«Θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά μου» και άλλες επιτυχίες του Μάνου Παπαδάκη που πέθανε στα 77 του χρόνια

«Θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά μου» και άλλες επιτυχίες του Μάνου Παπαδάκη που πέθανε στα 77 του χρόνια

Ένας μεγάλος και σεμνός καλλιτέχνης έσβησε σε ηλικία 77 ετών από ανακοπή καρδιάς - Είχε ερμηνεύσει μοναδικά το «θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά μου» αλλά και το «Μια δεκάρα δεν αξίζει η αγάπη σου» - Ακούστε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μάνου Παπαδάκη

man9
Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι χθες, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, έφυγε από κοντά μας ένας μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής, ο Μάνος Παπαδάκης. Ήταν ένας από τους τελευταίους της χρυσής εποχής του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και ένας σπουδαίος άνθρωπος.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές.

Στο πολύ καλό αφιέρωμα του protothema.gr για τον Μάνο Παπαδάκη, θα προσθέσουμε μερικά ακόμα στοιχεία.

Γεννήθηκε στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου Κρήτης, στις 17 Μαΐου 1941. Τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα, τα πήρε από τον πατέρα του Κωνσταντίνο, που είχε σπουδάσει βυζαντινή μουσική και αγιογραφία.

Το 1958, ήρθε στην Αθήνα και εμφανίστηκε στο κέντρο «Ρομάντικα» που είχαν ο Άκης Πάνου με τον στιχουργό, κυρίως, αλλά και συνθέτη Χρήστο Κολοκοτρώνη.

Κλείσιμο
Εμφανιζόταν δίπλα στους Γιώργο Ζαμπέτα, Γρήγορη Μπιθικώτση και Πέτρο Αναγνωστάκη. Την ίδια εποχή, γνώρισε τους νεαρούς, τότε, τραγουδιστές Στράτο Διονυσίου και Μπάμπη Τσετίνη που είχαν έρθει από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Το 1960, ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι, με τίτλο «Για Χαμπίμπι Τάνι Ταλίλι» («Το Κορίτσι μου Χορεύει») σε μουσική του, αδικημένου δημιουργού, Βασίλη Καραπατάκη, το οποίο και ερμήνευσε μαζί με τους Μπάμπη Τσετίνη και Πάνο Λειβαδάρο, σε δίσκο 78 στροφών.

Ακούστε το «Για Χαμπίμπι Τάνι Ταλίλι»


ΓΙΑΧΑΜΠΙΜΠΙ ΤΑΝΙ ΤΑΛΙΛΙ  ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΤΙΝΗΣ-ΠΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ-ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Η μεγάλη επιτυχία για τον Μάνο Παπαδάκη ήρθε όταν γνώρισε τον σπουδαίο Βασίλη Βασιλειάδη, τον θρυλικό Β.Β. με τη φαρφίσα, για τον οποίο είχαμε γράψει ένα ξεχωριστό άρθρο στο protothema.gr.

Το 1967, ηχογράφησε το τραγούδι «Μαύρος Καπνός» σε μουσική και στίχους του Βασίλη Βασιλειάδη, το οποίο έγινε επιτυχία.
Τον Δεκέμβριο του 1967, κυκλοφόρησε το θρυλικό «Θα τα Κάψω τα Ρημάδια τα Λεφτά μου», σε δίσκο 45 στροφών της ODEON (DSOG3382.889502) και φλιπ σάιντ (flip side), το «Αν σε Μαλώνει η Μάνα σου».

Το τραγούδι αυτό, που έγινε τεράστια επιτυχία γνώρισε και αρκετές επανεκτελέσεις.

Το 1978, το ερμήνευσε ο Αντώνης Λορέντζος, αδελφός του Γιάννη Φλωρινιώτη, στον δίσκο «Επιτυχίες» και το 1995, ο Δήμος Μυλωνάς στο άλμπουμ «Θα τα Κάψω».

Τον Δεκέμβριο του 1969, ηχογράφησε το τραγούδι «Μια Δεκάρα δεν Αξίζει η Αγάπη σου», σε μουσική Βασίλη Βασιλειάδη και στίχους Πυθαγόρα (Παπασταματίου). Δεύτερη φωνή «έκανε» η Ρένα Βιολάντη. Και αυτό το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Στη συνέχεια, ο Μάνος Παπαδάκης ερμήνευσε τραγούδια άλλων σπουδαίων συνθετών (Απόστολος Καλδάρας, Θόδωρος Δερβενιώτης, Αντώνης Ρεπάνης, Γιώργος Μητσάκης, Χρήστος Νικολόπουλος, Μπάμπης Μπακάλης κ.ά.) και στιχουργών (Κώστας Βίρβος, Άκος Δασκαλόπουλος, Γιάννης Κιούρκας, Λάκης Τσώλης κ.ά.).

Κάτι όχι πολύ γνωστό, είναι ότι ο Μάνος Παπαδάκης ερμήνευσε πρώτος το τραγούδι του Γιώργου Μητσάκη «Τα Πλοία Πεθαίνουν στα Λιμάνια» στις αρχές της δεκαετίας του 1970. (δεύτερη φωνή, η μεγάλη Πίτσα Παπαδοπούλου).

Το τραγούδι αυτό, ελαφρά διασκευασμένο μουσικά και στιχουργικά από τον Χρήστο Κοτσώνη, ερμήνευσε ο αξέχαστος Πόλυς (Ναπολέων) Κερμανίδης το 1976, στο ομώνυμο άλμπουμ κάνοντας τεράστια επιτυχία (δείτε και σχετικό άρθρο μας στο protothema.gr στις 31/07/2016).

Το 1997,συνεργάστηκε με τον Άκη Πάνου,στη δισκογραφική δουλειά του μεγάλου τραγουδοποιού "CASINO", όπου ερμήνευσε το τραγούδι 'Σεισμός".

Ο Μάνος Παπαδάκης ανήκε σε μια γενιά σπουδαίων τραγουδιστών που αναδείχθηκαν χάρη στη φωνή και τα τραγούδια που ερμήνευσαν. Σεμνός ,αθόρυβος και ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους, το 2001 κυκλοφόρησε το cd «Μεθυσμένη Μαριονέτα» όπου ερμήνευσε τραγούδια του Χρήστου Παπαδόπουλου, μέλος των «Παιδιών από την Πάτρα».

Στις 17/4/2015, στην εκπομπή «Όλοι οι Καλοί Χωράνε» του Κώστα Χαρδαβέλλα στο Epsilon ,ερμήνευσε το «Θα τα Κάψω τα Ρημάδια τα Λεφτά μου», συνοδευόμενος στο αρμόνιο από τον γιο του, Μιχάλη.

Μάνος Παπαδάκης - Θα τα κάψω τα λεφτά μου (Όλοι οι καλοί χωράνε) {17/4/2015}


Και παραφράζοντας τον τίτλο της εκπομπής, «Όλοι οι Καλοί Χωράνε»…«Όλοι οι Καλοί Φεύγουν»… Καλό ταξίδι ΚΥΡΙΕ (γιατί ήταν ΚΥΡΙΟΣ), Μάνο Παπαδάκη.

ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΨΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ.avi



ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - Μια δεκάρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης