Οι ερωτικές σχέσεις του παρελθόντος στο «τώρα»

Οι ερωτικές σχέσεις του παρελθόντος στο «τώρα»

Κατά πόσο είναι λογικό και χρήσιμο να γνωρίζει ο ένας το ερωτικό παρελθόν του άλλου

Πολλοί θεραπευόμενοι συχνά με ρωτούν σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο και φυσιολογικό να αποκαλύπτουν το σεξουαλικό παρελθόν τους στο πλαίσιο της μεταξύ τους σχέσης. Κατά πόσο, δηλαδή, θα πρέπει ο ένας να γνωρίζει τις προηγούμενες ερωτικές σχέσεις του άλλου, καθώς και κατά πόσο είναι υποχρεωμένοι να μοιραστούν τέτοιες πληροφορίες στη νέα τους σχέση. Παραδόξως, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχει διχάσει πολλές φορές την επιστημονική κοινότητα και όσους ασχολούνται με τη θεραπεία ζεύγους. Η απόλυτη ειλικρίνεια μοιάζει να είναι, τις περισσότερες φορές, ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του συγκεκριμένου ζητήματος στο νέο ζευγάρι. Εξάλλου, η συντροφικότητα είναι άμεσα συνυφασμένη με την ειλικρίνεια, έτσι δεν είναι;

Θα λέγαμε ότι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ενίσχυση της συντροφικότητας στις ερωτικές σχέσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αίσθημα εμπιστοσύνης και την ειλικρίνεια που υπάρχει στο ζευγάρι. Ο άνθρωπος έχει την τάση να αισθάνεται πιο ασφαλής δίπλα σε ανθρώπους που νιώθει ότι τους «ξέρει». Είναι όμως απαραίτητο για την ποιότητα της σχέσης να γνωρίζει ο κάθε σύντροφος το σεξουαλικό παρελθόν του άλλου; Εάν προσπαθήσετε να εντοπίσετε κάποια επιστημονική μελέτη γύρω από το ζήτημα της αυτοαποκάλυψης στη σχέση, δεν θα βρείτε πολλά άρθρα, καθώς δύσκολα μπορεί να μετρηθεί με στατιστικούς όρους ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η κλινική εμπειρία, όμως, δείχνει ότι οι νέοι σύντροφοι, κυρίως, τείνουν να αυτοπαγιδεύονται σε ένα καθεστώς υπέρμετρης ειλικρίνειας, θεωρώντας την απαραίτητο δομικό στοιχείο της σχέσης.

Ας αναλογιστούμε, όμως, πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια ενδεχόμενη αναφορά της γυναίκας, ενώπιον του συντρόφου της, σε κάποιον προηγούμενο σεξουαλικό παρτενέρ. Η αναφορά, ακόμα και η μεμονωμένη, στις επιδόσεις του προηγούμενου εραστή είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει μεγάλο άγχος στον τωρινό της σύντροφο.

Ο άνδρας θα θέσει αμέσως τον εαυτό του σε σύγκριση όχι μόνο με τον προηγούμενο, αλλά και με τον επόμενο εραστή της συντρόφου του, από τους οποίους αισθάνεται ότι κινδυνεύει αν δεν ανταποκριθεί στις δικές της επιθυμίες. Η συλλογιστική αυτή διαδικασία είναι και εκείνη που αποτελεί το γόνιμο έδαφος, ώστε να εμφανιστούν ακόμα και προβλήματα στη σεξουαλική του λειτουργία, όπως στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη ερωτική επιθυμία, πρόωρη ή ακόμα και καθυστερημένη εκσπερμάτιση, δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα στο ζευγάρι. 

Φαίνεται, επομένως, ότι η παντελής διαφάνεια στη σχέση αναφορικά με τις προηγούμενες ερωτικές εμπειρίες που πλέον ανήκουν στο παρελθόν έχει ένα προφανές μειονέκτημα, το να αισθανθεί ο ένας από τους δύο συντρόφους ότι συγκρίνεται, με αποτέλεσμα όλη αυτή η διαδικασία να γίνει επώδυνη και αγχωτική για τον ίδιο. Το ερώτημα που αναπόφευκτα εμφανίζεται, λοιπόν, αφορά το πού ακριβώς ξεκινούν και πού τελειώνουν τα όρια της ειλικρίνειας αυτής, ώστε να μην καταλήξει τελικά να επιδρά αρνητικά στη δομή της σχέσης. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και αυτό θα πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστό και οριοθετημένο μέσα στη νέα σχέση. 

Εάν ο σύντροφός σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με την παρελθοντική σεξουαλική σας ζωή κάνοντάς σας να νιώθετε άβολα, μη διστάσετε να του επισημάνετε ότι δεν θέλετε ή και δεν είστε έτοιμοι να συζητήσετε το συγκεκριμένο θέμα, τουλάχιστον όχι τώρα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να το κάνετε στο μέλλον αν εσείς δεν το επιθυμείτε.

Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και όχι στο παρόν. Από την άλλη πλευρά, αν ο σύντροφός σας επιλέγει να μη μοιράζεται μαζί σας λεπτομέρειες για το παρελθόν του, ακόμα κι αν εσείς έχετε προβεί σε αποκαλύψεις, μη συσχετίζετε το ενδιαφέρον του προς εσάς και τη σχέση σας με την άρνησή του να μιλήσει για το χθες. Σε κάθε περίπτωση, οι παρελθοντικές ερωτικές εμπειρίες αποτελούν πάντα προσωπική υπόθεση, επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, μέσα στο πλαίσιο των ορίων που διαμορφώνονται σε κάθε σχέση, είτε φιλική, είτε ερωτική.

Οταν, επομένως, πρόκειται να αποκαλύψετε κάτι για τον εαυτό σας ή να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να πράξει κάτι ανάλογο σχετικά με προηγούμενες σεξουαλικές γνωριμίες και εμπειρίες, αναρωτηθείτε πρώτα: «Χρειάζεται πραγματικά για τη σχέση μου να το γνωρίζω αυτό; Τι θα κερδίσω; Είναι η δική μου περιέργεια εκείνη που ζητά ικανοποίηση, μήπως είναι η ανάγκη μου για μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία του συναισθηματικού μου κόσμου; Μήπως έχω την τάση γενικότερα να ελέγχω καταστάσεις, άρα, αν ξέρω, θα μπορώ να έχω τον έλεγχο και στη σχέση μου;». 

Το να γνωρίζετε τα πάντα για τη σεξουαλική ζωή του συντρόφου σας, δεν σας κάνει αυτόματα ένα ζευγάρι με πιο σταθερή βάση ή ποιοτικότερη σχέση. Η επίμονη ενασχόληση με το παρελθόν, αντίθετα, μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά στο παρόν, καθώς και στο μέλλον της σχέσης. Λέμε γενικότερα ότι οι υγιείς προσωπικές σχέσεις στηρίζονται στην ειλικρίνεια και την αυτοαποκάλυψη, ωστόσο από μόνες τους αυτές οι δύο παράμετροι δεν επαρκούν για να κρατήσουν μια σχέση ζωντανή. Η αμοιβαία αυτοαποκάλυψη έρχεται σταδιακά και ανεπιτήδευτα όταν οι δύο σύντροφοι λειτουργούν χωρίς την πιεστική εκμαίευση πληροφοριών.

Η συνεχής αναφορά σε προηγούμενες σχέσεις μπορεί να δηλητηριάσει τη ζωή ενός ζευγαριού, δεδομένου ότι η τοποθέτηση του φαντάσματος ενός τρίτου προσώπου ανάμεσα στους δύο συντρόφους αποτελεί από μόνη της μια απειλή στη σχέση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ακριβώς επειδή είναι άυλη.

Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που η αναφορά σε προηγούμενους συντρόφους γίνεται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ζηλέψει ο τωρινός σύντροφος και να διεκδικήσει περισσότερο τη συντροφικότητα στη σχέση του. Ωστόσο, η συντροφικότητα στις ερωτικές σχέσεις δεν προέρχεται από την αποκάλυψη λεπτομερειών της ερωτικής ζωής ενός ατόμου, αλλά από την εμπιστοσύνη που καλλιεργείται σταδιακά και βαθμιαία. 

Προσπαθήστε, λοιπόν, να αποδεχτείτε το γεγονός ότι τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας έχετε ζήσει ένα σύνολο εμπειριών μέχρι τώρα. Οι ερωτικές σχέσεις του παρελθόντος σας σάς έχουν διαμορφώσει ως χαρακτήρες και προσωπικότητες, κάνοντάς σας τους ανθρώπους που είστε τώρα. Πέραν τούτου, όμως, δεν έχουν καμία θέση στο τώρα της σχέσης σας. Το να μη μιλάει ένα ζευγάρι για το ερωτικό παρελθόν του δεν αποτελεί ένδειξη ανηθικότητας, αλλά ένδειξη σεβασμού στην αυθύπαρκτη προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. 

Κλείνοντας, η απάντηση στο ερώτημα για το αν είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τις παρελθοντικές ερωτικές εμπειρίες του συντρόφου μας, θα λέγαμε μάλλον όχι! Μπορούμε να πούμε δυο-τρία πράγματα για προηγούμενες σχέσεις μας, αλλά χωρίς λεπτομέρειες και φυσικά χωρίς να αναφερθούμε στην ερωτική ζωή με τους πρώην.Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-14.00 και
16.00-20.00. Για θέματα άρθρων
που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)


Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θάνου Ασκητή εδώ


ΣΧΟΛΙΑ (6)

Tom

Το καλύτερο σεξ τό κάνει κάποιος με τόν άνθρωπο που αγαπά. Χωρίς αγάπη τό σεξ είναι μία κενή εμπειρία. Περαιτέρω , ** Η χειρότερη άγνωστη είναι αυτή που κάποτε πού κάποτε ήξερες καλά..!! **

Για να δούμε το άρθρο

Ειλικρίνεια. Καταρχήν βάζετε ως σημείο αναφοράς τη γυναίκα. Ο ΑΝΤΡΑΣ θα έχει το πρόβλημα που θα νιώθει υποδεέστερος, άρα γι'αυτόν καλύτερα να μη ξέρει. Δε νομίζω. Τη ΓΥΝΑΙΚΑ συμφέρει να μη ξέρει ο άντρας. Γιατί η γυναίκα είναι μαζί με κάποιον υποδεέστερο και όχι με τον εραστή των 5 ηπείρων και των 7 θαλασσών με τον οποίο θα συγκριθεί αναπόφευκτα ο "κακομοίρης" που "καλύτερα" να μην ξέρει? Μήπως γιατί δεν ήταν ικανή να τον κρατήσει και την πέταξε σαν στημένη λεμονόκουπα? Ποιον συμφέρει να μη γνωρίζει ότι είναι, στην καλύτερη, η δεύτερη αναγκαστική επιλογή της γυναίκας? Ποιον συμφέρει να κρύψει το παρελθόν για να εξασφαλίσει το μέλλον? Τη γυναίκα. Επίσης ξεχνάτε εντελώς τις επιθυμίες του άντρα και τα κριτήρια του για σύντροφο. "Πάρτη και μη λες πολλά", γιατί? Υπάρχει κάποιος λόγος να επιμείνει με κάποια της οποίας η πραγματικότητα δεν του αρέσει και δεν ανταποκρίνεται στα δικά του κριτήρια? Κακώς λοιπόν παρουσιάζεται ως κάτι το οποίο προστατεύει τον άντρα, τη γυναίκα προστατεύει και τις δικές της κακές επιλογές. Ο άντρας είναι το επίκεντρο, και πρέπει να έχει την πραγματική εικόνα. Γνωρίζει και η ίδια ότι τη μειώνουν, γι'αυτό και τις κρύβει. Αντί λοιπόν να δούμε τις επιλογές ως αυτό που είναι, κάτι που τις χαρακτηρίζει, εσείς το κάνετε να φαίνεται σαν ιδιωτικό δεδομένο άνευ σημασίας, που αν θέλει και το φέρει κάποτε η κουβέντα, ίσως και το πει. Όχι, λέει πολλά για τη γυναίκα και λέει πολλά για τις πιθανότητες αποτυχίας της σχέσης, πόσο μάλλον αν είναι γάμος που έχει και άλλες συνέπειες. Ζήλια...οι γυναίκες δίνουν αξία στην εμπειρία, οι άντρες όχι. Γι'αυτό οι γυναίκες χρησιμοποιούν άλλους άντρες, γιατί πιάνει αν το κάνεις σε αυτές, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι τις μειώνει στα μάτια του άντρα. Η γυναίκα αντίθετα θέλει και πρέπει να ξέρει ότι ο άντρας της αξίζει, είχε και μπορεί να έχει άλλες γυναίκες, απλά δε θέλει να ξέρει λεπτομέρειες. Ποιος το λέει? Οι γυναίκες που δίνουν αξία στην εμπειρία των αντρών. Το παρελθόν της γυναίκας "παραβλέπεται" όταν το κίνητρο και η πρόθεση είναι σωστά. Δε μπορείς να τη γνωρίσεις στα 24, σε άλλη χώρα, και και να περιμένεις ότι δε θα έχει ψάξει να βρει σύντροφο και θα περιμένει εσένα. Λογικό. Αλλά δε μπορείς να πας με 100 άντρες και να πεις "έψαχνα την αγάπη". Είναι όχι ένδειξη, απόδειξη ανηθικότητας. Ο άντρας πρέπει να ξέρει πόσοι και γιατί. Η γυναίκα πρέπει να ξέρει ότι υπήρξαν και υπάρχουν, χωρίς λεπτομέρειες, αφήστε τη φαντασία της να οργιάζει. Κακώς το άρθρο απαλλάσσει τις γυναίκες από τις συνειδητά κακές τους επιλογές.

αν θέλετε να την παντρευτείτε, πρέπει να ξέρετε

και αν δεν έχει τίποτα να κρύψει θα σας πει την αλήθεια. Ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί αυτό, οπότε ότι και να σας πει πολλαπλασιάστε το επί 10 να είστε μέσα (ίσως). Επειδή ακριβώς το πιθανότερο είναι να σας πει ψέμματα, πρέπει να καταλάβετε έμμεσα από αυτά που λέει και κάνει, από τον κύκλο της. Θέλει γνώση και εμπειρία. Μην ακούτε τις δικαιολογίες της και επιχειρήματα του "κ*λου" ότι δε θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει, και είστε ανασφαλής μπλαμπλαμπλα, αν αυτή ντρέπεται γι'αυτά που έχει κάνει και νομίζει ότι την μειώνουν δεν είναι δικό σας πρόβλημα. Μην κρίνετε τις γυναίκες από την εικόνα που θέλουν να δείχνουν, αυτές που φαίνονται καλά κορίτσια μπορεί να είναι οι μεγαλύτερες ... που έχετε γνωρίσει. Η γυναίκα καταστρέφεται από το παρελθόν της, ο άντρας όχι. Η γυναίκα θέλει έμπειρους άντρες, οι άντρες δε θέλουν "έμπειρες" γυναίκες. Η γυναίκα δε θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει τον καλύτερο που είχε, με αποτέλεσμα να είναι δυστυχισμένη και μετά έρχονται τα άλλα (κέρατα). Όσο περισσότερους είχε, τόσο περισσότερα προβλήματα έχει και θα έχετε. Υπάρχουν λόγοι που είναι έτσι τα πράγματα, και έχει άμεση σχέση με τα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τις προτεραιότητες του κάθε φύλου, τα οποία είναι διαφορετικά μεταξύ τους.

wwww

Κακώς κάποιοι διαχωρίζουν άνδρας-γυναίκα. Οι ανάγκες είναι ίδιες και για τα δύο φύλα το ίδιο κι οι ανασφάλειες. Το σεξουαλικό παρελθόν δεν χρειάζεται ν αποκαλύπτεται διότι τέτοιες αποκαλύψεις, όσο προχωρημένες κι αν δείχνουν, μόνον προβληματισμούς επιφέρουν. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει αμοιβαία έλξη (όχι μονόπλευρη και με γνώμονα το γάμο) και να μπορεί το σεξ να μετουσιωθεί σε αγάπη και σεβασμό.

όχι, δεν είναι

τα δύο φύλα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικά κριτήρια, σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο. Η αποκάλυψη του παρελθόντος βλάπτει μόνο τη γυναίκα. Ο άντρας παίρνει αξία, η γυναίκα χάνει. Γιατί να μη ξέρει ο άντρας ποια είσαι πραγματικά? Πως υπάρχει αμοιβαία έλξη όταν του κρύβεις ποια είσαι? Μπορεί μόλις μάθει τι έχεις κάνει και με πόσους να μη σε γουστάρει πια. Αυτός θα κρίνει αν έχει σημασία, όχι εσύ. Όλα για σένα λοιπόν, το τι θέλει αυτός δε σε ενδιαφέρει οπότε μην προσποιείσαι ότι το κάνεις γι'αυτόν. Ούτε τον αγαπάς, ούτε τον σέβεσαι. Το ότι ο άντρας γουστάρει μια γυναίκα σεξουαλικά δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τη θέλει και για σύντροφο. Όσο θα πετύχει η τακτική των αντρών να κράζουν τις γυναίκες γιατί δε θέλουν την καλή τους την καρδιά, άλλο τόσο θα πιάσει και η προσπάθεια των γυναικών να διαχωρίσουν την αξία τους από το παρελθόν τους. Οι γυναίκες δε θα αλλάξουν ποτέ στο ποιους άντρες γουστάρουν να κάθονται, έτσι και οι άντρες δε θα αλλάξουν ποτέ το ποιες γυναίκες γουστάρουν για σύντροφο. Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να πάρετε απαλλαγή για τις επιλογές που κάνατε συνειδητά, μάθετε στις νέες γυναίκες και στα παιδιά σας να μην κάνουν τα ίδια λάθη που κάνατε εσείς.

@

@Τι του απαντας κ συ; Εχει παρει σβαρνα ο.τι αρθρο υπαρχει για να γραφει τα ιδια κ τα ιδια περι ανωτεροτητας του ανδρα, οτι η γυναικα ειναι ξοφλημενη κτλ. Μη σπαταλας τα λογια σου. Γραφει πισω απο απειρα προφιλ,σχεδον καθε μερα, ψευτοφιλοσοφικά μακρυνάρια. Οι περισσοτεροι τον εχουν καταλαβει για γραφικο και τον αγνοουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Αντίγραφο του: Είναι απιστία ο αυνανισμός;

Ο Θάνος Ασκητής μας εξηγεί για το αν μπορούμε να πούμε ότι ο αυνανισμός, τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα, είναι απιστία, όταν βρισκόμαστε σε σχέση.

sex-performance01

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο διεξάγεται στη Ρωσία και οι ποδοσφαιριστές των 32 χωρών δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, προκειμένου να κερδίσουν και να κάνουν τους συμπατριώτες τους περήφανους.

1
diakopes_zevgari

Τσακωμοί, προβλήματα στο σεξ και βαρεμάρα σκοτώνουν τον έρωτα στις διακοπές – Τι δείχνει έρευνα για τις κοινές διακοπές των ζευγαριών

3