Μοντέλα σε κάστινγκ ή σε σκλαβοπάζαρο;

Μοντέλα σε κάστινγκ ή σε σκλαβοπάζαρο;

Το δίδυμο των casting directors Madia & Ramy στις 26 Φεβρουαρίου κλείδωσε μοντέλα σε κλιμακοστάσιο για να απολαύσει το διάλειμμα για φαγητό, χωρίς φωτισμό, όπως κατήγγειλε μέσω Instagram ο υπεύθυνος casting Τζέιμς Σκάλι

Μοντέλα σε κάστινγκ ή σε σκλαβοπάζαρο;
Τα στοιβαγμένα μοντέλα θα περνούσαν από κάστινγκ για την πασαρέλα της Balenciaga στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού. Μετά τον εξευτελιστικό εγκλεισμό τους στα σκοτεινά, τα περισσότερα κορίτσια, τραυματισμένα από την εμπειρία, ζήτησαν να ακυρώσουν τις θέσεις τους στα catwalks των Balenciaga, Hermès και Elie Saab. 

Ο οίκος Balenciaga απολύει τους υπεύθυνους για το κάστινγκ των μοντέλων μετά από κατηγορίες για κακομεταχείριση. Ενα ποστάρισμα του Αμερικάνου casting director Τζέιμς Σκάλι στάθηκε η αφορμή για μια θύελλα αντιδράσεων στα παρισινά σαλόνια, με πρωταγωνιστές από τον επικεφαλής του ομίλου-κολοσσού LVMH (Louis Vuitton Moët Hennesy) Αντουάν Αρνό μέχρι το πασίγνωστο Πορτορικανό μοντέλο των Αγγέλων, Τζόαν Σμολς. 
Στο ποστ του ο Σκάλι αναφέρθηκε στο εντελώς αντιεπαγγελματικό ραντεβού που έκλεισε το γνωστό δίδυμο Madia & Ramy σε 150 μοντέλα για το casting του οίκου Balenciaga.

 Στοιβάχτηκαν για τρεις ώρες, με την εντολή να περιμένουν το δίδυμο να γυρίσει από μεσημεριανό γεύμα στο Παρίσι, σε ένα κλιμακοστάσιο χωρίς φωτισμό πέρα από εκείνον της οθόνης των κινητών τους. Αυτή η απάνθρωπη και σαδιστική συμπεριφορά οδήγησε κάποια μοντέλα να ζητήσουν να ακυρωθεί η θέση τους στις πασαρέλες των γαλλικών οίκων Balenciaga, Hermès και του λιβανέζικου Elie Saab. Στο ίδιο ποστ στο Instagram, ο Σκάλι δεν δίστασε να αναφερθεί στην προσπάθεια αρκετών μεγάλων οίκων να ανεβάσουν 15χρονα στις πασαρέλες τους και κατηγόρησε τον οίκο Lanvin για την αποστροφή του στα μοντέλα που δεν είναι λευκά. Η εκπρόσωπος Τύπου του Lanvin, Σόφι Μπόιλι, έσπευσε να διαψεύσει τις δηλώσεις ως «συκοφαντικό λίβελο, αβάσιμο εντελώς και χωρίς ίχνος αλήθειας».
Κλείσιμο

Ο Balenciaga, όμως, επιβεβαίωσε το θέμα που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαβεβαίωσε τον κόσμο της μόδας ότι θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσει την κατάσταση. Σε επίσημη ανακοίνωση, το brand ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας με το casting agency και έστειλε γραπτή απολογία στα πρακτορεία των μοντέλων που βρέθηκαν εγκλωβισμένα επί τρεις ώρες. «Καταδικάζουμε το γεγονός και δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε συνθήκες εργασίας που δείχνουν σεβασμό στα μοντέλα». Εκπρόσωπος του οίκου Elie Saab έδειξε, επίσης, ανησυχία για το γεγονός και εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως η υγεία των μοντέλων είναι ζήτημα που ο οίκος λαμβάνει σοβαρά υπόψη. 

Δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού Kering Φρανσουά Πινό, στον οποίο ανήκει και ο οίκος Balenciaga, έχει μακροχρόνια δεσμευτεί να προάγει ένα κοινωνικά, ηθικά, οικονομικά και περιβαλλοντολογικά βιώσιμο επιχειρηματικό πρόσωπο για την εταιρεία του. Πρόκειται, άλλωστε, για μία από τις 25 επιχειρήσεις παγκοσμίως που δίνουν δουλειά σε πολλές φυλετικές και κοινωνικές ομάδες που σνομπάρουν οι πολυεθνικές, ενώ το Kering Foundation ιδρύθηκε το 2009 για να πολεμήσει τη βία κατά των γυναικών. Επίσης έχει βραβευτεί με το Gender Equality European & International Standard Label (βραβείο εργασιακής ισότητας μεταξύ των φύλων). 

Ο Αντουάν Αρνό, γιος του τιτάνα της μόδας Μπερνάρ Αρνό και σύντροφος του μοντέλου Νατάλια Βοντιάνοβα, σχολίασε στο Instagram το ποστ του Τζέιμς Σκάλι με τον εξής τρόπο: «Αν ακούσεις κάτι τέτοιο να συμβαίνει στον οίκο μας, σε παρακαλώ να επικοινωνήσεις αμέσως μαζί μου», κάνοντας tag τον λογαριασμό Instagram του Berluti - ο Αρνό είναι επίσης επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του οίκου Berluti και του Loro Piana.

Η εικόνα στα παρασκήνια δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που βλέπουν 
οι κυρίες στις πρώτες σειρές των επιδείξεων μόδας



Στην αντεπίθεση και οι fashion journalists 

Τα κορίτσια της μόδας δεν έμειναν άπραγα. Μηνύματα συμπαράστασης (ανάμεσα στα 1.303) έλαβε ο Σκάλι από την Τζόαν Σμολς, τη διευθύντρια περιοδικών Κέιτ Γιανγκ, την Ελενα Κρίστενσεν, την Κάρολιν Μέρφι, την καλλονή των Victoria’s Secret Χίλαρι Ρόντα, τον στυλίστα Τζορτζ Κορτίνα, τη δημοσιογράφο μόδας Μάριον Χιουμ και τον σύμβουλο μόδας Ρόμπερτ Μπερκ. Ο Σκάλι δεν είναι ένας ασήμαντος παρατρεχάμενος στη βιομηχανία της μόδας, αλλά ο άνθρωπος που έκανε το casting για τις πασαρέλες των Tom Ford και Stella McCartney.

Το ποστάρισμα σχετικά με το δίδυμο Μάιντα Γκρέγκορι Μποΐνα και Ράμι Φερνάντες δεν ήταν τυχαίο, καθώς οι συγκεκριμένοι casting directors έχουν βρεθεί μπλεγμένοι και στο σκάνδαλο για τη «λευκή πασαρέλα» (κατηγορίες για ρατσισμό) στα catwalks του Dior. «Απογοητεύομαι που έρχομαι ξανά στο Παρίσι και ακούω ότι οι συνήθεις ύποπτοι κάνουν πάλι τα γνωστά τους κόλπα», έγραψε ο Σκάλι στη σελίδα του. Τους κατηγορεί για απάνθρωπες, αντιεπαγγελματικές συνθήκες εργασίας. 
Η Μάιντα αμύνθηκε ρίχνοντας -μετά την απόλυσή τους- όλο το φταίξιμο στον οίκο Balenciaga και χαρακτήρισε τις κατηγορίες του Σκάλι ανακριβείς. 

To επίμαχο post του Τζέιμς Σκάλι στο Instagram για τις απαράδεκτες συνθήκες στα κάστινγκ προκάλεσε σάλο, αλλά τελικά απoδείχθηκε ότι δεν αποκάλυψε κάτι καινούριο... 


Mια παλιά ιστορία 

Ο σαδιστικός τρόπος αντιμετώπισης των νεαρών μοντέλων, ειδικά κατά τη διάρκεια των Εβδομάδων Μόδας, δεν είναι κάτι νέο στη βιομηχανία της μόδας. Τα ανήλικα ανορεξικά μοντέλα είναι εκείνα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ τα μαύρα δεν βγαίνουν στις γαλλικές πασαρέλες, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τον ρατσισμό του χώρου. Στο Παρίσι είναι σύνηθες να ζητούν από τα μοντέλα που ήδη είναι κάτω από το φυσιολογικό βάρος τους να χάσουν άμεσα κιλά. Είναι η πρωτεύουσα της μόδας και εκεί τα μοντέλα αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα. 
Το Business of Fashion θεώρησε το γεγονός κορυφή του παγόβουνου τονίζοντας πως τα μοντέλα δέχονται bullying, υφίστανται ρατσιστικές συμπεριφορές και κακοποίηση στα χέρια των casting directors.

Οι καταναλωτές και οι γνώστες της κατάστασης ζητούν μια επαγγελματική αντιμετώπιση των μοντέλων, με υπευθυνότητα και σεβασμό, ειδικά απέναντι σε πολύ νεαρά μοντέλα που είναι ευαίσθητα και πέφτουν εύκολα θύματα ανορεξίας ή βουλιμίας. 

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Northeastern και του Model Alliance (ένα αμερικανικό συμβουλευτικό γκρουπ για μοντέλα), που δημοσιεύτηκε στην «International Journal of Eating», αναφέρθηκε στην πίεση για το ιδανικό σώμα στη μόδα. Το 81% των μοντέλων που πήραν μέρος στην έρευνα κρίθηκε ως λιποβαρές. Σύμφωνα με την έρευνα, ο χώρος της μόδας όχι απλώς προάγει αλλά επιβραβεύει μη υγιείς συμπεριφορές για τον έλεγχο του βάρους, όπως οι δίαιτες detox, η νηστεία, η χρήση σκευασμάτων για γρήγορη απώλεια βάρους, η πρόκληση εμετού, τα καθαρτικά και η κοκαΐνη. Προφανώς, δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές προς τη μέση γυναίκα οι αναλογίες που προωθούν μεγάλοι οίκοι και περιοδικά μόδας. 

Τζόαν Σμολς: Η πασίγνωστη Πορτορικάνα των Αγγέλων της Victoria’s Secret συνηγόρησε στις καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης