Κορωνοϊός: Πόσο πιθανή είναι η επαναμόλυνση και πότε συμβαίνει - Τι λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός: Πόσο πιθανή είναι η επαναμόλυνση και πότε συμβαίνει - Τι λένε οι ειδικοί

Αυξάνονται οι αναφορές για παιδιά και ενήλικους που νόσησαν τρεις και τέσσερις φορές με κορωνοϊό - Τι ισχύει με τη μετάλλαξη Omicron - Ο εμβολιασμός και η βαρύτητα της προηγούμενης νόσησης θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες

rome-people2334
Το φαινόμενο της επαναμόλυνσης με τον κορωνοϊό εξετάζουν οι ειδικοί, με δεδομένο ότι υπάρχουν άτομα που έχουν εντοπιστεί θετικά στα τεστ ξανά και ξανά, μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου ή είχαν διαγνωστεί τρεις ή τέσσερις φορές με τον ιό.

Σύμφωνα με τον Guardian, επαναμολύνσεις έχουν διαπιστωθεί και σε παιδιά, με τους ειδικούς να προσπαθούν να καθορίσουν τους παράγοντες κινδύνου.

Τι θεωρείται επαναμόλυνση

Επαναμόλυνση τείνει να θεωρείται η ανίχνευση μιας δεύτερης ή μεταγενέστερης μόλυνσης από Covid, ανεξαρτήτως μετάλλαξης. Ο κίνδυνος είναι πιθανόν να εξαρτάται από σειρά παραγόντων. Για παράδειγμα, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μη εμβολιασμένοι και ενδεχομένως όσοι είχαν ήπια νόσηση, με χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Επίσης, η επαναμόλυνση εξαρτάται και από την παραλλαγή. Ειδικός υποστήριξε ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με την Omicron αμέσως μετά την πρώτη νόσηση με την ίδια μετάλλαξη είναι χαμηλότερος από τον κίνδυνο επαναμόλυνσης από τη Δέλτα, που την ακολουθεί η Omicron, ενώ ρόλο παίζει και ο χρόνος εμβολιασμού.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) χρησιμοποιεί τον όρο της πιθανής επαναμόλυνσης σε διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών από την προηγούμενη επιβεβαιωμένη λοίμωξη με Covid. Κι αυτό επειδή αποκλείει τους ασθενείς, ο οργανισμός των οποίων χρειάστηκε να διώξει τον κορωνοϊό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πόσες επαναλοιμώξεις έχουν εντοπιστεί

Στην Αγγλία, τα τελευταία στοιχεία του UKHSA από την αρχή της πανδημίας έως τις 9 Ιανουαρίου 2022 δείχνουν 425.890 πιθανές επαναμολύνσεις, με τις 109.936 να εντοπίζονται την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιανουαρίου και αντιπροσωπεύουν το 11% των κρουσμάτων της συγκεκριμένης περιόδου.

Ωστόσο, πολύ λίγες πιθανές επαναμολύνσεις «επιβεβαιώνονται» καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί γενετική αλληλουχία. Επίσης, με δεδομένη την περιορισμένη πρόσβαση στα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού στο πρώτο κύμα της πανδημία, πολλές πρώτες λοιμώξεις ενδέχεται να μην έχουν καταμετρηθεί.

Κλείσιμο
Ο καθηγητής ανοσολογίας του Imperial College του Λονδίνου Ντάνι Άλτμαν δήλωσε ότι σε επαναμόλυνση οδηγεί ένας συνδυασμός του χρόνου που διαρκεί η πανδημία, τα αντισώματα που εξασθενούν και τα δύο μεγάλα κύματα ανοσοδιαφυγής από τη Δέλτα και μετά την Omicron. 

Η παράμετρος των παραλλαγών

Επιστήμονες του Imperial College υποστηρίζουν ότι εν ολίγοις, είναι πιο εύκολο να μολυνθεί κανείς με κάποιες μεταλλάξεις. Ειδικότερα, αφού ελήφθησαν υπ’ όψιν πολλοί παράγοντες, η Omicron συσχετίστηκε με 4,38 έως 6,63 φορές υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έναντι της Δέλτα.

Η επιστημονική ομάδα επισημαίνει ότι ο υψηλότερος κίνδυνος σημαίνει ότι η προστασία έναντι της μόλυνσης από τον Covid που προήλθε από προηγούμενη λοίμωξη τους τελευταίους έξι μήνες έχει μειωθεί από το 85% σε ποσοστό από 0% έως 27%. Η μείωση του ποσοστού δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του ότι η Omicron έχει διαπιστωθεί ότι έχει την ικανότητα να αποφεύγει τις ανοσολογικές αποκρίσεις του σώματος σε σημαντικό βαθμό.


Τι ισχύει με τον χρόνο επαναμόλυνσης με την Omicron

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δυνητικά, οι επαναμολύνσεις με την παραλλαγή Omicron είναι πιθανές σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του UKHSA, σε περιπτώσεις με ημερομηνία δείγματος μεταξύ 1ης Νοεμβρίου – 29ης Δεκεμβρίου 2021, υπήρξαν 2.855 πιθανές επαναμολύνσεις, 29 έως 89 ημέρες μετά από προηγούμενη λοίμωξη. Ωστόσο, κάποιες από αυτές ενδέχεται να αποτυπώνουν την αρχική μόλυνση, με τον ιό να μην έχει αποβληθεί.

Το UKHSA επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να συγκριθεί άμεσα το ζήτημα των παραλλαγών, αφού υπάρχουν παράγοντες που μεταβάλλονται, όπως το συνολικό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο πόσο οι ανοσολογικές αποκρίσεις της Omicron προστατεύουν από δεύτερη μόλυνση με την ίδια μετάλλαξη ή από νέες παραλλαγές. «Θα περίμενα ότι ο κίνδυνος δεύτερης μόλυνσης με Omicron είναι πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο της μόλυνσης πρώτα με Δέλτα και μετά με Omicron, καθώς ο ασθενής έχει αναπτύξει αντισώματα στην πρωτεϊνική ακίδα της παραλλαγής» δήλωσε ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της ανατολικής Αγγλίας.

Γιατί εντοπίστηκαν παιδιά που κόλλησαν δύο φορές Covid τον χειμώνα


Η επαναμόλυνση των παιδιών θα μπορούσε να οφείλεται σε διαφορετικές μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας που δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο, τα παιδιά σχολικής ηλικίας με κορωνοϊό εκείνη την περίοδο είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να έχουν την Omicron από τους ενήλικες που νόσησαν. Δηλαδή, πρώτα ενδέχεται να νόσησαν με τη Δέλτα και μετά με την Omicron.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό σε διάστημα 29-89 ημερών από την προηγούμενη μόλυνση αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των επαναμολύνσεων. Πολλές από αυτές είναι πιθανόν να αφορούν παιδιά σχολικής ηλικίας επειδή είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, δηλαδή πριν εμφανιστεί η νέα παραλλαγή.

Πόσο ήπιες είναι οι επαναμολύνσεις

Ένα άλλο ερώτημα αφορά στο εάν οι επαναμολύνσεις είναι ηπιότερες. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να φαίνεται λογικό, δεδομένης της προηγούμενης ανοσολογικής απόκρισης του σώματος.

Σύμφωνα με τον Χάντερ, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το ιικό φορτίο στις επαμολύνσεις είναι πιο χαμηλό, με αντίκτυπο και στη σοβαρότητα της νόσησης.

Ωστόσο η σοβαρότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την παραλλαγή και την εμβολιαστική κάλυψη κάθε ασθενούς.


Πόσες φορές μπορεί ένας άνθρωπος να νοσήσει με Covid

Ήδη, έχουν αναφερθεί άτομα που νόσησαν δύο φορές. Ωστόσο υπάρχουν και αναφορές για ασθενείς που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό τρεις ή και τέσσερις φορές με διαφορά μόλις λίγων εβδομάδων.

Το UKHSA δεν αναλύει τις επαναμολύνσεις ανά κρούσμα, αν και έχει εντοπίσει πιθανές τρίτες επαναμολύνσεις. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όσο περισσότερο η Covid είναι μαζί μας, τόσες περισσότερες επαναμολύνσεις μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.



Ειδήσεις σήμερα:

Για χιόνια ακόμα και στα νότια προάστια της Αττικής λέει ο Λαγουβάρδος - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας ανά τρίωρο


Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Γεωργίας Μπίκα στην ανακρίτρια


Νέο εντυπωσιακό βίντεο με τα Rafale να φτάνουν στην Αθήνα - Δείτε τα μαχητικά πάνω από την Ακρόπολη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK