Γνωρίστε την ομάδα της εθνικής προσπάθειας

Οι επιστήμονες του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ που με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα και χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές δίνουν κάθε λεπτό τον αγώνα για όλους εμάς

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ethnikhhhhh-asfaleia-koronaios-ios-apagoreysh-maskes-pandhmia-arthrouuuuuu
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αποτελεί το πρόσωπο των ημερών. Με νηφαλιότητα κάθε απόγευμα ανακοινώνει καθετί νέο που αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Ωστόσο, σε αυτή τη διαδικασία ο κ. Τσιόδρας δεν είναι μόνος. Σημαντικοί και ισότιμοι, όπως ο ίδιος επισημαίνει με κάθε ευκαιρία, συνεργάτες του είναι συνολικά 26 Ελληνες λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι, νοσηλευτές, μικροβιολόγοι και άλλοι ειδικοί, που καθημερινά εισηγούνται προς το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) όλα όσα πρέπει να γίνουν για την ορθότερη διαχείριση της νόσου COVID-19.

Καταξιωμένοι επιστήμονες, όλοι στον τομέα της εξειδίκευσής τους, αξιολογούν λεπτομερώς τα εγχώρια και διεθνή επιστημονικά στοιχεία σε καθημερινή βάση, διασφαλίζοντας τόσο τη βέλτιστη θεραπεία των συμπολιτών μας που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό όσο και την ευρύτερη προστασία του γενικού πληθυσμού.

Σωτήρης Τσιόδρας
«Στρατηγός» στον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό
tsiodras
Σωτήρης Τσιόδρας Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθήνας
Το ακαδημαϊκό, ερευνητικό και κλινικό έργο του κ. Τσιόδρα μοιάζει να στριμώχνεται στο 27 σελίδων βιογραφικό του, το οποίο έχει γίνει πια θέμα συζήτησης σε όλη τη χώρα. Ο επικεφαλής της 25μελούς Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων, που συνεδριάζει σε τακτικότατη βάση για την οργάνωση της χώρας έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν μέχρι και πριν από τρεις εβδομάδες μάλλον άγνωστος στο ευρύ κοινό, ωστόσο πλέον αποτελεί πρόσωπο αναφοράς στη χώρα. Η πορεία του τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δείχνει συνέπεια και αφοσίωση στην επιστήμη του, όπως και στην οικογένεια -δεν είναι και τόσο σύνηθες να είναι κάποιος πατέρας επτά παιδιών στην εποχή μας-, αλλά και στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Αλλά και η πορεία των τελευταίων εβδομάδων δείχνει πως σημαδεύει ανεξίτηλα το πέρασμα της Ελλάδας σε αυτή την πανδημία.

Αναστασία Κοτανίδου
Η εντατικολόγος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κορωνοϊού
Κλείσιμο
kotanidou-anastasia
Η κυρία Αναστασία Κοτανίδου συμπληρώνει 31 χρόνια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής, του Ευαγγελισμού. Από το ίδιο νοσοκομείο ξεκίνησε ουσιαστικά την επαγγελματική της πορεία, καθώς σε αυτό ολοκλήρωσε την ιατρική της εκπαίδευση ως πνευμονολόγος το 1993. Έπειτα από την εξειδείκευσή της στην εντατικολογία στο αμερικανικό νοσοκομείο Τζον Χόπκινς επέστρεψε στον Ευαγγελισμό, και το 1996 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Σήμερα είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή και διευθύντρια της Ά Πανεπιστημιακής ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Είναι, επίσης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ). Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η ΜΕΘ στην οποία είναι επικεφαλής η κυρία Κοτανίδου βρίςκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του νέου κορωνοιού και της λοίμωξης Covid-19 καθώς νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με τη λοίμωξη. Η ίδια με την επιστημοσύνη, την εμπειρία της αλλά και την αισιοδοξία που τη χαρακτηρίζει εμφανίζεται βέβαιη για την θετική έκβαση αυτής της μάχης.

Σπυρίδων Ζακυνθινός, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

spiros-zakinthinos


Διευθυντής της Α' Κλινικής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, όπως της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και των European Respiratory Society, American Thoracic Society και European Society Intensive Care Medicine. Έχει λάβει μέρος στη συγγραφή κεφαλαίων σε 7 Ελληνικά και 19 Διεθνή πολυσυγγραφικά βιβλία, ενώ είναι μέλος της ομάδος εργασίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πνευμονολογίας, για τη δημιουργία θέσεων ομοφωνίας (consensus statement) για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και έχει διατελέσει υπεύθυνος για την Ελλάδα πανευρωπαϊκής συνεργασίας για τη μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης στην Ευρώπη, δημιουργία κοινών θέσεων αποδοχής και προτάσεων σχετικά με τις (Αναπνευστικές) Μονάδες Ενδιάμεσης Φροντίδας (Respiratory high dependency care units / intermediate care units) (1999 – 2002). Το ερευνητικό του έργο παρουσιάζει συνοχή, συνέχεια και αυτοδυναμία, έχει δε παραχθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα και εστιάζεται στους ακόλουθους τομείς: Μηχανική του αναπνευστικού συστήματος και αναπνευστικοί μυς, Σήψη και σοβαρές λοιμώξεις, Παθοφυσιολογία της άσκησης σε υγιείς και ασθενείς, καθώς και αποκατάσταση ασθενών και Διάγνωση και θεραπεία της άπνοιας του ύπνου.

Αλκιβιάδης Βατόπουλος
Εξπέρ της Μοριακής Βιολογίας
Vatopoulos_Α-copyCMYK
Αλκιβιάδης Βατόπουλος Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ
Εχει εξειδίκευση στηv εφαρμoγή της Μoριακής Βιoλoγίας στη διάγvωση και μελέτη της επιδημιoλoγίας τωv λoιμωδώv voσημάτωv. Από το 2003 είναι διευθυντής του Τομέα Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Από το 2009, στο πλαίσιο Συμφωνίας Σύμπραξης της ΕΣΔΥ με τον ΕΟΔΥ έχει αναλάβει την Επιστημονική Υπευθυνότητα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας. Η ερευνητική τoυ δραστηριότητα επικεvτρώνεται στη μελέτη της επιδημιολογίας τωv λoιμωδώv voσημάτωv, στην ανάπτυξη και εφαρμoγή της φιλoσoφίας και τωv τεχvικώv της μoριακής βιoλoγίας και στην εφαρμογή της πληρoφoρικής, ειδικότερα στη μελέτη της επιδημιολογίας τωv voσoκoμειακώv λoιμώξεωv και της μικρoβιακής αvτoχής στα αντιβιοτικά. Μετέχει ως ειδικός σε εθνικές και διεθνείς (ECDC) επιστημονικές επιτροπές και έχει 93 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά από το 1989.

Παναγιώτης Γαργαλιάνος
Ειδικός στις λοιμώξεις
Gargalianos-copyCMYK
Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος - λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων
Πέραν της Εσωτερικής Παθολογίας, το κλινικό - ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις λοιμώξεις και την αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία, λοιμώξεις σε ανοσοκαταστολή και ανοσολογία λοιμώξεων. Εχει υπάρξει Principal Investigator σε 50 κλινικές μελέτες φάσεων ΙΙ-IV, καθώς επίσης και National Coordinator της πανευρωπαϊκής μελέτης Eurosida. Εχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS (2003-2013), αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (1999-2000), μέλος του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου Υγείας (1998-2000), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (2012-2016), μέλος του European AIDS Clinical Society και μέλος του European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases. Είναι μέλος αρκετών ελληνικών και διεθνών εταιρειών. Τέλος, έχει 163 δημοσιεύσεις στο Pub Med με πάνω από 3.000 citations, ενώ έχει πάνω από 400 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και 200 ομιλίες - προεδρεία σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.


Ελένη Γιαμαρέλλου
Βραβευμένη ερευνήτρια και συγγραφέας
giamarellou-copyCMYK
Ελένη Γιαμαρέλλου Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στην αντιμικροβιακή θεραπεία, στην πολιτική ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών, στην επιδημιολογία λοιμώξεων, στους μηχανισμούς αντοχής στα αντιβιοτικά, στις λοιμώξεις στη ΜΕΘ PK/PDs αντιβιοτικών, στα πειραματικά πρότυπα λοιμώξεων (ενδοκαρδίτιδα, οστεομυελίτιδα, περιτονίτιδα), στις νοσοκομειακές λοιμώξεις και στις λοιμώξεις στην ουδετεροπενία. Είναι μέλος σε 25 ιατρικές εταιρείες και σε 31 συντακτικές επιτροπές, καθώς επίσης fellow του Infectious Diseases Society of America και κριτής εργασιών σε 29 διεθνή περιοδικά. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει 1.397 εργασίες (1.154 δημοσιεύτηκαν στο εξωτερικό), πάνω από 480 ερευνητικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά του εξωτερικού, 13.500 αναφορές τους στη βιβλιογραφία - h-factor 60. Το 2014 τιμήθηκε με το 19ο Ιπποκράτειο Βραβείο που απονέμεται σε διακεκριμένους παθολόγους ή συναφών ειδικοτήτων γιατρούς διεθνούς εμβέλειας. Το 2017 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Χαράλαμπος Γώγος
Με 98 μελέτες
Gogos-copyCMYK
Χαράλαμπος Γώγος Παθολόγος - λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών
Είναι διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Λοιμώξεων της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Πατρών. Ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η ανοσολογία των λοιμώξεων και το σύνδρομο σήψης. Είναι πρόεδρος της ελληνικής ομάδας για τη μελέτη της σήψης, μέλος της International Sepsis Alliance. Ιδιαίτερη ενασχόληση με την ιατρική εκπαίδευση και μέλος της επιτροπής για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Εχει 98 δημοσιευμένες μελέτες στο PubMed και 2.212 citations στο Scopus. Είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Γεώργιος Δάικος
Ειδικός στη μικροβιακή αντοχή
Daikos-copyCMYK
Γεώργιος Δάικος Oμότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
Ειδικεύτηκε στην Παθολογία και στα Λοιμώδη Νοσήματα στο Wayne State University, 
Detroit, MI και στο University of Illinois, Chicago, IL αντίστοιχα. Μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα εργάστηκε στο ΕΣΥ επί εννέα έτη και το 2002 εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το 2014 προήχθη στη βαθμίδα του τακτικού καθηγητή και διετέλεσε διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής από το 2015 έως το 2018. Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στη μελέτη των μηχανισμών της μικροβιακής αντοχής και στην επιδημιολογία και πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Εχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και του αποδίδονται περισσότερες από 12.000 αναφορές.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Μαχητικός πρόεδρος
eksadaktylos-copyCMYK
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Αριστούχος απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (1981) και πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1987), εξειδικεύτηκε στην Πλαστική Χειρουργική στην Αγγλία (1991-1996). Είναι διδάκτωρ του ΑΠΘ (2000) και ασκεί ιδιωτικά την πλαστική χειρουργική από το 1996 στη Θεσσαλονίκη. Εχει έντονη επιστημονική δραστηριότητα, είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών, έχει διατελέσει πρόεδρος του 11ου Συνεδρίου Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής. Είναι τέως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας και τέως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2011 έως το 2018, είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου από το 2019. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Θεοκλής Ζαούτης
Παιδίατρος με παγκόσμια αναγνώριση
Zaoutis-copyCMYK
Θεοκλής Ζαούτης Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας - University of Pennsylvania - School of Medicine
Kλινικός γιατρός, ερευνητής και ηγέτης στον τομέα των παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών, δραστηριοποιείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Το 2011 ίδρυσε το Κέντρο Συνεργατικής Κλινικής Επιδημιολογίας και Ερευνας Αποτελεσμάτων (CLEO) στην Αθήνα, του οποίου αποστολή είναι η βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης που παρέχονται στα ελληνικά νοσοκομεία. Το 2018 διορίστηκε επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Ιδρύματος PENTA, που περιλαμβάνει εκατοντάδες ερευνητές και γιατρούς που σχεδιάζουν, υλοποιούν και συντονίζουν κλινική έρευνα και κατάρτιση υψηλής ποιότητας σε περισσότερες από 90 κλινικές εγκαταστάσεις σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εργάζεται σε πολλές επιτροπές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, συμβουλεύοντας τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP). Κατέχει ρόλους στην Ομάδα Εργασίας για την Αντιβιοτική Αντίσταση και Προεγγραφή στην Ευρωπαϊκή Παιδική (ARPEC) και στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων (ESPID). Εργάζεται επίσης ως σύμβουλος στην Πρωτοβουλία Υγείας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στο Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη στην Ελλάδα.

Αγγελική Καραΐσκου


Είναι γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ) και έχει διατελέσει πρόεδρος και αντιπρόεδρος στην ίδια Εταιρεία, στην οποία είναι μέλος του Δ.Σ. από το 2004. Κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Εφηρμοσμένη Δημόσια Υγεία και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, μετεκπαιδευθείσα στο Royal Free Hospital (Λονδίνο), στο Bichat-Claude Bernard (Παρίσι) και στο Karolinska Sjukhuset (Στοκχόλμη) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια εξειδίκευσης στην Πρόληψη και τον Ελεγχο των Λοιμώξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου Λοιμώξεων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της Συντονιστικής Επιτροπής Εμβολιασμού για την Εποχική Γρίπη Επαγγελματιών Υγείας. Το κλινικό και ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται τα τελευταία 24 χρόνια στην πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Εχει συμμετάσχει στη σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών καθώς και σε δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ (Υγιεινή Χεριών, Αντιμετώπιση Μικροβιακής Αντοχής, Επιτήρηση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, Εφαρμογή Ενιαίου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ελέγχου Λοιμώξεων) και υπήρξε Εxpert Validator Σημειακής Καταγραφής Λοιμώξεων (ECDC).

Παγώνα Λάγιου
Ειδίκευση στη Διατροφική Επιδημιολογία
Lagiou-P-copyCMYK
Παγώνα Λάγιου Παθολόγος, καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Είναι επικεφαλής (μία εκ των δύο) του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Διατροφή και την Υγεία και υπεύθυνη των Μονάδων Διατροφικής Επιδημιολογίας - Διατροφής στη Δημόσια Υγεία, Κακοήθων Νεοπλασιών και Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το διδακτικό της έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο επικεντρώνεται σε θέματα επιδημιολογίας - μεθοδολογίας έρευνας και προληπτικής ιατρικής - δημόσιας υγείας. Πέραν των Πανεπιστημίων Αθηνών, Χάρβαρντ και Karolinska, έχει επίσης διδάξει στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Γονιδιώματος της Σιγκαπούρης, καθώς και στο Διεθνές Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής και Δημόσιας Υγείας Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν τη διατροφική επιδημιολογία και την επιδημιολογία των χρονίων νοσημάτων με έμφαση στις κακοήθεις νεοπλασίες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα και συμμετέχει σε σχετικές διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες και consortia.

Μάριος Λαζανάς
Εκδότης της Παθολογίας
Lazanas-copyCMYK
Μάριος Λαζανάς Παθολόγος - λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της Εσωτερικής Παθολογίας, των Λοιμώξεων και του AIDS. Ειδικότερα, περιλαμβάνουν κλινική και βασική έρευνα που αφορά, μεταξύ άλλων, στη φαρμακοκινητική και την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών, στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων σε αυτά, στην επιδημιολογία και μοριακή επιδημιολογία του HIV και στην ανάπτυξη αντοχής στα αντιρετροϊκά φάρμακα, καθώς και στη δράση του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων (PAF) σε διάφορα νοσήματα, στη θεραπευτική των μικροβιακών λοιμώξεων και της HIV λοίμωξης. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Διεθνούς Εταιρείας AIDS (IAS) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας AIDS (EACS). Είναι εκδότης του περιοδικού «Ελληνικά Αρχεία AIDS» και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 26 βιβλίων Παθολογίας, έχει συγγράψει δύο ξενόγλωσσες μονογραφίες, έχει άνω των 150 δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και άνω των 480 ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Αθανασία Λουρίδα
Παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ - Α' Παιδιατρική Κλινική ΓΝΠ «Η Αγία Σοφία»
Lourida-Athanasia-copyCMYK
Αθανασία Λουρίδα Παιδίατρος, λοιμωξιολόγος, διευθύντρια του Ν.Π. «Αγία Σοφία»

Γκίκας Μαγιορκίνης
Βραβευμένος επιδημιολόγος
gkikas_magiorkinis-copyCMYK
Γκίκας Μαγιορκίνης Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ - Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορωνοϊού 2019-nCoV
Είναι μέλος του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και υπότροφος του Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων (Royal College of Pathology) και της Βασιλικής Ιατρικής Κοινότητας (Royal Society of Medicine). Εχει λάβει το βραβείο ιατρικών επιστημών «Ιωάννη Βλυσσίδη» από την Ακαδημία Αθηνών, το πρώτο βραβείο Marie Sklodowska-Curie στην κατηγορία «Υποσχόμενο Ερευνητικό Ταλέντο» και για την κλινική συνεισφορά του στην Ιατρική Ιολογία εκλέχθηκε στην Υποτροφία του Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων. Είναι μέλος της ομάδας επικεφαλής (sub-domain lead) του Συνεταιρισμού Κλινικής Μετάφρασης των 100.000 γονιδιωμάτων στον οργανισμό Genomics England. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις εφαρμογές της εξελικτικής ιολογίας στη σύγχρονη ιατρική. Εχει περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων εργασιών ως επικεφαλής στα περιοδικά «PNAS», «Current Biology», «PLoS Medicine» και «PLoS Pathogens», καθώς και επιστολές στα «Science, New England Journal of Medicine» και «Lancet Infectious Diseases».

Aνδρέας Μεντής
Αγρυπνος φρουρός στο Παστέρ
mentis_paster-copyCMYK
Aνδρέας Μεντής Διευθυντής Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ
Εφέτος το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ συμπληρώνει εκατό χρόνια λειτουργίας στη χώρα μας, ωστόσο ο κορωνοϊός φέρνει το επιστημονικό ίδρυμα και τον επικεφαλής του με διαφορετικό τρόπο στο προσκήνιο. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες στο Ινστιτούτο υπό την άγρυπνη επίβλεψη του δρος Ανδρέα Μεντή έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα για να οργανωθεί η άμυνα της χώρας μέσω της ανίχνευσης του κορωνοϊού. Ιατρός βιοπαθολόγος, διευθυντής του Διαγνωστικού Τμήματος και των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης, Ερυθράς/Ιλαράς και Πολιομυελίτιδος, ο δρ Μεντής μετρά 32 χρόνια στο Ινστιτούτο. Ολες αυτές τις δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε πολλούς μαραθώνιους αγώνες δρόμου επιχειρώντας και πετυχαίνοντας να κόψει το νήμα στη μελέτη νέων ιών αλλά και στην ανάπτυξη διαγνωστικών με σύγχρονες τεχνολογίες - με την ίδια ταχύτητα και τα ίδια αντανακλαστικά βρίσκεται τώρα και σε αυτόν τον αγώνα κατά του SARS-CoV-2.

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
Από την Ερυθρά
panagiotopoulos-copyCMYK
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος Καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Η εντρύφηση του κ. Παναγιωτόπουλου επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες στα θέματα της Παιδιατρικής, και ιδίως στα λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα που απειλού(σα)ν την υγεία του παιδικού πληθυσμού, όπως και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και σε εκείνα της Επιδημιολογίας αποτελούν σημαντικά κεφάλαια στην εγχώρια επιστημονική κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1993 είχε αναλάβει τη διερεύνηση της επιδημίας ερυθράς που είχε ενσκήψει στη χώρα και δέκα χρόνια αργότερα ήταν υπεύθυνος για την επιδημιολογική επιτήρηση του SARS στην Ελλάδα - αν και εκείνος ο κορωνοϊός φαντάζει ήπιος σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό και την πανδημία που έχει προκαλέσει.

Βασιλική Παπαευαγγέλου
Ειδική στα μωρά
papaeyaggelou-copyCMYK
Βασιλική Παπαευαγγέλου Kαθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, διευθύντρια Γ' Παιδιατρικής Κλινικής στο «Αττικόν»
Σημαντικό ερευνητικό και κλινικό έργο αποτυπώνεται στο πολυσέλιδο βιογραφικό της κυρίας Παπαευαγγέλου - και δίνει την ουσιαστική απάντηση για τη συμμετοχή της στην ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών παθολόγων λοιμώξεων που στην παρούσα συγκυρία μελετούν τα δεδομένα για τον νέο κορωνοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι η έμπειρη καθηγήτρια Παιδιατρικής που έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες παιδιάτρους τα τελευταία 15 χρόνια εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή το 1990 με θέμα την «Εγκαιρη διάγνωση HIV λοίμωξης νεογνού», ένα ζήτημα επιστημονικό που παραπέμπει αμέσως στη λοίμωξη COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός σήμερα, με τα νεογνά να αποτελούν ειδική ομάδα την οποία μελετούν οι ειδικοί για το ενδεχόμενο της κάθετης μετάδοσης.

Αννα Παπά-Κονιδάρη
Ανίχνευσε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
anna_pappa-copyCMYK
Αννα Παπά-Κονιδάρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, διευθύντρια Β' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών
Το Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είναι το εργαστήριο όπου ανιχνεύτηκε το πρώτο θετικό δείγμα κορωνοϊού στη χώρα μας, στις 26 Φεβρουαρίου. Η διευθύντρια και καθηγήτρια Μικροβιολογίας Αννα Παπά-Κονιδάρη μετρά περισσότερες από δύο δεκαετίες αναλύσεων μέσα στο εργαστήριο και έχει αναλύσει χιλιάδες δείγματα ιών, κυρίως γρίπης και ιού του Δυτικού Νείλου. Μάλιστα η ίδια αναφέρεται συχνά στο 2009, οπότε ενέσκηψε η πανδημία της γρίπης, αλλά και στο 2010, οπότε εντοπίστηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Πλέον για μία ακόμη φορά συμμετέχει σε μάχη κατά της πανδημίας, αυτή τη φορά για έναν κορωνοϊό.

Γεώργιος Σαρόγλου
Με δάφνες από τη γρίπη
SAROGLOU-copyCMYK
Γεώργιος Σαρόγλου Παθολόγος- λοιμωξιολόγος, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως πρόεδρος ΕΟΔΥ
Ο συγκεκριμένος επιστήμονας έχει στο βιογραφικό του εκτός από το κλινικό και ακαδημαϊκό έργο και τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως ήταν η προηγούμενη ονομασία του, και μάλιστα σε δύο περιόδους. Είχε διατελέσει πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2000 μέχρι το 2005 και μετά από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2011. Βίωσε εκ των έσω και ως επιστήμονας και ως πρόεδρος του μοναδικού φορέα δημόσιας υγείας της χώρας την πανδημία της γρίπης το 2009.

Νικόλαος Σύψας
Καθηγητής στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου
sypsas-1024x576_1-copyCMYK
Νικόλαος Σύψας Kαθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
Η σταδιοδρομία και το βιογραφικό του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών περιλαμβάνουν ορισμένα από τα παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία - μεταξύ άλλων Πανεπιστήμια Ζυρίχης, Μασαχουσέτης, Χάρβαρντ, Τέξας. Ο εκ Ναυπάκτου ορμώμενος επιστήμονας είναι αφοσιωμένος, εκτός από το ακαδημαϊκό του έργο, και στο κλινικό έργο στη Μονάδα Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας στο «Λαϊκό» - επίσης συμμετέχει και στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων αποδεικνύοντας τα υψηλά αντανακλαστικά του σε θέματα λοιμώξεων εντός των νοσοκομείων που αποτελούν μείζον πρόβλημα για τα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Γεώργιος Τολούμης
Ιπτάμενος μαχητής
tn_toloumis-copyCMYK
Γεώργιος Τολούμης Υποπτέραρχος, διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ
Η συμμετοχή του εκ των πραγμάτων κρίνεται σημαντική καθώς ως σύμβουλος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ επί θεμάτων σχεδιασμού και πολιτικής υγειονομικής υποστήριξης στις Ενοπλες Δυνάμεις συντονίζει και κατευθύνει, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τις Διευθύνσεις Υγειονομικού των Γενικών Επιτελείων σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης και υγειονομικής υποστήριξης και εφόσον απαιτηθεί και με τους φορείς υγείας της Πολιτείας.

Αθανάσιος Τσακρής
Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Αναφοράς
tsakris-copyCMYK
Αθανάσιος Τσακρής Καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθήνας, αντιπρύτανης ΕΚΠΑ
Στη μάχη κατά του κορωνοϊού έχει βρεθεί από την πρώτη στιγμή, όπως ήταν αναμενόμενο, ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Το εργαστήριο στο οποίο είναι επικεφαλής αποτελεί Εργαστήριο Αναφοράς και έχει ελέγξει μεγάλο όγκο δειγμάτων κατά τις πρώτες εβδομάδες και πριν ενταχθούν και άλλα σε αυτή τη διαδικασία. Πρόκειται για έναν επιστήμονα με πλούσιο βιογραφικό, το οποίο μεταφράζεται και σε σημαντικό ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο. Εχει υπηρετήσει ως επισκέπτης καθηγητής, μεταξύ άλλων, στο Beth Israel και το Χάρβαρντ. Είναι fellow της Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Royal College of Pathologists (FRC Path) στο Λονδίνο. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τους μηχανισμούς αντιμικροβιακής αντοχής στα gram-αρνητικά βακτήρια, την ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων διερεύνησης καρβαπενεμασών, την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων και την ανάλυση μοριακών μηχανισμών αντοχής.

Μαρία Τσολιά
Ειδική στις αναπνευστικές λοιμώξεις
tsolia-maria_1-copyCMYK
Μαρία Τσολιά Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθήνας
Η υπεύθυνη της Μονάδας Παιδιατρικών Λοιμώξεων καθώς και της Μονάδας Κλινικής Ερευνας στις Λοιμώξεις της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» δεν θα μπορούσε να μην καταλαμβάνει μια θέση στην ομάδα των επίλεκτων επιστημόνων που θα στοχεύσουν τον κορωνοϊό. Η κυρία Τσολιά έχει ειδικό ερευνητικό ενδιαφέρον στην επιδημιολογία των λοιμώξεων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και της φυματίωσης. Εχει λάβει μέρος στη συγγραφή περισσότερων από 100 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Δημήτριος Χατζηγεωργίου

Δημήτριος Χατζηγεωργίου
Συντονιστής του Υγειονομικού της Π.Α.
tn_xatzigeorgiou-copyCMYK
Δημήτριος Χατζηγεωργίου Υποπτέραρχος, λοιμωξιολόγος, διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας
Ως διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού (ΔΥΓ) του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) συντονίζει και κατευθύνει σε εθνικό επίπεδο το Υγειονομικό της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και το έργο των ανεξάρτητων υγειονομικών μονάδων, όπως είναι το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, η Ανωτάτη Αεροπορίας Υγειονομική Επιτροπή και το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής.

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου
Ερευνητής δεκάδων επιδημιών
xatzixristodoulou-copyCMYK
Χρήστος Χατζηχριστοδούλου Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Το ερευνητικό έργο του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας -αλλά και αναπληρωτή προέδρου του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- περιλαμβάνει δεκάδες επιδημίες που έχουν ενσκήψει στη χώρα, μικρότερης ή μεγαλύτερης έξαρσης. Μεταξύ άλλων, έχει ασχοληθεί με τη νόσο των λεγεωνάριων, τον δάγκειο πυρετό, την ιλαρά, την ιογενή μηνιγγίτιδα, τη βρουκέλλωση. Από το 2012 μέχρι το 2015 ήταν επιστημονικός υπεύθυνος στο Ειδικό Πρόγραμμα Ελέγχου για τον Ιό του Δυτικού Νείλου και την Ελονοσία σε όλη τη χώρα, ενώ τη διετία 2016-17 επικεντρώθηκε στη μελέτη της νόσου στην περιοχή του Ευρώτα. Με δεδομένο ότι για τη θεραπεία της λοίμωξης CΟΩΙΔ-19 χορηγούνται και σκευάσματα που χορηγούνται για την ελονοσία, αντιλαμβάνεται κάποιος τη σημασία της συμμετοχής του σε αυτή την ομάδα.

Δημήτρης Παρασκευής
Μοριακός επιδημιολόγος
Dimitris-Paraskevis-copyCMYK
Δημήτρης Παρασκευής Aναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής επικεντρώνονται στην επιδημιολογία, στη μοριακή επιδημιολογία ιογενών λοιμώξεων, στις εφαρμογές μοριακής επιδημιολογίας στη δημόσια υγεία, στις μελέτες φυλοδυναμικής και φυλογεωγραφίας ιών, στις μελέτες που αφορούν την προέλευση ιών, στην ανάπτυξη μεθόδων μοριακής διαγνωστικής, στις μελέτες αντοχής στα φάρμακα των ιών HIV και ηπατίτιδας B και C. Είναι βέβαιο ότι ο διακεκριμένος ερευνητής στην πανδημία του κορωνοϊού βρίσκει πεδίο πρόσφορο για περαιτέρω μελέτη αλλά και εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων στη δημόσια υγεία.

Βάνα Σύψα
Ταλέντο στα μαθηματικά μοντέλα
Sypsa-copyCMYK
Βάνα Σύψα Αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Βιομετρία από το Πανεπιστήμιο του Reading στη Μεγάλη Βρετανία και διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην επιδημιολογία λοιμωδών νοσημάτων και στη χρήση μαθηματικών μοντέλων για τη μελέτη τους (κυρίως ηπατίτιδα Β και C και HIV λοίμωξη). Εχει δημοσιεύσει περισσότερες από 86 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά. Συμμετέχει στην ομάδα εργασίας για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για τις ιογενείς ηπατίτιδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Μπαίνουμε στην επικίνδυνη φάση της επιδημίας προειδοποιεί ο καθηγητής Σύψας

Τεστ για τον κορωνοϊό: Γιατί οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν εφαρμόζουν στρατηγική Νότιας Κορέας

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Η ιχνηλάτηση σε γηροκομεία και δομές φιλοξενίας αστέγων το νέο «στοίχημα» των αρμοδίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ