«Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού»: Ποιους συμβολισμούς κρύβουν τα μαλλιά της Clementine

«Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού»: Ποιους συμβολισμούς κρύβουν τα μαλλιά της Clementine

Τα μυστικά στο αριστουργηματικό σενάριο του Charlie Kaufman 

eternal
Η ιστορία στην ταινία «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού» ξεκινάει αρκετά απλά, με τον αμήχανο και κοινωνικά καταπιεσμένο Joel (Jim Carrey) να συναντάει την εξωστρεφή και τολμηρή Clementine (Kate Winslet) μεσώ ενός αθώου κλισέ, μίας μεγάλης βόλτας στην παραλία.

Οι δυο τους έλκονται αμέσως, όπως τείνει να συμβαίνει με τα αντίθετα. Η φωνητική αφήγηση του Joel ρωτάει γιατί να ερωτεύεται όλους όσους του δείχνουν την παραμικρή προσοχή, ενώ η έντονη προσωπικότητα της Clementine κάνει προφανές το γεγονός ότι σπάνια δεν είναι το κέντρο της προσοχής όλων. Ενώ ο Joel προσπαθεί να απομακρύνει τον εαυτό του από τον όλο και αυξανόμενο μαγνητισμό της νέας του γνωριμίας, φαίνεται να μην μπορεί να αντισταθεί. Την αφήνει μόνο για να καταλήξει να της προσφέρει να την γυρίσει σπίτι, και βγαίνει από το σπίτι της μόνο για να τηλεφωνήσει το λεπτό που θα μπει στο δικό του. Έχει γίνει κομμάτι του μέσω των ανυπολόγιστων δυνάμεων του ανθρώπινου συναισθήματος, και όλα αυτά πριν καν πέσουν οι τίτλοι έναρξης.

Από εκείνο το σημείο, η ταινία πηδά αμέσως μπροστά μόνο για να αρχίσει να πηγαίνει προς τα πίσω. Ο Joel μαθαίνει ότι η Clementine προσέλαβε μία εταιρία που σβήνει μνήμες για να τον διαγράψει από το μυαλό της, και σε μία κίνηση εκδίκησης, εγγράφεται κι αυτός για την ίδια θεραπεία.

Ο πυρήνας της ταινίας μετά αφιερώνεται στην παρακολούθηση της καθοδικής πορείας της σχέσης τους καθώς υποχωρούμε χρονικά. Βλέπουμε πως η άμεση χημεία τους κατέληξε σε αμοιβαία απογοήτευση, στη σύγκρουση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους, και τελικά, την αγάπη που διατήρησαν ο ένας για τον άλλον παρ’ όλα αυτά. Η χρονολογία ξεκινάει αρκετά απλά, αλλά καθώς η διαδικασία διαγραφής μπαίνει βαθύτερα και φέρνει τις παλιότερες αναμνήσεις του Joel στο προσκήνιο, τα χρονοδιαγράμματα αλλάζουν και πλέκονται σε διάφορες κατευθύνσεις. Οι αναμνήσεις και οι συνειδητές σκέψεις του Joel αρχίζουν να μπερδεύονται, ανακατασκευάζοντας γεγονότα από τη σχέση.

Γίνεται ένα φιλοσοφικό κομμάτι κινηματογραφικής τέχνης, και ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθούμε που βρισκόμαστε χρονικά στη σχέση του Joel και της Clementine έρχεται σε ένα βασικό στοιχείο: τα μαλλιά της Clementine.

Όταν συναντιούνται για πρώτη φορά η Clementine και ο Joel, τα μαλλιά της έχουν μία όξινη σκιά του πράσινου. Τα μαλλιά της είναι μακριά και φαίνονται έντονα οι ρίζες της, αποκαλύπτοντας το ξανθό από κάτω, και τα συνδυάζει με ένα ανοιχτό πορτοκαλί φούτερ. Τι συμβολίζει το πράσινο;


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης