Θάνος Ασκητής: Παίζει ρόλο η διαφορά ηλικίας;

Θάνος Ασκητής: Παίζει ρόλο η διαφορά ηλικίας;

Τα ίδια τα ζευγάρια δεν φαίνεται να ενοχλούνται από τη διαφορά ηλικίας όπως η υπόλοιπη κοινωνία, η οποία προσπαθεί να ερμηνεύσει με λογικό τρόπο αυτό που συμβαίνει

Η απάντηση στο πολύκροτο αυτό ερώτημα μοιάζει με εκείνη της εξίσου πολυσυζητημένης ερώτησης «το μέγεθος μετράει;», αφού και στα δύο η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση είναι «όχι φυσικά, άλλα πράγματα παίζουν σημαντικότερο ρόλο», όμως οι περισσότεροι κατά βάθος ξέρουμε ότι πιστεύουμε το αντίθετο. Oσο ανοιχτόμυαλοι και προοδευτικοί κι αν θέλουμε να δείχνουμε, τις περισσότερες φορές όταν βλέπουμε ένα ζευγάρι με μεγάλη διαφορά ηλικίας, η πρώτη σκέψη που ακολουθεί είναι πικρόχολη και επικριτική, καθώς πλάθουμε προσωπικά σενάρια για τους πραγματικούς λόγους που θεωρούμε ότι οι δύο σύντροφοι είναι μαζί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κυρία Φ., που πρόσφατα κάλεσε στη συμβουλευτική γραμμή μας για τον γιο της 28 ετών, που θέλει να παντρευτεί τη σύντροφό του 36 ετών: «Δεν τη θέλω αυτή για τον γιο μου, είναι πολύ μεγάλη, τι θα πει ο κόσμος;». Παρόμοιο παράδειγμα, μια άλλη μητέρα, πριν από καιρό, που κάλεσε για την 28χρονη κόρη της που έκανε σχέση με έναν κύριο 41 χρόνων: «Τώρα τι θέλει αυτός από το κορίτσι μου; Εγώ δεν την εγκρίνω αυτή τη σχέση».

Τι είναι όμως αυτό που δυσκολεύει τόσο πολύ τους ανθρώπους ώστε να μη δέχονται με ευκολία τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας; Σύμφωνα με τη θεωρία «φίλτρο επιλογής συντρόφου», άντρες και γυναίκες ακολουθούν μια λογική αλληλουχία κατά την οποία τείνουν να περιορίζουν σταδιακά τις επιλογές τους στους πιθανούς συντρόφους με ποικίλους τρόπους. Ξεκινάνε με μια πληθώρα επιλέξιμων συντρόφων και έπειτα από ένα φιλτράρισμα, όπου ουσιαστικά ελέγχουν την εγγύτητά τους με τον καθένα, δηλαδή αν ανήκουν στην ίδια φυλή, εθνικότητα, ηλικιακή ομάδα και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, τελικά ξεμένουν με έναν πολύ μικρό αριθμό, για τον οποίο θεωρούν ότι τους μοιάζει περισσότερο. Ετσι, από αυτό το μικρό πλήθος επιλέγουν τελικά εκείνον με τον οποίο θα κάνουν σχέση και θα παντρευτούν. Με λίγα λόγια, όμοιος ομοίω αεί πελάζει. Ωστόσο, αυτή η θεωρία φαίνεται να μην αντιπροσωπεύει την εποχή μας πια, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη μεταβολή και έχουμε μετατοπιστεί συνολικά από τις ομοιογενείς στις πιο ετερογενείς σχέσεις. Τις αλλαγές και τις συνήθειες τόσων αιώνων, λοιπόν, μερικοί δεν μπορούν να τις δεχτούν τόσο αβίαστα.

Η σχέση με τον άντρα που είναι λίγα χρόνια μεγαλύτερος από τη γυναίκα αποτελεί την πιο συνηθισμένη και αποδεκτή εκδοχή. Ακόμα όμως και όταν ο άντρας είναι αρκετά μεγαλύτερος από τη σύντροφό του, η κουλτούρα μας είναι πιο πιθανό να τη δεχτεί, καθώς είναι μια εικόνα που έχουμε συνηθίσει να τη βλέπουμε. Πολλές διάσημες έχουν βρεθεί στο προσκήνιο λόγω του ότι παντρεύτηκαν πολύ νεότερους άντρες. Τα ΜΜΕ τις έβγαλαν στη σέντρα, κριτικάροντάς τις. Φυσικά, πέρα από το γεγονός ότι τέτοιες ειδήσεις πουλούσαν, αυτή η κριτική αντανακλούσε εξίσου τις αντιλήψεις μιας ολόκληρης κοινωνίας η οποία ούρλιαζε ότι είχαν φύγει χιλιόμετρα μακριά από τις αποδεκτές νόρμες και είχαν τολμήσει να καταπατήσουν τα όρια των συνηθισμένων «κανόνων» των ερωτικών σχέσεων. Αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης ώστε απέκτησαν τον δικό τους τίτλο και έτσι πλέον στην καθομιλουμένη αποκαλούνται «cougar» (ορεινός λέων). Αυτός ο χαρακτηρισμός του «αρπακτικού» υποδηλώνει, κατά κύριο λόγο, τον αρνητισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται τόσο εκείνες όσο και οι σχέσεις τους.

Το συγκεκριμένο κοινωνικό φαινόμενο είχε ήδη απασχολήσει τους ανθρώπους από τα παλιότερα χρόνια και οι πρώτες ερμηνείες που δόθηκαν ήταν ότι σε αυτού του είδους την αλλαγή έπαιξε καθοριστικό ρόλο η ισότητα των δυο φύλων. Καθώς οι γυναίκες άρχισαν να γίνονται πιο ισότιμες στην κοινωνία, είναι πιο πιθανό να προσαρμόζονται όλο και λιγότερο στους παραδοσιακούς ρόλους του φύλου τους. Αλλοι παράγοντες που τονίστηκαν ήταν η εκπαίδευση, καθώς οι μορφωμένες γυναίκες συνήθως παντρεύονται αργότερα στη ζωή τους. Ετσι, μειώνεται σημαντικά πλέον ο αριθμός των διαθέσιμων συνομηλίκων ή μεγαλύτερων συντρόφων και «αναγκαστικά» στρέφονται προς τους μικρότερους. Επιπλέον, οι περισσότερες που επιλέγουν να παντρευτούν νεότερο είναι εκείνες που συνάπτουν γάμο για δεύτερη φορά. 

Οι γυναίκες βέβαια έχουν τους δικούς τους λόγους που επιλέγουν μια τέτοια σχέση, οι οποίοι αφορούν κυρίως στην ελκυστικότητα, στη νεότητα και τη ζωντάνια που συνοδεύουν τον νεαρότερο άντρα, στοιχεία τα οποία τις κάνουν να νιώθουν νεότερες. Οι άντρες πάλι κάνουν σχέση με μια μεγαλύτερη γυναίκα, καθώς αυτό που τους εξιτάρει ουσιαστικά είναι η ηλικία της. Οι εμπειρίες της ζωής, η ωριμότητα και μια ήδη στρωμένη επαγγελματική καριέρα αντιμετωπίζονται ως θετικά στοιχεία. Επιπρόσθετα, πολλοί αναφέρουν ότι το να βγάζουν περισσότερα χρήματα οι γυναίκες σε σχέση με εκείνους το θεωρούν περισσότερο πλεονέκτημα παρά πρόβλημα.

Η πλειονότητα αυτών των ζευγαριών τονίζει ότι η διαφορά ηλικίας δεν παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητά τους και είναι κάτι που δεν το σκέφτονται παρά μόνο όταν έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλα ζητήματα, όπως το «πού πηγαίνει αυτή η σχέση;», για τα οποία οι γυναίκες προβληματίζονται λίγο περισσότερο. Οι γυναίκες λοιπόν εκφράζουν κάποιες αμφιβολίες για το αν θα ξεκινήσουν αυτή τη σχέση εξαιτίας των ανησυχιών που έχουν ότι θα γεράσουν πιο γρήγορα. Ωστόσο, και τα δύο μέρη είναι απόλυτα συνειδητοποιημένα γι’ αυτή την επιλογή τους.

Στον αντίποδα των cougars υπάρχουν οι σχέσεις «Μάιος - Δεκέμβριος» όπως αποκαλούνται, στις οποίες ο άντρας είναι πολύ μεγαλύτερος από τη γυναίκα. Μέχρι πρότινος η ανατροφοδότηση αυτών των σχέσεων ήταν αρνητική, ενώ τις δεκαετίες 1960-1970 δέχονταν ιδιαίτερα έντονη κριτική, καθώς θεωρούνταν ότι οι σύντροφοι τις δημιουργούν επειδή χρειάζονται να καλύψουν συναισθηματικές ανάγκες πατέρα - κόρης. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτά τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στη σχέση τους, καθώς έχουν αξίες που δεν συμπίπτουν, από τη στιγμή που μεγάλωσαν σε πολύ διαφορετικές εποχές. Στο στόχαστρο λοιπόν τίθενται διαχρονικά όλες οι σχέσεις που μοιάζουν να είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει και στις οποίες δεν εφαρμόζονται θεωρίες και κανόνες. Το κοινωνικό στίγμα που τις συνοδεύει είναι ακόμα ζωντανό, όσο και αν θέλουμε να υποστηρίζουμε ότι έχουμε κάνει βήματα προόδου. 

Ετσι, λοιπόν, τις μητέρες οι οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω και εκφράζουν έντονα την αντίρρησή τους σε αυτού του είδους τις σχέσεις μπορεί να τις δει κανείς με περισσότερη κατανόηση και ανεκτικότητα, στους υπόλοιπους, όμως, τι λόγος πέφτει πραγματικά; Τα ζευγάρια δεν φαίνεται να ενοχλούνται από τη διαφορά ηλικίας, σε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινωνία που προσπαθεί να ερμηνεύσει με λογικό τρόπο αυτό που συμβαίνει. Εχουμε, όμως, το δικαίωμα να παρέμβουμε σε ζητήματα καρδιάς; 

info: Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-14.00 και 
16.00-20.00. Για θέματα άρθρων που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας (e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)


Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θάνου Ασκητή εδώ

ΣΧΟΛΙΑ (42)

μακιςςς

χμμμ, αν έχεις στοιχειώδες μυαλό τότε τα πράγματα λειτουργούν. Αν είσαι χαζός, τα πράγματα δεν λειτουργούν. Για μια φυσιολογική σχέση με αρχή και τέλος 1-3 χρόνια (δηλ το 90% των περιπτώσεων), η διαφορά ηλικίας δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο και μάλιστα μερικές σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι ωφέλιμες και για τους δύο για λόγους που μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Εκεί που δεν είναι καθόλου καλή η μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι εάν θέλεις να παντρευτείς. Επίσης για λόγους που μπορεί εύκολα να φανταστεί ο καθένας. Εκτός αν έχεις σκοπό να παντρευτείς να κάνεις παιδιά και να χωρίσεις σε 10-15 χρόνια. Αλλά να έχεις διαφορά ηλικίας 20+ χρόνια και να σκέφτεσαι ότι το μόνο που θα σε χωρίσει είναι ο θάνατος, τότε πρόσεχε τι επιθυμείς γιατί ακριβώς αυτό θα γίνει:)

ivan

Τα γνωστα!!!! αυτα που συμβαινουν στην σημερινη πολιτισμενη κοινωνια μας.Γυναικες συναπτουν σχεσεις με παντρεμενους συνηθως με μεγαλη διαφορα ηλικιας με σκοπο βεβαιως βεβαιως το κερδος .Εξιταρονται απο το χρημα την κοινωνικη θεση του ανδρος.Ηδονιζονται καθως φανταζονται την ημερα του γαμου τους το πανακριβο νυφικο τους το πανεμορφο στολισμο της εκκλησιας και την ασφαλη και ανετη ζωη που θα χουν Σε αυτες της σχεσεις δεν υπαρχει ερωτας παρα μονον συμφερον φιλαυτια και ναρκισσισμος Στην συγκεκριμενη περιπτωση τα πραγματα δεν πηγαν καλα η κυρια επαιξε και εχασε .Ευτυχως. Το τιμημα?Θυμος και καταθλιψη .Αν κερδιζε τα συναισθηματα αυτα θα τα ειχανε η γυναικα και τα παιδια του σαβουρη Δον ζουαν .Με μεγαλη πιθανοτητα στα παιδια να δημιουργηθει τραυμα το οποιο θα το κουβαλανε σε ολοι τους την ζωη .

Έμπειρη

Γυναίκες αν παντρευτείτε μεγαλύτερους στην αρχή θα είναι ωραία πχ αν ειστε 20κάτι και αυτός 30κατι γιατί θα είναι ακόμα νέος,μετα όμως που εσείς θα είστε 40 και αυτός 50 θα σας κακοφαινεταιι θα σας φαίνεται γέρος τότε και θα αρχίσετε να κοιτάτε νεοτερους!Πέρα του ότι οι γυναίκες 40+ μπορουν να φροντίζουν τον εαυτό τους, οι άντρες 40+όχι γιατί ούτε να βαφτουν μπορούν,ούτε να ντυθουν σεξυ,ούτε να βαψουν μαλλί κτλ και δε μπορούν να φανούν 'φρεσκοι'

Greg

Σιγά την Εμπειρία κούκλα μου! Στα 40 οι γυνάκες έχουν ήδη "σπάσει" περισσότερο από τον 50άρη! Να μην πω για αυτά που έχουν κρεμάσει ήδη! Κοίτα λίγο τη μούρη σου χωρίς κρέμες στο καθρέφτη , βγάλε και το σουτιέν και θα καταλάβεις!

Γυναίκα

Ότι και να παντρευτουμε παντα τους 20something θα φαντασιωνομαστε οποτε...

Συμβουλή

Οι άντρες πεθαίνουν νωρίτερα!Γι αυτό παντρευτείτε μόνο μικροτερους

Αρχοντούλα

Οι άντρες μετρουν μέχρι τα 29!

jan

το 29 είναι χρόνια ή εκατοστά?

@

Που να δεις τις γυναίκες που μετά τα 25 είναι σαν τα γιαούρτια με μειωμένη τιμή λόγο σύντομης λήξης

Σουλαρα

Αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις.Γυναικες διαβάστε τι έχει να σας γράψει η Σουλαρα.Ο άντρας πρέπει να περνά τη γυναίκα τουλάχιστον 10 χρόνια. Γερνάμε εμείς οι γυναίκες γρηγορότερα.Οσο είσαστε νέοι κάτι γίνεται.Μετα; Μη παντρεύεστε νιανια!Δε κάνουν..

Kostas

Κάποιοι γράφετε ειρωνικά ότι όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας τότε οφείλεται στην τσέπη. Προφανώς είστε νέοι 25 χρόνων. Όταν θα γίνεται 50 θα καταλάβετε ότι όλα αυτά που έχετε στο μυαλό σας είναι βλακείες. Αν περνάω καλά εγώ δεν με νοιάζει το τι σκέφτεται εκείνη. Το πολύ πολύ κάποια στιγμή να φύγει. Θα την ευχαριστήσω και θα της κάνω και ένα καλό δώρο. Μετά ας έρθει σε σας να νιώσετε τον έρωτα. Όμως να προσέχετε που βάζετε το άτομα σας γιατί ο παππούς έβαζε κάτι άλλο εκεί.

Κάτοικος εξωτερικού

Φυσικά και οφείλεται στην καλοπέραση και την άνεση που προσφέρετε. Τι νόμισες δηλαδή Κώστα; Για να προτιμήσεις έναν πολύ μεγαλύτερο πάει να πει πως προσφέρει πολύ παραπάνω απο τον νεότερο είτε υλιστικά είτε πνευματικά (εμπειρία σοφια κλπ.). Μη βγάζεις εμπάθεια λοιπόν προς τους νεότερους τουλάχιστο βλέπω έχεις ενα βασικό γνωθι σεαυτον και αναγνωρίζεις πως τέτοιες σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Και το ευχάριστο ειναι πως εκτός Ελλαδος οι επιλογές ειναι πολύ περισσότερες. Αυτό ειναι το μάρκετ καλως η κακώς.

Νίκος

μπα, οι μισές γυναίκες θεωρούν τους 20ρηδες "αγοράκια" και επιθυμούν διακαώς ώριμους άνδρες. Δεν έχει καμία σχέση με καλοπέραση. Αλλες φυσικά θεωρούν τους μεγαλύτερους άνδρες "μεγάλους" και αναζητούν σχέσεις με συνομήλικους ή και μικρότερους. Πάντως η πρώτη κατηγορία είναι μεγάλη αν όχι πλειοψηφική.

Κάτοικος εξωτερικού

Αν δεν προσφέρει καλοπέραση και κοινωνικό κύρος ο άντρας δεν έχει επιλογές για πάνω απο 18 χρόνια διαφορά. Δεν ειναι το ίδιο να ξαπλωνεις με έναν 55αρη και με έναν 35αρη για παράδειγμα. Βιολογικά, σωματικά ειναι άνισο. Πως να το κάνουμε. Αποδεχτείτε πλέον τα μείον σας αλλά και τα ατού σας, αν προσεγγίσετε σωστά μια νεότερη έχοντας το οικονομικό πολύ ανώτερο απο έναν της ηλικίας της τότε υπάρχουν πιθανότητες. Δεν ξέρω καμία μα καμία που να εμπλέκεται με πολύ μεγαλύτερο αν δεν υπάρχει κάποιο είδος συμφέροντος στη μέση, which is fair enough for me, το βρίσκω δίκαιο. Όλες όσες γνωριζω παντρεύτηκαν άτομα με ηλικιακό χάσμα 5-10 χρόνια. Αλλά που να εξηγώ πως σκεφτόμαστε, πάντως όχι τόσο ρομαντικά οσο νομίζεις (δεν έχω κανένα θέμα με ηλικίες σημειωτέον).

Λοιπόν, ακούστε για να μαθαίνετε

Δεν υπάρχουν ρομαντικές αηδίες και παραμύθια. Οι άντρες κολλάνε λόγω απειρίας και έλλειψης επιλογών. Όταν λοιπόν πέφτει σε μια μεγάλη με χιλιόμετρα, πρέπει να μάθει τι είναι αυτή, τι κάνει και γιατί, τι έκανε και γιατί, να μάθει πως λειτουργούν οι γυναίκες και γιατί. Γιατί αισθάνεται ότι αισθάνεται και πόσο εύκολο είναι να τελειώσει το παραμύθι. Πρέπει να μάθει να κυνηγάει τα όνειρα του, και ότι ΑΥΤΗ δεν είναι το όνειρο του όσο και να το νομίζει. Μόλις τα μάθει όλα αυτά, τότε ας την πάρει αν θέλει. Το ίδιο και μια πιτσιρίκα. Μην ακούτε λοιπόν τα παραμύθια τύπου "ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά", γιατί παίζουν πολλά τα οποία ή δεν τα γνωρίζουν κάποιοι ή σκοπίμως τα υποβαθμίζουν ή τα κρύβουν. Δωρεάν το μάθημα.

Νίκος

Αγάπησα μια πιτσιρίκα 21 και είμαι 43. Εμφανισιακά δεν φαίνεται η διαφορά ηλικίας μεταξύ μας. Αμφότεροι όταν γνωριστήκαμε κάναμε λάθος για το πόσο είναι ο καθένας. Ηταν ένα σοκ στην αρχή αλλά πλέον δε μας απασχολεί, και η μικρή είναι ευτυχησμένη μαζί μου. Θα κάνω καλά να την αφήσω να δεθεί περισσότερο; Εχω το δικαίωμα να καταστρέψω τα όνειρά της; Σκέφτομαι να της ζητήσω να παντρευτούμε... αν δεχθεί, σίγουρα δε θάργήσει να γίνει μητέρα. Είναι ηθικό και τίμιο από μέρους μου να μην την αφήσω να ζήσει τα νιάτα της; Την αγαπάω, δε θέλω να την χάσω, αλλά δε θέλω να σκέφτομαι εγωηστικά... Παρακαλώ για μια γνώμη !

@21:02

αν σε αγαπαει δεν θα θελει να χωρισετε.

Κιουρια

Ήμουν σίγουρη ότι θα γράφες τέτοιο σχόλιο! Πλέον σε καταλαβαίνω από την πρώτη σειρά!Εγώ σου προτείνω να βγεις και λίγο έξω από το σπίτι σου,να γνωρίσεις κανέναν ανθρώπο γιατί όλη μέρα μέσα στο Πρώτο Θέμα δε σε βλέπω καλα

Εφη

43χρονος?και τι σου ζηλεψε?Σόρυ αλλά μάλλον έχει λεφτά αισθήματα..

Ζησε το σημερα

Αυριο μπορει να μην υπαρχεις η να μην υπαρχει.

Σε καταλαβαίνω.

Στα 22 μου έκανα σχέση με άντρα που με περνούσε 10 χρόνια. Σε ένα χρόνο χωρίσαμε γιατί εκείνος βιαζόταν να παντρευτεί και ο πατέρας μου είχε αντιρρήσεις κλπ, κλπ....τα γνωστά. Μου στοίχισε πολύ. Σπούδασα και παντρεύτηκα συνομήλικο στα 31 μου. Τώρα είμαι 51 και έχω δύο παιδιά. Ο απολογισμός μου : Ευτυχώς που δεν παντρεύτηκα τότε. Δεν θα ήθελα δίπλα μου έναν άντρα 61 χρ. σε καμμία περίπτωση. Ίσως και να είχαμε ήδη χωρίσει. Σκέψου το μέλλον.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sxeseis-apistia-a1000

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», με το πέρασμα των ετών αλλάζει ο αριθμός των γυναικών που είναι άπιστες.