Ας μιλήσουμε ξανά για το είδος βίας που στοχοποιεί τη γυναίκα εξαιτίας του φύλου της

Ας μιλήσουμε ξανά για το είδος βίας που στοχοποιεί τη γυναίκα εξαιτίας του φύλου της

Το σημαινόμενο με το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ο όρος «γυναικοκτονία» (femicide) δόθηκε από τα φεμινιστικά κινήματα της δεκαετίας του ’70, ακριβώς επειδή υπήρχε η ανάγκη να έρθει στο φως και να προσδιοριστεί με σαφήνεια το συγκεκριμένο εκείνο είδος βίας.

MC_femicide-768x1024

Στην αρχή ήμουν επικίνδυνη λόγω της γυναικείας μου φύσης. Ήμουν επικίνδυνη για την τιμή της οικογένειας - παραήμουν «ζωηρούλα», και τι θα έλεγε η γειτονιά... Ήμουν επικίνδυνη για την αξιοπρέπεια του άνδρα που παντρεύτηκα - ίσως να μην ήμουν καλή σύζυγος. Ήμουν επικίνδυνη για τον εγωισμό του φίλου μου - δεν άντεξε την απόρριψη. Ήμουν επικίνδυνη για την ηρεμία του κουβαλητή - η γκρίνια μου τού ήταν αφόρητη.

Ήμουν τόσο επικίνδυνη που τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν κατεπείγοντα - από κακοποίηση, σωματική, ψυχολογική ή λεκτική, μέχρι φόνο. Μετά, έγινε επικίνδυνη ακόμα και η λέξη. Γιατί γυναικοκτονία; Ας μην είμαστε υπερβολικές (ή «ριζοσπαστικές φεμινίστριες»), υπάρχει λέξη γι’ αυτές τις περιπτώσεις και λέγεται «ανθρωποκτονία». Άλλωστε, ισότητα δεν θέλετε; Έχετε ακούσει ποτέ να χρησιμοποιείται η λέξη «ανδροκτονία»; Όχι, γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι, και όταν έχουμε να κάνουμε με δολοφονία ανθρώπου από άνθρωπο δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις ανάλογα με το φύλο. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο marieclaire.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης