Σεξο-Βόμβα στα θεμέλια του Fox News

Νικόλ Κίντμαν, Σαρλίζ Θερόν, Μάργκοτ Ρόμπι: Τρεις καυτές ξανθές του Χόλιγουντ ζωντανεύουν στην οθόνη τις μεθοδευμένες και συνεχόμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις των -αποκλειστικά ξανθών- εργαζομένων στο κανάλι του Μέρντοχ από τον γλοιώδη διευθυντή του Ρότζερ Εϊλς και διεκδικούν Οσκαρ τόσο θεματικά όσο και ερμηνευτικά - Η πραγματική ιστορία του σκανδάλου και οι αληθινοί πρωταγωνιστές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
fox_ar
Μόλις πριν από τρία χρόνια από σήμερα, ένα σκάνδαλο και μια σεξοβόμβα παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τη θηριώδη Fox News και να αποκαθηλώσουν από τον θρόνο του τον Ρούπερτ Μέρντοχ, τον κάτοχο της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας των media. Μια ιστορία που επαναφέρει στο προσκήνιο η ταινία «Bombshell» (Βόμβα), με πρωταγωνίστριες τρεις διάσημες ξανθιές: Σαρλίζ Θερόν, Νικόλ Κίντμαν και Μάργκοτ Ρόμπι. Και πρωταγωνιστή, στον ρόλο της πέτρας του σκανδάλου, τον Τζον Λίθγκοου, ο οποίος υποδύεται το αφεντικό του Fox News, Ρότζερ Εϊλς. Μην απορήσετε αν η ταινία καταλήξει σε πολλές λίστες των επερχόμενων Οσκαρ. Το θέμα επίκαιρο και το sexual harassment ακόμα πιο πολύ.

Ηταν 6 Σεπτεμβρίου του 2016 όταν ο Ρούπερτ Μέρντοχ, διά-σημος και ανεπανάληπτος μαικήνας των media, εισβάλλει στο δικό του Fox News παρέα με τον μεγάλο γιο του Λάχλαν Μέρντοχ και καλεί σε σύσκεψη το αφεντικό του καναλιού Ρότζερ Εϊλς. Η διαδικασία ήταν απλή. «Ρότζερ», του λέει, «ξεπέρασες κάθε όριο. Πρέπει να φύγεις. Ευχαριστώ για τις υπηρεσίες σου, αλλά δεν πάει άλλο». Ο Ρότζερ Εϊλς, ένας παχύσαρκος τύπος που επί σειρά είκοσι ετών βρισκόταν στο τιμόνι του Fox News, δεν πιστεύει στ’ αυτιά του. «Εγώ;» του λέει. «Εγώ που μόνο για τη φετινή χρονιά σού έφερα 1,5 δισ. δολάρια;». Ομως ανένδοτος ο Μέρντοχ. Το ίδιο και χειρότερα ο γιος του. Με απειλητικά βλέμματα. Εκείνη τη στιγμή και ενώ ο Ρότζερ Εϊλς εξακολουθούσε να μην καταλαβαίνει, ο Μέρντοχ σπρώχνει προς τη μεριά του «μελλοθάνατου» μια επιταγή η οποία έγραφε το ποσό των 65 εκατ. δολαρίων. Ο Ρότζερ Εϊλς διαβάζει το ποσό, ρίχνει μια ματιά προς τον Μέρντοχ και ως ύστατο καταφύγιο ζητάει μια τελευταία χάρη: «Πάμε μαζί στα γραφεία να ανακοινώσουμε στο προσωπικό την αποχώρησή μου». «Λάθος κίνηση. Θα πας μόνος σου». Σαν να του έλεγε, «θα τα λουστείς μόνος σου». Ετσι κι έγινε.


fox1



Ηταν το τέλος ενός σκανδάλου που έτριξε τα θεμέλια της αυτοκρατορίας του Μέρντοχ. Ηταν το τέλος μιας ατελείωτης σειράς σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Ηταν η αρχή των αποκαλύψεων. Ηταν η σειρά του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν (ή Γουένστιν) της Miramax. Ηταν ο προάγγελος της καμπάνιας με τις δύο λέξεις «#MeToo» (κι εγώ επίσης). Και ήταν η αρχή ενός ανελέητου κυνηγιού μαγισσών.

Ο Ρότζερ Εϊλς (μακαρίτης πια), η επιτομή του φαλλοκράτη, του σεξιστή. Και του ρατσιστή. Παλαιότερα είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος Επικοινωνίας στους Ρεπουμπλικάνους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον, Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Είχε επίσης υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, βοηθώντας στην προετοιμασία για τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ.




Οι κανόνες του Ρότζερ Εϊλς

Κλείσιμο
Η ενσάρκωση του διαβόλου. Κάτι περισσότερο. Πίστευε ακραδάντως, ας πούμε, ότι το σούσι είναι το πιάτο των συντηρητικών. Οι προοδευτικοί δεν έτρωγαν σούσι. Πίστευε ακόμα ότι όλοι, μα όλοι οι άγιοι, φυσικά και ο Ιησούς Χριστός, ήταν λευκοί. Πως «οι προοδευτικοί είναι τεμπέληδες και αλαζόνες». Και ότι το γυναικείο φύλο είναι προορισμένο για δύο λειτουργίες: κουζίνα και κρεβάτι.


fox2
Τον αδίστακτο Ρότζερ Εϊλς, διευθυντή του καναλιού και πρωτεργάτη του δόγματος «πρώτα στο κρεβάτι μου και μετά θα δουλέψεις», υποδύεται ο Τζον Λίθγκοου



«Αντε», σου λέει, «σας κάνω τη χάρη να σας δίνω δουλειά στο κανάλι». Επομένως, κάνε κι εσύ μια χάρη. Ομως για τον Ρότζερ δεν ήταν χάρη. Το έλεγε διαφορετικά: «σεξουαλικά προνόμια».

Το προσωπικό του Fox News, πλειοψηφικά, ήταν γυναικείο. Ολων των ειδών. Και των ηλικιών. Το γυναικείο προσωπικό έπρεπε απαραιτήτως να συμμορφώνεται με τους κανόνες του Ρότζερ. Ailes Law! Ο νόμος του Εϊλς. Πρώτος κανόνας, ποτέ παντελόνια. Μόνο φούστα. Δεύτερο κανόνας, οι φούστες να είναι κοντές. Τρίτος κανόνας, τα γυναικεία πόδια είναι το κεντρικό οπτικό σημείο πάνω στο οποίο εστιάζει την προσοχή του ο τηλεθεατής. Κάτι σαν οφθαλμόλουτρο. Τέταρτος κανόνας, όσο πιο κοντή η φούστα τόσο καλύτερα για την τηλεθέαση του καναλιού. Και πέμπτος κανόνας, «να αρέσεις». Σημασία δεν έχει τι λες, σημασία έχει τι εκπέμπεις.

Η Κέιλα Πόσπιζιλ ήταν νέα (περίπου 28) και ξανθιά. Φυσική ξανθιά. Με σφριγηλό, περιποιημένο κορμί και εξαιρετικούς «διαβήτες». Κορίτσι φιλόδοξο. Με προοπτικές. Η Κέιλα μόλις είχε διοριστεί στο Fox News. Είχε ακούσει. Είχε πάρει τις αποφάσεις της. Και είχε ορμήσει. Ομως δεν ήταν ικανοποιημένη από το πόστο που της είχε ανατεθεί.

Πάντα ο Ρότζερ, επί σειρά είκοσι ετών, ακολουθούσε την ίδια διαδικασία. Mε κάθε καινούρια, που συνήθως ήταν ξανθιά, με κοντή φούστα, καλλίγραμμες γάμπες και δυνατά «μπαλκόνια». Πάντα του άρεσε το «fresh meat». Η διαδικασία ήταν απλή. Αφηνε την καινούρια ξανθιά να κάθεται σ’ αναμμένα κάρβουνα: «Θα με φωνάξει ή δεν θα με φωνάξει το αφεντικό;».

Το αφεντικό τη φώναξε. Επιτέλους. Στην πραγματικότητα τη φώναξε η ιδιαιτέρα του αφεντικού. Η οποία δεν ήταν νέα, ούτε καν σαραντάρα. Υπήρχε λόγος. Επειδή ο Ρότζερ ήταν νυμφευμένος. Και επειδή δεν επιθυμούσε να έχει κοντά του έναν διαρκή πειρασμό.


nicol
Στον ρόλο της Γκρέτσεν Κάρλσον, που πήγε πρώτη σε δικηγόρο να καταγγείλει τη σεξουαλική παρενόχληση, η Νικόλ Κίντμαν




Ενα διόλου σπάνιο σοβινιστικό γουρούνι

Η Κέιλα ανταποκρίθηκε. Χτύπησε την πόρτα, μπήκε και στάθηκε όρθια απέναντί του. Ο Ρότζερ καθιστός. ς. Το πάχος ξεχείλιζε πληθωρικά και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά της πολυθρόνας του. Ο Ρότζερ ήταν ο πλήρης ορισμός, η επιτομή του θρυλικού χαρακτηρισμού των φεμινιστριών «αρσενικό, σεξιστικό γουρούνι». Chauvinist Pig με τα όλα του. Και το επιδείκνυε. Το φώναζε. Του άρεσε. Παχύσαρκος, ξιγκάτος, αντιδραστικός, κυνικός, επιθετικός, ορμητικός. Αλλά πετυχημένος. Επαγγελματικά ο καλύτερος. Η αφρόκρεμα. Η βαρβαρότητα του χαρακτήρα του πήγαινε γάντι με τις επιτυχίες του. Ο Ρότζερ το απόλυτο αφεντικό. Εκανε ό,τι ήθελε. Και ο Μέρντοχ τον άφηνε. Αφού με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο υπηρετούσε και εξυπηρετούσε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές επιδιώξεις του μεγαλύτερου μαικήνα και ιδιοκτήτη των media.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ (σήμερα 88 ετών), εκτός των άλλων επιτευγμάτων του, κατάφερε να συνάψει μια συμφωνία αστρονομικών διαστάσεων με την Disney. Εκείνος ως κάτοχος ποσοστού 13,3% της Fox. Με προσωπική περιουσία άνω των 20 δισ. δολαρίων. Μια συμφωνία συγχώνευσης των δύο θηρίων των media που κλείδωσε στο ιλιγγιώδες ποσό των (κρατηθείτε!) 71,3 δισ. δολαρίων. Κάτι λιγότερο από το μισό ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας!



fox4
Η Σαρλίζ Θερόν υποδύεται τη Μέγκιν Κέλι, πρώτο όνομα του καναλιού που στήριξε την Κάρλσον



«Θα γίνεις κεφάλι εάν γλείψεις “κεφάλι”»

Ξαπλωμένος και ασυμμάζευτος, λοιπόν, στην πολυθρόνα του, ο Ρότζερ Εϊλς με ύφος κυνικού αφεντικού διατάζει τη φιλόδοξη ξανθιά Κέιλα Πόσπιζιλ «για κάνε μια στροφή γύρω από τον άξονά σου». Εκείνη καταλαβαίνει το σύνθημα και προχωράει στο παρασύνθημα. Περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της. Μετά ο Ρότζερ, με το ίδιο μπλαζέ ύφος, δίνει μια δεύτερη εντολή: «Για σήκωσε τη φούστα σου». Εκείνη διστάζει. Ομως δεν φεύγει. Συνεχίζει. Καταλαβαίνει. «Για σήκωσε πιο πάνω τη φούστα σου». Εκείνη σηκώνει τη φούστα. Μέχρι το σημείο που αποκαλύπτεται το στριγκάκι της. Μετά εκείνος της λέει χωρίς περιστροφές - περίπου: «Για να γίνεις κεφάλι πρέπει να γλείψεις “κεφάλι”».

Προφανώς η Κέιλα έγλειψε. Προφανώς έγινε ένα από τα κεφάλια στις παρουσιάσεις κάποιων εκπομπών. Και προφανώς το κασέ της ανέβηκε. Το λάθος του Ρότζερ όμως σε αυτή την περίπτωση ήταν πως έπεσε και σκόνταψε πάνω σε μια άλλη ξανθιά με το όνομα Γκρέτσεν Κάρλσον.

Η Γκρέτσεν (αληθινό όνομα, όπως και της Κέιλα) ήταν ήδη 20 ετών. Ηταν ήδη «πολυχρησιμοποιημένη». Είχε εξαντλήσει όλα τα εφόδιά της μετά από πολλές «επισκέψεις» στο ιδιαίτερο γραφείο του Ρότζερ Εϊλς. Και ήταν «τελειωμένη».

Ελα όμως που η Γκρέτσεν τα πήρε στο κρανίο. Ελα όμως που χωρίς δεύτερη σκέψη χτύπησε την πόρτα ενός πρωτοκλασάτου δικηγόρου. Και έλα που τα είπε όλα! Με το νι και με το σίγμα! Η βόμβα κάτω από τα θεμέλια του Fox News είχε φιτίλι. Η Γκρέτσεν άναψε το σπίρτο. Και σε κάτι λιγότερο από μερικούς μήνες το σπίρτο άναψε το φιτίλι.


fox5



Γυναίκα εναντίον αφεντικού; Απαράδεκτο!

Στο μεταξύ, τα περισσότερα κορίτσια με τις κοντές φούστες συσπειρώνονται γύρω από τον Ρότζερ Εϊλς για δύο λόγους. Ο πρώτος επειδή, όπως είπε κάποια, κι αυτή ξανθιά, «στην Αμερική ποτέ μια γυναίκα δεν επιτρέπεται να κατηγορήσει το αφεντικό της». Με απλά λόγια, σχεδόν όλες ήταν υποταγμένες, συμβιβασμένες και συμφιλιωμένες. Συμφιλιωμένες με τη λογική «για να πάρω πρέπει να δώσω». Και αφού είμαι γυναίκα, τι πρέπει να δώσω; Ο δεύτερος λόγος, κι αυτός προφανής. Αν το σκάνδαλο έβγαινε στη φόρα, τότε όλα θα έβγαιναν στη φόρα. Τότε όλες έγλειψαν το «κεφάλι» του κεφαλιού του Fox News.

Ομως προς υποστήριξη της Γκρέτσεν καταφτάνει το πρώτο όνομα, η καλύτερη ξανθιά, το μεγάλο ατού του καναλιού, η Μέγκιν Κέλι. Αποφασισμένη να τα πει όλα. Το τέλος του Ρότζερ προ των πυλών. Αποτέλεσμα; Τα ανταγωνιστικά media ορμάνε. Σαν να μη συνέβαιναν παρόμοια περιστατικά στα δικά τους γραφεία. Πλήθος δημοσιογράφων σαν τα κοράκια να ρουφήξουν αίμα. Τα τηλεοπτικά δελτία με άφθονα πιπεράτα περιστατικά. Και κοντά σε όλα αυτά, έξι ακόμα θηλυκά του Fox News συμπορεύονται με την Γκρέτσεν Κάρλσον.

Η βόμβα θα εκραγεί κάτω από τα θεμέλια του Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο Ρότζερ όχι μόνο αμετανόητος, αλλά και ακόμα πιο επιθετικός. Ο Ρότζερ πιστεύει βαθιά στα κύτταρά του πως όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Πως φυσιολογικά είναι τα «σεξουαλικά προνόμια» κάθε αφεντικού. Και πως όχι μόνο είναι αθώος, αλλά και ευεργέτης τόσων και τόσων θηλυκών. Χωρίς εκείνον τι θα έκαναν; Αντε, στην καλύτερη περίπτωση βίζιτες πολυτελείας. Και αν!

Ιt takes two to tango...

Από ακροαματική διαδικασία σε ακροαματική διαδικασία. Μέχρι το σημείο που η καταδίκη θα χτυπούσε την πόρτα του Fox News. Επομένως; Απλό, σκέφτηκε ο Μέρντοχ. Παρέα με τον πρωτότοκο υιό του, Λάχλαν Μέρντοχ, που ήδη έχει κληρονομήσει και διευθύνει όλη αυτή την ατελείωτη αυτοκρατορία.

Το πρώτο είναι μια γερή αποζημίωση. Πόσο γερή; Είκοσι εκατομμύρια δολάρια για τα γλειψίματα του «κεφαλιού» εκ μέρους της Γκρέτσεν Κάρλσον. Είσαι κορίτσι μου ευχαριστημένη; Είμαι. Ομως θέλω και δημοσίως να εκφράσετε συγγνώμη. Θα το κάνουμε.


fox6
Η Μάργκοτ Ρόμπι (αριστερά) στον ρόλο της φιλόδοξης Κέιλα Πόσπιζιλ, η οποία υπέκυψε στους «κανόνες του Ρότζερ Εϊλς», ανοίγοντας όμως τον ασκό του Αιόλου για να βγει στο φως το σκάνδαλο


Και το έκαναν: «Εκφράζουμε ειλικρινά τη λύπη μας και ζητάμε συγγνώμη για το γεγονός ότι η Γκρέτσεν Κάρλσον δεν αντιμετωπίστηκε με τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που εκείνη και καθένας από τους συναδέλφους μας αξίζει». Μόνο αυτό; Οχι, έχει κι άλλο: «Κατά την άσκηση των καθηκόντων της στο Fox News η Γκρέτσεν (Κάρλσον) επεδείκνυε πάντα πολύ μεγάλο επαγγελματισμό», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο όμιλος 21st Century Fox Inc. Ευχαριστημένη; Αν είμαι, λέει. Σούπερ. «Είμαι έτοιμη να περάσω στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής μου», δήλωσε η Γκρέτσεν.

Ετσι, η πενηντάρα ξανθιά απέσυρε εκουσίως τη μήνυση που είχε καταθέσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο στο Νιου Τζέρσεϊ σε βάρος του Ρότζερ Εϊλς. Ετσι, τοποθετήσε σε καλή μεριά 20 εκατ. δολάρια. Αστρονομικό ποσό αν λάβει κανείς υπόψη του τις «υπηρεσίες» που πρόσφερε, ας πούμε, οικειοθελώς στο γραφείο του Εϊλς. Ακόμα, ο όμιλος κατέθεσε άλλα 30 εκατ. δολάρια σε διάφορες ξανθές που φρόντισαν να πλαισιώσουν τις καταγγελίες της Γκρέτσεν. Το σύνολο δηλαδή 115 εκατ. δολάρια. Τα 65 εκατ. στον Ρότζερ και τα υπόλοιπα στα «γλειψίματα».

Και τέλος, δύο ακόμα πραγματάκια. Αραγε συμβαίνουν τέτοια περιστατικά στα δικά μας τα ιδιωτικά κανάλια; Μπα, πού τέτοιο πράγμα! Εκτός κι αν η ομερτά φρακάρει τα πάντα. Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, όλα αυτά τα κατάξανθα πλάσματα με τις κοντές φούστες και τις συχνές «επισκέψεις» το έκαναν για το παντεσπάνι και όχι για ένα κομμάτι ψωμί. Ναι μεν ο Ρότζερ Εϊλς ήταν σεξιστής και αδιόρθωτο σοβινιστικό γουρούνι, αλλά και η Γκρέτσεν Κάρλσον με τη σειρά της σήκωνε τη φούστα της και έκλεινε την πόρτα.
It takes two to tango!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης