Κώστας Κεντέρης: «Δεν έφυγα ποτέ από τα στάδια, είμαι ο ίδιος άνθρωπος»

Κώστας Κεντέρης: «Δεν έφυγα ποτέ από τα στάδια, είμαι ο ίδιος άνθρωπος»

Ο «γιος του ανέμου», αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, μιλά στο protothema.gr με αφορμή την σπάνια δημόσια εμφάνισή του στη Χίο, για να τιμήσει το έργο του πατέρα Αντώνιου και της Κιβωτού - Τι λέει για τα γεγονότα του 2004, την επιλογή του να αποσυρθεί από την επικαιρότητα και την ήρεμη οικογενειακή ζωή του στα Ζαγοροχώρια

KENTERHS_2
Μια σπάνια δημόσια εμφάνιση πραγματοποίησε ο «Γιός του Ανέμου» και αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Κεντέρης στη Χίο, δέκα χρόνια μετά την αθώωσή του από την ελληνική Δικαιοσύνη και τον δικαστικό διακανονισμό με την IAAF για το σκάνδαλο του αντιντόπινγκ που στιγμάτισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Ο σπουδαίος αθλητής του στίβου, ο οποίος κατάφερε να γράψει τη δική του χρυσή πορεία μέσα στα στάδια, καθώς ήταν ο τρίτος λευκός στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που τερμάτισε πρώτος στο κορυφαίο αγώνισμα των 200 μέτρων στο Σίδνεϊ το 2000, παραβρέθηκε για χάρη των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» και του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου σε εκδήλωση στο Αίπος της Χίου.

Συνοδευόμενος από τα παιδιά του, Χρυσή και Μάξιμο, ο ακριβοθώρητος Ολυμπιονίκης ήταν ανάμεσα στους σπουδαίους αθλητές που έδωσαν το «παρών» στο γεύμα αγάπης που διοργάνωσε ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, στο παιδικό χωριό της «Κιβωτού του Κόσμου στο Αιγαίο», με συντονίστρια τη Σταματίνα Τσιμτσιλή.

000_APP2000092861769
O Kώστας Κεντέρης τερματίζει πανηγυρίζοντας στην κούρσα των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ όπου αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης.


Η εκδήλωση-γεύμα πραγματοποιήθηκε με αφορμή τους 32ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου και τα εγκαίνια των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο Αίπος. Τη μεγάλη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία των νησιών Βορείου Αιγαίου.

Κλείσιμο
Ο Κώστας Κεντέρης μετά τον γάμο του με την Ελσα Εξαρχου έχει αποσυρθεί και ζει οικογενειακές στιγμές στο πανέμορφο Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια. Εκεί διαθέτουν το ξενοδοχείο «Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa», το οποίο στα παγκόσμια «World Luxury Hotel Awards 2017» βραβεύτηκε ως το καλύτερο ορεινό θέρετρο της Νότιας Ευρώπης.

Οπως εξήγησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «prototema.gr», πλέον πραγματοποιεί μόνο κάποιες επιλεκτικές δημόσιες εμφανίσεις, ωστόσο η σχέση του με τον στίβο εξακολουθεί να είναι το ίδιο έντονα παθιασμένη, όπως την εποχή που έτρεχε ως παιδί στα στάδια της Μυτιλήνης, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Με γνώμονα την αγάπη αυτή πήρε την απόφαση να λάβει μέρος τον περασμένο Μάρτιο στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ, όπου εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο με τον συνδυασμό της Σοφίας Σακοράφα.

275422
Με τον πατέρα Αντώνιο και τους επισήμους που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση για την “Κιβωτό”


- Εχετε χρόνια να κάνετε κάποια δημόσια εμφάνιση, γιατί;

Ολα είναι σχετικά. Δεν έφυγα ποτέ, εδώ ήμουν. Απλά αυτή τη φορά επέλεξα με τη φυσική μου παρουσία να τιμήσω την προσπάθεια που κάνει ο πατέρας Αντώνιος, γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ στη Χίο. Για να στηρίξω κι εγώ όλη αυτή τη σπουδαία κοινωνική προσπάθεια, που δεν αφορά μόνο το νησί της Χίου, αλλά όλη την Ελλάδα. Γενικότερα έχω επιλέξει να κρατάω ένα χαμηλό προφίλ, δεν με ενδιαφέρει και δεν με νοιάζει τίποτε άλλο, γι’ αυτό και πλέον κάνω μόνο επιλεκτικά πραγματικά και τίποτε άλλο.

- Η απομάκρυνση αυτή έχει να κάνει μετά τα όσα συνέβησαν λίγες ώρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004;

(Γελάει) Οχι, καθόλου, έτσι ήμουν πάντα ως άνθρωπος. Σε όλη μου την παρουσία, αν κοιτάξετε είτε μέσα στον αθλητισμό, είτε εκτός, είτε μέσα στις επιτυχίες είτε όχι, θεωρώ πως έτσι ήμουν και δεν έχω αλλάξει.

- Εχετε διαγράψει μια λαμπρή πορεία στον στίβο, ενώ έχετε καταγραφεί στη συνείδηση όλων ως ο «Γιος του Ανέμου». Πόσο σημαντικό ήταν και είναι αυτό για τον Κώστα Κεντέρη;

Θεωρώ ότι γενικότερα έχουν γίνει πολλά πράγματα εξίσου σημαντικά για την χώρα μας κι από άλλους, είτε αθλητές είτε άτομα γενικότερα της κοινωνικής μας ζωής. Αυτό που έκανα εγώ, με την πορεία μου στον αθλητισμό, θεωρώ πως ήταν ένα μικρό λιθαράκι σε όλη αυτή την προσπάθεια και τίποτα περισσότερο.

Θδωρης_Ζαγορακης__Σταματινα_Τσιμτσιλη__Κωστας_Κεντερης
Mε τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τη Σταματίνα Τσιμτσιλή


- Δεν μιλάτε ποτέ για εσάς, το αποφεύγετε, γιατί;

Δεν μιλάω για μένα ποτέ. Δεν το αποφεύγω, απλά θεωρώ πως δεν έχω κάτι να πω για μένα. Είμαι σε μια εξαιρετική κατάσταση, είμαι πάρα πολύ καλά, ζω ήρεμα στο Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια με την οικογένειά μου και πορεύομαι στη ζωή. Συνεχίζω να ασχολούμαι με τον στίβο, με αυτό που αγαπώ από παιδί, δεν έχω φύγει από τα στάδια.

- Χρειάστηκε να περάσετε κάποιο διάστημα αποφόρτισης μετά τα όσα συνέβησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004;

Αυτό κάνω τόσα χρόνια. Ολες οι καταστάσεις και όλα τα πράγματα που περνάμε στη ζωή έρχονται για κάποιον λόγο. Νομίζω που εγώ έτσι ήμουν πάντα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να εμφανίζομαι κάπου που δεν έχω τίποτα να πω ή να κάνω, πέρα από κάτι τέτοιες προσπάθειες που βοηθούν το γενικότερο κοινωνικό σύνολο. Το θέμα είναι να είμαστε καλά εσωτερικά και να έχουμε μια ψυχική ηρεμία. Αυτό είναι το βασικότερο στη ζωή και μετά έρχονται όλα τ’ άλλα.

- Τι δεν ξέρει ο κόσμος για τον Κώστα Κεντέρη;

Είμαι αυτό που βλέπει ο κόσμος, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Πάντα ήμουν έτσι από παιδί κι αυτό προσπαθώ να εμφυσήσω και στα παιδιά μου. Δεν χρειάζεται ούτε να απογοητεύονται πολύ, ούτε να ενθουσιάζονται πολύ. Παν μέτρον άριστον για να υπάρχει ισορροπία.

ΠΒΑ_Κωστας_Μουτζουρης__Κωστας_Κεντερης__Σοφια_Σακοραφα__Δημητρα_Μουτζουρη
Mε το ζεύγος Μουτζούρη και την Σοφία Σακοράφα


- Τι σημαίνουν για εσάς τα μετάλλια, οι νίκες και όλες αυτές οι μεγάλες αθλητικές επιτυχίες που πετύχατε;

Το Σίδνεϊ ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου, η αλήθεια είναι αυτή, γιατί εκεί σημειώθηκε και η πρώτη μου μεγάλη νίκη. Από κει και πέρα, όμως, ήρθαν κι άλλες μεγάλες επιτυχίες, που η καθεμιά έχει αφήσει μέσα στην ψυχή μου το δικό της στίγμα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Εντμοντον του Καναδά το 2001 και τη νίκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο της Γερμανίας.

- Σας έχει πικράνει κάτι από εκείνη την εποχή και συγκεκριμένα από την περίοδο του 2004;

Οχι, όχι καλή καρδιά και όλα μια χαρά. Υγεία να υπάρχει για όλο τον κόσμο και να είμαστε όλοι καλά. Δεν κοιτάω πίσω, μόνο μπροστά. Ηταν κάτι που πέρασε, δεν μου λείπει τίποτα. Αγάπησα τον χώρο του στίβου και του αθλητισμού και εξακολουθώ.

- Σε περίοδο πανδημίας είναι ο αθλητισμός μια εκτόνωση, ειδικά για τα παιδιά;

Ο αθλητισμός είναι σπουδαίο πράγμα γιατί πέρα από το σώμα φτιάχνει και διαμορφώνει χαρακτήρες. Τα παιδιά πρέπει να είναι κοντά στον αθλητισμό και ειδικά τώρα με την πανδημία καλό είναι να επισκέπτονται τα στάδια και να εκτονώνονται. Περάσαμε δύο χρόνια δύσκολα η αλήθεια είναι, γι’ αυτό τώρα που φαίνεται να επιστρέφουμε στην κανονικότητα ας δείξουμε επιπλέον προσοχή. Εχω παιδιά και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να μένουν όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι.


Ειδήσεις σήμερα

Δακτύλιος: Ελεύθερη κυκλοφορία για οχήματα υγραερίου, φυσικού αερίου, υβριδικά, ηλεκτρικά και Euro 6 έως 120 gr CO2

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε δύο μέρες έπεσε στην Αττική βροχή τριπλάσια απ' ό,τι κάθε Οκτώβριο

Κλειστή η Εγνατία στο ύψος της Μεγάλης Βόλβης λόγω συσσώρευσης υδάτων - Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης