Εκεί που χτυπά η καρδιά του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου

Εκεί που χτυπά η καρδιά του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου

To «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη και «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη τον Οκτώβριο στον Alpha

oyzeri_header

Μπορεί γενιές και γενιές να μεγάλωσαν και να συνεχίζουν να μεγαλώνουν με τις ταινίες της Φίνος Φιλμ, ωστόσο ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος είναι αυτός που σήμερα πιάνει τον σφυγμό της κοινωνίας και τον παλμό της εποχής με μια θεματολογία που αγγίζει το συλλογικό ασυνείδητο και ανασκαλεύει την ιστορική μνήμη.

Ο Alpha στηρίζει τις ελληνικές ταινίες σύγχρονης παραγωγής που καταγράφουν την ιστορία και φωτίζουν γεγονότα που έχουν καθορίσει το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει δύο σημαντικές ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν την τελευταία εξαετία: απόψε «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη και «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, σε πρώτη τηλεοπτική προβολή, την Κυριακή 24/10/2021.

«Ουζερί Τσιτσάνης», απόψε στις 21:30
Στην υπό γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη εν έτη 1942-1943, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης και παθιασμένη ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή.

• Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, η ταινία παρουσιάζει μια μυθιστορηματική ανάπλαση της εποχής.
• Στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 2016 ήταν υποψήφια σε έξι κατηγορίες: «Α’ Ανδρικού Ρόλου», «Β’ Ανδρικού Ρόλου», «Β’ Γυναικείου Ρόλου», μακιγιάζ, ενδυματολογίας και σκηνογραφίας και κέρδισε στην κατηγορία του «Β’ Γυναικείου Ρόλου». Της, κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο 13o Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο.
• Στο soundtrack της ταινίας περιλαμβάνεται μια σπάνια εκτέλεση της «Συννεφιασμένης Κυριακής» από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας Τσιτσάνη, ερμηνευμένο από τον Βασίλη Τσιτσάνη και την Ελένη Γεράνη.

«Ουζερί Τσιτσάνης»
Κλείσιμο
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Δραματική ταινία ελληνικής παραγωγής 2015
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Σενάριο: Βασίλης Σπηλιόπουλος, Άντα Γκουρμπαλή, Μανούσος Μανουσάκης
Ηθοποιοί: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Χριστίνα Χειλά–Φαμέλη, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Στάνκογλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λάκης Κομνηνός, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μαρία Καβουκίδου, Μιχάλης Αεράκης, Γιάννης Αϊβαζής, Ξανθή Γεωργίου, Θοδωρής Αντωνιάδης.
Διάρκεια 109 λεπτά

«Το τελευταίο σημείωμα» (The last note), Α’ τηλεοπτική προβολή, Κυριακή 24/10/2021, στις 21:30
Ο Ναπολέων Σουκατζίδης είναι Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και από το 1936 έως το 1944 ήταν κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές. Την περίοδο της φυλάκισής του στο Χαϊδάρι, ο 34χρονος εκτελούσε χρέη διερμηνέα στον Γερμανού διοικητή, Καρλ Φίσερ.

Μπροστά από τα μάτια του πέρασε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα χρόνια της κατοχής και έγινε της φορές μάρτυρας φρικτών βασανιστηρίων. Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις της ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατουμένων του αποφασίζεται μετά από την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον στρατιωτικό διοικητή Λακωνίας.

Ο θάνατος του διοικητή Κρες και άλλων 3 Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε έναν Γερμανό. Ο Ναπολέων Σουκατζίδης είναι μέσα στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την Πρωτομαγιά του 1944, ημέρα της εκτέλεσης, βρίσκεται μπροστά σε ένα τρομερό δίλημμα καθώς ο διοικητής Φίσερ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του 34χρονου στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό της το πρόσωπό του, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί της θανατικής ποινής βάζοντας στη θέση του έναν άλλο συγκρατούμενό του.

• Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης των μεγάλων και αγαπημένων από τον κόσμο κινηματογραφικών επιτυχιών «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά», «Η Φανέλα με το 9», «Πέτρινα Χρόνια» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα».
• Ένα από τα πλέον διαβόητα και τραγικά περιστατικά στα ελληνικά χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αποδίδεται όσο το δυνατόν πιο πιστά, δημιουργώντας ένα συγκινητικό ιστορικό δράμα.
• Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν της Φυλακές Ιτζεδίν και σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Κρήτης.

«Το τελευταίο σημείωμα»
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Ιστορικό δράμα, ελληνικής παραγωγής 2017
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο: Παντελής Βούλγαρης, Ιωάννα Καρυστιάνη
Ηθοποιοί: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής κ.α.
Διάρκεια 108 λεπτά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης