Λίντα Ζερβάκη: Η Ελληνίδα παρουσιάστρια που... τρόλαρε τους Γερμανούς πολιτικούς με Μίκυ Μάους!

Λίντα Ζερβάκη: Η Ελληνίδα παρουσιάστρια που... τρόλαρε τους Γερμανούς πολιτικούς με Μίκυ Μάους!

Ποια είναι η ελληνικής καταγωγής παρουσιάστρια, η οποία έκλεψε την παράσταση στο debate των πολιτικών αρχηγών της Γερμανίας - Πώς η κόρη των Ελλήνων Gastarbeiter έγινε η τηλεοπτική σταρ που χτίζει την καριέρα της, τρολάροντας τους Γερμανούς με πιτόγυρα και τσιγκελωτά μουστάκια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
zervaki4343
Τον Οκτώβριο του 2018, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, η Λίντα Ζερβάκη πόζαρε χαμογελαστή για μια αναμνηστική φωτογραφία δίπλα στη Βίκυ Λέανδρος, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τις συζύγους των πρώτων πολιτών της Ελλάδας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αντιστοίχως. Η λεζάντα της εικόνας με τη χαρωπή εξάδα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Facebook της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ανέφερε: «Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι οι δύο πρόεδροι αναγνωρίζουν την τόσο ξεχωριστή φιλία μεταξύ των δύο χωρών».

Η δήλωση αποδιδόταν από κοινού στην πασίγνωστη τραγουδίστρια και ευγενή Βίκυ Λέανδρος και τη Λίντα Ζερβάκη, την οποία τότε ουδείς γνώριζε, καθώς το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν ο Γερμανός πρόεδρος - και μάλλον οι προσδοκίες που καλλιεργούσε η τότε ελληνική πολιτική ηγεσία για μια δήλωσή του, ή έστω κάποια χαραμάδα υπαινιγμού για την απόδοση των πολεμικών αποζημιώσεων. Ετσι, παραδόξως, η μελαχρινή Ελληνογερμανίδα δημοσιογράφος πέρασε τότε κάτω από το ραντάρ των ελληνικών ΜΜΕ.

Η ταυτότητά της δεν αποκαλύφθηκε - και ας μην ήταν κρυφή, ούτε το πώς και γιατί βρέθηκε στη συντροφιά των δύο προέδρων. Και ακόμη πιο άγνωστη έμεινε το 2018 η προσωπική της ιστορία, το ότι, π.χ., οι αυτόχθονες συμμαθητές της στο Αμβούργο την αποκαλούσαν κοροϊδευτικά «τζατζίκι» κ.λπ. Η Λίντα Ζερβάκη, άλλωστε, περιγελώντας τα στερεότυπα, συνηθίζει να δηλώνει ότι είμαι bi - εννοώντας όχι ότι είναι αμφισεξουαλική, αλλά ότι έχει δύο εθνικότητες, την ελληνική και τη γερμανική. Και όταν τη ρωτούν ποιο από τα διαβατήριά της θα προτιμούσε να κρατήσει αν ήταν αναγκασμένη να επιλέξει ένα από τα δύο, απαντά, στον ίδιο σκωπτικό τόνο, «νιώθω σαν γύρος με τηγανητές πατάτες. Απλώς είμαι Ευρωπαία».

zervaki__2__2
Η Λίντα Ζερβάκη ποζάρει με τους πολιτικούς αρχηγούς της Γερμανίας στο φινάλε του Debate, το κλου του οποίου ήταν η αναφορά της στις περιβαλλοντικές ανησυχίες του Μίκυ Μάους
zervaki__3_

Πριν από λίγες ημέρες η Λίντα Ζερβάκη έγινε ακαριαία διάσημη στη γη των προγόνων της καθώς πρωταγωνίστησε με τον δικό της τρόπο στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας. Η Ζερβάκη, ως παρουσιάστρια εκπομπών λόγου στον ιδιωτικό σταθμό ProSieben, ανέλαβε καθήκοντα συντονίστριας στην 3η τηλεοπτική αναμέτρηση (debate) μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, δηλαδή τον Αρμιν Λάσετ του Χριστιανοδημοκρατικού συνασπισμού CDU/CSU, τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ολαφ Σολτς και την «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ. Το αναπάντεχο εύρημα με το οποίο η Λίντα Ζερβάκη εξασφάλισε μια θέση στην ιστορία των γερμανικών ντιμπέιτ, ήταν ένα παλιό τεύχος του κόμικ «Μίκυ Μάους», το οποίο εμφάνισε τη στιγμή που η συζήτηση είχε φτάσει στο ευαίσθητο ζήτημα της πολιτικής προστασίας.

Κρατώντας το περιοδικό στα χέρια της, η Λίντα εξήγησε ότι το 1993, όταν είχε κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο τεύχος, η ίδια εργαζόταν στο kiosk (κάτι ανάμεσα σε περίπτερο και μίνι μάρκετ) που διατηρούσε η οικογένειά της στα περίχωρα του Αμβούργου. Και επειδή εκτός από πωλήτρια ήταν και αναγνώστρια των περιοδικών, θυμάται ότι ήδη από τότε ακόμη και το «Μίκυ Μάους» εξέφραζε αγωνία για την κλιματική αλλαγή. Εξ αφορμής αυτού, η Ζερβάκη προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Αρμιν Λάσετ, πιέζοντάς τον να τοποθετηθεί στο ζήτημα των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, με τις τρομακτικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Γερμανίας, εξαιτίας των οποίων 180 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το εν λόγω επεισόδιο, το οποίο χάρισε μια κάποια αθανασία στην προσωπικότητά της, είναι χαρακτηριστικό της αντισυμβατικής προσέγγισης της Λίντας Ζερβάκη, όχι μόνο σε ζητήματα τόσο σοβαρά όσο οι γερμανικές εκλογές, αλλά και στη ζωή γενικότερα. Στα 46 της χρόνια σήμερα, παντρεμένη με Γερμανό δημοσιογράφο, μητέρα δύο παιδιών (γιος 9, κόρη 6 ετών) και με μια αρκετά επιτυχημένη σταδιοδρομία σε ραδιόφωνο και τηλεόραση στη Γερμανία, η Ζερβάκη αποφεύγει συστηματικά τη σοβαροφάνεια. Φροντίζει να προσθέτει μια πινελιά χιούμορ και ελαφρότητας σε οτιδήποτε κάνει, ενώ εξακολουθεί να μετακινείται καθημερινά μεταξύ σπιτιού και δουλειάς με το αστικό λεωφορείο ή το ποδήλατό της. Οσο για εκείνο το «τζατζίκι», η ίδια υποβαθμίζει τη σημασία του, αρνούμενη να το εκλάβει σαν προσπάθεια εκφοβισμού, εκδήλωση φυλετικής προκατάληψης κ.λπ.

zervaki__7_
Κλείσιμο

Χωρίς μελόδραμα

Το αυτοσαρκαστικό ύφος της Ζερβάκη, με συχνές αναφορές και έντονη την εύθυμη συμπάθεια προς τις χαρακτηριστικές ελληνικές συνήθειες, όπως το προληπτικό φτύσιμο τρις, «φτου, φτου, φτου», σαν ξόρκι του κακού, κ.ά., θα μπορούσαν να της χαρίσουν κάλλιστα τον τίτλο της «Γερμανίδας Νία Βαρντάλος», ή μιας Τίνα Φέι σε ελληνογερμανική έκδοση.

Η Λίντα Ζερβάκη ξεκίνησε ως μαθητευόμενη σε μια πολυεθνική διαφημιστική εταιρεία, όπου κατόπιν προσελήφθη ως κειμενογράφος και αφού εργάστηκε εκεί επί 3 χρόνια, μεταπήδησε στη Δημοσιογραφία. Γρήγορα βρέθηκε να συμπαρουσιάζει ενημερωτικές εκπομπές, ακόμη και το «Tagesshau» («Δελτίο της ημέρας») του κρατικού δικτύου ARD, ίσως του πλέον ιστορικού μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης. Για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, περίπου 10 ετών, η Ζερβάκη υπήρξε μάλιστα η πρώτη μη αυτόχθων παρουσιάστρια της θρυλικής αυτής εκπομπής. Τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να αποφύγει το «γερμανικό νούμερο» για τις πολύ πρωινές υποχρεώσεις της στα media, αποφάσισε να μην έχει πλέον καθημερινή δέσμευση και ανέλαβε την παρουσίαση μιας εβδομαδιαίας εκπομπής τύπου infotainment στο ProSieben. Παράλληλα δημιουργεί τα δικά της podcast, ενώ στο βιογραφικό της έχει την ανάμειξη σε προκριματικά σόου για τον διαγωνισμό της Εurovision, εμφανίσεις σε βιντεοκλίπ, καθώς και τη συγγραφή δύο βιβλίων. Το πρώτο έχει τίτλο «Η βασίλισσα της παρδαλής σακούλας - Ιστορίες μέσα από το περίπτερο» και το δεύτερο «Etsikietsi - Αναζητώντας τις ρίζες μου». Αμφότερα είναι, προφανώς, αυτοβιογραφικά. Αν εξαιρεθεί ο θάνατος του πατέρα της, Χρήστου, από καρκίνο ενώ η ίδια ήταν μόλις 11 ετών, στα βιβλία της η Ζερβάκη αποφεύγει την τραγικοποίηση των γεγονότων που διαμόρφωσαν τη ζωή και τον χαρακτήρα της. Εκθέτει στον αναγνώστη χωρίς μελόδραμα και ενίοτε με ύφος που θυμίζει το «Γάμος αλά ελληνικά», τις περιπέτειες των γονέων και των συγγενών της μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
zervaki__5_
Τα δύο βιβλία της Λίντας Ζερβάκη με τίτλους: το πρώτο «Η βασίλισσα της παρδαλής σακούλας - Ιστορίες μέσα από το περίπτερο» και το δεύτερο «Etsikietsi (Ετσι κι έτσι) - Αναζητώντας τις ρίζες μου»
zervaki__6_

Στην Καλαμάτα

Ιδιαίτερα το δεύτερο βιβλίο της Ζερβάκη, το «Etsikietsi», είναι αφιερωμένο στην ιστορία της μητέρας της. Της κυρίας Χρυσούλας -Χρυσή όπως η ίδια προτιμούσε να ονομάζεται- από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων, την οποία η Λίντα φαίνεται να λατρεύει. Και όχι μόνο επειδή ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της αναγκάστηκε να αναλάβει μόνη της τη λειτουργία του παντοπωλείου στο Αμβούργο μαζί με την ανατροφή των τριών παιδιών της, του πρωτότοκου Χαράλαμπου, της Λίντας και του μικρότερου Γιάννη. Στα μάτια της κόρης της, η Χρυσή Ζερβάκη κατέληξε μια ηρωίδα της ζωής σε έναν ξένο τόπο, που έμαθε γερμανικά δουλεύοντας σαν ανειδίκευτη εργάτρια σε εργοστάσια ποδηλάτων, μολυβιών κ.ά. και που, όποτε την κυρίευε η απελπισία για το αύριο, μοιραζόταν τον πόνο της κλαίγοντας με τυχαίους Γερμανούς -αλλά στα ελληνικά.

Για τον εαυτό της η Λίντα γράφει στο πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας της ότι «μεγάλωσα απότομα όταν πέθανε ο πατέρας μου. Εως τότε, τα αδέλφια μου κι εγώ δουλεύαμε στο μαγαζί μας τα Σαββατοκύριακα. Μετά τον θάνατο του μπαμπά, ανέλαβα διευρυμένα καθήκοντα, ως υπεύθυνη προμηθειών, παρόλο που ακόμη ήμουν έφηβη». Σε ό,τι αφορά στην ελληνομάθειά της, η Λίντα εξομολογείται ότι ενώ οι γονείς της επέμεναν να μιλούν μόνο ελληνικά στο σπίτι με τα παιδιά τους, η ίδια έμαθε τη γλώσσα, αλλά προτιμούσε να απαντά στα γερμανικά. Στο βιβλίο «Etsikietsi» περιγράφει ένα οδοιπορικό μνήμης που έκανε στην Ελλάδα μαζί με τη μητέρα της. Συμπτωματικά, λίγο καιρό αργότερα, η γερμανική προεδρία την προσκάλεσε να επιστρέψει στη χώρα μας, αυτή τη φορά μαζί με τη Βίκυ Λέανδρος, για τη σύσφιγξη της ελληνογερμανικής φιλίας. Και να πώς η Λίντα Ζερβάκη μεταφέρει τις εντυπώσεις της από εκείνο το ταξίδι, τον Οκτώβριο του 2018: «Φτάσαμε στην Καλαμάτα, όπου ένα καφενείο πάνω στην παραλία είχε κρατηθεί αποκλειστικά για εμάς.

zervaki__1__2
Η Λίντα Ζερβάκη περιγελώντας τα στερεότυπα, συνηθίζει να δηλώνει ότι είμαι bi -εννοώντας ότι είναι και Γερμανίδα και Ελληνίδα
zervaki__4_

Ο Παυλόπουλος χαιρετούσε το προσωπικό σαν να ήταν σόι του και φάνηκε ότι ερχόταν συχνά εδώ. Η σερβιτόρα, που δεν πρέπει να ήταν πάνω από 20 ετών, πήρε ήρεμα παραγγελίες από όλους μας. Κάποια στιγμή είπε σε κάποιον να μη φωνάζει γιατί οι καφέδες δεν ήταν δυνατόν να ετοιμαστούν πιο γρήγορα. Στη Γερμανία θα έτρεχαν όλοι σαν παλαβοί, αλλά εγώ γέλασα μέσα μου πανηγυρίζοντας για τη νεαρή σερβιτόρα. Πόσο ελληνική ήταν αυτή η σκηνή. Γιατί να πανικοβληθείς επειδή ήρθαν δύο πρόεδροι Δημοκρατίας στην καφετέριά σου; Στη Γερμανία, πριν από μια τόσο σημαντική επίσκεψη, θα έκαναν πρόβες επί εβδομάδες. Αχ, Ελλάδα».


Ειδήσεις σήμερα:

Αρκαλοχώρι: Oλόκληρο τo χωριό καταστράφηκε από τον σεισμό

Μέρκελ: «Να πρoχωρήσουμε γρήγορα στον σχηματισμό κυβέρνησης»

Καιρός σήμερα: Ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο - Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας από Τρίτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης