Άνοιξε η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες - Με ποια δεδομένα πήρε την απόφαση η Επιτροπή Εμβολιασμών

Άνοιξε η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες - Με ποια δεδομένα πήρε την απόφαση η Επιτροπή Εμβολιασμών

Μέχρι τα ξημερώματα θα έχουν «φορτωθεί» στο σύστημα οι ΑΜΚΑ όλων των δικαιούχων - Η απόφαση της Επιτροπής αφορά όλους τους πολίτες από 18 ετών και άνω και θεωρήθηκε από τους ειδικούς «καθοριστική για τη δημιουργία ενός ισχυρού τείχους ανοσίας» για την παραλλαγή Omicron

emvoliasmos-0
Άνοιξε στις 10 το βράδυ η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, ωστόσο θα «φορτώνονται» σταδιακά οι ΑΜΚΑ των δικαιούχων.

Μέχρι τα ξημερώματα εκτιμάται ότι θα έχει ανοίξει για όλους.

Νωρίτερα, δύο δεδομένα αξιολόγησε σήμερα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών για τη θετική γνωμοδότηση στη μείωση του χρονικού διαστήματος - από 6 στους 3 μήνες- για τη χορήγηση της επαναληπτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Πρώτον, τον κίνδυνο που δημιουργείται σε αυτή τη συγκυρία, στην καρδιά του χειμώνα και ενόψει μιας παρατεταμένης εορταστικής περιόδου, με την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης Omicron.

Δεύτερον, τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης.

"Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρό τείχος ανοσίας και για την παραλλαγή Omicron. Δεν τίθεται θέμα μειωμένου εύρους χρόνου προστασίας των εμβολίων. Η τρίτη δόση προσφέρει εξαιρετική ανοσία. Υπάρχει όφελος για τους ίδιους τους εμβολιασμένους και κατ' επέκταση για τη χώρα", εξηγεί ο Ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γεώργιος Χρούσος.

"Ζητούμενο είναι για μας να παρεμβαίνουμε προληπτικά. Αυτή τη στιγμή αξιοποιήσαμε την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την οποία μας ενημέρωσε για τη νέα μετάλλαξη η Νότια Αφρική, και συνεκτιμήσαμε τη δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας. Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την κυκλοφορία της μετάλλαξης Omicron, κάτι που ευτυχώς είναι εφικτό χάρη στα διαθέσιμα εμβόλια για τη λοίμωξη Covid-19" λέει στο protothema.gr η παιδίατρος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Ιωάννα Παυλόπουλου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής αξιολόγησαν τα δεδομένα που αφορούν και τα περιστατικά και τον χρόνο νόσησης όσων έχουν εμβολιαστεί. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι προστατεύονται λιγότερο έναντι του κορωνοϊού μετά τους τέσσερις με πέντε μήνες από τον εμβολιασμό τους. Επίσης, μειωμένη προστασία έχουν και όσοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

50.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης έκλεισαν οι 60+ μέσα σε τρεις μέρες

Ο Κουφοντίνας δεν μπορεί να αποφυλακιστεί πριν το 2027

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον πατέρα που «εγκατέλειψε» το 4χρονο κοριτσάκι σε χαρτόκουτο στο Ηράκλειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα