Πλεύρης: Στόχος είναι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό να επαναλαμβάνεται όπως αυτό της γρίπης

Πλεύρης: Στόχος είναι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό να επαναλαμβάνεται όπως αυτό της γρίπης

«Είμαστε προετοιμασμένοι ότι ο χειμώνας θα έχει δυσκολίες και αν χρειαστεί θα κάνουμε παρεμβάσεις», είπε ο υπουργός Υγείας - Δείτε βίντεο

πλευρης
Η μάσκα, το πιο απλό αλλά ουσιαστικό μέτρο προστασίας μας έναντι του ιού και των μεταλλάξεων, μας συνοδεύει τα τελευταία δύο χρόνια, ιδίως στους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπήρξαν και δύσκολες περίοδοι επιδημιολογικά όπου η μάσκα επιβλήθηκε υποχρεωτικά και στους εξωτερικούς χώρους.

Όλα αυτά από σήμερα θα αποτελούν παρελθόν. Το επόμενο θερινό τρίμηνο καθώς και το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους θα ανασταλεί - στους εξωτερικούς έχει ήδη ανασταλεί από το τέλος Απριλίου εκτός αν υπάρχει συνωστισμός. Η αναστολή της υποχρέωσης για χρήση μάσκας σημαίνει ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δε συνάδει με την υποχρεωτικότητα της μάσκας.

«Το μόνο μέτρο που είχε μείνει ήταν η μάσκα, ούτε τα κρούσματα ανέβαιναν, ούτε οι σκληροί δείκτες. Σταματάμε την υποχρεωτικότητα αλλά υπάρχει η σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός να χρησιμοποιείται». Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι από τον Σεπτέμβρη και σύμφωνα με την εικόνα της πανδημίας, θα ληφθούν αποφάσεις για μερικό ή καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ckeikyiv75vl)
 

«Ο αριθμός των εμβολίων έχει παραγγελθεί από τον Μάιο του ’21. Η ΕΕ έκανε παραγγελία για όλες τις χώρες οι οποίες βάσει πληθυσμού θα λάβουν τα καινούργια εμβόλια. Το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών θεωρούν ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να κάνουμε ένα εμβόλιο. Αν αυτό θα αφορά τον γενικό πληθυσμό ή στοχευμένες ομάδες μένει να το διασαφηνίσουμε. Πολύ πιθανό να χρειαστεί για όλο τον πληθυσμό».

Στόχος είναι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό «να επαναλαμβάνεται μια φορά τον χρόνο όπως και της γρίπης».

Σε εγρήγορση για τον χειμώνα

Κλείσιμο
Αν και η εικόνα της πανδημίας δείχνει ότι δεν έχει δυναμική, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί και τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση για τον χειμώνα. «Είμαστε προετοιμασμένοι ότι ο χειμώνας θα έχει δυσκολίες και αν χρειαστεί θα κάνουμε παρεμβάσεις. Πέρσι το καλοκαίρι εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα. Αυτήν την στιγμή έχει περάσει αρκετό διάστημα από την εμφάνιση της Όμικρον και δε φαίνεται νέα μετάλλαξη».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο αριθμός των κρουσμάτων που ενδεχομένως θα έχουμε τον χειμώνα δεν απασχολεί τόσο όσο οι νοσηλείες. «Τα κρούσματα δεν μας απασχολούν, το θέμα είναι πόσες νοσηλείες θα βγάλουν. Αν τα κρούσματα δεν οδηγούν σε νοσηλείες, δε θα μας ενδιαφέρει και η καταμέτρηση».

Αναστολή υγειονομικών

Αναφερόμενος στην αναστολή ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δεν έχει εμβολιαστεί, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι αυτό θα παραμείνει σε αναστολή μέχρι και τις 31/12. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, «θα ληφθούν από φάσεις είτε προς το αυστηρότερο είτε προς το ηπιότερο».

«Τους καλούμε να πάνε να εμβολιαστούν για να επιστρέψουν στις θέσεις τους». Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία σήμερα, βροχές στα βόρεια και ανατολικά

Οι πέντε «ντάμες» που επιστρατεύει ο Τσίπρας στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές

Ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς, μάχες στον νότο και αμερικανική οπλική βοήθεια με αστερίσκους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ