Όσκαρ 2023: H Rihanna διεκδικεί το πρώτο αγαλματίδιο της καριέρας της - Με ποιους «παλεύει» για να το αποκτήσει
RIHANNA-43423

Όσκαρ 2023: H Rihanna διεκδικεί το πρώτο αγαλματίδιο της καριέρας της - Με ποιους «παλεύει» για να το αποκτήσει

Η διάσημη τραγουδίστρια κατεβαίνει στην... κούρσα με δυνατό τραγούδι. Είναι όμως αρκετό;

Η Rihanna θα εμφανιστεί στη φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ, όχι μόνο για να τραγουδήσει, αλλά και για να διεκδικήσει το πρώτο της βραβείο.

Η διάσημη τραγουδίστρια από τα Μπαρμπέιντος θα ερμηνεύσει ζωντανά μπροστά στο κοινό το τραγούδι «Lift Me Up» που ακούγεται στην ταινία «Wakanda Forever», το οποίο είναι υποψήφιο στην κατηγορία «Καλύτερο Τραγούδι».

Μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών, η Rihanna επέστρεψε στη μουσική σκηνή με το νέο της single. Αλλά αυτό το τραγούδι δεν είναι ένα οποιοδήποτε comeback single - είναι ένας συγκινητικός φόρος τιμής στον εκλιπόντα Chadwick Boseman, στο τέλος της ταινίας Black Panther: Wakanda Forever.

Rihanna - Lift Me Up (From Black Panther: Wakanda Forever)

Μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών, η Rihanna επέστρεψε στη μουσική σκηνή με το νέο της single. Αλλά αυτό το τραγούδι δεν είναι ένα οποιοδήποτε comeback single - είναι ένας συγκινητικός φόρος τιμής στον εκλιπόντα Chadwick Boseman, στο τέλος της ταινίας Black Panther: Wakanda Forever.

Το «Lift Me Up» είναι μια απλή και κομψή μπαλάντα που αναδεικνύει τα δυνατά φωνητικά της Rihanna, καθώς και την όμορφη φωνή της. Το τραγούδι αποτυπώνει τη μελαγχολική διάθεση στην ταινία, καθώς οι χαρακτήρες θρηνούν την απώλεια του αγαπημένου τους ήρωα. Οι στίχοι εκφράζουν το συναίσθημα του να σε σηκώνει κάποιος όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, ένας ταιριαστός φόρος τιμής στον Boseman και την κληρονομιά του ως ηθοποιού και ανθρωπιστή.

Αυτό που κάνει αυτό το τραγούδι πραγματικά ξεχωριστό είναι ο συναισθηματικός του αντίκτυπος. Καθώς η φωνή της Rihanna φτάνει σε ένα όμορφο κρεσέντο στο τέλος του τραγουδιού, είναι δύσκολο να μη νιώσει κάποιος όπως λένε, έναν κόμπο στον λαιμό και αποτελεί έναν εξαιρετικό φόρο τιμής στον Boseman, του οποίου η ερμηνεία αγαπήθηκε πολύ από τους θαυμαστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Lift Me Up» σηματοδοτεί το πρώτο single της Rihanna μετά από δύο χρόνια και ήταν μια ευπρόσδεκτη επιστροφή για το ποπ είδωλο. Παρόλο που το τραγούδι μπορεί να μην έχει το βομβαρδισμό ή την πιασάρικη διάθεση κάποιων από τις προηγούμενες επιτυχίες της, είναι ένα όμορφο και ειλικρινές αφιέρωμα που αναδεικνύει την ευελιξία της Rihanna ως τραγουδίστρια.

Πόσο εύκολο θα είναι όμως για την τραγουδίστρια να επιστρέψει σπίτι με το βραβείο και ποιοι είναι οι αντίπαλοί της;

Τα βραβεία Όσκαρ αποτελούσαν ανέκαθεν μια πλατφόρμα αναγνώρισης εξαιρετικών ταλέντων και επιτευγμάτων στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Ένα από τα πιο πολυπόθητα βραβεία της τελετής είναι το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, το οποίο τιμά τους καλλιτέχνες που συνθέτουν και ερμηνεύουν τα τραγούδια που συμβάλλουν στη συνολική αφήγηση της ταινίας.

Τα τελευταία χρόνια, το βραβείο έχει δοθεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής, όπως ο Elton John, η Lady Gaga, η Adele και ο Randy Newman. Η περσινή νικήτρια ήταν η Billie Eilish, η οποία κέρδισε για το θεματικό τραγούδι της για την ταινία του James Bond «No Time to Die».

Οι φετινές υποψηφιότητες είναι μια διαφορετική ομάδα καλλιτεχνών που περιλαμβάνει τους Diane Warren, Lady Gaga, Rihanna, Mitski και David Byrne.

Ακολουθεί μια πιο αναλυτική ματιά σε καθένα από τα υποψήφια τραγούδια.

5. «Applause» / Tell It Like a Woman — Μουσική και στίχοι από Diane Warren
Η Diane Warren έχει προταθεί για το βραβείο αυτό 14 φορές, και είναι υποψήφια κάθε χρόνο, από το 2017. Δυστυχώς, τα τραγούδια της μοιάζουν πάντα να επικεντρώνονται γύρω από κάποια αισιόδοξη κοινοτοπία που θα μπορούσε να ταιριάξει σε οποιαδήποτε ταινία. Η φετινή υποψηφιότητα, το «Applause», που ερμηνεύει η Sofia Carson, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το τραγούδι ακούγεται στην ταινία Tell It Like a Woman, μια ταινία που έχει λάβει ελάχιστη προσοχή και δεν την έχουν δει πολλοί. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το τραγούδι θα έχει πραγματική απήχηση, δεδομένου ότι εμφανίζεται σε ένα φιλμ που δεν έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Το «Applause» δεν απειλεί τη Rihanna. Δεν υπάρχει τίποτα στο τραγούδι που να σου κολλάει και εξαφανίζεται όπως αναφέρουν πολλοί, από τη μνήμη μόλις τελειώσει. Επίσης, δεν είναι πολλοί αυτοί που σχολιάζουν πως απογοητευτικό το γεγονός ότι η Warren συνεχίζει να είναι υποψήφια για αυτό το βραβείο, ειδικά όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί άλλοι ταλαντούχοι τραγουδοποιοί που αξίζουν αναγνώριση. Το γεγονός ότι τα τραγούδια της ακούγονται σε ταινίες που είναι άγνωστες στους περισσότερους ανθρώπους, απλώς αυξάνει τη σύγχυση. Φαίνεται σαν σπατάλη μιας υποψηφιότητας για να βραβεύεται ένα ξεχασμένο τραγούδι σε μια άγνωστη ταινία.

Applause (From “Tell It Like A Woman”) Official Music Video

4. «This Is a Life» / Everything Everywhere All at Once — Μουσική από Ryan Lott, David Byrne και Mitski, Στίχοι από Ryan Lott και David Byrne
Oι φετινοί υποψήφιοι περιλαμβάνουν την τραγουδοποιό Mitski, και έναν βετεράνο μουσικό, τον David Byrne. Μαζί δημιούργησαν το «This Is a Life», ένα όμορφο τραγούδι που αποτυπώνει απόλυτα τον τόνο της ταινίας που συνοδεύει.

Το τραγούδι ακούγεται στην ταινία Everything Everywhere All at Once και όπως και η ταινία, χτίζεται αργά και παίρνει τον χρόνο του για να φτάσει στην κορύφωσή του. Η μουσική του Son Lux είναι εξαιρετική και λειτουργεί σε απόλυτη αρμονία με τα φωνητικά της Mitski και του Byrne.

Τόσο η Mitski όσο και ο Byrne ακολουθούν μια μετρημένη προσέγγιση στους στίχους τους. Το ίδιο το τραγούδι είναι σχεδόν πένθιμο, με έναν απαλό και ευγενικό τόνο που διαπερνά το μεγαλύτερο μέρος του κομματιού. Αυτή η προσέγγιση είναι μια απόκλιση από τα εκρηκτικά τραγούδια που έχουν δημιουργήσει και οι δύο καλλιτέχνες στο παρελθόν, αλλά λειτουργεί εξαιρετικά καλά στο πλαίσιο της ταινίας.

Καθώς το τραγούδι εξελίσσεται, αρχίζει σιγά-σιγά να χτίζεται και η ένταση αυξάνεται μαζί του. Ο ακροατής μπορεί να νιώσει την ένταση του τραγουδιού να αυξάνεται, μέχρι που τελικά εκρήγνυται σε μια άγρια και συναρπαστική κορύφωση. Είναι απόδειξη της δομής του τραγουδιού ότι η ανάπτυξη μοιάζει τόσο φυσική και η έκρηξη στο τέλος μοιάζει κερδισμένη.

Son Lux, Mitski, David Byrne - This Is A Life (Official Audio) | Everything Everywhere All at Once

3. «Hold My Hand» / Top Gun: Maverick — Μουσική και στίχοι από Lady Gaga και BloodPop
Η Lady Gaga είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στη μουσική βιομηχανία, ενώ η συμβολή της σε soundtracks ταινιών έχει κερδίσει την αναγνώριση των κριτικών και πολυάριθμες διακρίσεις. Η τελευταία της υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού στα βραβεία Όσκαρ για το «Hold My Hand» από το Top Gun: Maverick δεν αποτελεί εξαίρεση, συνεπώς η Ριάνα έχει μία δυνατή αντίπαλο.

Η πίεση ήταν αναμφίβολα μεγάλη για τη Lady Gaga να παραδώσει ένα τραγούδι που θα μπορούσε να φτάσει το εμβληματικό status του πρωτότυπου soundtrack του Top Gun. Ωστόσο, η ίδια και ο BloodPop κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τραγούδι που αιχμαλωτίζει το πνεύμα και τη μεγαλοπρέπεια της κλασικής ταινίας δράσης της δεκαετίας του '80. Το «Hold My Hand» είναι όμως ένα κομμάτι που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του φιλμ.

Lady Gaga - Hold My Hand (From “Top Gun: Maverick”) [Official Music Video]

Η δύναμη του τραγουδιού έγκειται στα δυνατά φωνητικά της Lady Gaga και στην αριστουργηματική παραγωγή του BloodPop. Η Lady Gaga έχει συνεργαστεί με τον BloodPop σε προηγούμενα άλμπουμ της, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συνεργάζονται τόσο καλά. Ο BloodPop ξέρει πώς να δημιουργήσει ένα ηχοτοπίο που συμπληρώνει τέλεια τα φωνητικά της Gaga, και αυτό ακριβώς κάνει με το «Hold My Hand».

Αν και το τραγούδι φάνηκε σε κάποιους… φτηνό και υπερβολικό, η ερμηνεία της Lady Gaga το αναδεικνύει σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Το τραγούδι αποτυπώνει την ουσία των θεμάτων της ταινίας για τη συντροφικότητα, το θάρρος και την περιπέτεια, καθιστώντας το ιδανικό για το Top Gun: Maverick. Μπορεί να μην φτάνει στα ίδια ύψη με το «Danger Zone», αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια άξια προσθήκη στον κανόνα του soundtrack του Top Gun.

1. «Naatu Naatu» / RRR — Μουσική από M.M. Keeravaani, Στίχοι από Chandrabose
Όταν πρόκειται για την κατηγορία του Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, τα πάντα μπορούν να συμβούν. H περίπτωση του «Naatu Naatu» της ταινίας RRR αποτελεί έκπληξη, καθώς συναγωνίζεται διάσημους καλλιτέχνες, αλλά αξίζει - κατά πολλούς - τη θέση ανάμεσα στις υποψηφιότητες.

Το «Naatu Naatu» είναι ένα πιασάρικο και αισιόδοξο χορευτικό νούμερο που αποτυπώνει τέλεια τη χαρά και την πληθωρικότητα της ταινίας του S. S. Rajamouli. Όσοι το έχουν ακούσει θεωρούν πως είναι αδύνατο να ακούσει κάποιος αυτό το τραγούδι χωρίς να νιώσει την ανάγκη να χορέψει και αποδεικνύει το ταλέντο του συνθέτη M. M. Keeravani και του τραγουδιστή Simha, που κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τόσο αξέχαστη μελωδία.

Naatu Naatu Full Video Song (Telugu) [4K]| RRR Songs | NTR,Ram Charan | MM Keeravaani | SS Rajamouli

Αλλά ακόμα και πέρα από το πιασάρικο ύφος του, το «Naatu Naatu» είναι ένας εορτασμός της ινδικής κουλτούρας και παράδοσης. Το τραγούδι ενσωματώνει παραδοσιακά ινδικά όργανα και ρυθμούς και η χορευτική ακολουθία στην ταινία διαθέτει πολύχρωμα κοστούμια και περίπλοκες χορογραφίες που αποτίουν φόρο τιμής στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ινδίας.

Πολλοί σχολιάζουν ήδη πως είναι κρίμα που η ταινία δεν λαμβάνει μεγαλύτερη αναγνώριση στα βραβεία Όσκαρ, καθώς είναι πραγματικά μία από τις πιο φιλόδοξες και συναρπαστικές της χρονιάς. Αλλά όπως λένε, αν υπάρχει μια κατηγορία στην οποία αξίζει να κερδίσει, αυτή είναι το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι για το «Naatu Naatu». 

Το ποιος θα κερδίσει τελικά το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού θα το γνωρίζουμε τα ξημέρωματα της Δευτέρας. Σε κάθε περίπτωση, η Rihanna πάει… αξιοπρεπώς στα βραβεία και τα πάντα μπορούν να συμβούν σε μία τελετή, που κάθε χρόνο κρύβει εκπλήξεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης