Από τη Μονρόε στην Καρντάσιαν: Η αχαλίνωτη ματαιοδοξία της Κιμ και το φόρεμα που βγήκε… σώο

Από τη Μονρόε στην Καρντάσιαν: Η αχαλίνωτη ματαιοδοξία της Κιμ και το φόρεμα που βγήκε… σώο

Προσπάθησε να γράψει Ιστορία στο Met Gala έστω και σαν… «κλώνος» αλλά έφαγε κράξιμο - Το «happy birthday Mr. President» στον JFK από την Μέριλιν στον «στρατό» του μάρκετινγκ πίσω από την Καρντάσιαν

MONROE_KARDASHIAN2
Το πραγματικό πρόβλημα με το μονάκριβο φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε δεν είναι ότι δεινοπάθησαν οι ραφές του, καθώς η Κιμ Καρντάσιαν επιχείρησε να στριμώξει μέσα του την πληθωρική σιλουέτα της.

Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο μην ακουστεί ξαφνικά η γοερή κραυγή του φίνου δικτυωτού soufle τη στιγμή που ξεπερνά το όριο αντοχής του στο τσίτωμα, που υποκύπτει στην ασφυκτική πίεση της υπερχειλίζουσας σάρκας και, μοιραία, σκίζεται. Από τεχνικής απόψεως, όλα πήγαν κατ’ ευχήν: παρά την προχωρημένη ηλικία του και την αυξημένη καταπόνηση που υπέστη, το φόρεμα-θρύλος, έστω και με κάποιους συμβιβασμούς όπως το φερμουάρ στην πλάτη που έμεινε ανοιχτό, άντεξε και δεν διερρήχθη στην είσοδο του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

Η Κιμ Καρντάσιαν δοξάστηκε -ή, εν πάση περιπτώσει, δεν ντροπιάστηκε στα βελούδινα σκαλοπάτια του Met- και κατάφερε, για άλλη μία φορά, να γίνει μεγάλη είδηση παγκοσμίως. Οπότε δικαιούται να ισχυρίζεται για το υπόλοιπο του βίου της ότι με το συγκεκριμένο τόλμημά της έγραψε Ιστορία, έστω και δίκην κλώνου της αείμνηστης Μέριλιν.
F2
Η Κιμ εξήλθε σώα και αβλαβής από τη δοκιμασία, η οποία εν όψει του Met Gala και την αλά Μέριλιν εμφάνιση προέβλεπε σπαρτιάτικη διατροφή, μόνο με λαχανικά και ντομάτες, μηδενικούς υδατάνθρακες, μασαζοκορσέδες κ.λπ. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης στην είσοδο της δεξίωσης, προφανώς η τηλεστάρ κρατούσε ρουφηγμένη την κοιλιακή χώρα της και δεν τολμούσε να πάρει κανονική ανάσα επί μακρόν προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα απρόοπτα.

Σε ό,τι αφορά τη βάδιση με το συγκεκριμένο ένδυμα ούτε η ίδια η Μονρόε κατάφερε να περπατήσει κανονικά, πόσο μάλλον η Καρντάσιαν. Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα με το μνημειώδες φόρεμα είναι ότι ράφτηκε πριν από 60 χρόνια κυριολεκτικά πάνω στην προσωπικότητα και όχι απλώς πάνω στο κορμί της Μέριλιν. Οπότε, ανεξαρτήτως εάν το σώμα οποιασδήποτε άλλης γυναίκας καταφέρει να χωρέσει μέσα σε αυτό το μοναδικό ένδυμα, το πνεύμα της θα ταπεινώνει και θα γελοιοποιεί αυτομάτως οποιαδήποτε αποπειράται να σφετεριστεί τη δική της αίγλη. Γι’ αυτό, άλλωστε, καμία άλλη δεν είχε αποπειραθεί να το φορέσει πριν από την Κιμ Καρντάσιαν.

Κλείσιμο
Η οποία, αφενός λόγω άγνοιας των ενδεχόμενων κινδύνων -της ύβρεως και του διασυρμού κυρίως- αφετέρου όμως χάρη στη γενναία χρηματική δωρεά στην οποία προέβη, απέσπασε κατ’ εξαίρεσιν την άδεια χρήσης του ενδύματος από τους ιδιοκτήτες του. Μολονότι το ποσό που διετέθη σε κοινωφελείς οργανώσεις παραμένει απόρρητο, είναι πολύ πιθανόν ότι η Κιμ Καρντάσιαν είναι πλέον η κάτοχος του ρεκόρ για την ακριβότερη ενοικίαση κοστουμιού όλων των εποχών.

Δείτε εδώ το βίντεο -επιχρωματισμένο- με την Μέριλιν Μονρόε, η οποία τραγουδάει «happy birthday Mr. President» στον JFK 

Marilyn Monroe singing Happy Birthday Mr President. High quality


Βεβαίως, στα μάτια των σκληροπυρηνικών οπαδών της αυθεντικής παράδοσης, όπως και στους ειδικούς επί της συντήρησης αντικών οι οποίοι έφριξαν και μόνο στην ιδέα ότι η Κιμ θα παρενδυθεί τη Μέριλιν, δεν υπάρχει άφεση αμαρτιών για μια κίνηση επίδειξης ασύλληπτου θράσους όσο η συμβολική αναμέτρηση της Καρντάσιαν με τη Μονρόε. Ούτε καν μια αιματηρή δίαιτα, όπως αυτή στην οποία υπέβαλε τον εαυτό της η Κιμ ώστε να χάσει 7,3 κιλά μέσα σε 3 εβδομάδες και να αποφύγει το πάνδημο ρεζιλίκι ή να προξενήσει ανεπανόρθωτη καταστροφή σε ένα φόρεμα η σημερινή αξία του οποίου εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. δολάρια. Εξάλλου, μετά τις φωτογραφίες άλλαξε ένδυμα και για το υπόλοιπο της βραδιάς, όπως είχε συμφωνηθεί με τους ιδιοκτήτες του φορέματος, η Καρντάσιαν συνέχισε με ένα αντίγραφο του αυθεντικού.

Στενό σαν καταδίκη

Αναμφίβολα, στην ιστορία του Χόλιγουντ πριν και μετά την εμφάνιση της Μέριλιν στο προσκήνιο της βιομηχανίας του θεάματος υπήρξαν δεκάδες καλύτερες ηθοποιοί, εκατοντάδες θηλυκά πιο ερεθιστικά από εκείνη ως «σύμβολα του σεξ». Η Μέριλιν, όμως, είναι μόνο μία, εσαεί μοναδική και ανεπανάληπτη. Ισως είναι η πρόωρη και αινιγματική αυτοκτονία της, ίσως είναι η διαδοχή των ναυαγισμένων ερωτικών δεσμών της, ίσως οι εσωτερικές αντιφάσεις που τη βασάνιζαν και την έσπρωχναν όλο και πιο βαθιά στις καταχρήσεις.

Δείτε εδώ το βίντεο με την Κιμ Καρντάσιαν να φορά το φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε στο φετεινό MetGala

Marilyn Monroe’s ‘JFK’ Dress Aired Out by Kim Kardashian

Το βέβαιο είναι όμως ότι αντιμετώπιζε τη διασημότητά της σαν καταδίκη, σαν ποινή, την οποία μάλιστα επέμεινε να εκτίει με όλο και μεγαλύτερη, ανελέητα μαζοχιστική, σκληρότητα. Αντιθέτως, η Κιμ Καρντάσιαν αποτελεί τον ορισμό της εξ επαγγέλματος -πλην επί της ουσίας ανεπάγγελτης- celebrity. Είναι διάσημη επειδή είναι διάσημη και είναι ζάπλουτη ακριβώς γι’ αυτό. Ο σχεδιαστής του φορέματος της Μέριλιν, ο Γάλλος Ζαν Λουί, κάτοχος βραβείου Οσκαρ για τα κοστούμια του, επεδίωξε να γδύσει δημοσίως τη Μέριλιν, δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι ντυμένη μόνο με τα εκατοντάδες απαστράπτοντα πετράδια που είναι ραμμένα στο αραχνοΰφαντο βαμβακερό ύφασμα. Η ίδια δεν ήταν αμέτοχη, απεναντίας, ένα σχεδόν όμοιο φόρεμα είχε χρησιμοποιήσει σε συναυλίες της η Μάρλεν Ντίτριχ.

Οταν το αντίκρισε, η Μέριλιν έμεινε με το στόμα ανοιχτό και θέλησε αμέσως να μάθει πώς θα μπορούσε να αποκτήσει κι εκείνη το ίδιο. Η Ντίτριχ την έστειλε στον Λουί, ο οποίος, αφού είχε μεταναστεύσει προπολεμικά από τη Γαλλία στις ΗΠΑ, είχε γίνει ο αγαπημένος σχεδιαστής των μεγαλύτερων σταρ του Χόλιγουντ, από τη Ρίτα Χέιγουορθ έως την Τζούλι Αντριους. Σε ό,τι αφορά το περιβόητο φόρεμα, επίτηδες ήταν στενό σαν σάβανο. Η μακάβρια παρομοίωση δεν είναι τυχαία: στις 19 Μαΐου του 1962 η Μέριλιν ενδύθηκε με αυτό για μια πανηγυρική εκδήλωση προς τιμήν των γενεθλίων του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης.

Επειδή η φιέστα θα συνδυαζόταν με τη συγκέντρωση κεφαλαίων υπέρ ενίσχυσης του JFK και των Δημοκρατικών, εκτός από τη Μέριλιν θα εμφανίζονταν επί σκηνής αστέρες πρώτου μεγέθους, όπως o Χάρι Μπελαφόντε, η Σίρλεϊ ΜακΛέιν, η Ελα Φιτζέραλντ, ο Χένρι Φόντα, η Τζούντι Γκάρλαντ, ο Ντάνι Κέι κ.ά., ενώ ακόμη και η Ελληνίδα πρωθιέρεια της όπερας, η Μαρία Κάλλας, θα ψυχαγωγούσε το κοινό των 15.000 υποστηρικτών του Κένεντι με μερικές άριες. Η Μονρόε, βέβαια, παρόλο που η εμφάνισή της διήρκεσε ελάχιστα, κονιορτοποίησε ολόκληρο το καστ της βραδιάς.
F1
Η Μέριλιν με το φόρεμα που έμεινε στην Ιστορία στην πανηγυρική εκδήλωση προς τιμήν των γενεθλίων του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης. Παρόλο που η εμφάνισή της διήρκεσε ελάχιστα, κονιορτοποίησε ολόκληρο το καστ της βραδιάς και η μίνι παράσταση που έδωσε για χάρη του JFK, με το αξέχαστο σε όλους «Happy Birthday, Mr President», αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της showbiz
Η παρουσία της ήταν τόσο προκλητική και η μίνι παράσταση που έδωσε για χάρη του JFK τόσο διφορούμενη (κάτι ανάμεσα σε απελπισμένη ερωτική εξομολόγηση και πικρό σαρκασμό), ώστε έκτοτε αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της showbiz - ή ακόμη και της αμερικανικής πολιτικής. Ατυχώς, όμως, αυτή ήταν και η τελευταία επί σκηνής εμφάνισή της, καθώς στις 5 Αυγούστου του ίδιου έτους βρέθηκε νεκρή, μόλις στα 36 χρόνια της.

Μόνο κοινό, το φόρεμα

Αφού άκουσε το «Happy birthday, Mr. President», αφιερωμένο εξαιρετικά και αποκλειστικά στον ίδιο από τα χείλη της, ο JFK ανέβηκε στη σκηνή και είπε «τώρα μπορώ να αποσυρθώ εντελώς από την πολιτική, αφού μου τραγούδησαν το “Ηappy birthday” με τόση γλύκα και τόση απλοχεριά».

Ο πρόεδρος έπαιζε με τη φωτιά, καθώς το 1962 ο δεσμός του με τη Μέριλιν ήταν το μη μυστικό του Λευκού Οίκου. Η δολοφονία του JFK, περίπου 15 μήνες μετά την αυτοκτονία της Μέριλιν και κατόπιν η εκτέλεση του μικρότερου αδελφού του, Ρόμπερτ Κένεντι, το 1968, συνέθεσαν ένα τρίγωνο τραγικών θανάτων, κατά απόλυτη συμμετρία με το ερωτικό τρίγωνο που, πιθανότατα, συνέδεε τους Κένεντι με την ιδανική γυναίκα-φαντασίωση. Και αν οι αδελφοί Κένεντι ήταν άφοβοι και αψηφούσαν τον κίνδυνο, τόσο στην πολιτική όσο και στην προσωπική ζωή τους, εκείνη κατατρυχόταν από τον τρόμο -ή ίσως και την επιθυμία- του θανάτου: «Αν πάθω κάτι, θέλω να μου υποσχεθείς ότι δεν θα με αφήσεις χωρίς μέικ απ», είχε πει κάποτε στον μακιγιέρ της, Γουάιτι Σνάιντερ.

Ηταν μόλις 27 ετών, πρωταγωνιστούσε στο φιλμ «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές» και ενώ είχε ολόκληρο τον κόσμο στα πόδια της, η Μέριλιν σκεφτόταν το τέλος της. Και ύστερα, μόλις έναν μήνα πριν πεθάνει, όταν πια το Χόλιγουντ είχε απηυδήσει μαζί της εξαιτίας των φριχτών καθυστερήσεων και της ολοένα μεγαλύτερης απροθυμίας της να υποδυθεί τους ρόλους της ελαφρόμυαλης αλλά αφόρητα ερωτικής ξανθιάς που της έδιναν, είχε εξομολογηθεί σε ένα ανώτατο στέλεχος της κινηματογραφικής εταιρείας 20th Century Fox ότι «είμαι αποτυχημένη ως γυναίκα. Οι άντρες της ζωής μου περιμένουν υπερβολικά πολλά από μένα γιατί στο μυαλό τους έχουν την εικόνα του συμβόλου του σεξ που έχουν φτιάξει εκείνοι αλλά κι εγώ για τον εαυτό μου.
GettyImages-1395055002
Η Κιμ Καρντάσιαν στο κόκκινο χαλί του Met Gala. Πριν από αυτή καμία άλλη δεν είχε αποπειραθεί να φορέσει το φόρεμα της Μέριλιν. Η Καρντάσιαν, χάρη στη γενναία χρηματική δωρεά στην οποία προέβη, απέσπασε κατ’ εξαίρεση την άδεια χρήσης του ενδύματος από τους ιδιοκτήτες του. Εστω κι αν δεν μπορούσε να κλείσει το φερμουάρ, που τελικά κάλυψε με λευκή γούνα (Getty images / ideal images)
Περιμένουν ότι θα ηχούν καμπάνες και σάλπιγγες, όμως η ανατομία του δικού μου σώματος δεν διαφέρει από εκείνη οποιασδήποτε άλλης γυναίκας. Κι αυτό δεν αντέχεται». Στο νεκροταφείο του Λος Αντζελες όπου είναι θαμμένη, προσωπικότητες όπως ο εκδότης του «Playboy», Χιου Χέφνερ, πλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσουν έναν τάφο δίπλα της. Μάλιστα, ο Χέφνερ έλεγε ότι «το να περάσω την αιωνιότητα κοντά στη Μέριλιν ήταν μια προοπτική που δεν θα έχανα με τίποτα».

Μάρκετινγκ

Πίσω από την Κιμ Καρντάσιαν υπάρχει ένας ολόκληρος, αθέατος «στρατός», ένα πολυμελές επιτελείο ειδικών συνεργατών για τις επιχειρήσεις της, την προσωπική φροντίδα (γυμναστική, διατροφή, πλαστικές επεμβάσεις κ.ο.κ.), τις δημόσιες σχέσεις και το μάρκετινγκ. Είναι άνθρωποι που φροντίζουν να επινοούν πρωτότυπες ιδέες ώστε η Κιμ να ερεθίζει μονίμως το ενδιαφέρον του κοινού. Πέραν αυτού, η ίδια ζήλεψε τον διαχρονικό και ακαταμάχητο μαγνητισμό που ασκεί η περσόνα της Μέριλιν. Γι’ αυτό και θέλησε να φορέσει πάνω της, ως δεύτερη επιδερμίδα, ένα φόρεμα ταυτισμένο με τη μορφή της.

Ενδεχομένως η Μέριλιν, η οποία εντρυφούσε εμμονικά στη φιλοσοφία και την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, να έβαζε τα γέλια με την αχαλίνωτη ματαιοδοξία της επίδοξης σωσία της. Ισως όμως η Μέριλιν, η οποία ποθούσε όσο τίποτε άλλο να δημιουργήσει τη δική της, απλή και «κανονική» οικογένεια, να εξομολογούνταν τελικά ότι εκείνη είχε κάθε λόγο να ζηλεύει την Κιμ. Οχι τόσο για το αφελές θράσος που την ώθησε να ενδυθεί το εμβληματικό φόρεμα στο Met Gala, αλλά διότι η Κιμ Καρντάσιαν ουδέποτε πτοήθηκε από οποιοδήποτε ίχνος αυτοαμφισβήτησης. Ούτε καν για το εάν στο διαρκές reality show της ζωής της χωρούν τα τέσσερα παιδιά που έχει φέρει στον κόσμο.

Ειδήσεις σήμερα:

Σουηδία-Φινλανδία στο ΝΑΤΟ - Ερντογάν: Δεν μπορούμε να κάνουμε ξανά το λάθος που κάναμε με την Ελλάδα

Άγρια συμπλοκή με μαθητές από το σχολείο του 14χρονου Μάκη στο Άλσος Βεΐκου - Πέντε συλλήψεις

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που ανασύρουν νεκρό τον 30χρονο που έπεσε από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης