Φρανσίν Ντέιρ-Γκίφορντ: «H θεία μου η Μέριλιν»

Φρανσίν Ντέιρ-Γκίφορντ: «H θεία μου η Μέριλιν»

Η διαπιστωμένη από τεστ DNA ανιψιά της Μονρόε εξηγεί γιατί ο παππούς της δεν θέλησε να αναγνωρίσει ποτέ τη θρυλική κόρη του και αποκαλύπτει όσα διαδέχτηκαν τη στιγμή που ήρθε στο φως η διάσημη συγγένεια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
gifford-0
Το 1925 η Γκλάντις Μονρόε, μητέρα της Μέριλιν, ήταν μόλις 23 ετών. Εμοιαζε με μέλος ενός περιπλανώμενου θιάσου με μοναδική πρωταγωνίστρια την ίδια, λες και δεν υπήρχε θέση για άλλους στη ζωή της. Αυτό αποδείκνυε το γεγονός ότι δεν μεγάλωνε τις δύο κόρες της, ενώ εγκατέλειψε και τον γιο της, που πέθανε λίγο αργότερα από φυματίωση των οστών. Εξίσου άστατη ήταν και η ερωτική της ζωή. Στα 15 της παντρεύτηκε τον Τζον Μπέικερ με τον οποίο πήρε διαζύγιο. Ακολούθησε ο Μάρτιν Εντουαρντ Μόρτενσεν, που για να ζήσει κατέγραφε τους μετρητές αερίου. Σε έξι μήνες πήρε διαζύγιο από την Γκλάντις. Εκείνη την εποχή η Γκλάντις έμεινε έγκυος. Οι υποψήφιοι πατέρες ήταν τέσσερις.

gifford-1


Η έρευνα, την οποία παρά τις απίστευτες δυσκολίες κατάφερε να ολοκληρώσει πρόσφατα, όμως, ο Γάλλος δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ Φρανσουά Πομές, απέδειξε μέσω των τεστ DNA ότι ο πραγματικός πατέρας της Μέριλιν ήταν ο γεννημένος το 1898 Τσαρλς Στάνλεϊ Γκίφορντ, ο οποίος εργαζόταν τότε στην εταιρεία Consolidated Films, όπου δούλευε και η Γκλάντις. O ίδιος υπερηφανευόταν για τις κατακτήσεις του, μία από τις οποίες ήταν και η Γκλάντις. Η, δε, Μέριλιν είχε πάντα την υποψία ότι αυτός ο άνδρας ήταν ο πατέρας της και μάλιστα μια φορά ξεκίνησε με τον σοφέρ της για την Καλιφόρνια ώστε να τον επισκεφτεί. Ομως, όταν σταμάτησε σε ένα βενζινάδικο και τηλεφώνησε στον Γκίφορντ από ένα κοινόχρηστο τηλέφωνο, εκείνος αρνήθηκε να τη συναντήσει. Κι έτσι, η Μέριλιν επέστρεψε στο αυτοκίνητο και ζήτησε από τον σοφέρ της να γυρίσουν πίσω. Εξήντα χρόνια μετά την αυτοκτονία της, η Μέριλιν δικαιώνεται. Ο πατέρας της ήταν πράγματι ο Τσαρλς Στάνλεϊ Γκίφορντ. Το «Gala» εντόπισε τη διαπιστωμένη από το τεστ DNA ανιψιά της Μέριλιν Μονρόε, Φρανσίν Ντέιρ-Γκίφορντ, και τον ετεροθαλή αδελφό της από τον ίδιο πατέρα, Τιμ Γκίφορντ, στο μακρινό Νόρφολκ στην Πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Τα δύο αδέλφια εργάζονται στην οικογενειακή ασφαλιστική επιχείρηση, ενώ προσπαθούν να διαχειριστούν ο καθένας με τον τρόπο του το συνταρακτικό νέο που ήρθε να ταράξει την κατά τα άλλα ήρεμη επαρχιακή ζωή τους.

gifford-2


GALA: Ποια ήταν η αντίδρασή σας όταν επιβεβαιώθηκε μετά το τεστ DNA ότι η Μέριλιν Μονρόε ήταν θεία σας;
ΦΡΑΝΣΙΝ ΓΚΙΦΟΡΝΤ: Ηταν συναρπαστικό. Αλλά ταυτόχρονα στενάχωρο για την ίδια. Η ζωή της θα ήταν διαφορετική αν ήταν μέλος της οικογένειάς μας όσο ζούσε, γιατί είμαστε πολύ δεμένοι και αυτό ήταν κάτι που της έλειψε.

G.: Είδατε τη φωτογραφία της Κιμ Καρντάσιαν με το φόρεμα της Μέριλιν στο MΕΤ Gala;
ΦΡ. ΓΚ.: Ναι, την είδα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα διέθετε ποτέ τις αναλογίες για να το φορέσει... Αλλά έδειχνε όμορφη και μιμούνταν τη θεία μας. Θα μπορούσε να είναι η Μπριζίτ Μπαρντό, θα μπορούσε να είναι η Μέριλιν... Δεν μπορώ πάντως να κατηγορήσω την Κιμ Καρντάσιαν γι’ αυτό που έκανε.
Κλείσιμο

G.: Δεν είναι αντιπροσωπευτικό της Αμερικής τότε και τώρα; Ενα φόρεμα της Μέριλιν να ανήκει τώρα σε μια Καρντάσιαν;
ΤΙΜ ΓΚIΦΟΡΝΤ: Είναι το sex symbol της κάθε εποχής. Η Μέριλιν των 50s και των 60s και η Καρντάσιαν του σήμερα.

G.: Τι θα έλεγε ο παππούς σας αν μάθαινε ότι επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο πατέρας της;
Τ. & ΦΡ. ΓΚ.: Ο παππούς μας το γνώριζε. Και εξήγησε όλη την ιστορία, όχι στον πατέρα μας, αλλά στον ιερέα μιας πρεσβυτεριανής εκκλησίας. Βρήκαμε ένα γράμμα του όπου περιέγραφε πώς είχε ομολογήσει τα πάντα σε εκείνον τον ιερέα. Αλλά όχι στον πατέρα μου. Τον οποίο δεν άφηνε να παντρευτεί ούτε τη μητέρα μου. Το μυστικό της Μέριλιν Μονρόε το είχε κρύψει καλά απ’ όλους μας. Οταν εκείνη έγινε διάσημη, την παρακολουθούσε και ήταν ικανοποιημένος που τα πήγαινε καλά. Ομως, παρά τις δικές της εκκλήσεις, εκείνος δεν την αναγνώρισε. Αλλά ούτε και διεκδίκησε ποτέ κάτι από την περιουσία της. Το γνώριζα ότι ήξερε, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα είπε στον πρεσβυτεριανό ιερέα, όποτε με αυτό τον τρόπο μπορούσε κάπως να το διαχειριστεί. Αλλά κρυβόταν απ’ όλους εμάς τους υπόλοιπους για μια ολόκληρη ζωή.

gifford-4
Η ανιψιά της Μέριλιν Μονρόε, Φρανσίν Ντέιρ-Γκίφορντ, και ο ετεροθαλής αδελφός της από τον ίδιο πατέρα Τιμ Γκίφορντ μίλησαν στο «Gala» από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ
gifford-3


G.: Θα μπορούσατε να περιγράψετε μια αντιπροσωπευτική εικόνα του παππού σας όπως τον έχετε στο μυαλό σας;
Τ. ΓΚ.: Θυμάμαι που τον επισκεπτόμουν στο ράντσο του στην Καλιφόρνια, το έλεγαν «Red Rock Dairy», όπου είχε αγελάδες και μονάδες παστερίωσης και εκεί μπορούσες να παρακολουθήσεις το γάλα σε όλη τη διαδικασία παραγωγής του. Τον θυμάμαι λοιπόν που μου έδειχνε όταν ήμουν παιδί πώς αρμέγουν μια αγελάδα. Αυτό που δεν θα ξεχάσω επίσης είναι όταν γεννήθηκε μπροστά στα μάτια μου ένας ταύρος στον οποίο έδωσε το όνομά μου. Αλλά, πέρα από αυτά, δεν είχα καμία ιδιαίτερη επαφή με τον παππού μου.
ΦΡ. ΓΚ.: Ημουν πολύ μικρή όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά. Θυμάμαι τη μεγάλη διαδρομή που κάναμε με το αυτοκίνητο μέχρι να τον συναντήσουμε. Οταν φτάσαμε ήταν φιλικός, χαμογελαστός και χαρούμενος που μας έβλεπε. Και έδειχνε ενδιαφέρον για οτιδήποτε κι αν του λέγαμε. Ηταν ασυνήθιστο για έναν ενήλικο να ακούει τόσο προσεκτικά ένα παιδί. Μικρή τού έγραφα γράμματα και απαντούσε σε όλα. Τον ενδιέφεραν η ζωή και η οικογένειά μας. Αγαπούσε πολύ τον πατέρα μου, κι αυτό ήταν μέρος του προβλήματος. Γιατί δεν ήθελε να το ομολογήσει και δεν ήθελε ο πατέρας μας να φανταστεί ότι ο παππούς μας ήταν ικανός να εγκαταλείψει ένα παιδί, τη Μέριλιν.

G.: Αν το μάθαινε ο πατέρας σας, θα μπορούσε να ήταν ανταγωνιστικός με τη Μέριλιν ως καινούριο μέλος της οικογένειας;
ΦΡ. ΓΚ.: Ο παππούς μας ήταν σαν να είπε «βγάλτε άκρη μόνοι σας» κι έτσι ο πατέρας μου δεν χρειάστηκε να διαχειριστεί ποτέ την αποκάλυψη του μυστικού του.
Τ. ΓΚ.: Δεν μπορώ να ξέρω. Μας το έλεγε όμως με τον τρόπο του. Διαμαρτυρόταν και για τα τηλεφωνήματα που δεχόταν από έναν ρεπόρτερ για ένα διάστημα.

G.: Οπότε οι ρεπόρτερ σάς ενοχλούσαν και προτού επιβεβαιωθεί η συγγένειά σας με τη Μέριλιν Μονρόε;

gifford-5
Ο πατέρας της Μέριλιν, Τσαρλς Στάνλεϊ Γκίφορντ σίνιορ, ο προπάππους της Φρέντρικ Γκίφορντ και ο ετεροθαλής αδελφός Τσαρλς Στάνλεϊ Γκίφορντ τζούνιορ (1948)


Τ. ΓΚ.: Ναι, γιατί υπήρχαν ήδη δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ο παππούς μας ήταν ο πατέρας της Μέριλιν. Αλλά κανείς δεν μπορούσε να το αποδείξει μέχρι που έγινε το τεστ DNA.

G.: Τι πιστεύετε πως θα άλλαζε αν αποκαλυπτόταν η συγγένειά σας όσο ζούσε η Μέριλιν;
Τ. ΓΚ.: Θα άλλαζε η ζωή του πατέρα μου, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
ΦΡ. ΓΚ.: Το αστείο είναι ότι ο πατέρας μου έψαχνε το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας και τον βαθμό συγγένειας με όλους. Ηταν μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα, που απολάμβανε να βλέπει ανθρώπους να επιτυγχάνουν. Και αγαπούσε πολύ το Χόλιγουντ. Μάλιστα, όταν υπηρετούσε στον στρατό, όλοι τον φώναζαν με το παρατσούκλι «Χόλιγουντ». Ομως δεν γνώριζε ότι ο πατέρας του ήταν ο γεννήτορας μιας σταρ.

G.: Η σύζυγος του πατέρα σας με τι ασχολούνταν;
Τ. ΓΚ.: Το 1952 η μητέρα μου απέκτησε άδεια για να ιδρύσει κτηματομεσιτικό γραφείο. Το 1956 δημιούργησε τη δική της εταιρεία πάνω στον ίδιο τομέα κι έτσι το επώνυμο Γκίφορντ έγινε εμβληματικό brand της περιοχής. Διατέλεσε και πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου του Νόρφολκ. Ηταν μια πολύ επιτυχημένη γυναίκα.

G.: Πιστεύετε ότι η Μέριλιν ήταν ένα σιωπηλό φορτίο για τον παππού σας;
ΦΡ. ΓΚ.: Δεν ξέρω αν ήταν βάρος, αλλά σίγουρα είναι δύσκολο να έχεις ένα κρυφό παιδί από το παρελθόν. Οταν πέθανε η Μέριλιν πρέπει να δυσκολεύτηκε πολύ, γιατί ήταν η δεύτερη κόρη που έχανε - την πρώτη, την Ελίζαμπεθ, την έχασε στα 13 της. Πέθανε από πολιομυελίτιδα που εκείνα τα χρόνια ήταν φονική.

gifford-6
Ο πατέρας της με την αδελφή του Εθελ (μέση) και τη Φρανσίν (1960)


G.: Φρανσίν, πώς ένιωσες που φωτογραφήθηκες στην ίδια παραλία που φωτογραφήθηκε η θεία σου από τον Αντρέ ντε Ντιένες;
ΦΡ. ΓΚ.: Δεν πρέπει να ήταν η ίδια παραλία, γιατί νομίζω ότι η φωτογράφηση της Μέριλιν έγινε στην Καλιφόρνια και όχι στην Ανατολική Ακτή. Aλλά ίσως να έχετε και δίκιο. Ετσι κι αλλιώς προσπάθησα να βγάλω τη Μέριλιν μέσα από τις πόζες μου. Δεν ξέρω αν ήμουν ικανή να το κάνω. Αλλά ήταν καταπληκτικά. Ηταν τόσο όμορφη η διαδικασία, που θα μπορούσα να το κάνω για όλη μου τη ζωή! (σ.σ.: τα γονίδια μίλησαν.)

G.: Γι’ αυτό έδειχνες τόσο άνετη με τον φακό.
ΦΡ. ΓΚ.: Η φωτογράφος μού έλεγε ότι η Μέριλιν είχε άνεση με τον φακό. Εγώ, πάλι, όχι και τόσο. Απλώς υπήρξα φωτογράφος, όπως και ο πατέρας μου, οπότε ήξερα πώς να σταθώ.

G.: Σε νομικό επίπεδο, τώρα που αποδείχτηκε επιστημονικά η συγγένειά σας με τη Μέριλιν μπορείτε να έχετε ποσοστά από τα δικαιώματα των βίντεο, ταινιών, τραγουδιών ή πόστερ της;
ΦΡ. ΓΚ.: Δεν πρόκειται να διεκδικήσουμε το παραμικρό. Οπως ο παππούς και ο πατέρας μας, έτσι κι εμείς, παρά την αποκάλυψη, δεν θα διεκδικήσουμε τίποτα. Αν την αναγνώριζε ο παππούς μας, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τώρα, όμως, δεν πρόκειται να ζητήσω τίποτε.

G.: Εχετε δεχτεί κάποια πρόταση να γράψετε βιβλίο για τον παππού σας και τη θεία σας Μέριλιν;
ΦΡ. ΓΚ.: Οχι, αλλά θα το ήθελα. Το περίεργο είναι ότι ο πατέρας μας είχε πολλά βιβλία για τη Μέριλιν Μονρόε. Θα του τα είχαν δώσει μάλλον συγγενείς του.

gifford-7
Φωτογραφία του πατέρα της Μέριλιν με αφιέρωση στον γιο του και πατέρα της Φρανσίν και του Τιμ


G.: Πώς φαντάζεστε ότι θα νιώθατε αν η Μέριλιν ζούσε σήμερα;
ΦΡ. ΓΚ.: Θα ήταν ωραία. Θα είχαμε μια θεία στο Χόλιγουντ.

G.: Τελικά η αποκάλυψη αυτής της συγγένειας σας επηρέασε;
ΦΡ. ΓΚ.: Κάποτε θα κερδίζαμε κι εμείς τα δεκαπέντε λεπτά διασημότητας που μας αναλογούν (γέλια). Αλλά η ζωή συνεχίζεται ◆

gifford-8
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης