20 χρόνια «Μονομάχος»: Η ταινία των Όσκαρ που λίγο έλειψε να μην... ολοκληρωθεί ποτέ!

20 χρόνια «Μονομάχος»: Η ταινία των Όσκαρ που λίγο έλειψε να μην... ολοκληρωθεί ποτέ!

Τα «καπρίτσια» του Ράσελ Κρόου, το πείσμα του Ρίντλεϊ Σκοτ και το... ανύπαρκτο σενάριο - Ο τραυματισμοί του πρωταγωνιστή και ο θάνατος του Όλιβερ Ριντ εν μέσω γυρισμάτων, έπειτα από μια νύχτα με ασύλληπτες ποσότητες αλκοόλ!

gladiator_main
Είκοσι χρόνια έκλεισαν στις 4 Μαΐου από την πρεμιέρα στους κινηματογράφους της επικής ταινίας «Ο Μονομάχος», που εκτόξευσε την καριέρα των πρωταγωνιστών, του σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ και «σάρωσε» πέντε Όσκαρ.

Gladiator - Trailer


Ποιος, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει την ατάκα του Ράσελ Κρόου, ο οποίος για την ταινία υποχρεώθηκε να χάσει 23 κιλά και να κάνει πέντε ώρες γυμναστική την ημέρα. «Το όνομά μου είναι Μάξιμους Ντέξιμους Μερίντιους και θα πάρω εκδίκηση σε αυτή την ζωή ή στην επόμενη». Δεν ήταν μόνο η εισπρακτική επιτυχία της, που την κατέστησε ένα κινηματογραφικό φαινόμενο. Σηματοδότησε την αφετηρία ενός είδους ταινιών που αποδείχθηκε ιδιαίτερα κερδοφόρα. Η εφημερίδα New York Times αφιέρωσε ένα εκτενές άρθρο για την επιρροή της συγκεκριμένης ταινίας, χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα την αφύπνιση που προκάλεσε στη βιομηχανία του θεάματος για την ιστορική εκείνη περίοδο.

My Name Is Maximus | Gladiator | SceneScreen


Κλείσιμο
Παρ’ όλα αυτά, τα γυρίσματά του Μονομάχου μόνο ανέφελα δεν ήταν. Αρχικά, δεν υπήρχε σενάριο. Ο παραγωγός απλά περιέγραψε την υπόθεση στον σκηνοθέτη, παρουσιάζοντάς του έναν πίνακα, στον οποίο ήταν ζωγραφισμένος ένας μονομάχος που ζητούσε την επιείκεια του αυτοκράτορα. Για κάποιο λόγο, ο Ρίντλεϊ δέχθηκε αμέσως. Ο πρωταγωνιστής ήταν μία άλλη υπόθεση. Ο Ράσελ Κρόου, διαβάζοντας το τελικό σενάριο, είπε στον ατζέντη του ότι θα το προσπεράσει, καθώς είχε σημαντικές επιφυλάξεις. Μία εκ των οποίων ήταν ότι θα κατέστρεφε την εκκολαπτόμενη καριέρα του, που είχε "στηθεί" σε ρόλους πιο εγκεφαλικούς. Μετά κόπων και βασάνων τον έπεισε ο σκηνοθέτης.

Οι τραυματισμοί ήταν μία ακόμα δοκιμασία. Ο Κρόου διένυε ήδη την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και το συνεργείο έτρεμε στην προοπτική ενός πιθανού τραυματισμού, καθώς ήδη οι σκηνές δράσεις ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές. Για τον λόγο αυτό, του είχαν απαγορέψει να παίζει ποδόσφαιρο στο σετ. Το αγαπημένο του χόμπι, στο οποίο, όμως, ήταν ιδιαίτερα επιθετικός. Παρ’ όλα αυτά, υπέστη διάφορους τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σπασμένου ισχίου, ενός σπασμένου ποδιού, ενώ κατάφερε να καταστρέψει τους τένοντές του, καθυστερώντας τα γυρίσματα.

Το σενάριο επίσης αποτέλεσε έναν μόνιμο πονοκέφαλο καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Χρειάστηκε να επιστρατευτούν τρεις διαφορετικού είδους συγγραφείς και δεκάδες εκδοχές. Η εμπλοκή στελεχών του στούντιο στην υπόθεση της ταινίας εξόργισε τον Κρόου, ο οποίος απείλησε να εγκαταλείψει την ταινία. Πράγματι, μία εβδομάδα πριν την αρχή των γυρισμάτων παραιτήθηκαν για δύο ημέρες, τόσο ο πρωταγωνιστής όσο και ο σκηνοθέτης. Επέστρεψαν! Εν τέλει, εν μέσω μαγνητοσκόπησης στη Μάλτα και στο Μαρόκο, ο δύσμοιρος σεναριογράφος, απομονωμένος σε ένα τροχόσπιτο 24 ώρες το 24ωρο, διαμόρφωνε το σενάριο. Για ενίσχυση επανήλθε και ο πρώτος σεναριογράφος, ο οποίος είχε απομακρυνθεί άρον άρον. Το τέλος της ταινίας βρισκόταν στον «αέρα», ακόμα και λίγες ημέρες πριν γυριστεί. Όλοι αμφιταλαντευόταν αν έπρεπε τελικά να πεθάνει ο μονομάχος Μάξιμος.

The Death of Maximus | Gladiator | SceneScreen


Τίποτα, όμως, δεν συγκρίθηκε με την τραγωδία του θανάτου ενός άλλου ηθοποιού, του Όλιβερ Ριντ, εν μέσω της παραγωγής. Παρ’ ότι, τόσο ο Ριντ όσο και ο Κρόου, εμφάνιζαν πολλές ομοιότητες, καθ’ ομολογία τους είχαν αμοιβαία αντιπάθεια. Η σχέση τους περιοριζόταν στις κοινές σκηνές. Παρ’ ότι ο Κρόου μείωσε το ποτό μετά από εντολές του σκηνοθέτη, ο Ριντ δεν τα κατάφερε. Κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου δέχτηκε μια πρόκληση από ναυτικούς σε μια παμπ. Ήπιε μονομιάς οκτώ ποτήρια μπίρας, 12 σφηνάκια ρούμι και μισό μπουκάλι ουίσκι πριν καταρρεύσει. Πέθανε καθ' οδόν προς το νοσοκομείο. Η τελευταία του σκηνή «συναρμολογήθηκε» με ήδη γυρισμένα πλάνα του.

Ούτε αυτό το τραγικό γεγονός στάθηκε αρκετό να σταματήσει τους συνεχείς καυγάδες. Ο Κρόου πιάστηκε στα χέρια με διάφορα άτομα του συνεργείου. Μία ημέρα απείλησε έναν από τους παραγωγούς, λέγοντάς του: «Θα σε σκοτώσω με τα γυμνά μου χέρια». Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η σχέση του με τον σκηνοθέτη, αλλά και τους συμπρωταγωνιστές του. Διαφωνούσε με τα πάντα, ακόμα και με την αρχική σκηνή του, που ορκίζεται εκδίκηση. Αρχικά αρνήθηκε να πει την ατάκα και χρειάστηκε να επιστρατεύσει ο Ρίντλεϊ όλη του την γοητεία...

Ειδήσεις σήμερα:

Η Κομισιόν παρουσιάζει αύριο συστάσεις για τη διάσωση της θερινής τουριστικής περιόδου

Γαλλία: Οι μαθητές του δημοτικού επιστρέφουν στις τάξεις έπειτα από 2 μήνες

Τέλος το αλκοόλ στις όχθες του Σηκουάνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης