Για όλα τα δεινά του τόπου ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ…
Για όλα τα κακά του τόπου φταίει το ΠΑΣΟΚ ενώ αντίθετα όλα τα καλά οφείλονται στην διακυβέρνηση της ΝΔ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στην Ολυμπία στο πλαίσιο του φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή το βράδυ.
Ο κ. Καραμανλής απέφυγε να κάνει περιοδεία στα καμένα υπό τον φόβο των αποδοκιμασιών καθώς οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι «έχουν αφεθεί στ
Για όλα τα κακά του τόπου φταίει το ΠΑΣΟΚ ενώ αντίθετα όλα τα καλά οφείλονται στην διακυβέρνηση της ΝΔ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στην Ολυμπία στο πλαίσιο του φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή το βράδυ.
Ο κ. Καραμανλής απέφυγε να κάνει περιοδεία στα καμένα υπό τον φόβο των αποδοκιμασιών καθώς οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι «έχουν αφεθεί στην τύχη τους». Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία περιήλθε το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι δεν είχε ανακοινωθεί καν το πρόγραμμα της επίσκεψης σαν να γινόταν εν κρυπτώ. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνησή του για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών και για την ενίσχυση των πληγέντων. «Υπογραμμίζω ότι στις πυρόπληκτες περιοχές αποκαταστάθηκαν οι βασικές υποδομές και προγραμματίστηκαν δεκάδες εγγειοβελτιωτικά έργα. Οι αποζημιώσεις στους αγρότες των περιοχών αυτών και οι παρεμβάσεις αγροτικών υποδομών ξεπερνούν το 1 δις ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Μόνο που οι κάτοικοι της περιοχής έχουν διαφορετική άποψη και γι αυτό γύρισαν την πλάτη στον κ. Καραμανλή ο οποίος δεν συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών φορέων για δέκα λεπτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι οπαδοί του κόμματος από την Ηλεία δεν πήγαν στην συγκέντρωση και τα προσχήματα σώθηκα από εκείνους που είχαν έλθει από την Αττική και την Πελοπόννησο.
Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να πολώσει το πολιτικό κλίμα και επιτέθηκε στο κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ σε μία προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των ψηφοφόρων του, να συσπειρώσει την κομματική βάση και να περιορίσει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας: «Για πολλά χρόνια, η «μίζα» ήταν κυβερνητική οδηγία, η παρανομία γινόταν ανεκτή, οι υπαίτιοι προστατεύονταν ακόμη και με νομοθετικές ρυθμίσεις. Η κατάσταση εκείνη άλλαξε και συνεχίζει ν’ αλλάζει».
Η ομιλία του κ. Καραμανλή ήταν βγαλμένη από τα παλιά σαν μην είναι πρωθυπουργός τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο «καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ» για τα σκάνδαλα και υποστήριξε ότι η κακή οικονομική κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας και των προβλημάτων που κληρονόμησε η κυβέρνησή του από το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα είπε ότι αν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης δεν είναι πολύ έντονες αυτό οφείλεται «στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων». Σαν να μην έχουν μεσολαβήσει τα σκάνδαλα των υποκλοπών, των πακιστανών, των κουμπάρων, των ομολόγων, η υπόθεση Ζαχόπουλου ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις γνωστές του δεσμεύσεις. Σε ότι αφορά τα σκάνδαλα μάλιστα ο κ. Καραμανλής μιλούσε σε πρώτο ενικό θέλοντας να βάλλει στη ζυγαριά το προσωπικό του κύρος απέναντι σε μία δύσπιστη κοινή γνώμη: «Δεν έκανα, όμως, και δεν πρόκειται να κάνω ποτέ καμιά έκπτωση σε θέματα αρχών, κανένα συμβιβασμό σε βάρος του Τόπου, καμιά υποχώρηση σε εξωθεσμικές πιέσεις». Σε πρώτο ενικό μίλησε και στην προσπάθειά του να εμφανισθεί ως «εξυγειαντής» του δημοσίου βίου: «Είναι αταλάντευτη η επιλογή μου να εργαστώ για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Είναι απόφασή μου να μην αφήσω σε κανέναν τη δυνατότητα να δημιουργεί σκιές, σε βάρος ολόκληρου του πολιτικού κόσμου. Δεν δέχομαι την ισοπέδωση. Δεν δέχομαι την εξομοίωση. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο». Στην πραγματικότητα ο κ. Καραμανλής προσπαθούσε να απαλλάξει το κόμμα του και τα στελέχη του από την εμπλοκή στα σκάνδαλα Ζίμενς και ΟΤΕ-Γερμανός.
Όσο για την αυτοκριτική αυτή ήταν ρητορική, γενική, αόριστη και περιορισμένη και δεν αφορούσε βέβαια συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις: «Δεν αρνήθηκα και δεν αρνούμαι ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, αργήσαμε να κινηθούμε. Δεν αρνήθηκα και δεν αρνούμαι ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, εκδηλώθηκαν συμπεριφορές, που αντιβαίνουν τις αρχές της Παράταξής μας. Δεν αρνήθηκα και δεν αρνούμαι ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, έγιναν λάθη στην εκτίμηση των πραγμάτων. Κάνουμε, όπου χρειάζεται, την αυτοκριτική μας.»
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην οικονομική συγκυρία λέγοντας: «Πλήττονται στο σύνολό τους οι εθνικές οικονομίες. Επιβαρύνονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δυσκολεύονται, όχι μόνο οι οικονομικά ασθενέστεροι, αλλά και τα μεσαία οικονομικά στρώματα. Οι επιπτώσεις, ωστόσο, είναι ήδη σοβαρές. Αποφασίσαμε, απέναντι σ’ όλα αυτά, να ενισχύσουμε το δίχτυ ασφάλειας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εξαντλώντας κάθε όριο αντοχής του Προϋπολογισμού. Αποφασίσαμε να επιμείνουμε αταλάντευτα στην αναπτυξιακή διαδικασία». Φυσικά απέφυγε να πει συγκεκριμένα πως θα ενισχύσει το κοινωνικό δίχτυ και θα βοηθήσει τις κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr