η χώρα μας δεν επιτύχει να συγκρατήσει τις δαπάνες και να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, αναλυτές της Fitch Ratings και της S&P τόνισαν ότι αυτό που χρειάζεται είναι η περικοπή των δαπανών, προειδοποιώντα
Για τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προειδοποιούν οι αναλυτές των οίκων Fitch και Standard & Poors, εάν η χώρα μας δεν επιτύχει να συγκρατήσει τις δαπάνες και να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, αναλυτές της Fitch Ratings και της S&P τόνισαν ότι αυτό που χρειάζεται είναι η περικοπή των δαπανών, προειδοποιώντας ότι πιθανή αποτυχία στη μείωση του δημοσίου χρέους θα επηρεάσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο πως θα επιβάρυνε δραματικά τον δανειακό κόστος της χώρας, σε μια χρονιά μάλιστα όπου θα επιχειρήσει να αντλήσει μέσω ομολόγων περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η Ελλάδα αξιολογείται ακόμα με «Α», η επιβάρυνση από την άνοδο των επιτοκίων και την αύξηση της «ψαλίδας» (spread) μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, έχει ξεπεράσει για φέτος τα 300 εκατ. ευρώ (δηλαδή όσο σχεδόν η «προίκα» του Ταμείου Καταπολέμησης της Φτώχειας που θα αναγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ή το κόστος χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης). Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της, η Ελλάδα θα καταβάλει φέτος 10,5 δισ ευρώ (ποσοστό 4,3% του ΑΕΠ) για τόκους και μόνο.
Η σχετική αναγγελία πάντως γίνεται μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των δυσμενών στοιχείων για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, καθώς τα έσοδα υπολείπονται σημαντικά των στόχων λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά πρόσθετων φορολογικών μέτρων, όπως φόρο 10% στα κεφαλαιακά κέρδη από μετοχές και στα μερίσματα, σε μία προσπάθεια να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να αποφύγει την επιτήρηση της οικονομίας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη των διεθνών οργανισμών, παρά τα εισπρακτικά μέτρα, «απουσιάζουν από τη στρατηγική κατάρτισης του προϋπολογισμού τα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών».
Ο αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει τον στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 1,6% του ΑΕΠ φέτος χαρακτηρίζοντας την υστέρηση των εσόδων «ανησυχητική».
Ο Brian Coulton, επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης του οίκου Fitch για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική επεσήμανε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να λάβει αποτελεσματική δράση και να μειώσει τις δαπάνες. «Προς έκπληξή μας, δεν έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καταστάσεις. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν προχωρήσαμε σε αναβάθμιση, όταν επανεξετάσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας για φέτος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr