Φάνης Μουρατίδης: Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης είναι κυριολεκτικά μαέστρος

Φάνης Μουρατίδης: Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης είναι κυριολεκτικά μαέστρος

Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε στο protothema.gr για την επιτυχημένη σειρά «Maestro» 

maestro-mouratidis-fanis
Το «Maestro» κατέκτησε το ελληνικό κοινό και βάζει «πλώρη» και για τον υπόλοιπο κόσμο, μιας και είναι η πρώτη ελληνική σειρά που συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο του Netflix. Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, η σειρά «σπάει» ρεκόρ τηλεθέασης σε κάθε επεισόδιο, παρουσιάζοντας ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η βία, η εγκληματικότητα, η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας, αλλά και ο έρωτας που συναντά εμπόδια. Όλα αυτά με φόντο την ομορφιά των Παξών και της Κέρκυρας.

Ένας από τους ταλαντούχους ηθοποιούς του καστ είναι ο Φάνης Μουρατίδης, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr για τον χαρακτήρα του στη σειρά, τον «Φάνη», την είσοδο του «Maestro» στο Netflix, αλλά και όσα αποκόμμισε από τη συνεργασία του με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και τους υπόλοιπους συντελεστές, με τους οποίους έχουν γίνει, όπως είπε, «μία οικογένεια».

Ο «Φάνης» του «Maestro» είναι ο σύζυγος της Σοφίας και πατέρας της Κλέλιας και του Αντώνη. Είναι υποψήφιος δήμαρχος και όλοι στο νησί τον εκτιμούν. Φροντίζει για το καλό του τόπου του και είναι αυτός που έφερε τον Ορέστη στο νησί. Είναι συμπαθής, καλοσυνάτος, πετυχημένος, έξυπνος και επικοινωνιακός. Όμως όλα αυτά είναι για το «φαίνεσθαι». Ο Φάνης κρύβει μυστικά που κανείς δεν γνωρίζει, πλην της Σοφίας, με την οποία διατηρούν έναν τυπικό, πλέον, γάμο. Έχει αδυναμία στην κόρη του και μεγάλη κόντρα με τον γιο του.
_DSF1236__1_

Σε λίγο καιρό το «Maestro» θα κυκλοφορήσει στο Netflix. Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν το μάθατε;
Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί ιδεολογικά σε ό,τι αφορά την ελληνική μυθοπλασία είμαι πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή θα ήθελα το «Μaestro» να μην είναι μία εξαίρεση, να γίνει ο κανόνας για την ελληνική μυθοπλασία τα επόμενα 10–15 χρόνια. Εννοώ, ο κανόνας με την έννοια ότι θα υπάρξουν κι άλλες μίνι σειρές 8–12 επεισοδίων που θα μπορούν να μπουν σε πλατφόρμες του εξωτερικού, σειρές με υψηλές προδιαγραφές σε επίπεδο μυθοπλασίας σεναρίου, να είναι δηλαδή προϊόντα υψηλών αξιώσεων.

Νομίζω ότι το «Maestro» απέδειξε πως όταν τα πράγματα γίνονται με αμιγώς επαγγελματικούς όρους, τόσο στους χώρους που πρέπει να παραχθεί ένα προϊόν, όσο και στους συντελεστές που πρέπει για να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αποδεικνύει αυτή τη στιγμή και είναι ένα παράδειγμα για όλους που ασχολούνται με οπτικοακουστικά μέσα στην Ελλάδα, ότι αν θέλουμε μπορούμε και στο χέρι μας είναι να διεκδικήσουμε τη μυθοπλασία που μας αξίζει. Κλείνοντας, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος προσωπικά για τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, είναι ένα πλάσμα που αγαπά τρομακτικά αυτή τη δουλειά, αφοσιωμένος 100% και οι άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για αυτό, όπως ο Χριστόφορος, τις περισσότερες φορές έχουν θετικά αποτελέσματα.

Πιστεύετε ότι οι ξένοι συνδρομητές (του Netflix) θα αγαπήσουν τη σειρά κι αν ναι για ποιους λόγους
Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, δεν ξέρω τα γούστα των ανθρώπων του εξωτερικού. Αυτό που μπορώ να υποθέσω ίσως, είναι ότι θα δουν ένα διαφορετικό προϊόν πλαισιωμένο από πάρα πολλά ελληνικά χαρακτηριστικά, αλλά με μια πιο ευρωπαϊκή πατίνα και όχι με την ανατολίτικη εικόνα του Έλληνα όπως έχουμε συνηθίσει. Με πολύ ωραίο ελληνικό περιβάλλον και μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που ασχολείται με τα ανθρώπινα, με προβλήματα που λίγο έως πολύ αντιμετωπίζουμε ως ελληνική κοινωνία.
maestro-fanis-mouratidis
«O Xριστόφορος Παπακαλιάτης είναι ένα πλάσμα που αγαπά τρομακτικά αυτή τη δουλειά» αναφέρει ο Φάνης Μουρατίδης
Στη σειρά υποδύεστε έναν επικοινωνιακό κι ευγενικό χαρακτήρα, που όλα όμως είναι για τα το «φαίνεσθαι» και κρύβει πολλά μυστικά. Τι θα τον συμβούλευε ο πραγματικός Φάνης;
Να ξαναδεί τη σχέση του με τους ανθρώπους, να δώσει αλλού προτεραιότητες, να ξαναδώσει προτεραιότητα στη ζωή και όχι στην εξουσία και στο χρήμα. Να «επενδύσει» στη δυναμική της αγάπης προς τους συνανθρώπους μας. Η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και κανείς πρέπει να το απολαμβάνει.

Να ζήσει πραγματικά τη ζωή του. Όσο και να ακούγεται περίεργο το λέω αυτό γιατί ο Φάνης της σειράς είναι το κοινωνικά πετυχημένο μοντέλο, το success story της σύγχρονης κοινωνίας. Ο άνθρωπος που πέτυχε στη δουλειά του, που έχει μία οικογένεια του «φαίνεσθαι» πάρα πολύ όμορφη, που έχει τα υλικά αγαθά που τον κάνουν πάντα αξιοθαύμαστο και γοητευτικό. Έχει αυτή την κοινωνική εικόνα που τον κάνει, θα έλεγε κανείς ακαταμάχητο. Αλλά η ουσία είναι η πραγματική επαφή σε μία ζωή που περνά. Πολλές φορές ζούμε το κοινωνικό μοντέλο και όχι το μοντέλο που κάνει για εμάς.

Εννοώ για τον κάθε έναν να δώσει την πολυτέλεια στον εαυτό του να τον ανακαλύψει, να βάλει στην άκρη όσα η κοινωνία του επιτάσσει και να βρει τι τον κάνει ευτυχισμένο. Νομίζω ότι και ο Φάνης στη σειρά κάποια στιγμή, αυτό θα το ανακαλύψει. Νομίζω δηλαδή, υποθέσεις κάνω, ως ηθοποιός απέναντι στον ρόλο, δεν έχω μιλήσει με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη.

Πέρα από τον Φάνη, ποιον άλλο ρόλο του Maestro θα σας γοήτευε να υποδυθείτε;
Για να είμαι ειλικρινής εγώ τον Φάνη τον έχω αγαπήσει τόσο πολύ που δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο ρόλο και ταυτόχρονα πιστεύω πολύ στο ένστικτο και τη σοφία του Χριστόφορου. Έχει αυτό το χάρισμα όταν φτιάχνει κάτι να πηγαίνει σε επιλογές ας πούμε που δεν ήταν αναμενόμενες. Θεωρώ ότι ήμουν μία τέτοια επιλογή, με την έννοια ότι ο κόσμος συνηθίζει κάποιους καλλιτέχνες ανάλογα με τα πράγματα που τους βλέπει να κάνουν στα μέσα, κάτι που έχει να κάνει με την επικαιρότητα. Τα τελευταία χρόνια εγώ έκανα κωμωδίες και ο κόσμος μπορεί να με έχει συνδυάσει μόνο με αυτό το είδος.

Το ταξίδι μου με τον Χριστόφορο και όλους τους συνεργάτες μας σε αυτή τη διαδρομή του «Maestro» είναι ένα συγκλονιστικό και υπέροχο ταξίδι. Και μέσα από αυτό η σχέση μου με τον χαρακτήρα που έφτιαξε ο Χριστόφορος, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έγινε ερωτική. Οπότε δεν μπορώ να με φανταστώ σε κάτι άλλο γιατί τον Φάνη τον έχω αγαπήσει.
Ep4_14_ΦΑΝΗΣ__edited__1_
Κλείσιμο

Υπάρχει κάποια σκηνή από τα γυρίσματα που σας έχει μείνει αξέχαστη;
Μπορεί να υπάρχει αλλά αυτή τη στιγμή δεν μου έρχεται. Αυτό όμως που θα μου μείνει αξέχαστο είναι η συνεργασία μας και ειλικρινά, ήταν μοναδική. Αυτό ξεκινά πάντα από τον άνθρωπο που δίνει τον ρυθμό της δουλειάς και εδώ ο Χριστόφορος είναι κυριολεκτικά μαέστρος, γιατί κατά το ιταλικόν, στην εποχή του νεορεαλισμού, τον σκηνοθέτη τον φώναζαν μαέστρο. Αλλά εδώ δεν είναι μόνο σκηνοθέτης ο Χριστόφορος, είναι μία ορχήστρα μόνος του. Είναι πάνω στη δουλειά από το Α μέχρι το Ω, άρα έχει τεράστια ευθύνη για τις δημιουργικές συνθήκες που έχει φτιάξει σε όλους μας, ώστε να δώσουμε το 100% του εαυτού μας. Και όταν κάποιος φροντίζει τις συνθήκες τόσο προσεκτικά, όλοι οι συνεργάτες και πίσω από την κάμερα είναι χαρούμενοι με αυτό που κάνουν, νιώθουν ότι είναι κομμάτι ενός οράματος που ακουμπά τις προσδοκίες του.

Και η αγάπη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των συνεργατών, αυτή η οικογένεια που φτιάχτηκε στους Παξούς είναι κάτι μοναδικό και θα μείνει μέσα μου χαραγμένο για πάντα. Μέσα από το «Maestro» ενώθηκαν άνθρωποι που μέχρι και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν μια οικογένεια, μια παρέα που έχει δεθεί.

Δεν τα λέω όλα αυτά για να επαινέσω τον Χριστόφορο, αλλά θεωρώ ότι όπως μιλάμε για τα άσχημα σήμερα πρέπει να μιλάμε και για τα καλά. Υπάρχουν άνθρωποι με τεράστιες ικανότητες, που φροντίζουν και αγαπούν τους συνεργάτες τους και αυτό που αποδεικνύει ο Χριστόφορος είναι ότι με αγάπη και νοιάξιμο -αυστηρότητα που φυσικά και θα υπάρχει για έναν στόχο υψηλών προδιαγραφών- έρχονται αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή αυτό που παίρνουμε πίσω από την επιτυχία του Maestro, δεν περιγράφεται, δεν αξιολογείται γιατί είναι για μένα μία ιστορική στιγμή για την ελληνική μυθοπλασία.
Maestro_επ__5__2_
Ο Γιώργος Μπένος και ο Ορέστης Χαλκιάς, είναι οι δύο ηθοποιοί που υποδύονται το ομοφυλόφιλο ζευγάρι στη σειρά «Maestro»


Ο χαρακτήρας που υποδύεστε, έχει έναν ομοφυλόφιλο γιο και δεν συμφωνεί με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να στέκονται οι γονείς στα παιδιά τους;
Για μένα η οικογένεια, που περικλείει (μεγαλώνει) μία νέα ζωή, ένα παιδί, πρέπει να φτιάξει τις συνθήκες ώστε αυτό το παιδί να γίνει μία προσωπικότητα που θα χαρεί τη ζωή που της δόθηκε. Η ζωή είναι δική του/της και πρέπει να τη ζήσει όπως θέλει και τον/την κάνει ευτυχισμένο/η. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να σταματήσουμε οτιδήποτε πάει να μπει εμπόδιο στο να ανθίσει αυτή προσωπικότητα.

Θα δούμε κάποια ανατροπή στον ρόλο σας στην εξέλιξη της υπόθεσης;
Να πω ότι ο Φάνης θα είναι και στη 2η σεζόν κατά 99%, οπότε δεν πιστεύω ότι τα συγκλονιστικά πράγματα θα συμβούν σε σχέση με τον Φάνη στην πρώτη σεζόν. Νομίζω το ενδιαφέρον πια για μένα ως Φάνης που υποδύομαι τον Φάνη, μπαίνει στη 2η σεζόν.



Ειδήσεις σήμερα:

Με πιο βαριές κατηγορίες απολογείται ο 26χρονος μετά το θάνατο 21χρονης φοιτήτριας

Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά του lockdown: Φόβοι για νέα Τιενανμέν καθώς φουντώνει η οργή των πολιτών

Κιβωτός του Κόσμου: Θρίλερ με τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης