Η απόλυτη κόντρα του Φέντερερ με τον Ναδάλ

Η απόλυτη κόντρα του Φέντερερ με τον Ναδάλ

Ο ψυχρός Ελβετός και ο απείθαρχος Ελβετός μέσα κι έξω από τα courts

Η απόλυτη κόντρα του Φέντερερ με τον Ναδάλ
Το πρόσφατο US Open, θα μείνει στην ιστορία για δύο σημαντικούς λόγους. Για τις εκπληκτικές εμφανίσεις του Ρότζερ Φέντερερ και για την τελική νίκη του Ραφαέλ Ναδάλ.

Οι δύο τενίστες μπορεί να μην συναντήθηκαν σε αυτό το τουρνουά, οι εμφανίσεις τους όμως και η τελική νίκη του Ναδάλ, δίχασαν για νιοστή φορά κοινό και ειδικούς του τένις σχετικά με τον καλύτερο παίχτη όλων των εποχών. Διαφορετική τεχνική, διαφορετική εμφάνιση και ψυχολογία, ο «απείθαρχος» Ναδάλ και ο «κοσμοπολίτης» Φέντερερ έγιναν συνώνυμο της απόλυτης κόντρας στο τένις, από την πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν στο τερέν.

Άλλωστε είναι οι μόνοι τενίστες στην ιστορία του αθλήματος, που έχουν έρθει αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον σε 6 τελικούς Γκραν Σλαμ.

Κλείσιμο
Ο ψυχρός Ελβετός

Ο Ρότζερ Φέντερερ θα γεννηθεί στις 8 Αυγούστου του 1981 στη Βασιλεία της Ελβετίας, από πατέρα Γερμανοελβετό και μητέρα Νοτιοαφρικάνα. Μεγαλωμένος σε μια χώρα με τρεις επίσημες γλώσσες, ο Ρότζερ από πολύ μικρή ηλικία μπορεί και μιλάει περισσότερες από 6 γλώσσες. Ο αθλητισμός τον κέρδισε από νωρίς και ο ίδιος ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής και να αγωνιστεί με τα χρώματα τη ομάδας της Βασιλείας.

Ευτυχώς ή δυστυχώς επέλεξε το τένις. Σε ηλικία των 17 ετών ο Ρότζερ κερδίζει το πρώτο Γουίμπλεντον και την ίδια χρονιά θα γίνει επαγγελματίας παίχτης..

Το 2000 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνευ. Εκεί θα γνωρίσει την κατά 3 χρόνια μεγαλύτερή του, Μιροσλάβα –Μίρκα- Βάβρινετς, η οποία συμμετείχε με την ομάδα γυναικών της Ελβετίας. Η Μίρκα, γεννημένη στη Σλοβακία, ήταν ήδη μια υποσχόμενη τενίστρια, η οποία έπαιζε με την ρακέτα που της είχε χαρίσει η αξεπέραστη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα.



Το 2002 θα εμφανιστούν στο Hopman Cup, το μεικτό πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών ως συμπαίκτες, αλλά δεν θα παραμείνουν μόνο ζευγάρι στο τερέν. Θα μείνουν μαζί για 9 χρόνια, μέχρι να επισημοποιήσουν το δεσμό τους στις 11 Απριλίου 2009. Δύο μήνες αργότερα η Μίρκα και ο Ρότζερ θα γίνουν γονείς δίδυμων κοριτσιών.



Το άστρο του Ελβετού άρχισε να λάμπει το 2001. Στα προημιτελικά του Γουίμπλεντον θα συντρίψει τον επί 7 φορές πρωταθλητή, τον ελληνοαμερικανό Πιτ Σάμπρας. Παρ’όλη την επιτυχία του ο Φέντερερ δεν καταφέρνει να διακριθεί την επόμενη χρονιά, καθώς ο χαμός του προπονητή και μέντορά του Πίτερ Κάρτερ σε τροχαίο, αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τον Ελβετό.

 ‘Όλα επρόκειτο να αλλάξουν από το 2003, όταν ο Ρότζερ Φέντερερ θα κερδίσει για πρώτη φορά το Γουίμπλεντον στην κατηγορία του Απλού Ανδρών . Μέχρι το 2007 κερδίζει 5 φορές το Γουίμπλεντον, 5 φορές το Αμερικανικό Όπεν, 4 φορές το Αυστραλιανό Όπεν, 4 φορές το Tennis Masters Cup και 13 τίτλους ATP Masters Series. Το 2007 η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης τον ψήφισε ως τον κορυφαίο παίχτη στον κόσμο.

Ο Ελβετός έγινε διάσημος στα τερέν για την εκπληκτική τεχνική του κατάρτιση και την σχεδόν απόλυτη ηρεμία που διακατέχει το παιχνίδι του. Είναι ο μόνος τενίστας που έχει καταφέρει να σκοράρει δύο φορές, περνώντας την μπάλα κάτω από τα πόδια του και έχοντας γυρισμένη την πλάτη στον αντίπαλο! Τη δεύτερη φορά που το κατάφερε ήταν στο Αμερικανό Όπεν του 2010.

Ο απείθαρχος Ισπανός

Ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο «Ράφα» θα γεννηθεί στις 3 Ιουνίου του 1986 στο χωριό Μανακόρ των 25.000 κατοίκων στη Μαγιόρκα. Ο ίδιος, όπως και ο Φέντερερ ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Ο θειος του μάλιστα, ο Μικέλ Άνχελ Ναδάλ, υπήρξε από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, έχοντας συμμετάσχει ως βασικός στις ομάδες της Μαγιόρκα, της Μπαρτσελόνα και στην Εθνική ομάδα της Ισπανίας.

Ένας άλλος θείος του όμως διέκρινε το ταλέντο του Ράφα στο τένις, ο Τόνι Ναδάλ, πρώην επαγγελματίας του αθλήματος. Ο Τόνι Ναδάλ, θα παραμείνει μέχρι και σήμερα ο προπονητής του Ράφα. Ο πιτσιρικάς όμως δεν άφησε εύκολα το ποδόσφαιρο και σε ηλικία 12 ετών είχε καταφέρει να κερδίσει το τοπικό πρωτάθλημα νέων στο ποδόσφαιρο αλλά και τον Ισπανικό τίτλο στο τένις!

Αποφάσισε να ακολουθήσει το τένις, μετά από απειλή του πατέρα του! Και τα κατάφερε άψογα. Το 2003 ο Ναδάλ θα γίνει ο δεύτερος νεώτερης παίχτης όλων των εποχών που θα φτάσει στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον, κάτι που μέχρι τότε είχε καταφέρει μόνο ο Μπόρις Μπέκερ.

Η εμφάνισή του στο τερέν προκαλούσε συχνά χαμόγελα και ειρωνικά σχόλια, καθώς αδιαφορώντας για το «αυστηρό πρωτόκολλο» του τένις, ο πιτσιρικάς Ραφαέλ, εμφανιζόταν με μακριά φαρδιά παντελόνια κάπρι, αμάνικα μπλουζάκια και μαντήλι στο κεφάλι. Η δύναμή του όμως και ειδικά το θανατηφόρο backhand του ήταν αρκετά για κόβουν το χαμόγελο σε κάθε αντίπαλο. Έχοντας ήδη αποκτήσει μια αξιοζήλευτη θέση στη λίστα των παγκόσμιων παιχτών και έχοντας κερδίσει πολλά εκατομμύρια με τις εμφανίσεις του, ο Ραφαέλ συνέχιζε να ζει στο χωριό του στη Μαγιόρκα, στο σπίτι των γονιών του μαζί με την αδελφή του. Αγαπημένες του ασχολίες, όπως και των περισσότερων 17χρονων, είναι φυσικά το playstation και οι βόλτες με την παρέα του.

Ο Ραφαέλ προτιμά πάντοτε να περνάει το χρόνο του στη γενέτειρά του, το «μόνο μέρος όπου μπορώ να πάω στο σούπερ μάρκετ χωρίς να χρειαστεί να δώσω αυτόγραφο» όπως είχε δηλώσει ο ίδιος. Εκεί βρίσκεται μάλιστα και η αγαπημένη του Μαρία Φραντίσκα Παρέλλο, με την οποία είναι ζευγάρι από τα μαθητικά τους χρόνια.





Η συνάντηση κορυφής

Το 2004 είναι η χρονιά που ο ψυχρός Ελβετός, το νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη Ρότζερ Φέντερερ, θα συναντηθεί στο τερέν για πρώτη φορά με τον απείθαρχο Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ, στο τουρνουά Miami Masters. Ο πιτσιρικάς από τη Μαγιόρκα θα συντρίψει κυριολεκτικά τον διάσημο Ελβετό, ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα σετ! Από τότε οι δύο αυτοί τενίστες θα καταφέρουν να μοιράσουν στα δύο, τους ειδικούς και τον Τύπο, για το ποιός αξίζει να φέρει τον τίτλο του κορυφαίου παίχτη όλων των εποχών. Το 2005 ο Ναδάλ θα εκτοξευθεί στην κορυφή, κερδίζοντας το Ρολάντ Γκαρός σε ηλικία 19 ετών.

Έναν χρόνο αργότερα θα βρεθεί στον τελικό του Γαλλικού Όπεν ξανά απέναντι στον Φέντερερ. Θα τον συντρίψει και πάλι με 3-1 σετ. Το 2007 θα νικήσει και πάλι τον Ελβετό, ενώ το 2008 ο Ραφαέλ Ναδάλ θα χαρακτηριστεί ο «Βασιλιάς της χωμάτινης επιφάνειας» νικώντας και πάλι τον Ρότζερ Φέντερερ στο Ρολάν Γκαρός Το κοινό είχε μοιραστεί στις επάλξεις. Ο πιτσιρικάς από την Μαγιόρκα συνέτριβε διαρκώς τον «κορυφαίο παίχτη όλων των εποχών». Οι ίδιοι πάντως δεν συμμετείχαν στο παιχνίδι της μεταξύ τους κόντρας. Ο ίδιος ο Ναδάλ, μιλώντας στο περιοδικό ΤΙΜΕ, δήλωσε πως θαυμάζει τον Φέντερερ και πως δεν υπάρχει καμία κόντρα, απλώς βρίσκει ένα επιπλέον κίνητρο για να γίνεται καλύτερος όταν παίζει απέναντι στον Ρότζερ.

Ο τελικός του 2008


Το 2008 θα ξανασυναντηθούν στον τελικό του Γουίμπλεντον. Ο Φέντερερ κατάφερε να φτάσει στον τελικό αήττητος, αλλά εκεί τον περίμενε ο Ναδάλ. Όσοι παρακολούθησαν αυτό το παιχνίδι θα έχουν πάντα κάτι να θυμούνται στη ζωή τους. Πρόκειται κατά τη δήλωση των περισσότερων ειδικών, ως το κορυφαίο παιχνίδι της ιστορίας του τένις. Ο αγώνας υπήρξε ο μεγαλύτερος σε διάρκεια, κρατώντας 4 ώρες και 48 λεπτά. Το τελευταίο σετ έλαβε χώρα σχεδόν σε απόλυτο σκοτάδι!



Ο Ναδάλ κατάφερε και πάλι να νικήσει τον Φέντερερ. Την ίδια χρονιά έγινε και επισήμως ο Νούμερο 1 παίχτης στον κόσμο θέτοντας τέρμα στο απίστευτο ρεκόρ του Φέντερερ που διατήρησε τον τίτλο για 4,5 χρόνια. Τα επόμενα δύο χρόνια, η διαμάχη θα συνεχιστεί αμείωτη. Το 2009 ο Φέντερερ θα νικήσει τον Ισπανό και θα φτάσει στον τελικό τού χωμάτινου τουρνουά τής Μαδρίτης. Ο Φέντερερ κατέκτησε το πρώτο Ρολάν Γκαρός στην καριέρα του καταφέρνοντας να ξαναβρεθεί στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο πιτσιρικάς από την Ισπανία δεν φάνηκε διατεθειμένος να κάνει πέρα. Το 2010 θα κερδίσει το αμερικανικό Όπεν και θα ξαναπάρει την πρώτη θέση από τα χέρια του Ελβετού.



Παρ’ όλη την τελική νίκη του Ναδάλ, το Αμερικανικό Όπεν του 2010 δεν έδωσε την οριστική απάντηση για τον καλύτερο παίχτη, καθώς ο Φέντερερ έπαιξε μερικά από τα καλύτερα games της καριέρας του. Η συνέχεια μένει να δείξει αν ο πιτσιρικάς με την απίστευτη δύναμη θα καταφέρει να ξεπεράσει την μοναδική τεχνική κατάρτιση του Ελβετού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης