Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Σχεδόν 2.000 θάνατοι σε 24 ώρες - Οι... μπερδεμένες απειλές Τραμπ προς τον ΠΟΥ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Σχεδόν 2.000 θάνατοι σε 24 ώρες - Οι... μπερδεμένες απειλές Τραμπ προς τον ΠΟΥ

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε εχθές να αναστείλει την αμερικανική συμβολή στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, όμως μερικά λεπτά αργότερα έκανε ένα βήμα πίσω, λέγοντας ότι απλώς εξετάζει αυτήν την πιθανότητα

trump2-arthrou
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό υπέκυψαν στις ΗΠΑ τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση μέχρι χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας) του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό στον κόσμο αφότου ξέσπασε η πανδημία. Η νέα αύξηση-ρεκόρ των θανάτων (+1.939 επακριβώς) ανεβάζει σε 12.722 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 στις ΗΠΑ. Η ισχυρότερη χώρα του κόσμου πλησιάζει έτσι ακόμα περισσότερο τα δύο κράτη που θρηνούν τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη μέχρι σήμερα, την Ιταλία (17.127 νεκροί) και την Ισπανία (13.798).

Timeline: How The Coronavirus Spread In The United States | NBC News NOW


Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφεται πάνω από το ένα τέταρτο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2: έχουν καταμετρηθεί 396.223 συνολικά (+29.609 μέσα σε ένα 24ωρο), κατά τα δεδομένα του Τζονς Χόπκινς, που ανανεώνονται συνεχώς. «Η Αμερική συνεχίζει να κάνει περισσότερα τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και θεωρώ ότι πιθανόν γι’ αυτό έχουμε περισσότερα κρούσματα», πρότεινε χθες Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Μίλησε για 1,8 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι σήμερα στη χώρα του. «Γνωρίζω (...) ότι ορισμένες χώρες που έχουν μεγάλο πληθυσμό έχουν πολλά περισσότερα κρούσματα από ό,τι εμείς, αλλά δεν τα δηλώνουν», πρόσθεσε.

Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδα, στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι, παρά τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού που τίθενται προοδευτικά σε ισχύ στη μια πολιτεία πίσω από την άλλη. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί την εστία της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, με σχεδόν 5.500 νεκρούς και 140.000 ασθενείς, στη μεγάλη πλειονότητά τους στην πόλη της Νέας Υόρκης, την οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ, που πλέον έχει παραλύσει σχεδόν τελείως.

Ο Λευκός Οίκος προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η ασθένεια COVID-19 ενδέχεται να στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 ως 240.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, με βάση μοντέλα επιδημιολόγων που βασίζονται στην υπόθεση εργασίας ότι τα μέτρα του περιορισμού της κίνησης των πολιτών και της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης θα τηρηθούν.

Οι απειλές Τραμπ για τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ και η... υπαναχώρηση

Κλείσιμο
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες Τρίτη να αναστείλει την αμερικανική συμβολή στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καταγγέλλοντας τον τρόπο που η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού και την «εύνοια» που δείχνει, κατ’ αυτόν, προς την Κίνα, πριν κάνει λίγο αργότερα ένα βήμα πίσω.

«Θα αναστείλουμε» την καταβολή «των ποσών που προορίζονταν για τον ΠΟΥ», είπε αρχικά ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Μερικά λεπτά αργότερα όμως, φάνηκε να υπαναχωρεί, προκαλώντας μάλλον σύγχυση, λέγοντας πως σκοπεύει να εξετάσει το ενδεχόμενο.

Trump: Looking at 'Powerful Hold’ on Money for WHO


«Δεν λέω ότι θα το κάνω, αλλά θα εξετάσουμε την πιθανότητα αυτή», δήλωσε ο Τραμπ, αντιφάσκοντας με την πρώτη του τοποθέτηση.

Ο λόγος του προεδρικού εκνευρισμού έναντι της υπηρεσίας του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη: η συμπεριφορά της έναντι του Πεκίνου. Ο ΠΟΥ δείχνει «μεγάλη εύνοια στην Κίνα, δεν είναι αποδεκτό αυτό», είπε.

«Λαμβάνει τεράστια ποσά από τις ΗΠΑ», επέμεινε ο Τραμπ. «Επέκριναν το κλείσιμο των συνόρων (των ΗΠΑ στους ταξιδιώτες από την Κίνα) όταν το είχα ανακοινώσει — είχαν άδικο», κατήγγειλε, αναφερόμενος σε στελέχη του ΠΟΥ. «Είχαν άδικο για πολλά», συνέχισε να σφυροκοπεί, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος είχε ήδη εξαπολύσει μέσω Twitter νωρίτερα χθες Τρίτη σφοδρή επίθεση εναντίον του οργανισμού.

«Ο ΠΟΥ τα θαλάσσωσε στ’ αλήθεια», υποστήριξε σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. «Για κάποιον λόγο, ενώ χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ, είναι μολαταύτα πολύ επικεντρωμένος στην Κίνα. Θα το εξετάσουμε το ζήτημα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Χαραμάδα αισιοδοξίας για τον Τζόνσον - Αγωνία για «κενό εξουσίας» στη Βρετανία

Ουρές εκατοντάδων μέτρων στη Φλόριντα για το επίδομα ανεργίας (βίντεο)

Αμερικανός λοιμωξιολόγος νόσησε, πήρε χλωροκίνη και... δεν έβγαλε συμπέρασμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ