LIVE

Κορωνοϊός

Το βυθισμένο... όνειρο του Σταμάτη Κόκοτα που στοιχειώνει τον Σαρωνικό

Kokotas-arthro

Το πλοίο STACOCO με το οποίο ο δημοφιλής τραγουδιστής θέλησε να μπει στο χώρο της ναυτιλίας, βρίσκεται παροπλισμένο και μισοβυθισμένο και απειλεί με ρύπανση τον Σαρωνικό - Η φιλία του με τον Ωνάση και πώς αποφάσισε να επενδύσει στη ναυτιλία

«Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε στης λίμνης μέσα το θολό νερό. Με ελπίδες λιγοστές έστω και απατηλές να γυρίσεις περιμένω ίσως βγει αληθινό τ’ όνειρό μου το τρελό τ’ όνειρό μου το ναυαγισμένο».   Αυτοί είναι οι στίχοι μίας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που ερμήνεψε ο γνωστός τραγουδιστής των δεκαετιών '60 και '70 Σταμάτης Κόκοτας και έμελλε να είναι προφητικοί για το βήμα που προσπάθησε να κάνει ο τραγουδιστής στη ναυτιλία. Για την ακρίβεια αυτοί οι στίχοι είναι γραμμένοι από την στιχουργό Παπαγιαννοπούλου Ευτυχία και η σύνθεση της μουσικής ανήκει στον Καλδάρα Απόστολο.

 10 χρόνια σχεδόν αργότερα (το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε το 1967) η ζωή μέσα από ένα περίεργο παιχνίδι θα επιβεβαίωνε τους στίχους αυτού του σπουδαίου τραγουδιού για τον ερμηνευτή του.

Σύμφωνα με το Up Stories, το μεγαλύτερο παράσημο στην πολύ επιτυχημένη ούτως ή άλλως καριέρα του Σταμάτη Κόκοτα είναι ο θαυμασμός σε πρώτη φάση και η μετέπειτα φιλία του με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Ωνάσης αγαπούσε πολύ τα τραγούδια του λαϊκού ερμηνευτή πήγαινε πολύ συχνά να τον ακούσει live στα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζόταν και δεν άργησε πολύ όλο αυτό να εξελιχθεί σε μια δυνατή φιλία μεταξύ των δύο. Λέγεται μάλιστα πως η στενή του σχέση με τον Έλληνα μύθο των ναυτιλιακών του κόλλησε και το μικρόβιο με τα καράβια και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Το πρώτο και μοναδικό εμπορικό πλοίο που απέκτησε ο Σταμάτης Κόκοτας στην μικρή σταδιοδρομία του ως πλοιοκτήτης είναι το STACOCO. Πρόκειται για ένα πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου. Οι καταστηματάρχες της παραλιακής περιοχής του Ασπροπύργου όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα μισοβυθισμένο πλέον θυμούνται τον «Κύριο Σταμάτη» να επισκέπτεται τις ταβέρνες τους προκειμένου να προμηθευτεί φαγητο για το πλήρωμα του πλοίου μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που καθήλωσε μέχρι και σήμερα το πλοίο στην συγκεκριμένη θέση.

Τελευταίο φορτίο που φορτώθηκε στο συγκεκριμένο πλοίο ηταν τσιμέντο το οποίο λογικά θα έχει γίνει πέτρα στις μέρες μας. Nα συμπληρώσουμε και μερικά στοιχεία του πλοίου. Ηταν Κατασκευής 1952 και ναυπηγήθηκε στη Γερμανία με πρώτο όνομα το ST. MICHAEL. Τα Επόμενα ονόματα του πλοίου ήταν τα εξής : CHRISTINA VINNEN (1960), BRISINGA (1965), ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗΣ (1970), ΑΝΝΑ Μ (1970) Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως το φουγάρο του πλοίου κοσμούσε ένα μουσικό όργανο (πιθανότατα μπουζούκι) το οποίο όμως δεν είναι εμφανές στις μέρες μας λόγο της διάβρωσης. Η οικολογική καταστροφή που καραδοκεί. Το πλοίο όπως αναφέραμε και νωρίτερα ήταν φορτωμένο με τσιμέντο και έτοιμο να ταξιδέψει αυτό σημαίνει πως σε αυτό υπήρχαν καύσιμα, λιπαντικά κτλ. Το δρομολόγιο όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επικίνδυνο υλικό να βρίσκετε μέχρι και τις μέρες μας στο εσωτερικό του τόσο ταλαιπωρημένου πλέον σκαριού.

Δείτε το βίντεο:

STACOCO. Το Βυθισμένο όνειρο του Σταμάτη Κόκοτα που στοιχειώνει και απειλεί τον Σαρωνικό.


Η απόφαση για ανέλκυση του πλοίου

Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας μάλιστα είχε εκδόσει και απόφαση με την οποία τιμωρούσε με πρόστιμο τον γνωστό καλλιτέχνη ενώ είχε παρθεί και η απόφαση να διαγραφεί αυτο αν ο ίδιος προχωρούσε στην ανέλκυση του πλοίου, αλλά το υπουργείο στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφαση του.

Αναλυτικά η  απόφαση αναφέρει: Το Δ.Σ του ΟΛΕ ΑΕ, αφού έλαβε υπόψη του την ως άνω εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου και μετά από διαλογική συζήτηση ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ομόφωνα Άρει την υπ’ αριθμ. 27/239/31-07-2014 Απόφαση του Δ.Σ./ΟΛΕ ΑΕ, περί απαλλαγής από τα οφειλόμενα τέλη ναυαγίου ΑΝΝΑ Μ, ιδιοκτησίας κου Κόκκοτα Σταμάτη και εγκρίνει την εκ μέρους του ΟΛΕ ΑΕ, επικαιροποίηση των διαδικασιών, όπως αυτές προβλέπονται στον ν.2881/2001 «περί ναυαγίων», λόγω της παρόδου έξι (6) ετών από την προηγούμενη διαδικασία και σε εφαρμογή της με αριθμ. Πρωτ. 183/1-10-2014 επιστολής, που μας απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής του ΥΝΑ

Πηγή βίντεο: Up Stories
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης