Νικήστε τα κρυολογήματα...διατροφικά

Νικήστε τα κρυολογήματα...διατροφικά

Με  τη συνεργασία του  κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικού διαιτολόγου - διατροφολόγου, MSc και προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

Ο χειμώνας αποτελεί την κατεξοχήν περίοδο των κρυολογημάτων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Είναι κατά συνέπεια απαραίτητο να ξέρουμε πώς να προστατευτούμε έναντι αυτών. Ενας σημαντικός παράγοντας τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας έναντι των κρυολογημάτων του χειμώνα φαίνεται ότι είναι η διατροφή. Υπάρχουν ορισμένα συστατικά που έχουν σημαντικότατο ρόλο στη θωράκιση και ενίσχυση των αμυντικών μας μηχανισμών. Ας δούμε ποια είναι αυτά και κυρίως σε ποια τρόφιμα θα τα εντοπίσουμε.  

ΒΙΤΑΜΙΝΗ  C


Αποτελεί συστατικό πολλών μεταβολικών διεργασιών που σχετίζονται με τον έλεγχο και την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής παρουσία της στα κύτταρα φαίνεται ότι επηρεάζει την παραγωγή ουσιών και κυττάρων όπως οι κυτοκίνες και η ιντερλευκίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα.

Κύριες  πηγές βιταμίνης  C αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά με κυριότερα το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα φραγκοστάφυλα, τα σταφύλια, το μπρόκολο, το σπανάκι, το λεμόνι.

Με  τη συνεργασία του  κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
, κλινικού διαιτολόγου - διατροφολόγου, MSc και προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

Ο χειμώνας αποτελεί την κατεξοχήν περίοδο των κρυολογημάτων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Είναι κατά συνέπεια απαραίτητο να ξέρουμε πώς να προστατευτούμε έναντι αυτών. Ενας σημαντικός παράγοντας τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας έναντι των κρυολογημάτων του χειμώνα φαίνεται ότι είναι η διατροφή. Υπάρχουν ορισμένα συστατικά που έχουν σημαντικότατο ρόλο στη θωράκιση και ενίσχυση των αμυντικών μας μηχανισμών. Ας δούμε ποια είναι αυτά και κυρίως σε ποια τρόφιμα θα τα εντοπίσουμε.  

ΒΙΤΑΜΙΝΗ  C


Αποτελεί συστατικό πολλών μεταβολικών διεργασιών που σχετίζονται με τον έλεγχο και την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής παρουσία της στα κύτταρα φαίνεται ότι επηρεάζει την παραγωγή ουσιών και κυττάρων όπως οι κυτοκίνες και η ιντερλευκίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα.
Κλείσιμο

Κύριες  πηγές βιταμίνης  C αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά με κυριότερα το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα φραγκοστάφυλα, τα σταφύλια, το μπρόκολο, το σπανάκι, το λεμόνι.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ  Ε

Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, που προστατεύει τον οργανισμό από τη δράση των ελεύθερων ριζών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα  φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο  και άλλα σπορέλαια, τις φυτικές μαργαρίνες, τα φιστίκια.

ΦΥΛΙΚΟ  ΟΞΥ


Είναι ένα όχι  και τόσο γνωστό συστατικό, το οποίο σχετίζεται επίσης με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη αυτού, όπως για παράδειγμα άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας, παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Καλές πηγές φυλικού  οξέος είναι τα πορτοκαλί και  τα κίτρινα φρούτα, το σπανάκι, το μπρόκολο, η μαγιά μπίρας, το συκώτι.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ  Β6

Σχετίζεται άμεσα  με τη διαδικασία ενεργοποίησης του  ανοσοποιητικού μας συστήματος και  την παραγωγή αντισωμάτων.

Βρίσκεται κυρίως στα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, την πατάτα, τον σολομό και την μπανάνα.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Αποτελεί ένα  σημαντικότατο συστατικό για  την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού.

Καλές πηγές ψευδαργύρου  αποτελούν τα θαλασσινά  και τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας και τα πουλερικά, το αβγό.

Συνοψίζοντας  όλα τα παραπάνω:

   1. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
   2. Αυξήστε την κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών.
   3. Από κρέας προτιμάτε το άπαχο (κοτόπουλο, πουλερικά) και σε κόκκινο κρέας κυρίως το μοσχάρι και το συκώτι.
   4. Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής αλέσεως.
   5. Αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών.
   6. Προτιμάτε φυτικά έλαια για το φαγητό και το μαγείρεμα.
   7. Πίνετε αρκετά υγρά με τη μορφή νερού, χυμών φρούτων και λαχανικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Το δώρο που χτίζει αναμνήσεις

Δείτε Επίσης