Τα παπούτσια της Κέιτι Πέρι διχάζουν το διαδίκτυο: Ρατσισμός ή πολιτική ορθότητα που φτάνει στα άκρα;

Τα παπούτσια της Κέιτι Πέρι διχάζουν το διαδίκτυο: Ρατσισμός ή πολιτική ορθότητα που φτάνει στα άκρα;

Το ντιζάιν παραπέμπει στο blackface, την παρωχημένη και ρατσιστική πρακτική του να βάφει ένας λευκός το πρόσωπό του για να παρουσιάσει μια καρικατούρα της μαύρης φυλής

papa
Ατυχές σχεδιαστικό λάθος ή ξεκάθαρος ρατσισμός; Ό,τι κι αν κρύβεται πίσω από την έμπνευση για τα αμφιλεγόμενα παπούτσια «blackface» με την υπογραφη της Κέιτι Πέρι, το αποτέλεσμα ήταν ότι τα συγκεκριμένα loafers εξόργισαν τα social media, με πολλούς καταναλωτές να ξεσπούν με αναρτήσεις τους κατά της διάσημης ποπ σταρ.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, τα loafers και τα σανδάλια που είχαν σχεδιαστεί ώστε να μοιάζουν με ανθρώπινο πρόσωπο αποσύρθηκαν από τους ιστότοπους των αλυσίδων καταστημάτων Walmart και Dillards, όπου μέχρι πρότινος διατίθεντο προς πώληση, έναντι της τσουχτερής τιμής των 129 δολαρίων.

Τα παπούτσια, που η ίδια η Κέιτι Πέρι είχε διαφημίσει μέσω του λογαριασμού της στο Instagram το περασμένο καλοκαίρι, προσέλκυαν αρνητικά σχόλια ήδη από τον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας τους. Κι αυτό γιατί o σχεδιασμός τους, στα κομμάτια με το μαύρο χρώμα, παραπέμπει στο blackface, την παρωχημένη και ρατσιστική πρακτική του να βάφει ένας λευκός το πρόσωπό του για να παρουσιάσει μια καρικατούρα της μαύρης φυλής. Το «blackface» εντάσσεται στο πλαίσιο μιας άκρως προσβλητικής παράδοσης φυλετικών στερεοτύπων και αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς χρήστες των social media, που θεωρούν απαράδεκτο να αναπαράγονται στις μέρες μας τέτοιες εικόνες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Face it - it's always a good time to put your best foot forward 👠👀👃🏻👄👠 @katyperrycollections

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KATY PERRY (@katyperry) στις


Όπως μετέδωσε το TMZ την Κυριακή, η εταιρεία της Κέιτι Πέρι αποφάσισε μετά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις να αποσύρει τα εν λόγω παπούτσια από την αγορά.

Κλείσιμο
Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από κάποιους χρήστες, ωστόσο άλλοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, κάνοντας λόγο για πολιτική ορθότητα που φτάνει στο επίπεδο... της γελοιότητας.


Δείτε παρακάτω μερικές από την αναρτήσεις της διαδικτυακής «μάχης» για... ένα ζευγάρι παπούτσια


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης