Αυτά είναι τα ψυχικά κουσούρια που θα μας αφήσει ο κορωνοϊός

Αυτά είναι τα ψυχικά κουσούρια που θα μας αφήσει ο κορωνοϊός

Ο επιφανής και πολυπράγμων ψυχίατρος μιλάει για το new normal μετά τoν COVID-19, για τη γραμμή 10306 που στήριξε τους Έλληνες στην καραντίνα και για το αν τελικά θα μας αφήσει ψυχικά κουσούρια το social distancing.

2020_05_26_14_26_47_zervas-900x676
Πώς αντέχει την πανδημία ένας ψυχίατρος; «Εξαρτάται από τον ψυχίατρο!». Τις πρώτες τρεις εβδομάδες της καραντίνας ο Γιάννης Ζέρβας, καθηγητής της Ψυχιατρικής και της Ψυχοσωματικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, βρέθηκε στις επάλξεις προσφέροντας εθελοντικά μαζί με τους συνεργάτες του ψυχική υποστήριξη από την ήδη υπάρχουσα τηλεφωνική γραμμή του Ιατρείου Ψυχικής Υγείας Γυναικών (του οποίου είναι επικεφαλής) στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. «Αναμφίβολα, οι συνάδελφοι στα τμήματα νοσηλείας των νοσοκομείων είναι εκείνοι που βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή», σπεύδει να τονίσει. «Πρωτίστως, οι ειδικευόμενοι, που είναι πολλές φορές υποχρεωμένοι να καλύψουν και εξωτερικά ιατρεία και εφημερίες, τραβάνε το μεγαλύτερο ζόρι σε σχέση και με την έκθεση στον ιό».

Στη συνέχεια, ο ίδιος συμμετείχε στον επιστημονικό συντονισμό της περίφημης πλέον Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορωνοϊό, το σωτήριο για τους πληγέντες από την πανδημία 10306 – μια πρωτοβουλία του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου, σε συνεργασία με τον Χαράλαμπο Παπαγεωργίου της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου. Οταν πλέον η γραμμή άρχισε να ρολάρει περνώντας σε μεγαλύτερους αριθμούς συνεργατών, ο δικός του χρόνος σε αυτό το κομμάτι περιορίστηκε. Και ενώ έτρεχαν ακόμα ο κορωνοϊός και πολλά ακόμα (η δουλειά στο νοσοκομείο, η επαφή με τους συνεργάτες στο Κέντρο Ψυχοθεραπειών, οι συνεδρίες μέσω Skype ή τηλεφώνου με τους ασθενείς) βρέθηκε, χάρη σε αυτό το ιδιόμορφο καθεστώς καταναγκαστικής απομόνωσης, λίγο περισσότερο με την οικογένειά του: τη σύζυγό του Ευαγγελία Ανδριτσάνου (με την οποία ολοκλήρωσε ένα ακόμη βιβλίο του Ιρβιν Γιάλομ!) και τα τρία τους παιδιά. 

Διαβάστε στο marieclaire.gr ολόκληρη τη συνέντευξη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης