Downton Abbey: Η σειρά τελείωσε, ζήτω η ταινία

Downton Abbey: Η σειρά τελείωσε, ζήτω η ταινία

Δείξε μου τον πύργο σου, να σου πω ποιος είσαι

hol1
Έχουν ήδη περάσει 4 χρόνια από τότε που τακτοποιήθηκαν οι ιστορίες των Κρόουλι και του υπηρετικού προσωπικού τους στη σειρά «Ο πύργος του Ντάουντον». Μέχρι το happy end τους είχαν περάσει βέβαια δια πυρός και σιδήρου (αναλογικά με τη φούσκα στην οποία ζούσαν φυσικά): ένας παγκόσμιος πόλεμος, κατηγορίες για φόνο, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, οικογενειακές απώλειες, και μπόλικο κοινωνικό βιτριόλι.

Η δημοφιλής σειρά εποχής επιστρέφει με την (δίωρη) κινηματογραφική εκδοχή της και όλους τους χαρακτήρες που την έκαναν τόσο αγαπητή. Κι ενώ οι εντάσεις κάπως είχαν κατευναστεί με το τέλος της σειράς, εδώ η άφιξη του βασιλικού ζεύγους αναστατώνει τον πύργο και διαταράσσει την ηρεμία, πάνω και κάτω από τη σκάλα.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ DOWNTON - TRAILER A


Αν δεν είχατε δει ποτέ τη σειρά, ή αν – δικαιολογημένα – δε θυμάστε πού είχαμε αφήσει την ιστορία του κάθε χαρακτήρα, οι ηθοποιοί της σειράς/ταινίας υπενθυμίζουν εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε.

Χιου Μπόνβιλ – Κύριος Κρόουλι

Ο πάτερ φαμίλιας μπορεί να έχει περάσει από διάφορα, ανάμεσα στα οποία η απώλεια της μιας του κόρης, η παραλίγο κατάρρευση του γάμου του λόγω μοιχείας και το σώσιμο του πύργου από οικονομική, αλλά και πύρινη λαίλαπα, αλλά παραμένει κεφάτος σα να γυρίζει από του Βερόπουλου. «Είναι ο μεγάλος μπαμπάς του σπιτιού», αναφέρει ο ηθοποιός Χιου Μπόνβιλ. «Στο παρελθόν τον έχουμε δει να προσπαθεί να καθοδηγήσει τις κόρες του, να αντιμετωπίσει οικονομικές καταστροφές (κάποιες από τις οποίες ήταν δικό του το φταίξιμο!), και να χειριστεί διάφορες ίντριγκες στα πάνω και τα κάτω διαμερίσματα. Αλλά στην αρχή της ταινίας τον βρίσκουμε σε ήρεμη φάση, για αλλαγή. Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε που τελείωσε η σειρά. Ο καιρός έχει περάσει και τα εγγόνια του Ρόμπερτ έχουν μεγαλώσει λίγο, αλλά τα πράγματα είναι πάνω κάτω τα ίδια. Ο κόσμος δεν έχει κουνηθεί από τη θέση του κι αυτό είναι ό,τι πρέπει για έναν συντηρητικό άνθρωπο όπως ο Ρόμπερτ».

Κλείσιμο
«Θυμάμαι την πρώτη σεζόν, στην οποία ο χαρακτήρας μου διάβαζε στην εφημερίδα για τον Τιτανικό. Είχα τρεις κόρες τότε, και ίσως έναν γαμπρό στον ορίζοντα. Έχουν αλλάξει πολλά έκτοτε σε σχέση με τη δομή και την ιστορία της οικογένειας. Οι χαρακτήρες έχουν μεγαλώσει και ίσως είναι πιο σοφοί, αλλά η ανθρώπινη φύση παραμένει η ίδια κι αυτό είναι πάνω κάτω το μήνυμα της ταινίας».

hol2
Μάγκι Σμιθ – Λαίδη Βάιολετ

Καυστική και μεγαλοπρεπής, η Λαίδη Βάιολετ παρείχε όλο το μπαχάρι στη σειρά με τις κοφτερές ατάκες της. Στην αρχή της ταινίας, η μητριαρχική αυτή φιγούρα του Ντάουντον έχει πια συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι η Κόρα έχει αναλάβει πια τα ηνία και απολαμβάνει τη σχέση με τις εγγονές και την κολλητή της φίλη Ίζομπελ.

hol3
Μισέλ Ντόκερι – Λαίδη Μαίρη

Η μεγάλη κόρη της οικογένειας ήταν στην αρχή η πιο ξινή. Πάνω που μαλάκωσε, με τον έρωτα για τον πρώτο της άντρα Μάθιου, εκείνος πήγε και πέθανε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Στη συνέχεια όμως, ανασκουμπώθηκε, άλλαξε ταχύτητα και παντρεύτηκε τον Χένρι Τάλμποτ, ο οποίος… έτυχε να είναι οδηγός σε αγώνες ταχύτητας. «Στο τέλος της τελευταίας σεζόν, η Μαίρη βρήκε επιτέλους την ευτυχία με τον Χένρι. Στην ταινία τη βλέπουμε να μην είναι ακριβώς σίγουρη για το μέλλον του Ντάουντον. Η άφιξη του Βασιλιά και της Βασίλισσας φυσικά αναστατώνει τα πάντα, οπότε είναι αγχωμένη γιατί εκείνη έχει την ευθύνη να τρέξουν όλα σωστά. Έχει πλάκα η δυναμική ανάμεσα στο πάνω και το κάτω σπίτι. Προσπαθούν οι από πάνω να τα κάνουν όλα με τη χάρη ενός κύκνου, ενώ τα ποδαράκια κολυμπάνε σαν τρελά από κάτω».

hol4
Λόρα Κάρμαϊκλ – Λαίδη Ίντιθ

Η δεύτερη κόρη της οικογένειας, αφότου έκανε απόπειρες στην ανεξαρτησία, μετά ερωτεύτηκε και έχασε τον καλό της στο πόλεμο, αλλά της έμεινε ένα παιδί, συνάντησε το happy end που ήθελε γι’ αυτήν το κοινό: βρήκε δηλαδή άντρα (οι περισσότεροι γυναικείοι χαρακτήρες κάπως έτσι «σφράγισαν» την ευτυχία τους τελικά, με το γάμο). «Όταν τέλειωσε η σειρά, η Ίντιθ παντρευόταν τον Μπέρτι. Ήταν το παραμυθένιο όνειρό της, οπότε από κει πιάνουμε την ιστορία της. Ζει στο κάστο του Μπράνκαστερ με τον Μπέρτι, ο οποίος είναι πλέον ο Μαρκήσιος του Χέξαμ, που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ιεραρχία των λόρδων».

hol5

Τζιμ Κάρτερ – Κύριος Κάρσον

Δε θα μπορούσε να λείπει ο αγαπημένος μπάτλερ του σπιτιού. «Στο τέλος της σειράς, ο Κάρσον έχει συνταξιοδοτηθεί. Είχε ένα πρόβλημα με το χέρι του που έτρεμε, για το οποίο ο ιατρικός όρος αν θυμάμαι καλά είναι ιδιοπαθής τρόμος. Στην ταινία, τον βλέπουμε να ασχολείται με τον κήπο για να γεμίσει το χρόνο του, αλλά όταν τον φωνάζουν να επιστρέψει στο σπίτι είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένος. Η Λαίδη Μαίρη, η αγαπημένη του αφεντικίνα, του ζητάει να τους βοηθήσει γιατί επικρατεί χάος με τις προετοιμασίες για την άφιξη των βασιλικών».

hol6
Μπρένταν Κόιλ – Κύριος Μπέιτς

Ο συμπαθέστατος «βράχος» κύριος Μπέιτς έχει γλιτώσει από τη φυλακή για τον κατηγορία φόνου της πρώτης γυναίκας του. «Ο Μπέιτς έχει κάνει ένα γιο με την Άνα και είναι επιτέλους χαρούμενοι μετά από το ταραχώδες ταξίδι που είχαν διανύσει σ’ αυτές τις έξι σεζόν. Βρίσκεται στην ταινία σε μια κατάσταση σχετικής οικογενειακής ευδαιμονίας: έχουν ένα όμορφο αγοράκι και τα πάνε γενικά καλά. Υπάρχει ακόμα μεγάλο ταξικό χάσμα, αλλά ο κόσμος αλλάζει. Υπάρχει το άρωμα του σοσιαλισμού στον αέρα και η μεσαία τάξη ανέρχεται. Από την έναρξη του πρώτου κύκλου, έχουμε δει την εισαγωγή του τηλέφωνου, του αυτοκινήτου, έχουμε περάσει από έναν παγκόσμιο πόλεμο. Έχουν συμβεί δηλαδή μεγάλες αλλαγές, αλλά η δομή είναι ακόμα εκεί. Δεν βιώνουμε ακόμα το τέλος της αριστοκρατίας δηλαδή.

hol7
Τζοάνα Φρόγκατ – Άνα Μπέιτς

Η πιστή και γλυκιά Άνα έχει περάσει από τις πιο δύσκολες τροχιές στη σειρά. Με το που ερωτεύτηκε τον Μπέιτς έπρεπε να του σταθεί στην όλη διαδικασία της δίκης του για φόνο και στη συνέχεια έπεσε θύμα βιασμού μέσα στον πύργο. Αλλά μετά από όλο αυτό το δράμα «η Άνα και ο Μπέιτς είναι σε καλή φάση, εκείνη είναι πολύ χαρούμενη. Έχουν ξεπεράσει τα τραύματά τους, τα οποία δεν ήταν και λίγα. Έχουν το αγρόκτημά τους, το παιδάκι τους τον Τζόνι και είναι ερωτευμένοι. Φαίνεται πως επιτέλους ελέγχει τη ζωή της και παίρνει πρωτοβουλίες σχετικά με τις καταστάσεις που προκύπτουν στο Ντάουντον και το σπίτι της. Στηρίζει όπως πάντα τη Λαίδη Μαίρη, με την οποία έχει πια μια βαθιά φιλία. Η Μαίρη έχει αναλάβει το ρόλο προστάτη για το Ντάουντον και η Άνα είναι ο καθρέφτης της κάτω από τις σκάλες. Είναι ο σύμμαχός της».

hol8
Ρόμπερτ Τζέιμς-Κόλιερ – Τόμας Μπάροου

Έχοντας ξεκινήσει ως ο πιο αντιπαθητικός χαρακτήρας της σειράς, ο δολοπλόκος και κακόβουλος Τόμας έχει πια ωριμάσει και κατακτήσει το όνειρό του: είναι πια ο μπάτλερ του Ντάουντον. «Ο Τόμας πάντα είχε τη φήμη του κακού παιδιού, αλλά νομίζω ότι τον είχαν παρεξηγήσει. Στην ταινία ο Τόμας έχει τη μεγάλη του ευκαιρία να λάμψει: είναι το απόγειο της καριέρας του και μπορεί να κάνει την επίδειξή του μπροστά στη βασιλική οικογένεια. Από το πουθενά όμως, η Λαίδη Μαίρη έρχεται και του τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, γιατί αμφιβάλλει για τις ικανότητές του».
Αυτό όμως σημαίνει πως η ιστορία του Τόμας θα πάρει μια αναπάντεχη, καταλυτική τροπή. «Θα κάνει το δικό του ταξίδι. Πιστεύω ότι η σεξουαλικότητά του τον οδηγεί σε διαφορετικά μονοπάτια και είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε κι αυτήν την πλευρά, γιατί εκείνα τα χρόνια ήταν παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος. Δε βλέπουμε συχνά αυτήν την πλευρά της βρετανικής κοινωνίας των 20s».

hol9

Άλεν Λιτς – Τομ Μπράνσον

Παρών είναι φυσικά και ο Τομ, ο οποίος έχει χάσει τη γυναίκα του Σίμπιλ, αλλά έχει συνειδητά παραμείνει στο Ντάουντον για να μεγαλώσει η κόρη του με την οικογένειά της. «Όταν τελείωσε η σειρά, ο Τομ Μπράνοσν είχε πάρει την απόφαση να γίνει μέλος της οικογένειας, κι όταν ξεκινά η ταινία, τον βρίσκουμε ακριβώς εκεί που τον αφήσαμε. Κάνει τη δουλειά του στο κτήμα και έχει και το γκαράζ αυτοκινήτων με τον Χένρι Τάλμποτ. Κατά τη διάρκεια της ταινίας τον βλέπουμε να αποδεικνύει την αφοσίωσή του στην οικογένεια. Ο Τομ είχε πάντα το στοιχείο του Ιρλανδού επαναστάτη, και εδώ έχει την ευκαιρία να σώσει μια ζωή. Αλλά ταυτόχρονα όλοι αμφισβητούν τα κίνητρά του».

hol10
Λέσλι Νίκολ – Κυρία Πάτμορ

Η μαγείρισσα κυρία Πάτμορ βάζει το λιθαράκι της κι αυτή στη δράση. «Στο τέλος της σειράς, η κύρια Πάτμορ είχε φτιάξει την επιχείρησή της στο πλάι, και είχε και το φλερτ της με τον κύριο Μέισον. Στην ταινία, συμμετέχει στην επανάσταση που διοργανώνουν οι υπηρέτες για να ανακάμψουν μια απειλή που πλησιάζει».

hol11
Σόφι ΜακΣέρα – Ντέιζι

Τέλος, η τσαχπίνα Ντέιζι φαίνεται να ωριμάζει. «Βρίσκουμε την Ντέιζι ακριβώς εκεί που θα περιμέναμε – στην κουζίνα με την κυρία Πάτμορ. Ζει στη φάρμα και είναι αρραβωνιασμένη με τον υπηρέτη Άντι. Στην ταινία, η Ντέιζι κάνει ανακαλύψεις σχετικά με το πώς νιώθει για τον κόσμο, το σπίτι και τον κόσμο που ζει μέσα, το οποίο κάνει ούτως ή άλλως».

hol12

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης