Sussex Royal: Η virtual δίκη, τα άγνωστα SMS και η αποκαλυπτική βιογραφία

Sussex Royal: Η virtual δίκη, τα άγνωστα SMS και η αποκαλυπτική βιογραφία

Ο Χάρι και η Μέγκαν, αυτοεξόριστοι πια στο Λος Αντζελες επιχειρούν να μπουσουλήσουν δειλά ακόμα εκτός παλατιού μαθαίνοντας να ζουν ως κοινοί θνητοί

Harry-Meghan3
Την ώρα που ο Χάρι και η Μέγκαν συμπληρώνουν έναν μήνα ως κοινοί θνητοί, η διαμάχη τους με τον βρετανικό Τύπο θεριεύει στις δικαστικές αίθουσες, η 320 σελίδων βιογραφία τους οδεύει προς το τυπογραφείο, η πολιορκία για μια συνέντευξη είναι ασφυκτική, μα πρωτίστως οικονομικά δελεαστική, και ο γιος τους Αρτσι γίνεται ενός έτους. Τι ωραία που θα ήταν η ζωή αν δεν έπρεπε να καταβάλουν και 50.000 λίρες σε δικαστικά έξοδα και κυρίως αν δεν ηττούνταν στην πρώτη μάχη τους με τον βρετανικό Τύπο...

Ο Μάιος ταιριάζει στους Sussex - χωρίς τον επιθετικό προσδιορισμό Royal πια, αφού από τις 31 Μαρτίου απαρνήθηκαν τα δημόσια καθήκοντα, το βασιλικό αυτοπροσδιορισμό και τα 11 εκατομμύρια των ινσταγκραμικών followers τους. Στις 19 Μαΐου  του 2018 παντρεύτηκαν με δόξα και τιμή στο Κάστρο Ουίνδσορ, δίνοντας το φιλί της ζωής στο Μπάκιγχαμ ή έστω περνώντας την καγκελόπορτα του παλατιού με το λούστρο του εκσυγχρονισμού, αφού επιτέλους υποδέχτηκε στην αυλή του ως σύζυγο του τελευταίου περιζήτητου γαλαζοαίματου εργένη μια διαζευγμένη, μιγάδα, ηθοποιό, χωρίς αριστοκρατικό pedigree αλλά με οικουμενική αναγνωρισιμότητα λόγω της συμμετοχής της στο σίριαλ «Suits».

Στις 6 Μαΐου του 2019 απέκτησαν τον γιο τους Αρτσι Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ, προσφέροντας στο Στέμμα του Ηνωμένου Βασιλείου έναν ακόμα, τον 7ο συγκεκριμένα, διάδοχό του. Αλλά κυρίως μια περίφημη αφορμή στον βρετανικό Τύπο για να τους δείξει τα δόντια του με τις μάλλον ανορθόδοξες, στο όριο της αποδόμησης για το πρωτόκολλο επιλογές τους.

Harry-Meghan1


Ο φετινός Μάιος δεν βρίσκει τους δούκες ούτε σε γάμους, ούτε σε χαροκόπια. Ο Χάρι και η Μέγκαν, αυτοεξόριστοι πια στο Λος Αντζελες -για κάποιους απόλυτη ενσάρκωση της αγνωμοσύνης προς τη βασίλισσα Ελισάβετ- επιχειρούν να μπουσουλήσουν δειλά ακόμα εκτός παλατιού μαθαίνοντας να ζουν ως κοινοί θνητοί - ο Χάρι δηλαδή, γιατί της Μέγκαν παλιά της τέχνη.

Κλείσιμο
Την Παρασκευή 24 Απριλίου οι Σάσεξ πήραν μια γενναία γεύση αληθινού κόσμου παρακολουθώντας μέσω βιντεοκλήσης -λόγω πανδημίας- τη virtual συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αγγλίας όπου από τον περασμένο Οκτώβριο η Μαρκλ έχει προσφύγει κατά του εκδοτικού ομίλου Associated Newspapers, στον οποίο ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι εφημερίδες «Daily Mail», «Mail on Sunday» και «Express».

Meghan Markle Breaks Silence over Losing UK Tabloids Case


Η ηθοποιός κατηγορεί τη «Mail on Sunday», η οποία τον Φεβρουάριο του 2019 δημοσίευσε αποσπάσματα χειρόγραφης επιστολής της προς τον πατέρα της Τόμας Μαρκλ, για κατάχρηση ιδιωτικών πληροφοριών, κλοπή των πνευματικών δικαιωμάτων της και παραβίαση του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, η εν λόγω προκαταρκτική ακρόαση δεν αφορούσε την εκδίκαση της αγωγής -η ημερομηνία έναρξης της δίκης ακόμα εκκρεμεί-, αλλά νομικό ελιγμό της «Mail», που προσπαθεί να καταρρίψει κάποια από τα επιχειρήματα και κατά συνέπεια τις κατηγορίες της Μέγκαν.

Harry-Meghan2


Ορκιστείτε, παρακαλώ
Για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ο Χάρι και η Μέγκαν το έριξαν έξω, μένοντας ξάγρυπνοι μέχρι τις μικρές ώρες της ημέρας στη δυτική ακτή των ΗΠΑ ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα των οκτώ ζωνών ώρας που τους χωρίζουν από τη Μεγάλη Βρετανία. Μοναδικός παρών στη δικαστική αίθουσα ήταν ο δικαστής. Ενάγοντες, εναγόμενοι και οι νομικοί εκπρόσωποί τους συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Πάντως, εφόσον οι Σάσεξ δεν μπορούσαν να κλέψουν τις εντυπώσεις με τη φυσική παρουσία τους -πραγματικά κρίμα που το know-how της Μέγκαν από τα 108 επεισόδια «Suits» όπου έπαιξε πήγε χαμένο-, φρόντισαν να το κάνουν με τα στοιχεία που κατέθεσε ο δικηγόρος τους Ντέιβιντ Σέρμπον, πάλαι ποτέ νομικός εκπρόσωπος της αείμνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνα. Αλλά όχι μόνο. Ειδικευμένος σε υποθέσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής, εμπιστευτικότητας και δυσφήμησης, ο Σέρμπον έχει ένα πελατολόγιο που βρίθει διασημοτήτων, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ζεύγος Τραμπ, η οικογένεια του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, η Κέιτ Μος, ο Ελτον Τζον και ο σύζυγός του, καθώς και η Τσέλσι Κλίντον.

meghan_markle



Παρουσιάζοντας για πρώτη φορά πληθώρα SMS που αντάλλαξαν με τον Τόμας Μαρκλ μία εβδομάδα πριν από τον γάμο τους, ολόκληρη την επιστολή της Μαρκλ προς τον πατέρα της και την απάντηση εκείνου προς την κόρη του, οι Σάσεξ προσπαθούν να αποδείξουν ότι η εφημερίδα «Mail» αρχικά χειραγώγησε, κατόπιν διαπόμπευσε και τελικά εξανάγκασε τον 75χρονο Μαρκλ να προβεί σε δημόσιες αποκαλύψεις για εκείνη.

Υποστηρίζουν ακόμα ότι το συναισθηματικό ρήγμα ανάμεσα στον πατέρα και την κόρη δημιουργήθηκε ακριβώς εξαιτίας των δημοσιευμάτων της εφημερίδας, η οποία για περισσότερο από έναν χρόνο κεραυνοβολούσε κατ’ εξακολούθηση τη δούκισσα του Σάσεξ με λιβέλους που έβλαψαν τόσο τη δημόσια εικόνα όσο και την προσωπικότητά της.

Thomas_-Meghan_Markle


Ναι, ο Χάρι και η Μέγκαν με δούρειο ίππο την επίμαχη επιστολή ζητούν εκδίκηση για τα καντάρια αρνητικής δημοσιότητας που δέχτηκαν τους τελευταίους 24 μήνες. Από την άλλη, ο νομικός εκπρόσωπος του εκδοτικού ομίλου ισχυρίστηκε ότι η Μαρκλ γνώριζε ότι η περίφημη χειρόγραφη επιστολή της, που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2018, εκείνη με την οποία υποστήριζε ότι ο πατέρας της έκανε την καρδιά της χίλια κομμάτια, επρόκειτο να δημοσιευτεί, γι’ αυτό άλλωστε και φρόντισε να τη συντάξει με αψεγάδιαστη καλλιγραφία, ότι η δημοσίευση αποσπασμάτων του γράμματος δεν αλλοίωνε το νόημά του, καθώς και ότι η αποκάλυψη πληροφοριών για την ιδιωτική ζωή της δεν αποτελεί στην πραγματικότητα παραβίαση προσωπικών δεδομένων, εφόσον η ίδια ήταν ενήμερη. Προς υπεράσπιση του εκδοτικού συγκροτήματος επιστρατεύτηκε ο πατέρας της, που κατέθεσε μέσω υπομνήματος. Και φαίνεται ότι κατάφερε να πείσει τον δικαστή Μαρκ Γουάρμπι, ο οποίος στην ετυμηγορία που εξέδωσε πριν από 48 ώρες χαρακτήρισε τις αιτιάσεις της Μαρκλ άσχετες με την υπόθεση. Kοντολογίς, η «Mail» δεν ευθύνεται για το σχίσμα ανάμεσα στην ίδια και τον πατέρα της. Υποχρέωσε μάλιστα τη δούκισσα να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα, τα οποία υπολογίζονται σε 50.000 λίρες. Οι Σάσεξ μπορεί να έχασαν προς στιγμήν τη μάχη -κυρίως τις εντυπώσεις-, όχι όμως και τον πόλεμο με τα βρετανικά ταμπλόιντ, που θα συνεχιστεί όταν οριστεί τακτική δικάσιμος.

Ας μιλήσουμε για αμαρτίες γονέων. Τον Μάιο του 2018, λίγες ημέρες πριν από τον γάμο του Χάρι και της Μέγκαν, η πίεση που ασκούνταν από τον βρετανικό Τύπο στον Τόμας Μαρκλ είχε κορυφωθεί. Από κοντά και τα μάλλον υποτιμητικά δημοσιεύματα για εκείνον, που όμως στην πραγματικότητα στόχευαν να καυτηριάσουν την άκαρδη κόρη του. Εκείνη απολάμβανε διαμάντια και σαμπάνια, εκείνος μετά βίας μπορούσε να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Εξι μήνες πριν από τη γαμήλια τελετή η εφημερίδα «Mirror» είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες του Μαρκλ στο κατώφλι σούπερ μάρκετ του Μεξικού όπου ζει, οι οποίες τον παρουσίαζαν μόνο, οικονομικά στριμωγμένο, να βρίσκει παρηγοριά σε πολλά πακέτα τσιγάρων και μια εξάδα μπίρες.

Ωστόσο η χαριστική βολή δόθηκε από τη «Mail», μία ακριβώς εβδομάδα προτού ο Χάρι κάνει τη Μέγκαν δούκισσα. Στις 12 Μαΐου η εφημερίδα δημοσίευσε νέες φωτογραφίες του 75χρονου από τις δήθεν προετοιμασίες του για τον γάμο της κόρης του κατηγορώντας τον ότι έλαβε το ποσό των 100.000 λιρών για να κάνει τα στραβά μάτια και να επιτρέψει στους παπαράτσι το οφθαλμόλουτρο στην ιδιωτική ζωή του. Και ενώ η Μέγκαν Μαρκλ με μια λιτή ανακοίνωση προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ενημερώνοντας ότι ο πατέρας της για λόγους υγείας δεν θα παρίστατο στην τελετή, στην πραγματικότητα ένα οικογενειακό δράμα εκτυλισσόταν μεταξύ τους μέσω SMS.

Harry-Meghan


«Η άρνησή του να παραστεί στον γάμο ήταν αποτέλεσμα της δημόσιας διαπόμπευσής του από τον κατηγορούμενο, κάτι που ο κατηγορούμενος προσπαθεί εσκεμμένα να αγνοήσει», αναφέρεται σε ένα από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Εμμέσως ο Μαρκλ επαληθεύει τον ισχυρισμό της κόρης του επιβεβαιώνοντας ότι επικοινώνησε με τους τότε μελλόνυμφους μέσω γραπτού μηνύματος ζητώντας συγγνώμη για τη συμπεριφορά και την απουσία του από τον γάμο. Ωστόσο, κατόπιν η σιωπή του ήταν εκκωφαντική. Οι Σάσεξ παρουσίασαν τουλάχιστον πέντε προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν με τον Μαρκλ μέσω γραπτών μηνυμάτων, τα οποία όμως έμειναν αναπάντητα. «Αν μιλήσεις στον Τύπο, θα σου γυρίσει μπούμπερανγκ. Πίστεψέ με, Τομ. Μόνο εμείς μπορούμε να σε βοηθήσουμε, όπως κάνουμε από την πρώτη ημέρα», έγραφε ο Χάρι στο τελευταίο SMS που έστειλε στον πεθερό του πέντε ημέρες πριν από τον γάμο. Η φλυαρία όμως που επέδειξε ο πατέρας της Μέγκαν προς τον Τύπο αποδεικνύει ότι δεν τον έπεισε.

Κάν’ το όπως η Ναόμι
Αν για τον πρίγκιπα Χάρι η αντιδικία με τον εκδοτικό όμιλο, την οποία χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια, έχει αποκλειστικά και μόνο συναισθηματική αξία -στην περίπτωση που η Μαρκλ κερδίσει την υπόθεση, τα χρήματα που θα δοθούν ως αποζημίωση θα διατεθούν σε οργανισμούς κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού-, για τη Μεγάλη Βρετανία η έκβαση της δίκης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που τα media προβάλλουν και αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που θεωρούνται δημόσια πρόσωπα. Μπορεί ο ίδιος με την προσφυγή της συζύγου να προσπαθεί να αποφύγει να δει την ιστορία της καταπίεσης από τον Τύπο που έζησε η μητέρα του να επαναλαμβάνεται, ωστόσο η επίδρασή της στη σχέση μεταξύ Τύπου και διασήμων μπορεί να είναι πολύ βαθύτερη.

Η νομική ομάδα της Μαρκλ, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Σέρμπον, φαίνεται ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να πετύχει την καταδίκη της «Mail», έχοντας στο οπλοστάσιό της ένα ισχυρό νομικό προηγούμενο. Το 2004 η «Daily Mail» καταδικάστηκε για τη δημοσίευση φωτογραφιών της Ναόμι Κάμπελ από συνεδρία της στους «Ναρκομανείς Ανώνυμους». Το δικαστήριο αποφάνθηκε τότε ότι εφόσον δεν συνέτρεχαν λόγοι δημόσιου συμφέροντος η εφημερίδα ήταν υπόλογη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ο Χάρι και η Μέγκαν φαίνεται ότι προς το παρόν τουλάχιστον έχουν το πάνω χέρι στη δικαστική διαμάχη τους.

Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από την προκαταρκτική ακρόαση απέστειλαν επιστολή στις συντακτικές ομάδες των εφημερίδων «Daily Mail», «Sun», «Daily Express» και «Daily Mirror» ενημερώνοντας ότι διακόπτουν τους διαύλους επικοινωνίας με Μέσα που «κυκλοφορούν διαστρεβλωμένες, ψευδείς ή αβάσιμες ιστορίες» για τους ίδιους. Φυσικά, οι Βρετανοί δημοσιογράφοι τούς εγκαλούν για λογοκρισία, με πρώτη και καλύτερη τη «Mail», η οποία υποστηρίζει ότι τη Μαρκλ δεν μεταχειρίζεται μόνο ένδικα μέσα. Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι η επιστήθια φίλη της Τζέσικα Μαλρόνι προσπάθησε στις αρχές της χρονιάς να επηρεάσει προς όφελος της Μαρκλ συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα πρώην σύμβουλος της δούκισσας.

Harry-Meghan5


Η ζωή τους όλη με 8 ευρώ
Στην πραγματικότητα, οι Σάσεξ έχουν έναν ακόμα ή μάλλον δύο άσους στο μανίκι τους, για να απαντήσουν στους ψόγους και τις κατηγορίες. Μια συνέντευξη που εκκρεμεί και για την οποία λέγεται ότι τους προσφέρουν αμοιβή 1 εκατ. λιρών -ναι, οι κολλητές τους Οπρα Γουίνφρεϊ και Ελεν Ντε Τζένερες δίνουν μάχη χαρακωμάτων για την εξασφαλίσουν-, αλλά και μια άτυπη βιογραφία, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 11 Αυγούστου. Το βιβλίο «Thoroughly Modern Royals: The Real World Of Harry And Meghan», γραμμένο από τους βασιλικούς ανταποκριτές Ομιντ Σκόμπι και Κάρολιν Ντουράντ, λέγεται ότι θα συνοψίσει μέσα σε 320 σελίδες όλη την ιστορία του Χάρι και της Μέγκαν: από την ημέρα της γνωριμίας τους μέχρι την απόφασή τους να κρεμάσουν τα παπούτσια τους ως γαλαζοαίματοι καριέρας με το Megxit - και μάλιστα σε τιμή-τ’ αφεντικό τρελάθηκε, μόλις στα 8 ευρώ. Μολονότι δεν είναι γνωστό αν το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Dey Street Books θα έχει επισήμως την έγκριση του ζευγαριού, η στενή σχέση που διατηρούν με τους δύο συγγραφείς βεβαιώνει ότι θα έχει σίγουρα τις ευλογίες τους. Μάλιστα φαίνεται ότι προέτρεψαν φίλους τους -κυρίως της Μαρκλ- να αφηγηθούν από τη δική τους σκοπιά την ιστορία της εξόδου του Χάρι και της Μέγκαν από το Παλάτι.

Prince Harry and Meghan's Biggest Royal Moments


Η «Mail», που έφερε στο φως την είδηση, το χαρακτηρίζει μια «επιχείρηση διαχείρισης φήμης» ενώ την ίδια άποψη έχει σε αδρές γραμμές και ο αλλοτινός γραμματέας της πριγκίπισσας Νταϊάνα Πάτρικ Τζέπσον, ο οποίος θεωρεί το υπό έκδοση βιβλίο ένα ακόμα στάδιο στο selfbranding των Σάσεξ, που όμως τη δεδομένη στιγμή μπορεί να βλάψει τη μοναρχία, η οποία ακόμα προσπαθεί να βγάλει το κεφάλι έξω από τα απόνερα του σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον πρίγκιπα Αντριου και τη φιλία του με τον αυτόχειρα Τζέφρι Επστιν.

Σε κάθε περίπτωση, το παράδειγμα της Νταϊάνας μοιάζει να καθοδηγεί τον πρίγκιπα Χάρι, αφού και εκείνη είχε ακολουθήσει παρόμοια λογική για τη θρυλική βιογραφία της «Diana: Her True Story», γραμμένη από τον Αντριου Μόρτον το μακρινό 1992. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι προς στιγμήν τουλάχιστον οι Σάσεξ έχουν πιο σημαντικά θέματα να επιλύσουν. Οπως να εκπληρώσουν την προφητεία που τους θέλει στις 6 Μαΐου, ανήμερα των πρώτων γενεθλίων του Αρτσι, να δίνουν στη δημοσιότητα μία νέα φωτογραφία του.

Το ζήτημα βέβαια είναι πώς θα το κάνουν τώρα που έχουν κόψει τις παρτίδες με τον βασιλικό ινσταγκραμικό λογαριασμό τους και το νέο ίδρυμά τους Archwell Foundation δυσκολεύεται να κατοχυρώσει την επωνυμία του στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά αυτά έχει η ζωή των κοινών θνητών... Και αφού δεν ρώτησαν, οι Σάσεξ οφείλουν τώρα να μάθουν με τον σκληρό, βιωματικό τρόπο.


Ειδήσεις σήμερα:

Άρση των μέτρων: Τι ανοίγει τη Δευτέρα και πού κινούμαστε ελεύθερα

Βεντέτα στην Κρήτη: Διπλό φονικό στα Ανώγεια

Κάρμεν Ηλέκτρα: 1.7 εκατομμύρια αναζητήσεις στο Pornhub μετά το «The Last Dance»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης