Κορωνοϊός: Σταθερά ψηλά οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες - Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών

Κορωνοϊός: Σταθερά ψηλά οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες - Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών

Στη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα έχουν οι ειδικοί μια πιο καθαρή εικόνα για την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών - Μικρή μείωση νοσηλείες και νέες εισαγωγές - Λίγο πάνω από τις 4.000 οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες Covid - Αισιοδοξία από την πτωτική πορεία του ιικού φορτίου στα λύματα

covid23
Μειούμενη αποτυπώνεται η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, με τα στοιχεία για την ανίχνευση του ιού στα αστικά λύματα να συνυφαίνουν την εικόνα της επιδημικής αποκλιμάκωσης. Τα νέα δεδομένα θα εκτιμηθούν από τους ειδικούς, οι οποίοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας στις 5 Ιανουαρίου, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, είχε κάνει λόγο για ένα «μικρό φως αισιοδοξίας» από την πορεία της πανδημίας της Όμικρον στο Λονδίνο όπου, όπως και στη Νότιο Αφρική, άρχισε να υποχωρεί μετά από δύο εβδομάδες εκθετικής αύξησης.

Έχει παρέλθει ένας μήνας από τον πρώτο πενταψήφιο νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις 28 Δεκεμβρίου 2021 (21.567) και τρεις εβδομάδες από το ρεκόρ των 50.126 στις 4 Ιανουαρίου 2022.

Αν και οι επιστήμονες παρατηρούν καθυστέρηση ή και «φρένο» στην πτωτική πορεία της επιδημίας συνεπεία των ψυχρών καιρικών συνθηκών και των μειωμένων ημερήσιων εμβολιασμών, είναι γεγονός πως οι επιδημιολογικοί δείκτες της διασποράς καταγράφουν πτώση. Υπογραμμίζεται, εντούτοις, η εκτίμηση των ειδικών για καθαρότερη εικόνα από τα κρούσματα και τα νοσοκομεία τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, αφού προς ώρας τα χιόνια της «Ελπίδας» στέκονται εμπόδιο και στη διαχείριση του επιδημικού κύματος.

Μείωση σε νοσηλείες και νέες εισαγωγές

Μικρή μείωση καταγράφει η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) όπως προκύπτει από τα στοιχεία της σημερινής και περασμένης εβδομάδας. Ειδικότερα, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό που ανέρχονταν σε 5.118 την Τρίτη 18 Ιανουαρίου (4011 σε απλές κλίνες, 1107 σε Μονάδες), σήμερα είναι 4.896 (3831 σε απλές, 1065 σε Μονάδες).

Πτώση καταγράφει και ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία που, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, διαμορφώθηκε για το επταήμερο στους 484 ασθενείς ενώ την περασμένη Τρίτη ήταν 552. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, 454 ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, το 27% στην Αττική και το 21% στη Βόρεια Ελλάδα.

Σταθεροί παραμένουν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες, ο αριθμός διασωληνωμένων ασθενών δηλαδή και θανάτων. Συγκεκριμένα, 653 ασθενείς σήμερα είναι διασωληνωμένοι και 98 ακόμα έχασαν τη ζωή τους, φτάνοντας τους 2.052 νεκρούς για τον τρέχοντα μήνα. Από την περασμένη Τρίτη έως σήμερα έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό 655 ασθενείς, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα οι απώλειες ανήλθαν στις 638.

Σημαντική μείωση του ιού στα λύματα

Άνεμος αισιοδοξίας πνέει από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα στοιχεία την εβδομάδα 17 - 23 Ιανουαρίου 2022.

Τα στοιχεία έδειξαν πτωτικές τάσεις για έντεκα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν και ειδικότερα στην Αττική -47%, στη Θεσσαλονίκη -41%, στη Λάρισα -50%, στον Βόλο -31%, στο Ηράκλειο -47%, στα Χανιά -39%, στο Ρέθυμνο -68%, στον Άγιο Νικόλαο -33%, στην Ξάνθη -18%, στην Αλεξανδρούπολη -39% και στα Ιωάννινα -29%. Στην Πάτρα καταγράφηκε σταθεροποιητική τάση της τάξεως του -1%.

Επισημαίνεται ότι τα νέα δεδομένα έρχονται μετά από μια περίοδο εκρηκτικής αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα. Για την εβδομάδα 10 -16 Ιανουαρίου 2022, το Δίκτυο είχε παρατηρήσει «εκτόξευση» της τάξεως του +281% στην Πάτρα, +239% στο Ρέθυμνο, +118% στο Ηράκλειο και +113% στον Άγιο Νικόλαο.

Κλείσιμο
Τέλος, αναφορικά με τα νέα κρούσματα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 17.409, 4.065 στην Αττική και 2.272 στη Θεσσαλονίκη. Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου οι νέες λοιμώξεις κορωνοϊού ήταν 23.340 και 32.694 στις 11 του μήνα.


Ειδήσεις σήμερα:

Απίστευτο βίντεο στη Λιβαδειά: Έκανε σκι στο δρόμο δεμένος πίσω από αυτοκίνητο


Ιστορίες εγκλωβισμένων από την Αττική Οδό - Πώς βίωσαν τον «Γολγοθά» στο χιόνι

Ο Τσιτσιπάς γίνεται viral... σώζοντας ένα ball girl από ένα έντομο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ