Βρετανία: Πρώτη είδηση στο BBC η απόλυση του Λίνεκερ από το... BBC - Άνοιξε συζήτηση για το μεταναστευτικό

Βρετανία: Πρώτη είδηση στο BBC η απόλυση του Λίνεκερ από το... BBC - Άνοιξε συζήτηση για το μεταναστευτικό

Το tweet του βετεράνου ποδοσφαιριστή για τη μεταναστευτική πολιτική δεν άρεσε στο κρατικό κανάλι - Το χρονικό της κρίσης - Συνάδελφοί του στο πλευρό του - Τι είπε ο Σούνακ

Gary-Lineker
H απόλυση του Γκάρι Λίνεκερ από το BBC έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία 24ωρα. Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και τηλεπαρουσιαστής της πιο ιστορικής αθλητικής εκπομπής Match of the Day τέθηκε εκτός γιατί, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter (και όχι από το βήμα της εκπομπής) άσκησε κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, παρομοιάζοντάς την με την Γερμανία των 30s.

Το BBC αναγκάστηκε να διακόψει μεγάλο μέρος του αθλητικού του προγράμματος, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με μία κλιμακούμενη κρίση -έχει πάρει ακόμη και πολιτικές διαστάσεις- την οποία πυροδότησε η υπόθεση του Λίνεκερ.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιό της κατά της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο προβλέπει κυρίως να απαγορεύεται σε όσους φτάνουν μέσω της Μάγχης να ζητούν άσυλο στη Βρετανία, κάτι που βρίσκεται στα όρια του Διεθνούς Δικαίου, με τον ΟΗΕ και πολλές διεθνείς οργανώσεις να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον προτεινόμενο νόμο.

Την Παρασκευή, Βρετανία και Γαλλία ήρθαν σε νέα συμφωνία για ν' αναχαιτίσουν την παράτυπη μετανάστευση από τις γαλλικές ακτές, με μια αύξηση της χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας από βρετανικής πλευράς, όπως ανακοίνωσαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση κορυφής που είχαν στο Παρίσι.

Παρέμβαση Σούνακ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έκανε τα πρώτα του σχόλια για την καταιγίδα που έχει ξεσπάσει, λέγοντας: «Ο Γκάρι Λίνεκερ ήταν ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και είναι ένας ταλαντούχος παρουσιαστής. Ελπίζω ότι η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ του Γκάρι Λίνεκερ και του BBC μπορεί να επιλυθεί εγκαίρως, αλλά δικαίως είναι θέμα που αφορά τους ίδιους και όχι την κυβέρνηση».

Το BBC «καλύπτει» την κόντρα με τον Λίνεκερ
Μεγάλη εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι οι δημοσιογράφοι της ιστοσελίδας του ΒΒC όχι μόνο δεν γράφουν κάτι για το θέμα, αλλά το καλύπτουν εκτενώς, ως ειδησεογραφικό γεγονός όπως όλα τα άλλα.

Κλείσιμο
Το BBC άνοιξε μάλιστα liveblog με συνεχή ροή ειδήσεων και σχολίων. Τόσο στην ιστοσελίδα όσο και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις, οι αναφορές στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησης για τον Λίνεκερ ήταν εκτεταμένες.

BBC_Lineker1


Οι συνάδελφοί του είναι στα πλευρό του παρουσιαστή ενώ δεν διστάζουν να ζητήσουν ακόμη και την παραίτηση του επικεφαλής του BBC.

BBC_Lineker2


Αλληλεγγύη στον Γκάρι Λίνεκερ
Οι θρύλοι του ποδοσφαίρου Ίαν Ράιτ και Άλαν Σίρερ ανακοίνωσαν ότι δεν θα εμφανιστούν στην αθλητική εκπομπή Match of the Day του BBC, όπως είχε προγραμματιστεί, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Λίνεκερ.

Ο Ιαν Ράιτ έγραψε: «Όλοι ξέρουν τι σημαίνει για μένα το «Match of the Day», αλλά έχω πει στο BBC ότι δεν θα το κάνω. Αλληλεγγύη στον Λίνεκερ». Ανάλογα ήταν τα σχόλια κι άλλων παλαίμαχων ποδοσφαιριστών που μετείχαν ως σχολιαστές στην εκπομπή, κάνοντας μποϊκοτάζ.



Ακόμα και η Ένωση Ποδοσφαιριστών έδωσε το ελεύθερο στους ποδοσφαιριστές να μην κάνουν δηλώσεις στο BBC, εφόσον το επιθυμούν! Παράλληλα, στα social media έγινε hashtag το #motd boycott με το οποίο οι χρήστες ζητούσαν να γίνει μποϊκοτάζ στην εκπομπή του Σαββάτου.



Ο γενικός διευθυντής του BBC δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί
Ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι δήλωσε χθες Σάββατο ότι δεν θα παραιτηθεί, παρά την θύελλα αντιδράσεων για την αναστολή της συνεργασίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Βρετανίας με τον διάσημο παρουσιαστή του Γκάρι Λίνεκερ, εξαιτίας επικριτικής για την βρετανική κυβέρνηση ανάρτησής του στο Twitter, και τα προβλήματα που προκάλεσε στις αθλητικές εκπομπές του βρετανικού οπτικοακουστικού ομίλου. «Όλοι θέλουν να επιλυθεί η κατάσταση ήρεμα», δήλωσε ο Ντέιβι σε συνέντευξή του στο BBC.

Η αναστολή της συνεργασίας του δικτύου με τον πρώτης τάξεως παρουσιαστή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο αθλητικό πρόγραμμα του BBC στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Οι εκπομπές Football Focus και Final Score αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν επίσης στην κάλυψη του Radio 5Live.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραίτησής του, ο Ντέιβι απάντησε: «Απολύτως όχι», σημειώνοντας ότι ανυπομονεί «να επιλυθεί αυτή η κατάσταση». «Για να είμαι ξεκάθαρος, επιτυχία θα ήταν όπως το βλέπω εγώ να επιστρέψει ο Γκάρι στον αέρα και μαζί να προσφέρουμε στο κοινό διεθνή αθλητική κάλυψη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «λυπάται που δεν μπορέσαμε να το προσφέρουμε αυτό σήμερα». Το BBC είχε αρχικά δηλώσει ότι θα «μιλήσει» με τον παρουσιαστή. Την Παρασκευή το δίκτυο εν τέλει «αποφάσισε ότι ο (Γκάρι Λίνεκερ) θα αποσυρθεί από την παρουσίαση του Match Of The Day έως ότου να κάνουμε σαφή συμφωνία μαζί του για την χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης».

Match of the day: Η μακροβιότερη αθλητική εκπομπή
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκπομπή του Σαββάτου (11/3) για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια δεν υπήρξε ούτε κεντρικός παρουσιαστής, ούτε πάνελ με σχολιαστές, ούτε καν περιγραφή και σχολιασμός αγώνων.

Το Match of the Day είναι η μακροβιότερη ποδοσφαιρική εκπομπή στον κόσμο. Άρχισε το 1964 κι απ' το 1970 έχει την ίδια θεματική δομή με εκατομμύρια τηλεθεατές να είναι φανατικοί του προγράμματος. Το Match of the Day παραμένει η πιο δημοφιλής ποδοσφαιρική εκπομπή κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στον Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος παρουσιάζει την αθλητική Κυριακή επί δύο δεκαετίες.

Ο Λίνεκερ παρουσιάζει την εκπομπή, η οποία δείχνει τα highlights της αγγλικής Premier League, από το 1999. Είναι πολύ δημοφιλής και έχει περίπου 8,6 εκατομμύρια followers στο Twitter. Είναι μάλιστα ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής του BBC με ετήσιες απολαβές 1,51 εκατ. ευρώ.

Gary Lineker: Pundits boycott Match of the Day in show of solidarity after Gary's removal


Η διοίκηση του BBC ζήτησε απ' τον Λίνεκερ να απολογηθεί δημόσια για την τοποθέτησή του και να αποσύρει το επίμαχο tweet κάτι που o ίδιος ο Λίνεκερ αρνήθηκε να κάνει.

Έτσι αποφασίστηκε να... αποσυρθεί -κι όχι να απολυθεί σε πρώτη φάση- απ' την εκπομπή μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτό συνέβη γιατί είναι σε ισχύ συμβόλαια που θέτουν περιορισμούς στους παρουσιαστές του BBC ως προς τη χρήση των social media. Πιο συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται δημοσίως «για κομματικά και πολιτικά ζητήματα ή πολιτικές διαμάχες».

Πώς ξεκίνησε η κρίση BBC - Λίνεκερ
Ο Γκάρι Λίνεκερ, έκανε retweet σε μια ανάρτηση της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία είχε ανεβάσει ένα βίντεο με τα σχέδια της κυβέρνησης να απαγορεύσει στους ανθρώπους που φτάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να ζητήσουν άσυλο.

«Χριστός και Παναγία, αυτό είναι πέρα από απαίσιο» ήταν το σχόλιο που έκανε ο τηλεπαρουσιαστής και πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας, για τον προτεινόμενο νέο νόμο.


«Δεν υπάρχει τεράστια εισροή. Λαμβάνουμε πολύ λιγότερους πρόσφυγες από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι απλώς μια απίστευτα σκληρή πολιτική που απευθύνεται στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, με μια γλώσσα που δεν είναι διαφορετική με αυτήν που χρησιμοποιούσε η Γερμανία στη δεκαετία του 1930» έγραψε ο Λίνεκερ στο Twitter.

Το BBC ανακοίνωσε ότι το σχόλιο του Γκάρι Λίνεκερ για τον προτεινόμενο μεταναστευτικό νόμο είναι αντίθετο με τις «οδηγίες του» να μην παίρνουν οι σχολιαστές θέση σε πολιτικά ζητήματα.

Suella Braverman Is FUMING At Gary Lineker

Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλαδικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη: Σε εξέλιξη η συγκέντρωση στο Σύνταγμα - Κλειστό το κέντρο


Επίθεση στον Βαρουφάκη: Στον εισαγγελέα ο 17χρονος


Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συγκλονίζει η πρώτη διασώστρια που έφτασε στο σημείο της τραγωδίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης