«Ellen DeGeneres Show»: Το τέλος μίας εποχής ή το τέλος στην υποκρισία;

«Ellen DeGeneres Show»: Το τέλος μίας εποχής ή το τέλος στην υποκρισία;

Στα 63 της χρόνια η Έλεν ΝτεΤζενέρις είναι πολυεκατομμυριούχος, παγκοσμίως διάσημη και στην τροπαιοθήκη της τα βραβεία που έχει κατακτήσει είναι πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να θυμάται η ίδια

ellen-main
Υπό μία εντελώς ελληνική σκοπιά και έαν κάποιος θέλει να είναι ειλικρινής, το περίφημο σόου της Έλεν ΝτεΤζενέρις άνετα θα μεταφερόταν στα καθ' ημάς υπό τον ελαφρώς παραλλαγμένο, αλλά πολύ πιο ταιριαστό τίτλο «Ντε Ξενέρις». Και εάν μεταφερόταν στην ελληνική τηλεόραση ως είχε (ως πρωτότυπη παραγωγή, όχι σαν αναμετάδοση του αμερικανικού), το συγκεκριμένο σόου πιθανότατα θα κατέληγε γρήγορα να συναγωνίζεται σε τηλεθέαση μεταμεσονύκτιες επαναλήψεις εκπομπών λόγου στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Στις ΗΠΑ, αντιθέτως, τα σαχλά χορευτικά της παρουσιάστριας, η όλη αθώα/χαζοχαρούμενη διάθεση, οι παιδαριώδεις φάρσες και οι εκπλήξεις, η μαζική υστερία του κοινού για τα δώρα που μοιράζει, μαζί με οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνεται στο «Ellen DeGeneres Show» δημιούργησε έναν μοντέρνο τηλεοπτικό θρύλο, ο οποίος πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί. Γι' αυτό οφείλει κανείς να σέβεται, ή, έστω να αναλύει την τρομακτική επιτυχία της ίδιας της Έλεν ΝτεΤζενέρις, εφόσον αυτή ήταν ο ιθύνων νους και το πλέον ελκυστικό συστατικό στη συνταγή της.

Η ΝτεΤζενέρις είναι πνευματώδης, διαθέτει εκ φύσεως την ευστροφία και την ευστοχία της χιουμοριστικής ατάκας και τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια ήταν ισάξια (αν όχι ανώτερη) με τους χολιγουντιανούς αστέρες που κάθονταν απέναντί της για την καθιερωμένη ενότητα του «Ellen DeGeneres Show» με τις συνεντεύξεις. Αυτό σημαίνει ότι η Έλεν ΝτεΤζενέρις πιθανότατα δεν θα είχε καμία τύχη εάν απευθυνόταν σε ένα κοινό όπως το ελληνικό, το οποίο προτιμά πιο δυναμικά στοιχεία, όπως πχ το κουτσομπολιό και το κράξιμο.

Στις ΗΠΑ, όμως, έγινε ζάπλουτη και σούπερ-σταρ, συνδυάζοντας στοιχεία από τους κωμικούς που ανέκαθεν θαύμαζε, όπως τον ιδιοφυή Γούντι Άλεν και την ανεπανάληπτη Λουσίλ Μπολ.

Όσοι έχουν προσπαθήσει να παρακολουθήσουν το σόου της και έχουν μείνει με την απορία «προς τι ο όλος ντόρος;», η περσόνα της Έλεν ΝτεΤζενέρις μένει ταυτισμένη κυρίως για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η μνημειώδης σέλφι στην τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ, το 2014, με την Έλεν (ως παρουσιάστριας της βραδιάς) περιστοιχισμένη από την crème de la crème της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος.

Έχοντας διαμοιραστεί και ανακατευθυνθεί εκατομμύρια φορές, η συγκεκριμένη εικόνα κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ δημοτικότητας στο Twitter. Ο δεύτερος λόγος που το όνομα της Έλεν μπορεί να ξυπνά συγκεκριμένους συνειρμούς, είναι η δημόσια παραδοχή της ομοφυλοφιλίας της. Και πάλι, η μικροκαμωμένη και νευρώδης ΝτεΤζενέρις κατάφερε να γίνει ένα οικείο και φιλικό σύμβολο του λεσβιασμού, υιοθετώντας ένα όλο και πιο έντονα ανδροπρεπή ενδυματικό κώδικα και, φυσικά, προβάλλοντας τον γάμο της με την, επίσης γλυκύτατη και γοητευτική Αυστραλο-αμερικανίδα επιχειρηματία, Πόρσια ντε Ρόσι.

Κλείσιμο
Στα 63 της χρόνια η Έλεν ΝτεΤζενέρις είναι πολυεκατομμυριούχος, παγκοσμίως διάσημη και στην τροπαιοθήκη της τα βραβεία που έχει κατακτήσει είναι πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να θυμάται η ίδια. Επίσης, εκτός από παρουσιάστρια και celebrity, η ΝτεΤζενέρις είναι ένας ολόκληρος όμιλος επιχειρήσεων, με εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικού και μουσικού περιεχομένου, αλλά και ενδυμάτων.

075_collin-77thannu200105_npYCD


Φυσικά, ως είθισται σε προσωπικότητες με τόσο μεγάλη αναγνωρισιμότητα και δημοφιλία, η Έλεν δραστηριοποιείται εντατικά στον φιλανθρωπικό τομέα. Αντίθετα πχ από τον Τζίμι Φάλον, ο οποίος εξελίχθηκε σε σπουδαίο παρουσιαστή τοκ-σόου παρόλο που προηγουμένως ήταν ένας μετριότατος -λίαν επιεικώς- ηθοποιός, η Έλεν ΝτεΤζενέρις έκανε καριέρα σαν κωμικός σταντ-απ.

Το είδος είναι εξαιρετικά απαιτητικό, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου το κοινό είναι εκπαιδευμένο στο να ξεχωρίζει τους πραγματικά ταλαντούχους διασκεδαστές -και η Έλεν ΝτεΤζενέρις διέπρεπε ως τέτοια, ήδη από τη δεκαετία του '80. Βεβαίως, η φλέβα χρυσού και το ιδανικό για εκείνην μέσον έκφρασης των πολλαπλών χαρισμάτων της, ήταν το καθημερινό σόου. Το οποίο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2003 και, όπως η ίδια η Έλεν ΝτεΤζενέρις ανακοίνωσε την Τετάρτη 12 Μαΐου, θα κλείσει οριστικά τον κύκλο του το 2022. Έως τότε το «Ellen DeGeneres Show» θα έχει συμπληρώσει 19 χρονια ζωής, έχοντας διαγράψει μια αξιοθαύμαστη τροχιά, η οποία ακολουθούσε τη διαρκή -όπως θεωρούνταν έως πέρυσι- άνοδο του άστρου της ίδιας της Έλεν ΝτεΤζενέρις.

Ένα μπαράζ αρνητικών μαρτυριών από πρώην συνεργάτιδες και υπαλλήλους στα παρασκήνια του σόου, οι οποίες αποτύπωναν ένα μάλλον εφιαλτικό εργασιακό περιβάλλον -και δη με ευθύνη της ίδιας της Έλεν, έκαναν θρύψαλλα το μύθο της «αγαθής και φιλανθρώπου», πολυαγαπημένης παρουσιάστριας.

Το Σεπτέμβριο του 2020, όταν η εκπομπή άρχισε ξανά μετά τη θερινή διακοπή, η ΝτεΤζενέρις προσπάθησε να δείξει ότι το τελευταίο που ήθελε ήταν να κουκουλώσει τις καταγγελίες και να παρακάμψει τους χαρακτηρισμούς ότι οι συνθήκες δουλειάς δίπλα της ήταν «τοξικές».

080_HL_DHIMBERT_1199162


Απευθυνόμενη, λοιπόν, στο πιστό και αφοσιωμένο της κοινό, η Έλεν είπε «πληροφορήθηκα ότι εδώ έχουν γίνει πράγματα που δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί. Και αυτό το παίρνω πολύ στα σοβαρά. Λέω λοιπόν 'συγνώμη' σε όσους ανθρώπους εθίγησαν».

Η πρεμιέρα της 18ης σεζόν του «The Ellen DeGeneres Show» σημείωσε τεράστια τηλεθέαση, την υψηλότερη από τις αντίστοιχες των προηγουμένων τεσσάρων ετών. Όμως, αποδείχθηκε πως το κοινό είχε μια πρόσκαιρη περιέργεια να παρακολουθήσει το πώς η Έλεν θα αντιπαρερχόταν την δύσκολη κατάσταση, στην οποίαν είχε περιέλθει ύστερα από βαριές κατηγορίες ότι η ίδια και οι στενοί της συνεργάτες είναι υπερόπτες, απότομοι, ακόμη και βάναυσοι με τους υφισταμένους τους.

Σύμφωνα με τα θύματά τους, υπήρξαν κρούσματα ακόμη και ρατσιστικών συμπεριφορών, φραστικής βίας και κακοποίησης. Αμέσως μετά από την πρεμιέρα του Σεπτεμβρίου, οι τηλεθεατές γύριζαν την πλάτη τους κατά εκατομμύρια στην πρώην λατρεμένη παρουσιάστρια.

Η Έλεν ΝτεΤζενέρις είναι υπερβολικά έξυπνη και πεπειραμένη ώστε να αγνοήσει το σαφές μήνυμα που της έστειλε το κοινό. Βλέποντας την τηλεθέαση της εκπομπής της να πέφτει στο ήμισυ σε σχέση με το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, η Έλεν ανακοίνωσε ότι το «The Ellen DeGeneres Show» περνά στην ιστορία -αλλά από το 2022.

Τότε ολοκληρώνεται το συμβόλαιο της ΝτεΤζενέρις με τη Warner Bros, ώστε να στραφεί απερίσπαστη σε νέα προϊόντα, νέο «ψυχαγωγικό περιεχόμενο» κατά τον τρέχοντα όρο, για τη συνδρομητική πλατφόρμα HBO. Η επίσημη δικαιολογία της Έλεν ΝτεΤζενέρις ήταν ότι «χρειάζομαι μια καινούργια πρόκληση για να με ανανεώσει».

Στην πράξη, το κοινό απλώς είπε στην Έλεν με τον τρόπο του ότι, αν ισχύουν όλα όσα της καταμαρτυρούνται, καλύτερα να σταματήσει να υποκρίνεται τη χαρωπή και καλοσυνάτη οικοδέσποινα, όταν πίσω από τις κάμερες αντιμετωπίζει σαν απορρίμματα τους υπαλλήλους της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης