Αμαλία Αρσένη: Η αγάπη είναι πιο σημαντική, ο έρωτας έρχεται και φεύγει

Αμαλία Αρσένη: Η αγάπη είναι πιο σημαντική, ο έρωτας έρχεται και φεύγει

Είναι νέα, όμορφη, ταλαντούχα, κόρη επιφανών πολιτικών, εγγονή και ανιψιά κορυφαίων ανθρώπων του θεάτρου - «Αν εγώ έχω δουλέψει με την ψυχή μου σε μια παράσταση και μένω ικανοποιημένη τότε δεν με επηρεάζει κανένα σχόλιο»

arseni_main01
Η Αμαλία Αρσένη, κόρη του Γεράσιμου Αρσένη και της Λούκας Κατσέλη, από μικρή ηλικία εκμυστηρεύτηκε στους γονείς της ότι θέλει να γίνει ηθοποιός και εκείνοι το αποδέχτηκαν με χαρά. Σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο στα περίφημα Smith College της Μασαχουσέτης, London Academy of Music & Royal Academy of Dramatic Art της Μεγάλης Βρετανίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να πάρει το βάπτισμα του πυρός στο θέατρο με το «Στάλερχοφ» που σκηνοθέτησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Λατρεύει τον χορό, το τραγούδι και παίζει κανονάκι. Το καλοκαίρι, το κοινό την απόλαυσε σε μεσογειακά μεσαιωνικά κάστρα στο «Ερωφίλη project», εμπνευσμένο από το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης «Ερωφίλη» του Γιώργου Χορτάτση που μεταφέρει τον θεατή σε έναν άλλο χωροχρόνο και τον μετατρέπει σε επισκέπτη στο παλάτι του βασιλιά Φιλόγονου, όπου εξελίσσεται μια ερωτική τραγωδία, αυτή της Ερωφίλης και του Πανάρετου. Από τις 26 Οκτωβρίου, ανέβηκε το Dark version στο Θέατρο Σφενδόνη, η μεταφορά του έργου σε κλειστό χώρο και η Αμαλία Αρσένη μιλάει στο protothema.gr για όσα την ενώνουν με την αδικοχαμένη ηρωίδα που υποδύεται.
arseni02

1. Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία, σε κάστρα και φρούρια σε όλη την Ελλάδα η «Ερωφίλη» μεταφέρεται σε κλειστό χώρο. Τι θα δει ο κόσμος στο θέατρο Σφενδόνη;

Οι παραστάσεις πήγαν ανέλπιστα καλά, ο κόσμος το αγκάλιασε, είμαστε μια ομάδα από νέα παιδιά και μουσικούς. Στην παράσταση υπάρχει ζωντανή μουσική με ορχήστρα. Είναι μια τραγωδία του ύστερου Μεσαίωνα, γράφτηκε την ίδια χρονιά με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα και 20 χρόνια πριν τον Ερωτόκριτο και μιλάμε ουσιαστικά για την Κρητική Αναγέννηση. Το θέατρο Σφενδόνη, θα μετατραπεί σε αίθουσα του θρόνου του βασιλιά Φιλόγονου. Τα εκατοντάδες κεριά μαζί με άλλα είδη φυσικού φωτισμού και το επιβλητικό σκηνικό θα δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα όπου οι θεατές θα γίνουν μύστες σε μια θεατρική τελετουργία και μάρτυρες ενός τραγικού περιστατικού.

2. Η «Ερωφίλη» θυσιάστηκε για τον έρωτά της. Τι κρατάς από τον χαρακτήρα της;

Είναι ένα γενναίο κορίτσι που ζει έναν παλικαρίσιο έρωτα. Είναι μια κοπέλα που χρησιμοποιεί τη λογική και αναπτύσσει τα επιχειρήματά της με πειθώ, ιδιαίτερα δύσκολο στην τόσο φορτισμένη κατάσταση που βιώνει. Αλλά η αγάπη είναι το φίλτρο για τα πάντα γύρω της. Ο τρόπος που τα δομεί αυτά ο Γιώργος Χορτάτσης θυμίζουν αρχαία ελληνική τραγωδία.

3. Αυτοί οι δυνατοί έρωτες υπάρχουν στις ημέρες μας;

Κλείσιμο
Υπάρχουν. Ελπίζω να μην έχουν και το ίδιο άσχημο τέλος. Μιλάμε για δύο νέα παιδιά με όνειρα.

4. Είσαι ερωτευμένη, έχεις βιώσει τον δυνατό έρωτα;

Ναι είμαι. Κι έχω βιώσει τον δυνατό έρωτα και έχω καταλάβει πως η αγάπη είναι πιο σημαντική. Ο έρωτας ειδικά στις μακροχρόνιες σχέσεις έρχεται και φεύγει. Υπάρχουν ημέρες που βλέπεις τον άλλο και νιώθεις σαν την πρώτη ημέρα και άλλες που δεν θέλεις. Αυτή είναι και η ομορφιά του. Απλά όταν υπάρχει αγάπη δεν απειλείται. Ο έρωτας ο εκρηκτικός είναι ένα βεγγαλικό που σβήνει ενώ η αγάπη μια φωτιά που σιγοκαίει.

5. Το έργο περνάει σημαντικά μηνύματα..

Ναι. Θα έλεγα το πρώτο είναι η δικαιοσύνη. Ο πλούτος και η δόξα είναι δυο ιδέες για τις οποίες έχουν σκοτωθεί άνθρωποι. Οπότε η έννοια της δικαιοσύνης, της ισότητας, του μέτρου στη ζωή είναι σημαντικά.
arseni04

6. Στην παράσταση παίζεις και κανονάκι. Πότε έμαθες;

Κανονάκι παίζω τα δύο τελευταία χρόνια. Με έχει βοηθήσει αφενός και στο θέατρο, είναι ένα όργανο που στις τελευταίες δουλειές εντάσσεται κατά κάποιο τρόπο. Ξεκίνησα από μια παράσταση στο Εθνικό που η υπόθεση διαδραματιζόταν στη Σμύρνη και κολλούσε γιατί είναι ένα όργανο παραδοσιακό της Πόλης. Το ξεκίνησα με αφορμή αυτό και το ερωτεύτηκα.

7. Κόρη πολιτικών, εγγονή και ανιψιά καλλιτεχνών. Γιατί επέλεξες την υποκριτική;

Ήταν ασυνείδητη επιλογή! Από μικρή, όταν με ρώταγαν τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω, έλεγα ηθοποιός. Οι γονείς μου με έκαναν από μικρή να αγαπήσω τη λογοτεχνία και το θέατρο και είχα πολλά ερεθίσματα. Η αγάπη για την λογοτεχνία με έστρεψε στην υποκριτική και ήθελα να ζήσω όσες πιο πολλές ζωές μπορώ σε μία.

8. Φοβάσαι την κριτική που σου ασκούν;

Έχω δουλέψει πολύ με τον εαυτό μου για να μην με πειράζει αλλά δεν μπορώ να πω ότι μου είναι εύκολο. Είμαι πολύ ευαίσθητη στην κριτική. Τόσο την καλή όσο και την κακή. Ίσως επειδή έχω βιώματα αρκετά σκληρά από τα παιδικά μου χρόνια. Οι γονείς μου δέχονταν κακή κριτική. Συμβαίνει συχνά στην κοινωνία μας, ανεξάρτητα από το ποιανού παιδί είσαι, να βγαίνει κακία για κάτι. Με ενοχλεί η γενίκευση σαν γενικότερη στάση. Ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, ότι όλοι οι ηθοποιοί είναι έτσι. Όσον αφορά την κριτική από τους ειδικούς για τη δουλειά μου, με πειράζει πλέον λιγότερο γιατί το έχω δουλέψει.

9. Η οικογένειά σου είναι αυστηρός κριτής;

Είναι δίκαιοι, επιεικείς και ειλικρινείς. Μου έμαθαν ότι πάντα μετράει η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Αν εγώ έχω δουλέψει με την ψυχή μου σε μια παράσταση και μένω ικανοποιημένη τότε δεν με επηρεάζει κανένα σχόλιο.

10. Είχες πολύ καλή σχέση με τον πατέρα σου. Σε ενθάρρυνε να ακολουθήσεις τα όνειρά σου;

Επειδή η οικογένεια είχε σχέση με το θέατρο δεν ήταν κάτι ξένο για αυτόν. Και οι δύο μου γονείς μου είπαν ότι πρόκειται για μια δουλειά με αβεβαιότητα, με δυσκολίες. Όταν τους ρώτησα για τις ίντριγκες και τον ανταγωνισμό μου απάντησαν πως «εσένα δεν σε νοιάζει αυτό. Εσύ κοιτάς τη δουλειά σου, ο ανταγωνισμός και ο πήχης είναι με τον εαυτό σου και όχι με τους υπόλοιπους». Και αυτό εν τέλει συμβαίνει. Όχι πως δεν υπάρχουν ίντριγκες αλλά όταν είσαι εσύ καλά με τον εαυτό σου και με αυτό που κάνεις προσπαθείς να απέχεις.
arseni01

11. Παππούς ο Πέλος Κατσέλης, γιαγιά η Αλεκα Κατσέλη, πατέρας ο Γεράσιμος Αρσένης, μητέρα η Λούκα Κατσέλη, θείες η Νόρα Κατσέλη και η Κίττυ Αρσένη. Ποια στοιχεία θα κρατούσες από τον καθένα;

Τον παππού μου δεν τον γνώρισα αλλά από ιστορίες που έχω ακούσει ταυτίζονται τα ενδιαφέροντα μας στο θέατρο. Ασχολούμαι κι εγώ με την παράδοση, τη δημοτική ποίηση. Ήταν τα θέματα που τον απασχολούσαν κατεξοχήν ως δάσκαλο θεάτρου. Η γιαγιά μου επίσης είχε μια αρχοντιά και αξιοπρέπεια. Η θεία μου η Νόρα, είναι πιο εκρηκτικός χαρακτήρας αλλά ιδιαίτερα γενναιόδωρη, κάτι που θα μου μείνει. Η θεία μου η Κίττυ με επηρέασε πολύ στην απόφαση να γίνω ηθοποιός με τον τρόπο της. Δεν ήταν μέσα στο σπίτι μου αλλά ήταν αυτή που κάθε Κυριακή με πήγαινε στο θέατρο να δω τις παραστάσεις, με πήγαινε στις πρόβες της, δεν μου είπε ποτέ να ασχοληθώ με αυτό αλλά με οδήγησε εκεί με έναν μαγικό τρόπο. Μου αρέσει επίσης πως ό,τι έκανε το έκανε σιωπηλά και ταπεινά. Κινήθηκε αθόρυβα, με αξιοπρέπεια με την ομάδα και τους μαθητές της. Πέρασε από μεγάλες σκηνές, είχε την ευκαιρία να κάνει πολλά αλλά προτίμησε την ηρεμία της, τα παιδιά της και τη διδασκαλία. Οι γονείς μου με έχουν επηρεάσει περισσότερο. Θα έλεγα ότι έχω τον χαρακτήρα του πατέρα μου. Και εσωστρεφής και εξωστρεφής όταν χρειάζεται...

12. Ήρεμη δύναμη;

Η μητέρα μου θα διαφωνήσει με αυτό. Έχω πάρει από τον μπαμπά μου το ένστικτο για τους ανθρώπους και τη διαίσθηση. Είχε ένα πολύ καλλιεργημένο μυαλό και τον χαρακτήριζε η λέξη αξιοπρέπεια και αξιοκρατία. Η μητέρα μου είναι ο πιο αισιόδοξος, θετικός και δοτικός άνθρωπος που υπάρχει στη ζωή μου.

13. Ποια η σχέση σου με τα social media;

Έχω λογαριασμούς και ασχολούμαι. Υπάρχουν όμως στιγμές που θέλω να τα κλείσω όλα και να πάω στο χωριό μου, να μην μαθαίνω τίποτα. Με ενοχλεί οι ζωές μας είναι σε κοινή θέα, που βλέπεις ανά πάσα στιγμή τι κάνει και πού είναι ο άλλος. Από την άλλη όμως, ενημερώνομαι από τα social. Είναι γρήγορο και εύκολο. Ένα αναγκαίο κακό.

14. Έχεις τρία ετεροθαλή αδέλφια. Πώς είναι η σχέση σας;

Η σχέση μου με τα αδέλφια μου είναι πολύ καλή. Έχουμε επαφές, με παρακολουθούν και έχουμε μια όμορφη σχέση.

amaliaarseni01
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης