Τουρκία: Πώς το φιλί της Birsen Berrak Tüzünataç καταδίκασε τον Ερντογάν;

Τουρκία: Πώς το φιλί της Birsen Berrak Tüzünataç καταδίκασε τον Ερντογάν;

Το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι το δικαίωμα της ηθοποιού στην ιδιωτική ζωή καταπατήθηκε από το τουρκικό κράτος

ithopoios_turkia
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα της ηθοποιού,Birsen Berrak Tüzünataç, καθώς δεν προστάτευσε την ιδιωτική της ζωή, όταν βιντεοσκοπήθηκε κρυφά να φιλάει έναν άλλο διάσημο ηθοποιό στο σπίτι της.

Η Tüzünataç είχε καταθέσει αγωγή κατά ενός τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού, που είχε προβάλει το υλικό, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, είχε γυριστεί εν αγνοία της και κατά παράβαση του δικαιώματός της στην ιδιωτική ζωή.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε την αγωγή της Tüzünataç το 2013, αναφέροντας ότι είχε βιντεοσκοπηθεί από τον δρόμο και δεν υπήρξε «εισβολή στο σπίτι της». Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από το κακουργιοδικείο και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

Ωστόσο, το ΕΔΔΑ καταδίκασε τώρα την Τουρκία ότι παραβίασε το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο κατοχυρώνει τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή.


Ο ηθοποιός που εμπλέκεται στα πλάνα αναφέρθηκε από το ΕΔΔΑ μόνο ως μια εξέχουσα προσωπικότητα με τα αρχικά SG, αλλά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επρόκειτο για τον Şahan Gökbakar, ένα γνωστό πρόσωπο της οθόνης και πρωταγωνιστή κωμικών ταινιών. Παρά τη φήμη των εμπλεκομένων, το ΕΔΔΑ ανέφερε ότι «η ερωτική ζωή ενός ατόμου είναι κατ' αρχήν αυστηρά ιδιωτικής φύσης» και ότι το βίντεο φαίνεται ότι μεταδόθηκε με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσει την περιέργεια ενός συγκεκριμένου κοινού.

Το ΕΔΔΑ επέκρινε περαιτέρω τα εθνικά δικαστήρια της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι θα έπρεπε να είχαν επιδείξει μεγαλύτερη αυστηρότητα κατά τη στάθμιση των διαφόρων εμπλεκόμενων συμφερόντων. Σημείωσε ότι οι προσωπικότητες της τουρκικής τηλεόρασης, όπως η Tüzünataç, αντιμετωπίζουν τεράστιο έλεγχο στην πατρίδα τους, με τις εφημερίδες και τους ιστότοπους να γεμίζουν από φωτογραφίες τους.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς πρόσφατων αποφάσεων του ΕΔΔΑ κατά της Τουρκίας. Το ΕΔΔΑ αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού οργανισμού δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές για τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Οδύνη στην κηδεία του μηχανοδηγού Σπύρου Βούλγαρη - Παρών ο Μητσοτάκης

Σε αναστολή καθηκόντων οι γιατροί για τον επιθεωρητή - Έδωσαν άδεια 30 ημερών χωρίς εξέταση


Συνελήφθη ο συγγραφέας Στέφανος Ξενάκης - Είχε καταδικαστεί για ακάλυπτες επιταγές και χρέη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης