Ερευνες για το προφίλ που έχουν στον κόσμο
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Η διεθνής κρίση, που προκλήθηκε ουσιαστικά από την αμετροέπεια των τραπεζικών κολοσσών στην προσπάθειά τους να αυξάνουν έως υπερβολής τα κέρδη τους, πέραν των απωλειών που επέφερε, δημιούργησε και προβληματισμό στις ίδιες τις τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων προφανώς ένιωσαν την ανάγκη να ενδοσκοπήσουν στα του οίκου τους.
Η πίεση που δημιουργήθηκε
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Η διεθνής κρίση, που προκλήθηκε ουσιαστικά από την αμετροέπεια των τραπεζικών κολοσσών στην προσπάθειά τους να αυξάνουν έως υπερβολής τα κέρδη τους, πέραν των απωλειών που επέφερε, δημιούργησε και προβληματισμό στις ίδιες τις τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων προφανώς ένιωσαν την ανάγκη να ενδοσκοπήσουν στα του οίκου τους.
Η πίεση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κρίσης στην οικονομία των νοικοκυριών πιθανότατα συνέβαλε και στην επιδείνωση της εικόνας που έχουν για τις τράπεζες οι πελάτες τους. Λόγω δε των συνθηκών στην αγορά, οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται σήμερα περισσότερο ευαισθητοποιημένες όσον αφορά το προφίλ τους και την άποψη που σχηματίζουν οι πελάτες τους.
Ενδεικτικό του πόσο σοβαρά απασχολεί τους τραπεζίτες το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά είναι η ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλουν για να αμβλύνουν όσο γίνεται τα αρνητικά τους σημεία και να βελτιώσουν τα θετικά τους.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και η πρόσφατη αναλυτική παρουσίαση του τραπεζικού συστήματος που έγινε στη Βουλή από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου, ο οποίος συνοδευόταν από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΤ όπως τους κυρίους Δημήτρη Μαντζούνη, Νικόλαο Νανόπουλο, Θεόδωρο Πανταλάκη. Στόχος αυτής της παρουσίασης ήταν να πείσουν τους βουλευτές, και δη εκείνους που κατακεραυνώνουν σε κάθε ευκαιρία το τραπεζικό σύστημα, για τη θετική συμβολή των τραπεζών στην οικονομία και στην ανάπτυξη ης χώρας.
Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι προσπάθειες που καταβάλλει κάθε μια τράπεζα χωριστά για να μετρήσουν αφενός τη δημοτικότητά τους, αφετέρου να διερευνήσουν κενά και αδυναμίες του συστήματος ώστε να τα καλύψουν.
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν ξεκινήσει τέτοιου είδους έρευνες για λογαριασμό κυρίως ξένων αλλά και των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένες τράπεζες διερευνούν κατά κύριο λόγο αν η εικόνα τους στην Ελλάδα έχει τρωθεί από τη δυσχερή θέση στην οποία λόγω κρίσης έχουν βρεθεί οι μητρικές τους στο εξωτερικό και αν αυτό επηρεάζει τη γνώμη των πελατών τους. Οι έρευνες αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο όξυνσης της κρίσης, περίοδο που οι συγκεκριμένες τράπεζες εξέταζαν ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την αγορά ή από συγκεκριμένα τμήματα δραστηριοτήτων.
Η πολιτική που ακολούθησαν οι τράπεζες αυτές στη συνέχεια βοηθά να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την τάση αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και την ένταση του ανταγωνισμού στο πεδίο των προθεσμιακών καταθέσεων ειδικότερα.
Οι ελληνικές τράπεζες διερευνούν κυρίως θέματα φήμης και προφίλ ευρύτερα, με στόχο να εξάγουν συμπεράσματα που θα τις βοηθήσουν να αποκτήσουν ένα πιο φιλικό και ανθρώπινο πρόσωπο και γι’ αυτό δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα που προκαλούν μεγαλύτερη δυσαρέσεια.
Επίσης μετρούν την απήχηση των προϊόντων τους ώστε να τα προσαρμόσουν στις ανάγκες που εκφράζουν οι καταναλωτές ή να σχεδιάσουν προϊόντα και υπηρεσίες κατάλληλα για τις σημερινές συνθήκες.
Ισως η έμφαση των τραπεζών στο κομμάτι των προθεσμιακών καταθέσεων εκφράζει την ανάγκη των πελατών τους για μεγαλύτερη ασφάλεια, σε συνδυασμό με την ευκαιρία καλύτερων αποδόσεων από ένα κομμάτι τραπεζικής δραστηριότητας μέχρι πρόσφατα εγκατελειμένο από τις τράπεζες.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πάντως το συμπέρασμα πως οι σημερινοί πελάτες των τραπεζών είναι περισσότερο «διαβασμένοι και ψαγμένοι» και έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να εγκαταλείψουν την τράπεζά τους χωρίς δεύτερη σκέψη αν αμφισβητηθούν η ειλικρίνεια και η διαφάνεια των συναλλαγών τους ή αν νιώσουν «ριγμένοι ή εξαπατημένοι». Αυτό θέτει τις τράπεζες σε διαρκή επαγρύπνηση, κάτι που αποβαίνει τελικά και προς όφελος των πελατών τους.
Οι έρευνες, πάντως, που διεξάγονται από γνωστές εγχώριες εταιρείες δημοσκοπήσεων και αναλύσεων, δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στην ανασφάλεια που νιώθουν -εν αντιθέσει με τους πελάτες- οι μέτοχοι των τραπεζών λόγω της σημαντικής απομείωσης των τοποθετήσεών τους σε τραπεζικές μετοχές.
Σ’ αυτή την περίπτωση, και ανεξάρτητα από το γεγονός πως αναγνωρίζουν στη διεθνή κρίση τη βασική αιτία της αρνητικής πορείας του Χρηματιστηρίου, έχουν ωστόσο την προσδοκία και κυρίως την απαίτηση από τις διοικήσεις των τραπεζών να λάβουν τα μέτρα τους για στήριξη της μετοχής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr