Ο Τομ Χανκς πολιτογραφήθηκε Έλληνας για την προσφορά του στο Μάτι και τον τουρισμό

Ο Τομ Χανκς πολιτογραφήθηκε Έλληνας για την προσφορά του στο Μάτι και τον τουρισμό

Το σκεπτικό της πολιτογράφησης, για την οποία τόσο ο ίδιος ο ηθοποιός όσο και η ελληνικής καταγωγής σύζυγος του Ρίτα Γουίλσον εξέφρασαν δημοσίως τις ευχαριστίες τους, περιγράφεται λεπτομερώς στο σχετικό προεδρικό διάταγμα

hanks_arthro
«Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην Πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου ως Ελληνας πολίτης». Τον όρκο αυτό θα δώσουν ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός Τομ Χανκς, η σύζυγός του και οι δύο γιοι του εντός του έτους για να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια αφού πρόσφατα πολιτογραφήθηκαν τιμητικά Ελληνες. Για την τιμητική πολιτογράφηση του Τομ Χανκς και της οικογένειάς του λήφθηκαν υπόψη δύο παράγοντες. Η αποφασιστική συμβολή τους στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την ανακούφιση των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 σε συνδυασμό με την τουριστική προβολή της χώρας μας λόγω της συχνής τους παρουσίας στην Αντίπαρο όπου διαθέτουν κατοικία.

Το σκεπτικό της πολιτογράφησης, για την οποία τόσο ο ίδιος ο ηθοποιός όσο και η ελληνικής καταγωγής σύζυγος του Μαργαρίτα εξέφρασαν δημοσίως τις ευχαριστίες τους, περιγράφεται λεπτομερώς στο σχετικό προεδρικό διάταγμα της 30ης Δεκεμβρίου 2019: «Το γεγονός ότι οι αλλοδαποί ΤΟΜΑΣ ΤΖΕΦΡΥ ΧΑΝΚΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΟΥΙΛΣΟΝ-ΧΑΝΚΣ, ΤΣΕΣΤΕΡ ΜΑΡΛΟΝ ΧΑΝΚΣ και ΤΡΟΥΜΑΝ ΘΕΟΝΤΟΡ ΧΑΝΚΣ προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς κατά την καταστροφική πυρκαγιά της 23-7-2018, που ξέσπασε στο Μάτι Αττικής, συνέβαλαν αποφασιστικά για την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, προκειμένου να φτάσει βοήθεια στους δοκιμαζόμενους Έλληνες πολίτες στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα. Η οικογένεια Χανκς έδωσε το σήμα σε όλη την υφήλιο για την άμεση εκδήλωση δράσεων αρωγής προς τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας, καθώς η αναγγελία της πρόθεσης από μέρους τους ίδρυσης ενός παγκόσμιου φιλανθρωπικού οργανισμού για τη συγκέντρωση μεγάλων χρηματικών ποσών, κατέστησε άμεσα αντιληπτή από τη διεθνή κοινότητα την πραγματικότητα και τραγικότητα της κατάστασης, με αποτέλεσμα να αποσταλεί άμεσα βοήθεια από όλο τον κόσμο προς ανακούφιση των πυρόπληκτων. Ακόμη, η οικογένεια Χανκς με την συνεχή παρουσία τους στην Αντίπαρο, όπου και διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, έχουν συμβάλλει στην παγκόσμια τουριστική προβολή της χώρας. Για τους παραπάνω λόγους συνεπώς, συντρέχει η προϋπόθεση εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης του άρθρου 13 "Τιμητική Πολιτογράφηση" του ν. 3284/2004, όπως ισχύει».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, αλλοδαπός, που προσέφερε στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικά το συμφέρον της χώρας, μπορεί να πολιτογραφηθεί Ελληνας με προεδρικό διάταγμα, χωρίς να συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας. Για το λόγο αυτό, «με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, αποφασίζουμε: Πολιτογραφούμε τιμητικώς ως Έλληνες πολίτες τους αλλοδαπούς ΤΟΜΑΣ ΤΖΕΦΡΥ ΧΑΝΚΣ του ΑΜΟΣ ΜΕΦΟΡΝΤ, γεννηθέντα στις 9-7-1956 στην Κόντρα Κόστα της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΟΥΙΛΣΟΝ-ΧΑΝΚΣ του ΑΣΣΑΝ ΧΑΛΙΛ, γεννηθείσα στις 26-10-1956 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ΤΣΕΣΤΕΡ ΜΑΡΛΟΝ ΧΑΝΚΣ του ΤΟΜΑΣ ΤΖΕΦΡΥ, γεννηθέντα στις 4-8-1990 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και ΤΡΟΥΜΑΝ ΘΕΟΝΤΟΡ ΧΑΝΚΣ του ΤΟΜΑΣ ΤΖΕΦΡΥ, γεννηθέντα στις 26-12-1995 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Στον Υπουργό Εσωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος».

Διαβάστε εδώ το προεδρικό διάταγμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης