Νέο Ελντοράντο η Αλάσκα

Νέο Ελντοράντο η Αλάσκα

Ο Αρκτικός Κύκλος και συγκεκριμένα η ευρύτερη περιοχή της Αλάσκας κρύβει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου. Κάτι που είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες και εξαιτίας αυτού η περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο τουλάχιστον τριών χωρών που εγείρουν, καθεμιά για λογαριασμό της, δικαιώματα ως προς τον έλεγχό της.

Αυτή η γεωπολιτική διαφορά όμως πιθανότατα θα κορυφωθεί το προσεχές διάστημα καθώς η πραγματικότητα φαίνεται να ξεπερνά κατά πολύ τη φαντασία ή τους σχεδιασμούς όλων όσοι διεκδικούν την Αλάσκ

Νέο Ελντοράντο η Αλάσκα

Ο Αρκτικός Κύκλος και συγκεκριμένα η ευρύτερη περιοχή της Αλάσκας κρύβει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου. Κάτι που είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες και εξαιτίας αυτού η περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο τουλάχιστον τριών χωρών που εγείρουν, καθεμιά για λογαριασμό της, δικαιώματα ως προς τον έλεγχό της.

Αυτή η γεωπολιτική διαφορά όμως πιθανότατα θα κορυφωθεί το προσεχές διάστημα καθώς η πραγματικότητα φαίνεται να ξεπερνά κατά πολύ τη φαντασία ή τους σχεδιασμούς όλων όσοι διεκδικούν την Αλάσκα!

Η αμερικανική Γεωλογική Επιτροπή και η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας, βάσει της οποίας τα εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο, ιδιαίτερα στις διαμφισβητούμενες υπεράκτιες περιοχές, ενδεχομένως και να ξεπερνούν τα 90 δισεκατομμύρια βαρέλια (!), περισσότερο δηλαδή κι από τα βεβαιωμένα κοιτάσματα της Νιγηρίας, του Καζακστάν και του Μεξικού μαζί!

Ποσότητα ικανή να καλύψει τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες για τρία χρόνια ή τις ανάγκες της αμερικανικής αγοράς για 12 χρόνια!

Επιπρόσθετα, οι έρευνες δείχνουν πως η περιοχή του Αρκτικού Κύκλου κρύβει κάτω από τους πάγους της 1.669 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, αυτό σημαίνει περίπου το 27% των γνωστών και χαρτογραφημένων σήμερα παγκόσμιων αποθεμάτων αερίου και πάνω από το 40% των ρωσικών αποθεμάτων αερίου στη Σιβηρία και στις υπόλοιπες πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ! Το 84% της ποσότητας αυτής μάλιστα εντοπίστηκε σε διεθνή ύδατα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις μελλοντικές «εχθροπραξίες» των ενδιαφερομένων για την εκμετάλλευσή τους.

Τέλος, η ίδια έρευνα καταδεικνύει πως στη συγκεκριμένη περιοχή «κρύβονται» και περίπου 44 δισεκατομμύρια βαρέλια λοιπών αερίων-«χρυσάφι» (βουτάνιο, προπάνιο) για τις πετροχημικές βιομηχανίες.

Τα επιστημονικά αυτά συμπεράσματα αναμένεται να βάλουν φωτιά στη διένεξη μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και δευτερευόντως του Καναδά για τον έλεγχο της περιοχής. Η Αλάσκα τύποις ανήκει στις ΗΠΑ, πλην όμως η Ρωσία ουδέποτε έπαψε να εγείρει αξιώσεις στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι πως πριν από 10 μήνες έστειλε στα διεθνή ύδατα ένα πυρηνοκίνητο ερευνητικό σκάφος με αποστολή τη χαρτογράφηση της υποθαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ της Σιβηρίας και του Βόρειου Πόλου. Στόχος της ρωσικής κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει στοιχεία ικανά να της επιτρέψουν να διεκδικήσει -πιθανότατα σε διεθνή φόρα και στον ΟΗΕ- τον πλήρη έλεγχο μιας περιοχής που θα ξεπερνά τη σημερινή της δικαιδοσία των 200 ναυτικών μιλίων. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα καθώς η έρευνα των ειδικών θέλει περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια βαρέλια από τα εκτιμώμενα κοιτάσματα της περιοχής να κρύβονται στην περιοχή ακριβώς που διεκδικεί η Ρωσία!

Προσώρας πάντως τουλάχιστον δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί διεξάγουν έρευνες και δοκιμαστικές εξορύξεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή. Πρόκειται για τις εταιρείες Royal Dutch Shell Plc. και Chevron Corp. Μέχρι τώρα μπορούσαν να δράσουν ελεύθερα, αλλά πλέον κάτι τέτοιο αποκλείεται να συμβεί.

Ηδη ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν -πέραν των ΗΠΑ, Ρωσίας και Καναδά- και οι κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Δανίας, οπότε...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης