Κορωνοϊός: Στο Λονδίνο βλέπουν μείωση στις διασωληνώσεις, στην Κοπεγχάγη προβλέπουν επιστροφή στην κανονικότητα!

Κορωνοϊός: Στο Λονδίνο βλέπουν μείωση στις διασωληνώσεις, στην Κοπεγχάγη προβλέπουν επιστροφή στην κανονικότητα!

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας λόγω της ελαφρύτερης νόσησης που προκαλεί η Omicron, που μεταδίδεται κυρίως μεταξύ των νεότερων - Επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις στα συστήματα υγείας όταν θα αρχίσουν να νοσούν μαζικά  άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας

copenhagen334
Στο μισό έχει μειωθεί το ποσοστό των ασθενών με covid στα νοσοκομεία του Λονδίμου που χρειάζονται αναπνευστήρα, από την στιγμή που ξεκίνησε η εκθετική αύξηση της μεταδοτικότητας, λόγω της Omicron, ενώ η κορυφαία επιδημιολόγος της Δανίας δήλωσε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο επιστροφής στην κανονικότητα μέσα στο επόμενο δίμηνο. 

Όπως δείχνουν τα στατιστικά του βρετανικού ΕΣΥ, στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ακόμα κυριαρχούσε στη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα, το 16% των ασθενών χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, με την κυριαρχία της Omicron, το πσοσοτό έπεσε στο 6%.

Οι Βρετανοί ειδικοί θεώρησαν τα νέα αυτά ως ακόμα μία απόδειξη ότι η Omicron μπορεί να υπερμεταδίδεται , αλλά προκαλεί ελαφρύτερη νόσηση. Μάλιστα, στελέχη του βρετανικού ΕΣΥ σημειώνουν ότι ενώ αρχικά οι νοσηλείες αυξάνονταν από 9% εώς 15% μέρα με την ημέρα, τις τελευταίες δύο ημέρες αυξήθηκαν μόνον 1% - 2%., πράγμα που αποτελεί μία «πρώιμη ένδειξη» ότι πλησιάζει η κορύφωση της πανδημίας με την Omicron.

«Αν έχουν έτσι τα πράγματα - αλλά αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο «αν» - τότε είμαστε μπροστά σε καλά νέα, είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη του NHS στο Sky News.

Ωστόσο, οι Βρετανοί ειδικοί σημειώνουν ότι η Οmicron, ενώ αφορούσε αρχικά τις μικρότερες ηλικίες, αρχίζει πλέον να «χτυπά» μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 60 ετών, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα μπορούσε να μεγαλώσει και πάλι. Μάλιστα, σχετική προειδοποίηση απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. 

Η μελέτη στη Δανία

Την ίδια στιγμή, η κορυφαία επιδημιολόγος της Δανίας - πρόκειται για την Τάιρα Γκρόουβ  Κράουζε - δήλωσε ότι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Omicron σημαίνει ότι θα υπάρξει κορύφωση της επιδημίας μέσα στον Ιανουάριο, πράγμα που , όπως ανέφερε, θα επανέφερε την κανονικότητα της ζωής μέσα σε δύο μήνες, οδηγώντας στο τέλος της πανδημίας. 

Οι Δανοί , σε μελέτη με δείγμα 12.000 νοικοκυριών, ανακοίνωσαν και από την δική τους πλευρά αυτό που φαίνεται να είναι η επιστημονική αλήθεια για την Omicron - ότι δηλαδή είναι πολύ πιο μεταδοτική από την Δέλτα, αλλά προκαλεί πολύ πιο ήπια συμπτώματα

Ειδήσεις σήμερα:

Μαγιορκίνης για την πορεία της πανδημίας: Θα έχουμε ένα καλύτερο Πάσχα και καλοκαίρι

Θα καθαρίσει το όνομα του πρίγκιπα Άντριου από όσα του προσάπτει η πρώην «σκλάβα του σεξ» του Έπσταϊν;

Πότε θα κάνουν φέτος «πρεμιέρα» οι φορολογικές δηλώσεις, ποιες προθεσμίες παρατάθηκαν και τι πρέπει να πληρωθεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα