«Άγριες Μέλισσες» και «Κόκκινο Ποτάμι»: Η κρυφή ενδεκάδα πίσω από τα «χρυσά» σίριαλ

«Άγριες Μέλισσες» και «Κόκκινο Ποτάμι»: Η κρυφή ενδεκάδα πίσω από τα «χρυσά» σίριαλ

Οι καλές δραματικές σειρές είναι πλέον οι απόλυτοι θριαμβευτές της σεζόν με σταθερό κοινό 1,5 εκατομμύριο τηλεθεατές, διθυραμβικές κριτικές και φρενίτιδα στα κοινωνικά δίκτυα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
series_ar
Οι μόνοι που περίμεναν να σπάσουν τα κοντέρ ήταν τα στελέχη των καναλιών. Ολοι οι υπόλοιποι στάθηκαν απέναντι στην ολική επαναφορά της μυθοπλασίας διστακτικοί και επιφυλακτικοί. Πολλοί δοκίμασαν, λίγοι πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια, οπότε ήταν λογικό να ξαφνιάσει όλο αυτό που συμβαίνει και συζητιέται. Σίγουρα η επιτυχία μετριέται με αριθμούς και με συγκεκριμένα ποσοστά τηλεθέασης. Το ΘΕΜΑ σας παρουσιάζει σήμερα τους άγνωστους συντελεστές αυτών των δύο τηλεοπτικών επιτυχιών, που δουλεύουν αθέατοι πίσω από τις κάμερες

Γλυκό τσίμπημα

Και κάπως έτσι, ένα ωραίο πρωί όλοι άρχισαν να μιλούν για τις «Μέλισσες». Για τη Λενιώ, για τον Γιάννο, για τη σειρά του ΑΝΤ1. Ανθρωποι όλων των ηλικιών ρωτούν για τις εξελίξεις, σχολιάζουν τα πρόσωπα, χαίρονται που κι αυτοί είναι φαν της σειράς. Οι λόγοι της επιτυχίας της πλέον είναι εμφανείς. Αρχίζοντας από το ότι ο διευθυντής Προγράμματος του καναλιού, Τζώρτζης Ποφάντης, πήρε το ρίσκο και ζήτησε να στηθεί μια καθημερινή σειρά εποχής στο prime time. Πολλοί είπαν ότι αυτό που πάει να κάνει είναι μια τρέλα η οποία θα κοστίσει πολύ. Ομως έκαναν λάθος. Ο Ποφάντης ανέθεσε στα κατάλληλα στελέχη την εκτέλεση της παραγωγής και το ένα έφερε το άλλο. Η αφετηρία και η ουσία, όμως, είναι το εξαιρετικό κείμενο. Ενα κείμενο με πολλές αρετές και μια ομάδα με τη Θεανώ Κυριάκη και άλλα στελέχη να βάζουν το... χεράκι τους για να πάνε όλα καλά. Ποια είναι τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την επιτυχία;

Μελίνα Τσαμπάνη
Η συγγραφέας
melina
Η συγγραφέας Μελίνα Τσαμπάνη


Μαζί με τον Πέτρο Καλκόβαλη, με τον οποίο είναι σύζυγοι και συγγραφικό δίδυμο, υπογράφει το κείμενο-σενάριο των «Αγριων μελισσών». Πρόκειται για νέα κοπέλα η οποία είχε την ιδέα αλλά δεν το είχε ποτέ φανταστεί να γίνεται σε καθημερινή βάση. Στη συνέχεια και με μία μεγάλη ομάδα, η οποία αποτελείται από τους Θωμά Τσαμπάνη, Βάσια Καρυτινού και Βαγγέλη Νάση, γράφουν και παραδίδουν τέσσερα επεισόδια κάθε εβδομάδα, τα οποία δεν θυμίζουν καθημερινή σειρά καθώς έχουν πυκνότητα περιεχομένου, ρυθμό, δράση και εξέλιξη σε πολλές παράλληλες ιστορίες.











Λευτέρης Χαρίτος
Ο σκηνοθέτης
Εχει κινηματογραφική εμπειρία και φυσικά είναι σημαντικός ντοκιμαντερίστας με μακρά διαδρομή. Το γεγονός ότι δέχτηκε να μπει σε τροχιά καθημερινής σειράς ίσως να προκάλεσε έκπληξη σε κάποιον που δεν τον ξέρει. Οσοι όμως γνωρίζουν τη δουλειά του και τις απόψεις του δεν εκπλήσσονται. Πριν από λίγο καιρό, σε ερώτηση με αφορμή τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είχε πει: «Προσωπικά ως σκηνοθέτης μου αρέσει πολύ η αφήγηση, να λέω ιστορίες και να προσπαθώ να διεγείρω το αίσθημα και το συναίσθημα του θεατή».Αυτό το έκανε σαφές από τη στιγμή που καταπιάστηκε με σίριαλ. Εξαιρετικά πλάνα με σιωπές και συμβολισμούς.




Μιράντα Ροστάνδη
Η Casting Director
Κλείσιμο
Ισως ένας από τους σημαντικότερους λόγους επιτυχίας είναι ότι βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Τι θα ήταν η Λενιώ αν δεν την ερμήνευε η Μαρία Κίτσου και πόσο πολύ θα κατάφερνε να διεισδύσει στο κοινό ο ρόλος του Γιάννου αν δεν είχε επιλεγεί ο Ιωάννης Αθανασόπουλος να τον ερμηνεύσει; Μία θέση που στο εξωτερικό είναι ίσως στις τρεις πιο σημαντικές της παραγωγής αλλά στην Ελλάδα μέχρι πρότινος ήταν υποβαθμισμένη αποδεικνύει την αξία της με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο. Φυσικά δεν ήταν μόνη. Είχε στο πλάι της όλη την ομάδα μυθοπλασίας του ΑΝΤ1.

Μαρία Κίτσου
Η Λενιώ
Είναι το κεντρικό πρόσωπο - και δεν είναι τυχαία η επιτυχία και όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και μερικές ημέρες γύρω από το όνομά της, το οποίο είναι πρωτοφανές. Μια ηθοποιός με μακρά θεατρική διαδρομή, με σημαντικούς ρόλους αλλά με μικρή τηλεοπτική παρουσία -είχε ερμηνεύσει τη Μαρία Πολυδούρη στη σειρά «Καρυωτάκης»-, απέδειξε ότι ο καλός δεν χάνεται ακόμη και μέσα στο τηλεοπτικό πλήθος.





Φωτεινή Βελεσιώτου
Η ερμηνεύτρια

fotini
Η ερμηνεύτρια Φωτεινή Βελεσιώτου

Εκείνη προϋπήρχε μέσα από το δικό της μουσικό «μελίσσι», όμως το γεγονός ότι οι δικές της «Μέλισσες» έγιναν το τηλεοπτικό soundrack της χρονιάς δεν είναι τυχαίο. Το τραγούδι ήρθε κι έδεσε, το έχουν μάθει όλοι όσοι παρακολουθούν τη σειρά και το σιγοτραγουδούν ακόμη και οι πιτσιρικάδες. Ουσιαστικά ζει τη δεύτερη περίοδο δόξας του.





















Κόκκινο ορμητικό ποτάμι

Προετοιμάζεται εδώ και μήνες και συνιστά μια ιστορική σειρά εποχής που παρόμοια δεν ξανάγινε. Το «Κόκκινο ποτάμι» στο OPEN βασίζεται στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη, το οποίο αφηγείται το πολύ ευαίσθητο και τραγικό θέμα της Γενοκτονίας του Ποντίων και μας μεταφέρει σε άλλη εποχή ξυπνώντας άγριες και δύσκολες μνήμες. Στη σειρά έχουν επενδυθεί πολλά - όχι μόνο χρήματα. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει μέρος 171 ηθοποιοί, 1.140 κομπάρσοι, ενώ ετοιμάστηκαν 629 κοστούμια εποχής. Το σταθερό συνεργείο είναι πάνω από 40 άτομα - τεχνικοί και πλήθος συντελεστών. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων υπάρχει σταθερή συνεργασία με καθηγητές τουρκικών, ρωσικών, γαλλικών, ποντιακών και αρμένικων, καθώς και με καθηγητή παραδοσιακών ποντιακών χορών.







Οι συντελεστές που συμπληρώνουν το παζλ των δημιουργών πίσω και μπροστά από τις κάμερες παίζοντας καταλυτικό ρόλο είναι οι εξής:



Μανούσος Μανουσάκης
Ο σκηνοθέτης


Εχει στο ενεργητικότου περισσότερες από 120 σειρές, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεταινίες και επιτυχίες οι οποίες έχουν σημειώσει ρεκόρ τηλεθέασης. Ο άνθρωπος που έφερε τους «Ψιθύρους καρδιάς» στη μικρή οθόνη και στη συνέχεια σειρές που κανείς δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί έσκυψε πάνω από το κείμενο με σεβασμό και ενεργοποίησε όλες τις ικανότητες που διαθέτει ως μαέστρος. Πήρε τον χώρο και τον χρόνο του και ιδού το αποτέλεσμα.




Νίκος Απειρανθίτης, Δώρα Μασκλαβάνου
Οι σεναριογράφοι


masklabanou
Η σεναριογράφος Δώρα Μασκλαβάνου


Είναι πολύ δύσκολο να πάρεις στα χέρια σου ένα ιστορικό μυθιστόρημα και να προσπαθήσεις να το μετατρέψεις σε τηλεοπτικό σενάριο - και ιδίως να μην το «πληγώσεις». Εν προκειμένω, τα ιστορικά στοιχεία έχουν βαρύτητα, αλλά αν η μυθοπλασία εγκλωβιστεί σε απλή περιγραφή, χάνει το στοίχημα και γίνεται ιδιαίτερα αφηγηματική. Οι δυο τους, λοιπόν, κατάφεραν να ζωντανέψουν τις περιγραφές και να δώσουν χρώμα και εικόνα σε όλα όσα περιγράφει το βιβλίο.




Χρύσα Ψωμαδέλλη
Η Casting Director

Εχει περάσει και από τα χωράφια της σκηνοθεσίας και ίσως γι’ αυτό έχει καλό ένστικτο. Επέλεξε ηθοποιούς με θητεία στο θέατρο, αλλά και γνήσιους Πόντιους των οποίων η ερμηνεία έχει παραπάνω συναισθηματική ορμή. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στον συνδυασμό νεότερων και παλαιότερων γενιών.




Κατερίνα Ζουράρη
Η σκηνογράφος

zourari
Η σκηνογράφος Κατερίνα Ζουράρη


Παρακολουθώντας τη σειρά υπάρχουν στιγμές που ξεχνιέσαι και ταξιδεύεις στον χρόνο. Πίσω και πέρα από τους ηθοποιούς που βλέπεις στην οθόνη υπάρχει ένα σκηνικό περιβάλλον πολύ καλά αποτυπωμένο και πλούσιο. Δεν στερείται λεπτομερειών ακόμη και σε κατηγορίες χρηστικών ειδών. Είναι ιδιαίτερα ακριβής η αναπαράσταση του σκηνικού τοπίου τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Η εμπειρία της σκηνογράφου πηγάζει από την ενασχόλησή τής με τον κινηματογράφο.



Μαρία Μαγγίρα
Η ενδυματολόγος


Δεν είναι απλό το να σχεδιάσεις και να ράψεις κοστούμια, ανδρικά και γυναικεία, μιας εποχής τόσο μακρινής με ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά τα οποία διαφοροποιούνται ακόμη και σε ηλικιακή κλίμακα. Ομως από την πρώτη εικόνα το ενδυματολογικό κομμάτι κλέβει την παράσταση. Η Μαρία Μαγγίρα συνεργάστηκε με τον Μανούσο Μανουσάκη και στο «Αγγιγμα ψυχής», ενώ ήταν ενδυματολόγος και στην καθημερινή σειρά του MEGA «Βέρα στο δεξί». Επίσης, ήταν βοηθός σκηνογράφου στις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη.

potami
Το «Κόκκινο ποτάμι» στο OPEN πραγματευεται το πολύ ευαίσθητο θέμα της Γενοκτονίας του Ποντίων και μας μεταφέρει σε άλλη εποχή ξυπνώντας άγριες και δύσκολες μνήμες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης