Τι λέει ο Γιώργος Θεοφάνους για Πάολα και Παντελή Παντελίδη;

Τι λέει ο Γιώργος Θεοφάνους για Πάολα και Παντελή Παντελίδη;

Θα μπορούσε κάποιος να τον κατηγορήσει για κυνισμό, όχι όμως για ανειλικρίνεια. Ο άνθρωπος που συγκινείται ακούγοντας τα πάντα, από τα «Σίδερα» του Ρουβά έως το «Κύμα» της Χαρούλας Αλεξίου, φαίνεται να έχει μαλακώσει πολύ τελευταία 

Τι λέει ο Γιώργος Θεοφάνους για Πάολα και Παντελή Παντελίδη;
Ο σκληρός και αδέκαστος κριτής του «X-Factor» και συνθέτης των μεγάλων επιτυχιών σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου όπου διδάσκει songwriting (τραγουδοποιία) και σύνθεση, ενώ περνά ατέλειωτες ώρες στο στούντιο ηχογραφήσεων και στο «Μουσικό Εργαστηράκι» του, όπως το έχει βαφτίσει ο ίδιος - εκεί όπου μιλήσαμε για όλα το πρωινό μιας καθημερινής μέρας.

- Δεν περίμενα να απαντήσετε εσείς στο τηλέφωνο στο «Μουσικό Εργαστηράκι». Πηγαίνετε κάθε μέρα από το πρωί στο σχολείο; Οταν είμαι στην Αθήνα, έρχομαι κάθε μέρα από τις 7 το πρωί. Και το αντίστοιχο συμβαίνει όταν βρίσκομαι στην Κύπρο, στο «Εργαστηράκι» που έχουμε εκεί.

Κλείσιμο
- Δεν είναι είδος πολυτελείας τα μαθήματα πιάνου τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης για τις περισσότερες οικογένειες;
  Νομίζω πως η μουσική δεν μπορεί να λείψει από τον κόσμο. Καταλαβαίνω ότι είναι σαν να προσφέρουμε ένα είδος πολυτελείας, ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από τα βασικά αγαθά -να τρώει, να πίνει, να ντύνεται-, όμως για μένα η μουσική σημαίνει μελετάω, γίνομαι καλύτερος, εκπαιδεύομαι. Τη μουσική δεν την αντιμετωπίζω σαν είδος πολυτελείας και προσπαθώ να πείσω και τους γονείς γι’ αυτό.

- Είστε κι εσείς ο ίδιος καθηγητής;
Ναι, αλλά στους πιο μεγάλους. Στα παιδιά του δημοτικού έχω κι άλλους καθηγητές. Υπάρχει και η κατηγορία των τραγουδιστών. Εχουμε γύρω στους 25 μαθητές. Είμαι μαζί τους από την πρώτη στιγμή. Σε αυτούς διδάσκω και εγώ και η Ευρυδίκη και άλλοι εξαιρετικοί δάσκαλοι. Ενας τραγουδιστής έρχεται εδώ καθημερινά για τέσσερις ώρες. Δεν είναι απλό. Αύριο μάλιστα έχουμε την αποφοίτησή τους και ο καλύτερος από αυτούς θα κερδίσει ένα δισκογραφικό συμβόλαιο.

- Αυτό μου θυμίζει λίγο «X-Factor»… Οχι. Αυτό έχει να κάνει με φοίτηση. Δεν βγήκαμε σε ένα γυαλί και τραγουδήσαμε πέντε live.

- Θεωρείτε ότι η τηλεόραση έκανε καλό στην καριέρα σας; Η τηλεόραση έχει τα καλά της, έχει και τα κακά της. Δεν πιστεύω ότι μου έκανε κακό. Ισα-ίσα, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, αν άνοιγα ένα «Εργαστήρι» χωρίς να έχω τη βοήθεια και την αναγνωρισιμότητα που μου πρόσφερε η τηλεόραση, ο κόσμος δεν θα το μάθαινε τόσο γρήγορα. Υπάρχει κόσμος που ξέρει ότι αυτός ο «σκληρός» που είναι στην επιτροπή έχει κάποιες ευαισθησίες και τις βγάζει μέσα από τα τραγούδια του. Μου το αποδεικνύει στις συναυλίες μου με την αγάπη του.   

- Σας έλειψε η τηλεόραση; Μου έλειψε η παρέα της παραγωγής και της επιτροπής, η παρέα με τα παιδιά. Εχω πολύ καιρό να δω παιδιά που συμμετείχαν στο «X-Factor» και χαίρομαι πάρα πολύ όταν μαθαίνω καλά νέα γι’ αυτούς. Λυπάμαι που κάποιοι έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο αυτών των παιδιών γιατί στην πορεία είδαμε ότι από τα talent shows βγήκαν άνθρωποι που έκαναν καριέρα. Ωστόσο, κανείς σήμερα δεν θυμάται ότι ο Νίκος Οικονομόπουλος ήταν διαγωνιζόμενος στο «Dream Show», όπως και ο Δήμος Αναστασιάδης.

- Οπως και ο Κωνσταντίνος Αργυρός, του οποίου υπογράφετε τον δίσκο… Οταν ανέλαβα τον Κωνσταντίνο Αργυρό φέτος για να του κάνω τον δίσκο του, ούτε καν θυμόμουν ότι συμμετείχε στο «Fame Story». Να λοιπόν που το παιδί, 10 χρόνια μετά, βρίσκεται σε έναν χώρο όπως είναι το «REX», με έναν επιχειρηματία που τον στηρίζει και μια μεγάλη εταιρεία από πίσω. Αυτός που αξίζει, έχει τα μυαλά μέσα στο κεφάλι του, είναι και λίγο τυχερός και έχει άστρο, θα τα καταφέρει, ο κόσμος να χαλάσει.



- Με ποια κριτήρια επιλέξατε τον Κωνσταντίνο Αργυρό; Μου έγινε μια πρόταση από την εταιρεία του, αλλά και από τον επιχειρηματία που τον στηρίζει. Συνεργάζομαι πολλά χρόνια με αυτούς τους ανθρώπους και έχω εμπιστοσύνη στο κριτήριό τους. Είχα ακούσει κάποια προηγούμενα CD του, αλλά στο στούντιο τον αντιμετώπισα σαν να τον άκουγα πρώτη φορά. Ο Κωνσταντίνος τώρα θα δείξει τι είναι πραγματικά. Είναι τρομερό ταλέντο, έχει πολύ δυνατή φωνή. Δεν είναι ένας μέτριος τραγουδιστής. Είναι από τους πιο σωστούς τραγουδιστές που έχω δουλέψει και, πιστέψτε με, έχω δουλέψει με πολλούς. Επίσης, έχει ήθος κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα.

- Ποιος είναι ο καλύτερος τραγουδιστής που έχετε δουλέψει ποτέ; Είμαι πολύ τυχερός γιατί έχω συνεργαστεί με την αφρόκρεμα. Από τη Μούσχουρη, τη Μαρινέλλα, τον Νταλάρα, τη Χαρούλα, την Αλκηστη, τον Τερζή, τη Γλυκερία μέχρι τον Ρέμο, τη Νατάσα, τον Μακεδόνα και την Ευρυδίκη που ήμασταν μαζί τόσα χρόνια. Λίγες φορές, πραγματικά σπανιότατες, είπα «OK, θα κάνω την εξυπηρέτηση σε κάποιον εταιρειάρχη να γράψω στον τάδε». Ποτέ όμως δεν μετάνιωσα για τίποτα, ακόμη και για κάποιο «φτηνό», «εύκολο» ή «εύπεπτο» τραγούδι μου. Το κάθε τραγούδι έχει τον ρόλο του. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε και να λέμε συνέχεια βαρύγδουπα τραγούδια.

- Για ποιον λόγο θα ξανακάνατε τηλεόραση; Μόνο αν υπήρχε μουσικό show. Σε καμία περίπτωση δεν θα έκανα τίποτα άλλο.

- Πού οφείλεται η αδυναμία σας στην Ελένη Μενεγάκη και είναι πάντα η πρώτη σας προτεραιότητα όταν πρόκειται να πάτε καλεσμένος σε κάποια εκπομπή; Στην Ελένη αναγνωρίζω ότι σε όλα αυτά που θα πούμε πίσω και μπροστά από τις κάμερες ή στις συναντήσεις μας στο σχολείο των παιδιών έχει πάντα μια ευγένεια. Οχι ότι οι άλλοι δεν είναι ευγενείς, αλλά η Ελένη με κάνει να αισθάνομαι άνετα.

- Ποιον άνθρωπο παίρνετε πρώτο απ’ όλους όταν δεν είστε καλά; Σίγουρα τη γυναίκα μου, τη Βίλλη. Η Βίλλη είναι και φίλη μου. Εχει σπιρτόζικο μυαλό και θέλει μόνο το καλό μου. Δεν θα διστάσει να μου την πει αν διαφωνεί σε κάτι, δεν μου γλείφει τ’ αφτιά και μου δίνει τις καλύτερες συμβουλές. Επίσης, έχω πάρα πολλούς στενούς φίλους όχι από τον δικό μου χώρο, φίλους που δεν τους ξέρει κανείς.

- Από ανθρώπους που γνωρίζουμε, με ποιον έχετε έρθει πάρα πολύ κοντά; Καλλιτεχνικά οι άνθρωποι με τους οποίους ταίριαξα, που έδεσα παραπάνω μαζί τους, ήταν ο Αντώνης, ο Πασχάλης, η Νατάσα και ο Μακεδόνας. Ομως, οικογένειά μου θεωρώ τη Μαρινέλλα. Μπορεί να μιλάμε καθημερινά στο τηλέφωνο στις 8 το πρωί για οτιδήποτε εκτός από καλλιτεχνικά θέματα. Το κουραστικό με τους τραγουδιστές είναι ότι, από δω το πάνε, από κει το φέρνουν, πάντα η συζήτηση καταλήγει στην καριέρα. Με τη Μαρινέλλα μπορεί να μιλάμε για το πώς φτιάχνουμε ένα φαγητό μέχρι κάποια πολύ σοβαρή συμβουλή που μπορεί να μου δώσει σε σχέση με τα παιδιά. Αυτό της το χρωστάω. Την έχω αποθηκευμένη στο «Μ» όχι από το Μαρινέλλα, αλλά από το Μαμά.

- Αναφέρατε και τη Νατάσα Θεοδωρίδου, με την οποία έχετε περάσει διά πυρός και σιδήρου μέσα από συνεργασία, τσακωμό, επανασύνδεση, αγάπη… Με τη Νατάσα ταιριάζουμε πάρα πολύ και φαίνεται από κάθε τραγούδι που κάνουμε. Ημασταν πιο μικροί, είχαμε κάποιες διαφωνίες και έγιναν κάποιες παρεξηγήσεις, όμως γυρίσαμε σελίδα και κάνουμε τραγούδια για τα οποία κάθε φορά ανταγωνιζόμαστε τον εαυτό μας. Πρόσφατα που τη φώναξα για να γράψουμε ένα ντουέτο με την Παπαρίζου, στο στούντιο μου είπε: «Μα, θα πω εγώ τέτοιο πράγμα;». Τελικά το έκανε γιατί μου έχει εμπιστοσύνη. Ξέρει ότι δεν θα την εκθέσω. Αυτό δεν θα το έκανα σε κανέναν τραγουδιστή.

- Ποιο είναι το σχήμα που θέλετε να δείτε τον χειμώνα; Μ’ αρέσουν τα αυθεντικά πράγματα όπως αυτό που κάνει φέτος ο Βασίλης Καρράς με την Πάολα και τον Παντελή Παντελίδη. Ο Βασίλης είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Πέρα από το ότι είναι καλλιτεχνάρα, είναι από τους πιο καλούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και το λέω με το χέρι στην καρδιά. Η Πάολα είναι αυθεντική και ο Παντελίδης δεν είναι πυροτέχνημα, όπως διάβασα πρόσφατα σε κάποιο περιοδικό. Ο άνθρωπος κάθισε και έγραψε κάποια πράγματα μέσα από την ψυχή του. Θεωρώ ότι αυτό το σχήμα θα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. Ελπίζω και εύχομαι να επιστρέψει πίσω ο κόσμος στο ελληνικό τραγούδι. Δεν κατηγορώ το ποπ και το μοντέρνο, αλλά δεν μπορώ να ακούω τραγούδια στο ραδιόφωνο που δεν καταλαβαίνω τι λέει ο παρατονισμένος και ασύντακτος στίχος, που ραπάρει ένας νεαρός το κουπλέ και τραγουδάει μια κοπελίτσα με επεξεργασμένη φωνή. Υπάρχουν όμως συγκροτήματα με εξαιρετικές τραγουδίστριες. Πρόσφατα πήγα να δω τη Δέσποινα (σ.σ.: Βανδή) και τον Αντύπα και έπαθα πλάκα με την τραγουδίστρια των Vegas. Η κοπέλα έχει τρομερή φωνή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης