Τι είναι η ομοφοβία;

Τι είναι η ομοφοβία;

Παρά το γεγονός ότι η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί πια ταμπού -αναφερόμενοι πάντα στις χώρες του δυτικού κόσμου-, οι προκαταλήψεις εναντίον των ομοφυλοφίλων συνεχίζουν να υπάρχουν

H ομοφυλοφιλία συναντάται σε όλους τους πολιτισμούς από αρχαιοτάτων χρόνων. Ωστόσο, μέχρι και λίγες δεκαετίες πριν, θεωρούνταν κάτι το ανεπίτρεπτο και σε πολλές χώρες της Δύσης επρόκειτο ακόμη και για εγκληματική δραστηριότητα. Τα άτομα με ομοφυλοφιλικό ή αμφιφυλόφιλο προσανατολισμό υπήρξαν στιγματισμένα για πολύ καιρό. Τα πράγματα άλλαξαν με την άνοδο του ομοφυλοφιλικού πολιτικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά και με την αφαίρεση της ομοφυλοφιλίας από το διαγνωστικό εγχειρίδιο του Αμερικανικού Ψυχιατρικού Συνδέσμου (DSM), δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα τέλος στην ταύτιση της ετεροφυλοφιλικής συμπεριφοράς με τον μόνο αποδεκτό σεξουαλικό προσανατολισμό. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου πολλοί συνεχίζουν να θεωρούν την ομοφυλοφιλία ψυχική νόσο και να χαρακτηρίζουν τα άτομα με ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό «άρρωστα». Ο όρος «ομοφοβία» εισήχθη το 1969 από τον ετεροφυλόφιλο κλινικό ψυχολόγο Τζορτζ Γουάινμπεργκ. Σύμφωνα με αυτόν, η ομοφοβία αναφέρεται στο μίσος και τη μισαλλοδοξία για τους ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες και τον παράλογο φόβο για στενή επαφή μαζί τους.

Σχετίζεται με ένα σύνολο σκέψεων, ιδεολογιών, ακόμη και πράξεων που εναντιώνονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, στον τρόπο ζωής και τα δικαιώματα που διεκδικούν οι ομοφυλόφιλοι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί μια γενικευμένου τύπου φοβική αντίδραση προς τα άτομα που έχουν διαφορετικό προσανατολισμό από αυτόν του ομοφοβικού ή από αυτόν που προβλέπεται ως «φυσιολογικός». Η ομοφοβία μπορεί να εκφραστεί με πάρα πολλούς τρόπους, από διακρίσεις στον επαγγελματικό χώρο, αρνητικό σχολιασμό στα μέσα μαζικής επικοινωνίας μέχρι και με βίαιες αντιδράσεις εναντίον ομοφυλοφίλων, ακόμη και με εγκλήματα μίσους.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι το εξής: Μήπως τελικά η ομοφοβία είναι ψυχική νόσος; Τα αποτελέσματα πολλών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα είναι αντιφατικά. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι ομοφοβικοί  δεν έχουν απαραίτητα ετεροφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Με άλλα λόγια, η ομοφοβία μπορεί να παρατηρείται σε άτομα με υποβόσκουσες ομοφυλοφιλικές τάσεις. Το ομοφοβικό άτομο δηλαδή έρχεται ουσιαστικά ενάντια στις δικές του επιθυμίες. Αλλες έρευνες πάλι αντιτίθενται σε αυτά τα αποτελέσματα και υποστηρίζουν ότι παράγοντες όπως οι ηθικές εγγραφές, η θρησκεία, το κοινωνικό και οικογενειακό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει ανατραφεί το άτομο μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις απόψεις και τις αντιλήψεις περί ομοφυλοφιλίας. 


Ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2015 και στην οποία βρέθηκε υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στα άτομα με ομοφοβική συμπεριφορά και σε αυτά που παρουσιάζουν ψυχωτικά χαρακτηριστικά. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι οι ομοφοβικοί έχουν ψυχολογικά προβλήματα, ωστόσο υπάρχουν κάποια ψυχωτικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους που κυμαίνονται από τον έντονο θυμό μέχρι και την επιθετικότητα. Το τελευταία χρονικό διάστημα διενεργούνται έρευνες και σε σχολεία με σκοπό να διαπιστωθούν οι στάσεις και οι συμπεριφορές των μαθητών. Σε μια αρκετά πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη βρέθηκε ότι η σχολική βία είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές. Το 60% αυτών δήλωσε ότι έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες λεκτικής βίας εναντίον κάποιου συμμαθητή τους σε σχέση με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. 

 Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι  τα παιδιά αντιγράφουν και μιμούνται τις γονικές συμπεριφορές. Ετσι, όταν ένας έφηβος μεγαλώνει σε ομοφοβικό περιβάλλον, για παράδειγμα, το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήξει και το ίδιο ομοφοβικό. Παρά το γεγονός ότι η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί πια ταμπού για την ανθρώπινη κοινωνία -αναφερόμενοι πάντα στις χώρες του δυτικού κόσμου-, οι προκαταλήψεις εναντίον των ομοφυλοφίλων συνεχίζουν να υπάρχουν στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Η ομοφοβία εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της παρά τη φαινομενική αποδοχή του ομοφυλοφιλικού και του αμφιφυλοφιλικού σεξουαλικού προσανατολισμού. Ας ελπίσουμε ότι με τη σωστή παιδεία και την απαραίτητη σεξουαλική αγωγή τα ποσοστά των ομοφοβικών ατόμων θα μειωθούν αισθητά στο μέλλον και, γιατί όχι, να εξαλειφθούν. 


Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-14.00 και
16.00-20.00. Για θέματα άρθρων
που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)


Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θάνου Ασκητή εδώ


ΣΧΟΛΙΑ (38)

John 84

Δεν μπορώ να εξηγήσω ευκρινώς τα αίτια της ομοφοβικής συμπεριφοράς ενός μεμονωμένου ατόμου. Μπορεί να οφείλεται στις πεποιθήσεις του έναντι της ομοφυλοφιλίας (ηθικές, θρησκευτικές κ.λ.π.) ή μπορεί να οφείλεται σε καταπιεσμένη επιθυμία προς το ίδιο φύλο ή σε διπλή ζωή (να παρουσιάζεται ως ετεροφυλόφιλος ενώ στην πραγματικότητα να έχει ενεργή ομοφυλοφιλική ζωή). Το σίγουρο είναι ότι απώτερος του σκοπός είναι να διαχωρίσει τη θέση του έναντι των ομοφυλοφίλων και να καταδείξει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ότι δεν ανήκει στην άλλη πλευρά. Από την άλλη, υπάρχει και εσωτερική ομοφοβία μεταξύ των ομοφυλοφίλων. Π.χ. οι αρρενωποί άντρες ομοφυλόφιλοι που κράζουν και κοροϊδεύουν τους θηλυπρεπείς άνδρες ομοφυλόφιλους. Θέλουν μ αυτό τον τρόπο να καταδείξουν στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων ότι μπορεί να πηγαίνουν με άντρες αλλά είναι αρρενωποί και δε συμπεριφέρονται όπως οι γυναίκες.

chris

Διαβάζοντας τα σχόλια αποδεικνύεται πως όντως η ομοφοβία ζει και βασιλεύει.

Δεν τους σιχενομαστε

Για τον τροπο που κανουν σεξ,η σχεση αλλα για το βρωμερο στυλ που εχουν που περπατουν,μιλανε και ντυνονται φυσικα οχι ολοι οι ομοφυλοφ.καποιοι ειναι αξιοπρεπεις και δεν ασχολειται κανενας τι κανουν στο κρεβατι τους.

ΖΗΤΩ Η ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ

Ο ΟΡΟΣ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΟΚΙΜΟΣ ΔΙΟΤΙ Η ΦΟΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ....ΦΟΒΙΕΣ . ΟΣΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΟ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟΣ ΔΙΑΠΡΑΤΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ . Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑ...ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΕΛΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΦΥΛΟ .ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ Η ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ .ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΜΠΑΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΜΟΙΟΙ .ΔΕΝ ΕΞΕΦΡΑΣΑ...ΑΠΟΨΗ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΑΝΕΦΕΡΑ ΤΗΝ ΟΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ .-

Έλεος πια με τις αδερφάρες και τις λεσβιάρες

Μας το πρίξατε το συκώτι . Κανείς δεν τους ενοχλεί και έχω γνώριμους ομοφυλόφιλους τύπους ,υπέροχους με χιούμορ ,γνώσεις ,πολύ έξυπνους που δεν προκαλούν με κατινίστικες συμπεριφορές που κάνουν λαϊκές και αγράμματες συνήθως αδελφές ,για να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους ,αυτό ενοχλεί εμένα και είμαι αντίθετος ή ομοφοβικός ,όπως θέλετε το λέτε ,προς άτομα αυτής της κατηγορίας .

noldor

"θεωρούνταν κάτι το ανεπίτρεπτο και σε πολλές χώρες της Δύσης επρόκειτο ακόμη και για εγκληματική δραστηριότητα." Ο συγγραφές αποκρύπτει(;) ότι στην Ανατολή και σε κάποιες θρησκείες-πολιτικά συστήματα (ονόματα δεν λέμε) οι ομοφυλόφιλοι "πηδιούνται" από τις ταράτσες ακόμα και σήμερα! Πάνω από όλα να είμαστε politically correct. Και να δηλώνουμε πάντα ότι για όλα φταίει η Δύση.

Me

"Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι τα παιδιά αντιγράφουν και μιμούνται τις γονικές συμπεριφορές." α) Σωστά. Αν ένα αγοράκι μεγαλώσει με "2 μπαμπάδες", εκεί θα καταλήξει και αυτό. β) Κανείς δεν νοιάζεται, και ας κάνει ο καθένας ότι θέλει στο κρεββάτι του. Αλλά άλλο η ομοφυλοφιλία και άλλο το να είσαι σούργελο με gay parade και κομπλεξικά επιθετικός εναντίων των φυσιολογικών.

Μαλιστα

Γιατι δνε το λετε απλα?Ομοφοβικος ειναι ο νορμαλ ανθρωπος,που δνε του αρεσουν οι [...] και οι λεσβειες.Απλα πραγματ

Γιάννης

Φτάσαμε να λέμε την ομοφοβία ψυχική νόσο. Εντάξει τώρα ακούμε υπερβολές προς την άλλη πλευρά. Για μένα ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να ΜΗΝ συχαίνομαι όταν βλέπω δύο άντρες να φιλιούνται. Γιατί και μένα η φύση έτσι με έκανε. Το κακό είναι ότι αυτό ακριβώς προσπαθούν να μου απαγορέψουν, να αισθάνομαι όπως με έκανε η φύση μου. Και άρχισαν να με ονομάζουν ομοφοβικό και οτιδήποτε άλλο μπορούν να φανταστούν, και να λένε ότι έχω και ψυχική νόσο. Αυτό είναι που με πειράζει.

σωστα αλλά

ομοφοβια δεν ειναι το να σιχαίνεσαι αλλά το να εκφραζεσαι με "διακρίσεις στον επαγγελματικό χώρο, αρνητικό σχολιασμό στα μέσα μαζικής επικοινωνίας μέχρι και με βίαιες αντιδράσεις εναντίον ομοφυλοφίλων, ακόμη και με εγκλήματα μίσους". Και εγώ σιχαίνομαι τους χοντρους και τους φαλακρους, αυτό δε σημαινει οτι μολις δω τον χοντρό στο δρομο θα τον κράξω ή ακομα χειρότερα θα τον βρισω ή θα τον δείρω ή και θα τον σκοτωσω επειδη ειναι χοντρος. Ουτε και θα ζηταω να κλεινεται στο σπίτι του να μη τον βλέπω..

Προς σωστα αλλά30/05/201714:24

Η αλήθεια είναι ότι σ'έναν χοντρό κια φαλακρό δεν τα κάνεις αυτά. Όμως εσείς οι ομοφυλόφιλοι κράζεστε πολύ μεταξύ σας, τσακώνεστε σαν κοκότες, λέτε π...άρα ο ένας τον άλλο κτλ. Δηλαδή είστε ομοφοβικοί (ομοφυλοφοβικοί καλύτερα, γιατί κανείς θα μπερδέψει το ομο- με το ωμό) και οι ίδιοι ή taτα κένετε από θηλυκή αντιζηλεία; Απορία!

γιατι;

εσεις οι ετεροφιλοφιλοι δεν κραζοσαστε και δε βριζοσαστε με τις ιδιες λεξεις; παραδεχτειτε οτι ειναι χωριατια με την κακη εννοια και ενδειξη καφριλας το να κακομεταχειριζεσαι λεκτικα τον συνανθρωπο σου επειδη ειναι γκει ή επειδη ειναι φαλακρος... στο φιναλε δεν το διαλεξε οπως δεν διαλεξες και εσυ τον δικο σου προσανατολισμό

η αληθεια ειναι οτι

η ομοφυλοφυλια υπηρχε απο την αρχαιοτητα και υπαρχει και στην φυση γενικα

ετσι

Ομοφυλοφιλία υπάρχει στη φύση σε πολλά ειδη του ζωικου βασιλείου ΚΑΙ στον ανθρωπο, ομοφοβία όμως δεν υπάρχει στη φύση σε κανενα άλλο ζωο, εκτος από τον ανθρωπο. Επομένως η ομοφοβία ειναι παρα φυση.

Νίκος

Ούτε η ομιλία που εχει ο άνθρωπος υπάρχει αλλού στη φύση. Άρα η ομιλία του ανθρώπου είναι παρα φύση

Προς η αληθεια ειναι οτι30/05/201712:47

Φυσικά υπήρχε και στην αρχαιότητα, μπορεί και από την εποχή των δεινοσαύρων. Γιατί το σύμπαν είναι άπειρο , το ζωικό βασίλειο απέραντο, και έτσι όλο και κάτι ξεφεύγει από τους φυσικούς νόμους και αποκτά ανώμαλη λειτουργία. Κάνει και η φύση τα λάθη της... Δεν διαφωνεί κανείς σ' αυτό που λες (!)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Αντίγραφο του: Είναι απιστία ο αυνανισμός;

Ο Θάνος Ασκητής μας εξηγεί για το αν μπορούμε να πούμε ότι ο αυνανισμός, τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα, είναι απιστία, όταν βρισκόμαστε σε σχέση.